Mooi om de betekenis te zien. En eigenlijk is het allemaal heel logisch hè. Iedereen mag zich wel een beetje aan al die regels houden hè. (en zo ook veel regels uit de bijbel). Ik ben absoluut niet religieus maar wel voor al die goede geloften. En leuk om al die verschillende interpretaties te lezen.
Marokkanen noemen het jelebba en in het zuiver Arabisch noemen ze het qamis of thawb. Onder de enkels betekent dat een broek of ander kledingstuk niet tot onder de enkels mag reiken. Wat bij de meeste "gewone" broeken dus wel het geval is. Er zijn veel moslims die zich niet aan deze regel houden, maar mijn man vindt het wel belangrijk.
Ik wilde nog even hierop reageren. Antwoorden doe ik graag en probeer er ook de tijd voor te nemen. Dit vind ik echt veel fijner dan de vooroordelen waar ik in het dagelijks leven veel mee te maken krijg!
Wat fijn om allemaal positieve reacties te zien! Dat is je goed opgevallen ja, overal is een logische verhelderende verklaring voor. Of je nou moslims bent of niet, veel dingen doe je al volgens de "regels" als je alleen al een "goed mens" bent.
Islah: ik bedoelde daar trouwens niet moslims mee hè. Dat mensen daar nog veel van kunnen leren. Maar gewoon iedereen, ongeacht geloof, cultuur, religie, kleur, vorm of wat dan ook. Gewoon vragen als je iets niet begrijpt en antwoord geven als je iets gevraagd wordt.
Ik heb nog wel een vraag als jullie het goed vinden? Waarom willen sommige mannen geen hand geven bij het begroeten van vrouwen en vice versa? En als je iemand die geen hand geeft tegenover je hebt, hoe moet je die dan groeten? En hoe groeten zij jou terug? Alleen "hallo" of "goedendag" o.i.d. zeggen, of buigen, of zwaaien, of ...? Ik noem maar wat hoor En hoe kom je erachter dat iemand je geen hand geeft, pas op het moment dat jij je hand uitsteekt en je geen hand terug krijgt, of is er nog een manier om dat eerder te merken?
Maar hij draagt dit ook nooit dus neem ik aan. Loopt hij dan niet tegen problemen aan mbt werk? Zou niks uit moeten maken natuurlijk maar in de praktijk werkt het helaas vaak niet zo... En misschien een nog stommer vraag maar waarom mag dat niet?
Als christen wil ik hier dan ook graag op inhaken... Het staat nergens in de Bijbel dat dit gevraagd wordt.. Dat het in sommige stromingen gebruikelijk is, heeft meer met cultuur te maken dan met voorschriften vanuit de Bijbel. Of natuurlijk met eigen voorkeur. zoals bij ons. Dus eigenlijk net zoals bij de Moslims.
Islah echt respect voor jou. Hoe lief jij altijd reageert! (En veel anderen ook hoor) Ik heb ook een vraagje.. Staat er in de Koran ook iets over een rustdag?? Zoals er in de Bijbel gesproken wordt over de zevende dag als rustdag.
Hier is handen schudden vrij normaal, maar in de Islam is het zo dat men iemand van het andere geslacht zomaar aanraakt/betast. Het is een stukje respect, heeft dus niks met het minderwaardig zijn oid te maken van wie dan ook. Ik vind dat de niet-handen schudder zelf goed moet laten blijken dat hij of zij geen handen schudt door bijv de hand op de borst te leggen oid. Het zorgt vaak voor wat ongemakkelijke situaties voor beide kanten.
Geen rustdag, de vrijdag is wel een belangrijke dag omdat dan het verplichtte vrijdaggebed plaats vind in de moskee.
Ja, er staat wel in dat deze dag werd opgelegd aan de volgelingen van profeet Musa/Mozes (de joden dus). Voor ons is geen specifieke rustdag, wel is vrijdag de belangrijkste dag van de week. Dan vindt het vrijdagmiddaggebed plaats maar na het gebed mogen we alles wat we op andere dagen ook mogen (autorijden, winkelen, enz.). Dankje trouwens... Heel lief. @ hand schudden. Dit mag niet omdat de profeet vrede zij met hem en zijn metgezellen dit ook niet deden, en dit heeft verboden. De reden hierachter is uit respect, dus niet wat vaak gedacht wordt het onderdrukken van vrouwen. Goede vraag hoe je kan zien of iemand dat niet doet... Aangezien de één zich er wel aan houdt en de ander weer niet. Maar bij mijn man en mij zien ze het vaak wel aankomen. Ik denk door de rest van ons uiterlijk.
Rode kleding voor mannen mag niet omdat hier een duidelijke overlevering over is die dit verbiedt. En tja nike, naam van een afgod. Afgoderij is de grootste zonde die je als moslim kan begaan dus als het even kan moet je deze zaken vermijden.
Ha dames, ik wil graag nog wel wat vragen over het handen schudden als dat mag? Hoe groet je elkaar dan? Of in het algemeen iemand van het andere geslacht? In sommige culturen maakt men bijvoorbeeld een buiging of iets dergelijks, bestaat dat binnen islam ook? Heel interessant topic trouwens
Met werken draagt hij wel "gewone" kleding dus een (niet heel strak zittende) broek en blouse, wat voor hem binnen de richtlijnen valt maar de rest ook gewoon accepteert. Maar in andere situaties dus z'n normale kleding. Waarom dat niet mag omdat dit verboden is in een overlevering. De reden erachter is dat het laten "slepen" van kleding arrogant kan overkomen (wil hier verder niemand mee kwetsen o.i.d maar zo staat het in de overlevering).
Lieve Islah, Ik kan mij niet voorstellen dat jij, met je keurige en duidelijke uitleg over hoe en waarom, iemand met zoiets zou kunnen kwetsen! Respect daarvoor!