Schildklier

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Imrw, 14 dec 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Imrw

    Imrw Bekend lid

    1 jul 2012
    810
    20
    18
    NULL
    NULL
    Hai dames,

    Even kort mijn verhaal.
    Na de zwangerschap van mijn zoontje last gekregen van een traagwerkende schildklier, een half thyrax geslikt en daarna gestopt met de medicijnen, waardes bleven goed dus super.

    Nu ruim 14 weken zwanger anderhalve week geleden bloed geprikt. Afgelopen vrijdag belde het ziekenhuis voor de uitslag, waren toch afwijkende waardes gevonden (geen idee welke) en moet nu onder controle bij het ziekenhuis en ga dus niet meer naar m'n vk.
    Was aardig verbaast en heb dus verder niets gevraagd. Heb volgende week dinsdag een afspraak staan maar vraag me nu af hoe het verder gaat. Vrouwen met ervaring?
    Hoe vaak controle, zal ik dan in het ziekenhuis moeten bevallen? Hoe gaat het daarna?

    Ga natuurlijk alles nog vragen maar als iemand wat ervaringen wil delen, graag:)

    Grtz
     
  2. Kaila

    Kaila Fanatiek lid

    7 mrt 2014
    1.593
    215
    63
    Nog niet echt ervaring met een trage schildklier en zwangerschap, maar daarom lees ik even mee. :)
    Mijn dosis thyrax is sinds vandaag opgehoogd met 50%. Ik moet over een paar weken bloed prikken om te checken of mijn tsh weer gedaald is. (Was afgelopen vrijdag 3,3)
     
  3. roos85

    roos85 Bekend lid

    6 dec 2012
    537
    3
    18
    Hier wel ervaring.
    Ook ik na mn vorige zwangerschap een traagwerkende schildklier gekregen en zelfs Hashimoto (auto immuunziekte, chronische ontsteking van de schildklier, maak dus anti stoffen aan). Ik zit dus voor de rest van mn leven een de Thyrax.

    Als je alleen een traagwerkende schildklier hebt, mag je gewoon bij je vk onder controle blijven en thuis bevallen. Ook met Hashimoto mag je bij je vk blijven.
    Maar als je de ziekte van Graves hebt, ook een auto immuunziekte met antistoffen... dan moet je onder begeleiding van een gyn en in het ziekenhuis bevallen. Deze antistofen passeren namelijk ook de placenta, en bij Hashimoto niet.

    Vraag dus goed naar al je waardes en schrijf ze op!!
     
  4. Imrw

    Imrw Bekend lid

    1 jul 2012
    810
    20
    18
    NULL
    NULL
    Thnx voor de info! Maakt me wel een beetje bang..
    Ze had het wel over antistoffen maar heeft verder niks gezegd over medicatie oid.
    Alleen dat ik de rest van de zwangerschap onder controle moet bij de gyneacoloog..
    En ze had het over het kindje onderzoeken na de bevalling.. Het was echt een heel vaag/snel gesprek dus misschien maar even achteraan bellen
     
  5. roos85

    roos85 Bekend lid

    6 dec 2012
    537
    3
    18
    Dan lijkt het me dat je dus de ziekte van Graves hebt. Maar daar word je niet standaard op getest, dus hoe ze dan weten dat jij die antistoffen hebt?
    Laat je goed informeren hoor!
     
  6. Imrw

    Imrw Bekend lid

    1 jul 2012
    810
    20
    18
    NULL
    NULL
    Heb alleen bloed laten prikken nav mijn verleden met schildklier, morgen maar even bellen.
    Bedankt voor je info!
     
  7. roos85

    roos85 Bekend lid

    6 dec 2012
    537
    3
    18
    oke, dan hebben ze misschien echt alles laten testen. Wel goed!
     
  8. e1ke

    e1ke Fanatiek lid

    4 sep 2012
    1.042
    9
    38
    NULL
    NULL
    Ik heb een te snel werkende schildklier en ook antistoffen en dus de ziekte van graves. Ik beval sowieso in het ziekenhuis en sta sowieso onder gyn (België). Maar tegen mij hebben ze wel gezegd dat te snel beter is als te traag voor achterstand bij de baby.
    Als mijne zoontje geboren wordt, wordt hij enkele dagen geprikt om zijn waardes in het oog te houden. Meer weet ik ook niet, dus volg nog even hier.
     
  9. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.688
    2.387
    113
    Vrouw
    Broek
    Ik heb Graves eerst ging mijn schildklier te snel, na mijn eerste zwangerschap in 3 maanden tijd van een normaal tsh naar een tsh van >120 (wat gigantisch hoog is) en dus een trage schildklier. Nu nog steeds, slik thyrax en sta onder controle bij de gynaecoloog. Ik vind het juist fijn om daar onder controle te zijn! Je wordt gewoon extra in de gaten gehouden en krijgt extra vaak de baby te zien. In slechts een heel laag percentage (dacht minder dan 5% van de mensen die graves hebben) heeft het invloed op de schildklierwerking van de baby. Bij mij gelukkig geen antistoffen aangetroffen.
     
