oei.. dat vind ik wel kort door de bocht.. Sommige dingen kosten nou eenmaal gewoon veel geld.. een gezin is per jaar al ongeveer 2400 euro (200 per maand) kwijt aan zorgverzekering PLUS eigen risico van 750 per jaar.. Er zijn mensen die rond moeten komen van 1300 euro in de maand. Maken die dan ook onverstandige keuzes? Of hebben die gewoon pech? En mensen die een huis hebben gekocht dat nu onder water staat? Hoe kunnen die hun kosten aanpassen? Huis verkopen en dan met 50 K verlies weggaan? Vervolgens schuldsanering en alles is weer oke? Of hebben deze mensen een ander uitgave patroon doordat ze WEL de hypotheek blijven betalen en blijven wonen waar ze wonen... En bij elk huis horen andere kosten ( GWL, gemeente belasting, waterschapsbelasting, eventueel VVE) omdat het om een ander type huis en andere gemeente gaat.. Hoe wil je daar goede/slechte/ onverstandige keuzes in veranderen? Kijk, ik ben blij dat je het goed hebt maar om anderen direct onverstandig te noemen..
Ja joh, sommige mensen noemen alles onverstandig. Die hebben gewoon écht geen idee van bepaalde dingen.... Natuurlijk is het makkelijk oordelen over andermans leven, maar in regio randstad kun je vaak gewoon niet anders dan kiezen voor een hoge hypotheek. Want sociale huur gaat niet en particuliere huur is praktisch even duur als kopen. En ja, dan kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om met je kindjes in een flatje op 3 hoog te gaan zitten, he? Want dat is natuurlijk véééél verstandiger Moraal van dit verhaal: mensen zouden eens moeten ophouden met elkaar zo te veroordelen. Mensen doen echt niet alles voor de lol of omdat ze onverstandig zijn. Soms kan het gewoon niet anders.
Nee dan lees je niet goed...ik leg in de reactie er bovenuit dat je niet per se een hogere hypotheek hoeft te nemen...en je hoeft ook niet 4x per maand uit eten om maar wat te noemen. Sommige dingen zijn onvermijdelijk maar voor sommige dingen kies je zelf.
Ik heb werkelijk geen idee hoeveel er uit gaat per maand/jaar... Weet wel hoeveel er per maand binnenkomt en hoeveel er op de spaarrekening staat. Zolang dat laatste bedrag iedere maand fors groeit gaat het prima Wij leven ook niet naar ons inkomen, zoals Tuc hierboven schrijft, gewoon omdat we lang niet alles noodzakelijk vinden. Maar we gaan wel gerust naar Disneyworld of Las Vegas op vakantie... En nu kopen we een nieuw huis, daar gaat veel geld in zitten, maar daar staat tegenover dat we al 11 jaar enorm goedkoop wonen in verhouding tot ons inkomen... Kwestie van keuzes maken. Hadden we vaker verhuisd naar een net iets grotere woning, hadden we nu niet de overstap naar een huis in deze prijsklasse kunnen maken EN niet zoveel leuke reizen kunnen maken...
Toen bij ons de derde kwam heb ik een auto weggedaan... Ik fiets wel naar mijn werk (snap dat dit wel mogelijk moet zijn).. Mijn man riep meteen; daar kom je nog wel van terug als je in de wintermaanden met drie kinderen op pad moet.. Maar nu 3,5 jaar later doe ik nog steeds alles op de fiets, en de kinderen weten niet beter... Ze klagen weleens, uiteraard... Maar scheelt me wel een hoop geld, want toen de auto voor de deur stond pakte ik hem veel sneller... Even daar op de koffie, even boodschapje doen, even winkelen... Reed zo een tank benzine leeg iedere week... Denk dat als je bewust kijkt naar hoeveel je rijd je daar ook op kunt bezuinigen.. Vaker de fiets pakken.. Wij hebben ook geluk dat mijn moeder oppast, dus geen opvangkosten.. Maar wat bij mij scheelde was dat ik begin van de maand boodschappengeld pinde voor de hele maand, en dan niet meer pinde voor de tussendoor boodschappen... Wat ik overhoudt aan het einde van de maand leg ik weg voor bestedingsgeld op vakantie, of voor sinterklaas...
