mamabri: dank je wel. ik ga nu eerst even wat slaap inhalen . maar morgen maak ik graag gebruik van je aanbod . weltrusten dames.
De islamitische begroeting luid "Salaam Alaikoem" (uitspraak salaam alejkoem) je kunt het nog korter maken door enkel "Salaam" te zeggen. Letterlijke betekenis van Salaam is "vrede", je wens iemand op deze manier dus vrede toe. Beiden worden veel gebruikt er is een nog langere versie maar ik denk dat je buurman dit al heel erg zal waarderen. De gene die begint zegt het bovenste dus, de gene die jij begroet antwoord dan met "Aleikoem Salaam"
Gewoonlijk ben ik vooral een meelezer, maar ik wil nu toch even reageren. Wat een onwijs mooi topic, en wat ontzettend leerzaam. Helaas woon ik in een gemeente waar niet zoveel diversiteit is (noorden van de Randstad). Daardoor komen we niet snel in aanraking met moslima's (of ieder ander geloof behalve de protestantse kerk). Ik vind dat erg jammer, omdat ik mijn dochters een wat wereldsere kijk wil meegeven. We reizen gelukkig wel erg veel, dat compenseert een beetje. Ik heb ook een vraag. Zijn jullie ook bevriend met niet-moslims? Of is dat niet mogelijk of niet toegestaan? Ik eet zelf bijv geen varkensvlees, en drink geen alcohol, maar ben atheïst. Zou het voor een moslima dan mogelijk zijn met mij bevriend te zijn, of kan dat niet? En nog een vraag. Gaan jullie wel eens naar het zwembad met de kinderen? Want ik kan me voorstellen dat jullie liever geen badkleding dragen?
Ik zit bij een vrij evangelische gemeente. Daar is eigenlijk alles toegestaan. Daarmee bedoel ik: tv, internet, homosexualiteit. Sterker nog, onze predikant heeft onze gedastpredikant getrouwd. (Zij is gescheiden van haar man en vond de liefde van haar leven in een vrouw). Wij krijgen 1x per jaar bezoek van onder wijkouderling, maar ze is altijd beschikbaar voor wat dan ook. