Ik probeer me eerst te verdiepen en het ook van de 'andere' kant, in dit geval van moslims, te horen hoe het zit. Ik geef eerlijk toe met alles wat er gebeurt in 'naam van de islam' het niet makkelijk maakt om altijd te onthouden dat dit niet de norm is. Ook vooral omdat ik dus niemand in mijn omgeving heb die het tegendeel kan bewijzen. Gelukkig heb ik gezond verstand genoeg om te beseffen dat er genoeg goede moslims zijn. Nieuwsartikelen waar ik dan in lees dat moslims een kerk beschermt hebben of weigerden christenen achter te laten zodat die geëxecuteerd konden worden zorgen er ook voor dat je die andere kant ziet. Denk dat veel niet-gelovigen niet snel trouwen. In mijn omgeving is er van jonge mensen bijvoorbeeld maar 1 koppel getrouwd, al de rest woont gewoon samen en zijn er wel kinderen.
Nee, het is tricot (is toch katoen dacht ik?) en daarover altijd een doek van zijde of katoen, nooit synthetisch, want daar let ik altijd speciaal op, haha.
en nog een vraag. Van het voorjaar ga ik naar Turkije op een excursievakantie. Dan gaan we ook een moskee bezoeken, kan ik mijn doek dragen zoals ik dat altijd doe (dus omhoog geknoopt, op de "Joodse" manier, wel zijn al mijn haren bedekt) of moet hij dan wel echt onder de kin geknoopt zijn?
Ik heb ooit eens van iemand begrepen dat sommige moslims mensen geen hand geven met hun rechterhand omdat dat de hand is waarmee je je bips afveegt en dat is dus onrein. Geen idee of dat onzin is hoor, maar dat werd mij verteld
Islah, wat naar om te horen! Zeker voor je kinderen, ik zou niet willen dat zij het idee krijgen niet welkom te zijn. Het is precies wat je oudste zegt, jullie doen niets verkeerd. Een moslima die op de juiste manier prakiseert is liefdevoller, respectvoller dan de gemiddelde Nederlander, door de manier van leven zoals het in de koran staat. Als ik dat vergelijk met mezelf en met een vriendin van mij dan he, meer ervaring heb ik niet hihi. Mijn vriendin draagt hetzelfde als jij. Ik vind haar echt prachtig met khimar, kan uren naar haar staren. Het heeft iets heel puurs. Dat vind ik bij veel vrouwen die zich op de 'correcte' manier kleden. Zij is Nederlandse en al jong bekeerd, ken haar zo'n 15 jaar en zie haar dus in huis, of bij mij thuis, zonder haar hoofddoek. Zij kan net als jij mooi, en duidelijk vertellen over de Islam zonder je te "overtuigen" of ongewild je geloof op te dringen als je snapt wat ik bedoel. Dank je wel voor je geduld, heel lief! Edit, sorry dit geld natuurlijk ook voor de andere dames haha
Nee dat maakt niet uit, in Turkije wordt daar niet zo nauw op gelet, wat bijvoorbeeld in Abu Dhabi wel het geval is, daar moet je als je de moskee wilt bezoeken echt letten op je kleding want er lopen geheime "agenten" rond die de toeristen in de gate houden mbt kleding en gedrag binnen de moskee. Ik weet niet welke moskee je gaat bezoeken in Turkije maar als je naar de Sultan Ahmed/Blauwe moskee in Istanbul gaat kan je bij de ingang een lange rok pakken voor het geval je iets aan hebt wat niet geschikt is. Over het bedekken van je hoofd doen de toeristen vaak gewoon een sjaaltje om, waarbij de haren vaak nog wel zichtbaar zijn, maar zoals ik al zei, daar wordt niet zo moeilijk over gedaan. Het gaat er om dat je respect toont bij het betreden van de moskee door je op een een of andere manier te bedekken.