  10. Imrw

    Imrw Bekend lid

    1 jul 2012
    810
    20
    18
    NULL
    NULL

    Bedankt voor je reactie!
    Dus jullie moeten na de bevalling sowieso nog even in het ziekenhuis blijven?
     
  11. Imrw

    Imrw Bekend lid

    1 jul 2012
    810
    20
    18
    NULL
    NULL

    Dankje voor je reactie, ik weet m'n waardes dus helemaal niet.
    Fijn dat je geen antistoffen hebt!
    Vind het ook goed dat ze alles goed in de gaten houden hoor:)

    Hadden/hebben jullie verder nog last van symptomen? Ik was destijds heel moe, overal spierpijn en kwam veel aan.
    Nu weinig symptomen, behalve moe maar dat kan je ook koppelen aan d'r zwangerschap
     
  12. Chiaraa

    Chiaraa Fanatiek lid

    27 apr 2008
    1.561
    1
    0
    Nadat spontaan zwanger worden niet lukte, kwamen we in het ziekenhuis terecht. Daar kwam men erachter dat mijn schildklier niet helemaal goed functioneert en ben ik ook thyrax gaan slikken. Een lage dosis. Deze is met 50% verhoogd sinds ik zwanger ben.

    Ik moet elke 4 weken bloed prikken en krijg 2 extra groeiecho's bij 30 of 32 (weet niet meer) en bij 36 weken. Verder loop ik gewoon bij een verloskundige en is dit geen reden voor een verplichte ziekenhuisbevalling. Althans, nu in ieder geval niet !

    Succes !
     
  13. roos85

    roos85 Bekend lid

    6 dec 2012
    537
    3
    18
    Wat vreemd dat ze bij jou anders vertellen.
    Ik heb dus Hashimoto, maar dat heeft geen invloed op de baby zolang mn waardes in orde zijn en mn medicatie dus goed ingesteld.
    En mijn baby heeft absoluut geen achterstand, haha, ik word juist eerder ingeleid omdat mn baby veel te groot is! :)
    Nu hoop ik natuurlijk niet dat hij nu ook al een te traag werkende schildklier heeft haha
     
  14. Majo1983

    Majo1983 Fanatiek lid

    1 feb 2013
    3.688
    2.387
    113
    Vrouw
    Broek
    Met mijn snelle schildklier wat ik origineel had had ik vooral psychische klachten. Ik ging eigenlijk naar de huisarts omdat ik dacht overspannen te zijn of iets. Ik kon niet ophouden met zorgen maken ;) ben zelfs niet mee op vakantie gegaan en toen vond mijn man het wel welletjes en moest ik naar de huisarts. Daar bleek mijn schilklier veel te snel te gaan en mijn lichaam dus constant in stressmodus te staan met een hartslag in rust van 120 waardoor mijn gedachten vanzelf mee gingen doen!

    Bij mijn trage schildklier stond ik onder controle en kwamen ze er dus vrij snel achter. Was toen vooral moe, maar weet dat toen aan het kerverse moeder zijn met gebroken nachten. Nu controleren ze de schildklier om de 3 weken en moet ik ook om de 3 weken naar de gynaecoloog. Ook na de bevalling blijven ze even wat vaker controleren omdat het vorige keer dus zo explosief was gestegen. Daarna zal ik wel weer gewoon 3 maandelijks mogen.
     
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.137
    8.869
    113
    Toen ik beviel (6,5 en bijna 4 jaar geleden), moest je als je niet wist of je antistoffen had en als je antistoffen had (maakte niet uit welke) ter controle in het ziekenhuis blijven. Bij de oudste wist ik dat ik geen antistoffen had, bij de jongste was het vooraf niet getest (vond de internist niet nodig, omdat ik ze bij de oudste ook niet had en als ik ze al had, het om Hashimoto zou gaan) en toen wilden ze ons dus in het ziekenhuis houden (uiteindelijk na contact met de internist en een aantal afspraken bij de kinderarts met bloedprikken ed ter controle mochten we alsnog naar huis - ik wilde niet blijven ;)).

    Ik slik al heel lang thyrax, denk al zeker tien jaar, en daarnaast ook cytomel (alleen niet toen ik zwanger was, dan mag cytomel niet). Tijdens de zwangerschap is regelmatige controle (iedere 4-6 weken) belangrijk, zodat je op tijd de medicatie bij kunt stellen als dat nodig is. Op die manier zijn de gevolgen voor de baby minimaal, de waardes in je bloed kunnen dan immers goed blijven.
     
  16. Imrw

    Imrw Bekend lid

    1 jul 2012
    810
    20
    18
    NULL
    NULL
    Nou heb even het ziekenhuis gebeld en de waardes opgeschreven.
    Nou heb ik er echt weinig verstand van maar het lijkt mij niet veel afwijkend:
    Ft4: 18
    Tsh: 0,02
    En antistoffen 1,51

    Worden jullie hier wijzer van?
     
