Hoi dames, Ik heb vaak bij het schrijven van berichtjes (mn sms/app, of op zp bijv) dat ik woorden oversla. Het lijkt wel alsof mijn hoofd sneller denkt dan dat ik schrijf. In mijn hoofd zijn mijn zinnen gewoon compleet, maar als ik het teruglees ontbreekt er toch 1 of meerdere woorden. Soms zie ik het zelf niet eens als ik het teruglees, dus nalezen geeft geen garantie dat het klopt. Ik schaam me er best wel voor, want het lijkt me voor een ander vervelend om te lezen, en het komt best wel raar over. Iemand die dit herkent? Liefs Ps (met het nalezen van mijn bericht heb ik al 3 woorden moeten toevoegen)
Ja herkenbaar! Ik schrijf altijd op mijn telefoon omdat ik dat makkelijker vind. Alleen lees ik regelmatig berichten terug waar het net lijkt of ik gebrekkig nederlands kan. Of dan heb ik iets heel raar verwoord waardoor het heel anders overkomt dan dat ik het eigenlijk bedoel. Op whatsapp precies hetzelfde. Dan wil ik iets zeggen zonder een heel verhaal te maken en dan heb ik heel vaak typfouten of dat ik stukken mis.
Ja altijd helaas. Daarom geef ik hier soms mijn antwoord niet want op je telefoon dat allemaal aanpassen duurt soms echt lang. En dan ben ik er alweer klaar mee 😔
Ja heel vaak! Ik snap soms ook niet hoe het komt, moet alles eerst controleren en soms ook nog wijzigen. Ik dacht eerst dat woorden gewoon verdwenen maar denk dat mijn hersenen inderdaad sneller gaan dan mijn vingers haha
Jup mijn schrijft handicap. Ik tik zeer snel.... en regelmatig denk ik je schrijft ook echt zo snel als je denkt. Soms niet te volgen ook niet voor mijn zelf.
Het is 1 van de kenmerken van dyslexie. Maar doe je het ook als je met de hand schrijft? Want met dyslexie doe je het met alles en niet alleen met tikken. En zie je het daarna vaak niet eens.
Ja met de hand ook. Ook aparte zinnen woorden. En hoe ik worden wil schrijven maar niet kan schrijven.
Als je er erg last van hebt dan zou je kunnen laten testen. Maar dan heb je een stempel en een flink dure test gedaan die testen zijn namelijk flink duur en als je eenmaal de stempel hebt dan zou je sommige dingen uit je zorgverzekering vergoed kunnen krijgen. Maar er is niet echt een eenduidig antwoord met dit helpt. Je hebt wel voor zware dyslecten speciale brillen, als je ook moeite hebt met lezen zou je groter lettertype kunnen overwegen en je hebt speciale dyslexie steunpunten die je kunnen helpen. Of speciaal aperatuur die alles voorleest. Ik heb best wat hulp gekregen tijdens mijn studie. Daardoor weet ik waar mijn valkuilen liggen. Maar ik heb goede en slechte dagen. Ik schrijf zeg maar vaak in spreektaal en zie mijn eigen spelfouten niet. Ik heb over het algemeen geen problemen met lezen. En nog wat andere dingen. Je zou ook bij die dyslexie steunpunten om tips kunnen vragen. Je hoeft namelijk het niet perse te hebben (ook lastig te beoordelen vanaf een scherm want dyslexie heeft ook invloed op je moteriek bijv) maar je kan wel bepaalde kenmerken hebben. Of misschien een hele lichte vorm.
Ik ben dus niet de enige Ik weet vrijwel zeker geen dyslexie te hebben. Ik maak weinig spelfouten, weet lastige woorden vaak goed te spellen en ik heb geen moeite met lezen. Al gaat het met lezen soms wel hetzelfde..te snel willen lezen, of bepaalde woorden niet in me opnemen. Als ik bewust en aandachtig ga lezen/schrijven, dan gaat het wel gewoon goed. Maar dat betekent dan dat ik in mijn hoofd heel rustig aan moet doen en woord voor woord moet denken. Met schrijven heb ik er minder last van, al komt het wel voor.
Heb ik ook. Denk gewoon een sneller dan ik typen kan. Mn rechterhand heeft wat uitvalsverschijnselen waardoor mn lijkt hand sneller blind typt. Wordt het nog een grotere rommel Lang leve de spellingcontrole. Heb echt geen dyslexie trouwens.
Heel erg herkenbaar. Hoe het komt, geen idee.. Wel heb ik er vooral last van als ik erg vermoeid ben bijvoorbeeld. Misschien wel omdat je in je hoofd hebt zitten wat je wilt typen/schrijven, en het te snel gaat om het te verwerken waardoor je sommige woorden vergeet.
Ik heb juist vaak dat ik halverwege een woord, een ander woord ga schrijven of letters oversla. Maar ik heb het alleen als ik met de hand schrijf.
Ik ga mij niet laten testen. Wel komt het voor mijn zoon heeft het bijvoorbeeld. Waar zal die het nu vandaan hebben vaak erfelijk. Lezen gaat vrij gemakkelijk. Daar heb ik geen moeite mee. Maar schrijven. Je kent mij langer dan vandaag krijg vaak genoeg een opmerking van je bent onbegrijpelijk lees baar met je zinnen