Ik weet niet of ik het goed omschrijf, maar ik ken een aantal mensen van mijn leeftijd die dus een roepnaam voeren wat nergens officieel vastgelegd is. Iemand heeft officieel bijv Johannus, Peter, Martinus enz.. en we noemen hem Jan. Alleen zie je Jan nergens terug, niet in zijn paspoort, GBA, geboorteakte of wat dan ook. Dus als Jan morgen besluit dat hij voortaan Kees heet kost het hem niks Weet iemand toevallig hoe dit precies zit? Moet een roepnaam officieel ook ergens wordt vastgelegd, vooral als deze wel gebruikt wordt op alle documenten waar je je naam moet invullen ipv voorletters? En zo niet, kan die persoon dan zijn naam willekeurig veranderen mocht hij dat willen?
Ik ken en kende een aantal mensen die een andere voornaam hebben dam vroeger en dat hoef je niet officieel vast te leggen. Voor formele dingen moet je altijd je initialen invullen geloof ik. Bij minder officiële dingen kan je dan gewoon je zelf verzonnen voornaam gebruiken.
Ja, je roepnaam staat je volledig vrij. Heeft alleen dus ook geen enkele status en op officiele papieren moet je dus wel altijd de namen uit je paspoort gebruiken.
Mijn zusje en broertje hebben allebei een andere roepnaam dan hun officiële naam. Staat inderdaad verder nergens vastgelegd. Bij mijn zusje is de roepnaam duidelijk een verkorting van de officiële naam, bij mijn broertje is de roepnaam wel afgeleid van zijn officiële naam maar lastiger te herkennen. Ik geloof dat het bij hem tot zijn 10e heeft geduurd voor hij het verschil snapte. Overigens kun je altijd je roepnaam veranderen als je wil. Ook als je roepnaam hetzelfde is als je officiële naam. Ik kan ook vandaag besluiten dat ik in het dagelijks leven liever Suzanne word genoemd bij wijze van spreken. Je officiële naam veranderen is duur maar met een roepnaam kun je alles doen.
Mijn roepnaam is ook niet mijn officiële naam. Geen idee waarom mijn ouders die keuze gemaakt hebben. Vind m'n officiële namen eigenlijk ook heel leuk. Maar die gebruik ik dus enkel op officiële documenten.
Roepnaam van mijn dochter is een duidelijke afgeleide van haar officiële (langere) naam. Haar roepnaam staat inderdaad niet in officiële documenten maar in het ziekenhuis, huisarts, kdv en cb hanteren ze gewoon haar roepnaam hoor. Wij hebben er wel bewust voor gekozen dat de roepnaam dezelfde beginletter heeft als de officiële naam.
Mijn officiele naam is ook anders dan mijn roepnaam, nooit problemen mee gehad. Ik ben vernoemd en ik vind juist de emotie daarachter erg mooi! Onze oudste heeft ook andere officiele namen dan haar roepnaam. De jongste heeft 2 namen waarvan de eerste ook haar officiele naam is.
Ik ken juist alleen maar mensen die juist zelf een andere roepnaam hebben aangenomen. Ben ook wel benieuwd wat jij er zo verschrikkelijk aan vindt.
Bij rooms-katholieke gezinnen is het heel gebruikelijk dat de roepnaam anders is dan de 1e naam. Inderdaad "Anthonius" wordt "Ton". Of "Catharina" wordt "Kaat". "Juliana" wordt "Julia". De roepnaam ligt niet vast. Die kan je altijd veranderen, wanneer je dat zou willen. Het is natuurlijk wel de naam die dagelijks gebruikt wordt. Ik ken ook meerdere mensen die hun roepnaam veranderd hebben. Soms lijkt hij nog op de officiële 1e naam, maar soms is het totaal iets anders geworden. Kan allemaal Ik vind het geen moment vreemd. Wij hebben dit lang willen doen voor onze zoon, maar uiteindelijk toch gekozen om de 1e naam gelijk aan de roepnaam te houden. De vernoeming zit nu in de 2e en 3e naam. Overigens komt het in het zuiden ook vaak voor, zonder dat er een geloofs-overtuiging of een vernoeming aan vast hangt. Zo wordt "Peter" vaak "Peer". De officiële naam is dan Peter (of Petrus), en de roepnaam die dagelijks gebruikt wordt is "Peer".