En wat verder als gepaste kleding wordt gezien: broek of rok in ieder geval op de knie, en bovenkleding die minimaal de schouders bedekt. En voor het gemak zou ik instappers of slippers dragen want als je veel moskeeën gaat bezoeken moeten de schoenen vaak uit Ik draag inderdaad een sjaaltje die de haren niet helemaal bedekt maar soms knoop ik het mee met mijn knotje, dan is alles wel bedekt. Bijzonder trouwens nu ik er over nadenk, ik heb mijn sjaaltje in Palestijnse jebel in Amman gekocht, dan zou je toch verwachten dat hij beter zou bedekken?
Bij mijn turkse schoonfamilie hangen bij iedereen fotos in huis het liefste heel groot. Heb nooit geweten dat het niet mag.
Bij het bezoek van een moskee hoef je geen hoofddoek op je schouders en benen bedekken is voldoende. In Turkije in ieder geval, ik heb geen ervaring met moskeeen in andere landen (ja in Nederland maar ook daar hoef je echt geen hoofddoek om, dat is alleen nodig als je gaat bidden).
Nee, dat moet met links. Met rechts hoor je te eten etc. Nu weet ik eerlijk gezegd niet of dit echt islamitisch is, of dat het iets cultureels is, maar in islamitische landen is dit vaak wel het gebruik (links voor onreine en rechts voor reine zaken).
De meeste Turken hangen deze overtuiging ook niet aan, volgens mij is het uberhaupt niet zo bekend in Turkije dat er veel moslims zijn die geen foto's maken/ophangen. Wij doen het zelf wel, ik zie er geen kwaad in zolang je die foto's niet 'vereert' maar dat is echt een keuze die ieder voor zich maakt. Ik kan echt niet zonder foto's, zowel foto's uit mijn verleden als foto's van de kinderen nu. Ik zie overigens ook het verschil tussen foto's en filmpjes niet, want filmpjes zijn tenslotte ook gemaakt van heel veel stilstaande beelden achter elkaar.
Mijn Turkse schoonfamilie heeft idd ook veel foto's hangen, maar zo verschillen we vaker van mening over bepaalde zaken
Wilde even zeggen dat ik dit een heel fijn topic vind. Veel geleerd en super dat alles zo lief en duidelijk uitgelegd wordt.
Mag ik vragen hoe jullie je rol als vrouw in jullie relatie zien? In een ander topic las ik gisteren dat je als man het recht hebt om een "corrigerende tik" te geven aan je vrouw als ze niet luistert. Ik merk aan mezelf dat ik hier gewoon zo'n ontzettend naar gevoel van krijg, ik kan het moeilijk loslaten. Is dit nu iets wat echt normaal gevonden wordt binnen de islam, of is het net als in de bijbel iets wat je in de tijdsgeest moet zien en niet meer van deze tijd? Voelen jullie je gelijkwaardig aan jullie man? Ik hoop dat ik dit hier mag vragen, ik vraag het echt uit oprechte interesse.
Dat van die tik moet je echt de gehele context van inzien. De profeet vzmh heeft nooit een vrouw een tik gegeven en hij is ons grote voorbeeld en hem hebben wij te volgen in ons gedrag. Verder is er een heel stappenplan waarbij zo'n tikje niet eens mogelijk zou moeten zijn (praten, apart slapen enz). Een tikje met een zogenaamde miswak (takje diende als tandenborstel) is als een uiterst middel waarbij er dus geen land meer te bezeilen is na alle stappen. Anyway, niet normaal bevonden dus en ook echt geen optie waar zomaar iemand naar kan grijpen. Ik voel mij gelijkwaardig aan mijn man maar we zijn niet hetzelfde. Ik heb bepaalde taken en plichten zoals hij die ook heeft. We hoeven als man en vrouw ook niet op alle vlakken gelijk te zijn. Als mens zijn wij evenwaardig. Bepaalde culturele uitingen van moslims willen nog weleens anders doen vermoeden en dat is vervelend.
Wat fijn om te lezen. Ik vind het gewoon zo ontzettend naar als geweld in een relatie gerechtvaardigd wordt door een geloof. Ik voel mij inderdaad ook gelijkwaardig aan mijn man maar uiteraard niet hetzelfde.
En als je nou linkshandig bent? Dan eet en schrijf je met de linkerhand. Hoe kijkt men daar tegenaan dan?