Omdat de wachtlijsten voor het basisonderwijs zo groot zijn zijn we alvast aan het rondkijken waar we onze zoon (nu 1,5) eventueel zouden willen inschrijven. Ik vind het echter heel moeilijk! Wij wonen nu in een wijk die we best leuk vinden, maar binnen nu en 5 jaar willen we verhuizen naar 1 of 2 wijken verderop, dus daar zoeken we in de buurt. We zijn zelf helemaal niet gelovig, wel hebben we beiden op een christelijke basisschool gezeten, voor onze zoon zou dit ook best een mogelijkheid zijn. We hechten er waarde aan dat de school gemengd is. Beiden wonen we al lange tijd/ons hele leven hier in de grote stad. Er zit hier een basisschool om de hoek, maar daar is 90% van allochtone afkomst. No hard feelings, maar ik vind het belangrijk dat mijn zoon niet een minderheid is op school. Ik heb al een heleboel sites van basisscholen bekeken maar overal vind ik mooie uitleggen met visies en missies maar echt concrete feiten zijn moeilijk te vinden. Hoe hebben jullie deze zoektocht aangepakt?
Gewoon een rondleiding aanvragen. Wij hebben 3 scholen bezocht en hierna een keuze gemaakt. Onze zoon is al 3,5. Dus dat was gemakkelijker bedenken 'wat past bij hem'. Voor jullie zal het meer zijn 'wat past bij jullie'. Maar ook daar komen jullie vast uit. Ik vond het ook niet gemakkelijk.
Wij hebben 2 scholen uitgezocht... En daar een bezoekje gepland. Uiteindelijk adviseerde iemand ons een andere school... Dus daar ook een bezoekje gepland. En dat bleek een warm bad. De keuze bleek ineens heel simpel toen.
Gewoon gaan kijken. Wij hebben bij drie scholen een rondleiding gehad. De eerste had mijn voorkeur (montessori), maar vond ik tijdens de rondleiding echt vreselijk, erg rommelig en ouderwets. Tweede had ik een wat beter gevoel over maar vond ik erg groot en erg gericht op sport (wat ik niet direct als interesse bij mijn zoontje zie). Derde voelde als een gezellige knusse school met veel aandacht voor de emotionele en sociale ontwikkeling. Dat is hem geworden. Het is overigens ook een katholieke school, maar daar wordt in de praktijk gelukkig weinig aan gedaan.
- Als de school uit gaat op het plein gaan staan en kijken of je er een beetje tussen past, tussen de andere ouders. - De schoolgids uitpluizen en kijken of er dingen in staan die je wel of niet bevallen - De nieuwsbrieven op de website van de school bekijken, doen ze leuke dingen, bedelen ze alleen maar om hulp en geld of staat het vol met suffe regeltjes waar iedereen zich aan moet houden - kijk naar het team van docenten, zijn dat leuke frisse mannen en vrouwen of saaie uitgebluste dames in soepjurken
Ik hoef er niet bij te passen op het plein hoor, daar zoek ik een school niet op uit. En hoe zie jij of het uitgebluste dames in soepjurken zijn, bij mijn dochter een oudere vrouw welliswaar in een broek maar ontzettend lief en goed in haar vak. Ik zou zeggen maak een paar afspraken met scholen en kijk wat je gevoel je zegt.
Dat doet me denken aan onze kleuterjuf: - bijna 60 - draagt altijd een minirok... Afhankelijk van het weer met of zonder legging. - dreads
Wat grappig. Hier een dorp met twee scholen, hoofdstraat dwars door het dorp is de scheiding. Valt dus weinig te kiezen bij ons (gelukkig, want snap dat het een hele beslissing is!!!)
Hmm mag je ook echt niet kiezen dan? Hier 3 scholen "om de hoek" maar uteindelijk werd het de aangrenzende wijk.
Ik heb hier een school 3,5 kilometer verderop gekozen. Hier zitten 5 scholen dichterbij, maar bij deze heb ik echt een goed gevoel. Elke keer als ik weer op de fiets stap om haar naar school te brengen heb ik elke keer het gevoel dat ik blij ben met mijn keuze.
Ik heb eerst bepaald hoe ver weg de school mocht zijn Toen type onderwijs dat ik wilde Op internet rapporten van onderwijs inspectie doorgenomen Ik wilde een gemengde school, niet enkel wit of zwart Met extra begeleiding voor begaafde leerlingen, voor het geval ons gevoel over oudste zoon juist was Met godsdienst onderwijs, en dan ook over de islam (wij zijn niet gelovig maar voor algemene ontwikkeling en tolerantie vinden we dat belangrijk) Toen ben ik met ouders gaan praten die kinderen op de twee scholen hadden die overbleven En vervolgens wezen kijken. Toen voelde 1 school direct goed, en we zij nog steeds heel tevreden.
Ik vind het wel van belang dat je een beetje 'past' bij de ouders op het schoolplein. Dat zijn toch de mensen bij wie je kind in de komende 8 jaar regelmatig thuis gaat spelen...
Ja en nee, want je kunt je ook verkijken. Mijn oudste is bevriend met een jongen van het kamp in de buurt, en zijn familie ziet er nogal tokkie uit in mijn ogen. Maar nu ik ze een beetje ken weet ik dat het echt ontzettend lieve mensen zijn.
Mmm, zo had ik er nog niet naar gekeken. Maar de ouders hier zien er vaak heel leuk / hip/ strak in de kleren uit, maar als ze dan hun mond opentrekken valt het toch vaak tegen...Dus is voor mij denk ik niet zo geschikt als aandachtspunt.
Lees de rapporten van de schoolinspectie. Daar vind je ook veel nuttige informatie over hoe de school functioneert. Ga kijken op de scholen en proef de sfeer.