Omdat ik altijd Marloes genoemd wordt en ik dat voor mezelf dus ook ben, maar officieel heet ik zo helemaal niet. Maar staan er een aantal doopnamen in mijn paspoort. Als mijn roepnaam was afgeleid van mijn doopnaam, dan was vast wat minder erg, maar mijn roepnaam lijkt totaal niet op mijn officiële namen.
Maar wat is daar zo erg aan dan? Ik ken meerdere mensen die een heel andere roepnaam hebben dan officiele naam. Wel zelf voor gekozen omdat ze hun officiele naam dus niet mooi vonden of niet bij zichzelf vonden passen.
Ik snap Marloes wel. Ik zie wel eens op een geboortekaartje staan dat het kind bijv. als doopnamen Cornelius Adrianus heeft en dan als roepnaam Youri heeft gekregen Dat is maar een random voorbeeld hè. Ik ken geen kind met die namen, maar als ik zoiets zie snap ik daar niks van. Het kind word dan bijv. vernoemd naar zijn opa, maar blijkbaar vinden de ouders die namen niet echt mooi en kiezen ze een totaal andere naam als roepnaam. Dat snap ik dan niet. Noem je kind dan Youri Cornelius ofzo. Waarschijnlijk is dat bij Marloes ook zoiets? OT: Onze kinderen zijn alle 7 vernoemd naar opa's oma's en een oom. De doopnamen van onze kinderen zijn hetzelfde als diegene waar ze naar vernoemd zijn. De roepnaam is een afgeleidde van die doopnaam. Als voorbeeld: onze jongste heet Hendrik en we noemen hem Rick. Als hij later geen Rick wil heten maar bijv. Henk kan dat dus inderdaad zonder dat het iets kost veranderd worden. Slechts 1 van onze kinderen heeft als roepnaam 1 van zijn doopnamen. Mijn eigen roepnaam is ook niet hetzelfde als mijn doopnaam, maar een afgeleidde van mijn doopnaam. Voor mij is dat dus heel normaal. En ik heb daar ook geen probleem mee.
Ik vind een roepnaam die niets, zelfs niet in de verte, te maken heeft met de officiële namen wel gek. Zou mijn keuze nooit zijn. Bij mijn zusjes en mij is onze eerste naam ook onze roepnaam, met nog 2 of 3 namen erachter. Mijn man heeft dit ook. Mijn vaders roepnaam is een samentrekking van zijn twee voornamen. Mijn opa heette Kornelis en iedereen noemde hem Kor. Mijn zoon heet officieel Jurriaan en zijn roepnaam is Jurre.
Volgens mij komt dit nog steeds vaak voor, de generatie van mijn ouders hebben dit ook allemaal bijna, die hebben langere officiele namen, ala cornelis paulus (paul), willem peterus (wim), hendika margeretha (manja). Vaak lijkt de roepnaam dan wel op iets uit de officiele namen, of is hieruit wel op te maken, dat is wel handig. Zeker als je vernoemd wordt naar wilhemina, en je roepnaam is dan luna ofzo,dat is voor mij een gekke combi. Die roepnaam hoeft niet vast gelegd te worden, en in je paspoort en andere officiele documenten zal altijd de lange geregistreerde naam staan.
Ik ken een jongen wiens twee doopnamen allebei meisjesnamen zijn... en zijn roepnaam is dan een jongensnaam (niet afgeleid van zijn doopnamen). Maar die roepnaam staat dus nergens op papier. Veroorzaakt wel wat gekke situaties.. toen hij afstudeerde werden zijn doopnamen in de trant van Anna Maria (zoals in paspoort dus) opgelezen en moest hij naar voren.
Mijn schoonvader heet Cornelis, met als roepnaam Cor. Toen hij wat ouder werd (jaar of 10 volgens mij), heeft hij besloten dat hij Cees wilde heten. Hij vond Cor stom. Sindsdien noemt iedereen hem Cees en de mensen weten ook niet beter. Ik vond het echt een heel grappig verhaal.
Zo ken(de) ik dus 5 mensen met precies hetzelfde . Sommigen hebben nu een heel andere naam en bij sommigen lijkt het nog wel op de oude naam.