Nee hoor je bent zeker niet de enige. Maar als je moeilijk rond kan komen, of als je zorgen maakt, dan lijkt het me logisch dat je het een tijdje bij houd wat erin komt en wat er uit gaat. Ik heb het een paar jaar precies bij gehouden. Maar toen dat goed liep niet meer. Toen we een nieuw huis kochten heb ik het ook weer een tijdje bij gehouden. Maar nu het goed loopt, laat ik het gaan. Maar wij zijn ook niet zo van de dure uitgaven, wij leven redelijk sober. We houden geld over om te sparen, dus ik zie ook geen noodzaak om het precies bij te houden.
helemaal mee eens, vooral met de moraal dan Ik denk dat bij ieder leven een ander uitgave patroon hoort en daarom nogmaals het is appels en peren vergelijken. Stel dat iedereen "sober" zou gaan leven dan hebben we een mega probleem.. Want dat zou de economie en de werkgelegenheid geen goed doen.. Allemaal in sociale huur woningen op een leen bakker bed met boodschappen van de aldi op de fiets. Wat gebeurt er dan met de bouwbedrijven die rijtjeshuizen bouwen, de beddenwinkels, de albert heijn en de volkswagen dealer? Juist, denk dat het niet goed afloopt..
En we wonen allemaal in de randstad soms het gaat niet er niet om of het bedrag hoog of laag is maar hoe dat tov je inkomen is. Ik ken zoveel mensen die naar de bank gaan en kijken wat ze kunnen krijgen en daar een huis op uitzoeken.hier in de regio heb je dure en goedkope huizen maar iemand die 300.000 kan krijgen kan hier gerust kiezen voor een huis van 200.000 en dat zal echt niet alleen in brabant zo zijn.
wij hebben een 5 kamer woning in een portiek (best ruim van binnen hoor) geen lift, geen balkon (ja 1 m2) en wonen hier gelukkig en zijn tevreden.. Maar aanschaf? 2 ton!! Voor dat geld kan ik in Brabant of groningen echt wel meer kopen hoor!
Ja tuurlijk...ik vergelijk dat ook niet met elkaar. Maar als jij nu 500.000 kon krijgen en de lasten opbrengen maar het is niet heel ruim en je had daar een grote vrijstaande woning voor of je kon voor 300.000 een tussemwoning krijgen..wat deed je dan?
Wij denken er wel eens over na om hier weg te gaan maar doen het niet om een aantal redenen a) ons huis staat 40 K onder water b) we kunnen nu dit huis betalen van 1 salaris. Dat vind ik een geruststellende gedachte. c) ik woon hier prima en vind meer luxe niet nodig. Ik zou een tuin leuk vinden maar niet zo graag dat ik het ervoor over heb om te verhuizen. d) de buurt hier is geweldig, bos naast huis, schouwburg, winkel binnen 200 meter, tramhalte voor de deur, binnen 5 min op snelweg, sportclubs op 5 min fietsafstand.. Ideaal Huis is destijds gekocht op 2 salarissen van starters.. Ik had net 6 maanden een baan en mijn man had een opleiding salaris in zijn branche. Top hypotheek op 2 salarissen toen en in de super dure tijd, 2007! Nu? Nu kunnen we samen tot wel 400.000 lenen geloof ik. Maar kiezen er zelf voor dit niet te doen om bovenstaande redenen.
Nou vooral punt B is wat ik bedoel. Hier heb je best veel keuze in duur en goedkoop. En massa's mensen die een twee onder 1 kap of vrijstaand kopen op 2 salarissen terwijl ze ook een kleinere 2 onder 1 kap of een tussenwoning op 1 salaris kunnen krijgen.
Maar als je huis onder water staat, waarom los je dan niet af? Zeker als je de hypotheek van 1 salaris kan betalen en je hebt nog een tweede salaris. Ik snap nooit zo goed waarom mensen niet aflossen. Ik heb zelf een enorme hekel aan schulden en dus ook aan hypotheek schuld. We hebben wel een hypotheen, maar die lossen we wel af zodat we over een paar jaar geen hypotheek meer hebben.
zo kort door de bocht is het helaas niet, wij hebben zeker niet 1 heel salaris over.. Stel dat ik niet zou werken DAN kunnen we van 1 salaris leven als we enorm bezuinigen.. Klinkt raar he? Er zijn alleen kosten die wij nu wel hebben doordat ik werk die we dan niet hebben namelijk 600 euro netto kinderopvang per maand + mijn reiskosten van 200 euro per maand (helaas geen reiskostenvergoeding)/.. Echter is mijn netto salaris zodanig fijn dat ik liever werk en deze 800 euro op de koop toe neem.. Daarnaast kunnen wij luxe leven en voel ik me enorm rijk met mijn gezin en mijn persoonlijke carrière
Aha, ik snap het. Wij hebben het iets anders gedaan. Wij hebben een paar jaar zuinig geleegd en afgelost. Daarna waren onze hypotheek kosten een stuk lager en hoefde we niet meer zo zuinig te leven en konden we nog steeds aflossen. Je rijk voelen heeft natuurlijk niets met geld te maken. En wat je doet met je geld moet iedereen natuurlijk zelf weten. Maar soms snap ik het niet als mensen wel 3x per jaar met het vliegtuig op vakantie gaan en dan zeggen dat hun huis onder water staat. Dan maak je in mijn ogen toch de verkeerde beslissingen. Maar voor hen zal het waarschijnlijk heel vreemd zijn dat wij dat anders doen.
Dat kun je nooit precies bepalen maar van mensen om je heen is dat soms wel goed te zien. Van vrienden die zelf aangeven een huis te kopen wat ze zo graag willen maar dat het qua hypotheek echt net aan is en die hypotheek dus volledig op beide salarissen is. Qua andere uitgaven zie je dat toch ook wel. Zeker als het een en en situatie is.
Wij hebben een spaarhypotheek bijvoorbeeld, die pas vrij komt na de looptijd, daar kunnen we nu wel extra in storten, maar de lasten blijven hetzelfde. De rente hierop is hoog, maar de lasten worden er nog niet minder door. Maar we staan nog gewoon onder water hoor.. (50K zo even aflossen is wel erg veel hoor) Als ik nu aflos op de daadwerkelijke hypotheek, dan zie je daar bijna niets van terug. (met het sparen gaat dat veel harder)
Hier nog een huishoudboekje maar dan een met al onze lasten hypotheek 543,32 bruto zorgverzekering 209,15 2 pers. essent 150 hoekwoning boodschappen 500 inclusief uiteten,hondenbrokken shampoo kleding tanken 350 reiskosten vergoeding 2 auto s verzekeringen 109,77 2 auto s inboedel rechtsbijstand reisverzekering scooter opstal,auto inzittenden wa gemeente belasting 77,69 autobelasting 104 autobelasting 28 kpn 60 begrafenis 28,03 waterschap 31,45 container 6,45 water 17,81 levensverzekering 14,97 ongevallen verzekering 11,73 mobiel 40 mobiel 30 sparen: Huis 245 vakantie 100 auto s 200 zorgverzekering 50 hond 20 onvoorziene 100
Wij zitten in precies dezelfde situatie. Dat is soms lastig uit te leggen. Overigens lossen wij niet af (niet direct althans, we hebben een bankspaarhypotheek), maar sparen wij wel, onder andere ivm die restschuld.