  17. Angelicdreamz

    Angelicdreamz Actief lid

    18 feb 2013
    384
    0
    16
    Zweden
    #17 Angelicdreamz, 16 dec 2015
    Laatst bewerkt: 16 dec 2015
    Welke antistoffen hebben ze getest? Ik vermoed de TSH-receptor? (TSI)
    TPO = Hashimoto
    Tg = Graves

    Zelf heb ik Hashimoto en hypothyreoïdie en voordat ik zwanger werd had ik de waarden (met medicatie): Ft4 14 en tsh 0,09. Ze vonden mijn tsh wat laag, want veel mensen hebben hier hyper klachten bij, maar voor mij zijn dit goede waarden waar ik mij altijd al zeer goed bij voel en zonder hyper klachten. Verder hoeft alleen mijn bloed elke paar weken/maanden gechecked te worden wegens Hashimotos, om te kijken of de waarden nog goed zitten, zo niet dan word de medicatie aangepast, het kan zijn dat de schildklier wat langzamer gaat werken omdat de baby voldoende schildklier hormonen nodig heeft om te groeien, maar zolang je goed ingesteld staat is er geen groeiachterstand bij de baby en heb je een normale zwangerschap, bij Graves ligt het wat anders en kan je baby namelijk hyperthyreoïdie krijgen, waardoor je onder controle moet staan.

    Mocht het de TSH-receptor antistoffen waarden zijn die ze getest hebben, dan kan ik hier het volgende over vinden:

    ''Antistoffen tegen de TSH-receptor
    Antistoffen tegen de TSH-receptor hebben te maken met de werking van TSH. TSH stimuleert de schildklier om hormonen te maken. Bij deze antistoffen is er verschil tussen stimulerende en blokkerende antistoffen. Samen worden ze vaak TBII genoemd.

    Stimulerende antistoffen – ook wel TSI genoemd – doen TSH na. In dat geval stimuleren ze de schildklier om veel schildklierhormoon te maken.
    Blokkerende antistoffen - soms TBI genoemd - zorgen dat de TSH zijn werk niet kan doen. De schildklier wordt niet meer gestimuleerd om hormoon te maken. De schildklier verschrompelt (atrofie).

    Antistoffen tegen de TSH-receptor, normaalwaarden in IE/l

    negatief: lager dan 1,0
    dubieus: 1,0 - 1,5
    positief: hoger dan 1,5



    TSI en zwangerschap

    Bij Graves’ hyperthyreoïdie nu of in het verleden moet tijdens de zwangerschap het bloed altijd gecontroleerd worden op TSI-antistoffen. Dat gebeurt t/m de zesde maand. Als er TSI-antistoffen zijn aangetoond, moet de controle in de laatste drie maanden van de zwangerschap worden herhaald. Deze antistoffen kunnen via de placenta bij de baby terecht komen.

    In de laatste drie maanden kunnen die antistoffen de schildklierfunctie beïnvloeden van de baby. Hierdoor kan de baby zelf hyperthyreoïdie krijgen. Dit is gelukkig zeldzaam, bij ongeveer 1 tot 5% van alle zwangerschappen van alle ‘Graves-zwangeren’. Maar als het voorkomt, heeft de baby meer kans op onder andere groei- en ontwikkelingsstoornissen, een te snelle hartslag en een te grote schildklier (struma).

    Een struma kan problemen geven bij een bevalling. In dit geval moeten een internist en gynaecoloog de zwangerschap en bevalling goed begeleiden.''
     
  18. e1ke

    e1ke Fanatiek lid

    4 sep 2012
    1.042
    9
    38
    NULL
    NULL
    Dit waren mijn waardes toen ik net zwanger was. Daarvoor wist ik niet dat er wat was met de schildklier.
    En wat in zei van achterstand was ontwikkelingsachterstand later bij reeds geboren kinderen.
     
  19. e1ke

    e1ke Fanatiek lid

    4 sep 2012
    1.042
    9
    38
    NULL
    NULL
    Niet echt leesbaar precies. Hier dus:
    anti Tpo 69,4
    Ft4: 32,45
    Ft3:15,61
    Tsh onmeetbaar en dus kleiner dan 0.005


    Ik heb graves en sta momenteel niet op medicatie
     
  20. fee90

    fee90 Fanatiek lid

    21 mei 2015
    1.679
    39
    48
    Hier Graves patiënt, mijn internist heeft juist verteld dat de antistoffen van Graves zelden complicaties geven, de ziekte dooft ook vaak uit in de zwangerschap. Tpo antistoffen met een trage schildklier schijnen hogere risico's te geven, óók als de waardes verder goed zijn.

    Bij mij is inderdaad 2 keer op antistoffen geprikt, begin zwangerschap nog aanwezig, nu niet meer. Tsh is nog wel erg laag, maar zou schildklier hoge kant zijn is minder schadelijk dan te laag.

    Zo weet ik het iig...

    Baby trouwens precies op de middenlijn, prima hartslag, geen struma.

    Ik slik ptu, strumazol mag niet in zwangerschap.
     

Deel Deze Pagina