Recept heerlijke oliebollen

Discussie in 'De lounge' gestart door Dreamz3, 14 dec 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Dreamz3

    Dreamz3 Fanatiek lid

    9 dec 2010
    3.297
    96
    48
    Wie heeft hét recept voor de heerlijkste oliebollen?
    Wij bakken ze altijd met pakken kant en klare mix maar ik wil ze nu weleens zelf maken met zelfgemaakt beslag.
    Tips en recepten zijn van harte welkom!
     
  2. Talvi

    Talvi Niet meer actief

    Ik lees mee 😊
     
  3. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    27 okt 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik gebruik altijd het recept uit mijn oma's oude kookboek :) zal het even overtypen. Voor oliebollen zonder "stukjes" gewoon de krenten ed weglaten. Het beslag dat je dan overhoudt is ook prima te gebruiken voor appel- annanas- en abrikozenbeignets.

    - 300 gr bloem;
    - 300 gr boekweitmeel;
    - 6 dl melk;
    - 50 gr krenten;
    - 50 gr rozijnen;
    - 25 gr sukade;
    - snuf zout;
    - 50 gr gist;
    - 2 eetlepels bruine suiker;
    - olie

    Bereiding:
    Maak een beslag (lijkt op dat van pannekoeken) en voeg de krenten, rozijnen en sukade (kleine stukjes) toe. Beslag laten rijzen (natte doek erover, op een warme plek), zelf laat ik het 1 a 2 uur staan. Olie opwarmen, je weet dat de temperatuur goed is als je er een stukje brood in kan bakken.
    Twee eetlepels in de olie dompelen en dan met een lepel wat beslag nemen en met de andere het beslag van de eerste lepel in de warme olie laten vallen. Hoeveel tegelijk is afhankelijk van de grote v/d pan. De oliebollen zetten uit door de warmte dus houd wel wat ruimte over, hoe meer ze kunnen uitzetten hoe luchtiger ze zijn. De bollen in een vergiet laten uitlekken.

    Bron: Mevr. H. E. v. Dorp-Kampers' geillustreerde Kookboek (kookboek der rotterdamsche kookschool, tweede druk)
     
  4. twee

    twee Fanatiek lid

    7 jul 2014
    1.635
    535
    113
    Sukade met varken?
     
  5. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    27 okt 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Nee haha, deze: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Sukade

    Sukade is de gesuikerde schil van de vrucht van de sukadeboom, Citrus medica. Het is een citrusvrucht, die ook wel cederappel, cedercitroen of muskuscitroen genoemd wordt. De vrucht bestaat grotendeels uit schil, en lijkt wel wat op een citroen of sinaasappel.

    Meestal is sukade in stukjes gehakt te koop, maar soms ook als een halve schil. De kleur is doorschijnend geelachtig of groenachtig. Soms wordt de sukade echter in fellere kleuren groen, geel of rood gekleurd. Goede sukade is zacht en smaakt enigszins naar sinaasappel, maar het is minder bitter dan de schil van sinaasappelen.
     
  6. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
  7. LieseLeentje

    LieseLeentje VIP lid

    18 sep 2008
    5.406
    138
    63
    Vrouw
    Lol iPad doet raar dus duurde even voordat het geplaatst werd, en ik krijg mijn berichtje niet aangepast. ;):p:D
     
  8. tikigo

    tikigo Bekend lid

    16 okt 2012
    595
    0
    16
    NULL
    NULL
    Haha hier moest ik ook gelijk aan denken..
     
  9. 2littlemonkeys

    2littlemonkeys Fanatiek lid

    27 feb 2015
    4.563
    2.765
    113
    Vrouw
    Noord Nederland
    Ik doe altijd vrij simpel...
    Gewoon een pakje van Koopmans en daar een flesje bier bij :D
    Rum rozijnen erdoor, appel, ananas of een andere fruitsoort.

    Door midden snijden en banketbakkersroom erin; heerlijk!
     
  10. Dormouse

    Dormouse Bekend lid

    27 okt 2014
    562
    0
    0
    NULL
    NULL
    Oh ja, kleinetoevoeging; ik gebruik altijd verse gist en bak in zonnebloemolie :)
     

Deel Deze Pagina