Kijk eens hier: www.scholenopdekaart.nl daar kan je alle scholen in Nederland vergelijken. Ze hebben van alle scholen het inspectierapport erop staan, waardering en heel veel meer info, over uitstroom, aantal leerlingen enz enz heel handig!
In eerste instantie ben ik gewoon gaan googlen welke scholen er in de buurt zaten en heb ik de sites bekeken en de schoolgidsen ed gelezen. En de rapporten van inspectie bekeken. Op basis daarvan hebben we een selectie gemaakt van een aantal scholen die we geschikt vonden. Vervolgens hebben we bij die scholen een afspraak gemaakt voor een gesprek en een rondleiding. Dat vond ik eigenlijk veel informatiever en veel meer zeggen dan het 'vooronderzoek'. Eén school viel direct af, terwijl dat vooraf onze eerste keus was. De andere twee scholen voelden allebei op een bepaalde manier goed. De school die voor ons op nummer 1 stond, is het uiteindelijk om praktische redenen toch niet geworden (de school die het wel werd, is een stuk dichterbij en daarnaast ook een stuk beter bereikbaar).
En daar heb je dus helemaal geen drol aan, want het komt vaak voor, dat ze in de praktijk hun eigen protocollen niet volgen. Bij ons op school bijvoorbeeld het beleid m.b.t. de herfstleerlingen'. Die zouden in groep 1 en 2 extra getoetst worden, er zouden extra gesprekken met de ouders en de IB-er plaatsvinden, om te monitoren of het kind: A) Korter dan 1 jaar in groep 1 zou zitten, of B) Langer dan 1 jaar in groep 1 zou zitten. Ik had er allemaal niks van gehoord en bij navraag wisten de juffen zelf van niks. Toen ik verwees naar de schoolgids, zeiden ze dat dat er verkeerd in stond. De directrice zei, dat dat wél de bedoeling was. Na veel zeuren gingen ze hem doortoetsen. 2x fout gedaan (op het laagste niveau getoetst, dus wisten we nog niet of hij op niveau 2 mee kon komen) en toen de IB-er erbij gehaald. Die deed al heel erg moeilijk. Hij zou dan uiteindelijk toch de E2 toetst af mogen leggen, maar hij moest wel een 1 halen, anders ging hij sowieso niet over. En dan werd er natuurlijk ook nog naar zijn sociaal-emotionele niveau gekeken (wat ik trouwens snap). Maar een kind, wat 2 maanden ouder is, zou al naar groep 3 mogen, als het een 3 (op niveau) zou halen. Waarom moet mijn zoon dan een 1 halen? 'Dat zij nou eenmaal de afspraken, die wij gemaakt hebben,' kregen we te horen. Grrrrr.... Nou, gelukkig haalde hij een 1, dus hoefde ik niet meer in discussie te gaan. Dit is overigens het enige struikelblok, dat we hebben gehad op deze school. Maar dit soort dingen haal je dus niet uit de boekjes/sites. Ik raad aan om met moeders te spreken, wiens kinderen al op de basisscholen van jouw keuze zitten. Wij konden kiezen tussen de openbare basisschool en de protestants christelijke. Wij zijn allebei niet gelovig, maar toch hebben we voor de pc school gekozen en daar zijn we nog steeds heel erg blij mee. Waarom we deze keuze hebben gemaakt? - afstand was ongeveer gelijk (dichterbij was een pluspunt geweest) - pc school is kleinschaliger met minder groepen en kleinere klassen - openbare school is heel groot met volle klassen. Nu nog meer dan 2 jaar geleden, toen we moesten kiezen. - wij hadden het idee, dat ze op een school met een christelijke achtergrond méér aandacht hebben voor fatsoens- en omgangsregelingen, iets wat ik erg mis in de huidige maatschappij. Uiteindelijk ben ik erg blij met onze keuze. Ik hoor van verschillende moeders, dat er erg slecht gecommuniceerd wordt door school. Dat de directrice best wel een bitch is. Dat de klassen veel te vol zijn. Dat, als er een kind met een 'rugzakje' in de klas zit, dit ten koste gaat van de andere kinderen. Dat als je kind dyslexie heeft of een andere extra behoefte, je daar als ouder maar iets mee moet doen, want op school hebben ze daar geen tijd voor. En ook daar kom je niet achter als je alleen de boekjes en sites leest, of met de directeur gaat praten.
Oh, naar aanleiding van een ander topic hier... Misschien moet je eens op het schoolplein gaan staan zo rond het tijdstip dat de school uit gaat. Kijk eens naar wat voor mensen daar staan, hoe ze zich gedragen. En bedenk of jij je daar wel tussen ziet staan. Staan de moeders apart, zijn er kliekjes, heb je het idee dat er veel geroddeld wordt, etc. Ik heb daar verder ook nooit bij stil gestaan, maar mijn man maakte er een paar maanden geleden een opmerking over. Toen wij het over die andere school hadden. Hij zei dat er 'bepaald volk' rondloopt daar. Qua ouders dan. Bij ons is er best veel ouderparticipatie. Maar er zijn verder geen verwachtingen en ze doen niet raar tegen of over de ouders, die niet veel mee (kunnen) helpen. Mijn man's opmerking ging specifiek over het rij- en parkeergedrag van de ouders daar. Hij zit in de verkeerscommissie Daar kun je trouwens ook naar kijken en mee laten wegen. Hoe druk is het er 's ochtends? Is er voldoende (parkeer) ruimte? Houden de mensen rekening met elkaar? Klinkt misschien flauw, maar dat zijn wel dingen waar je je 8 jaar lang dagelijks aan kunt storen als het niet goed geregeld is.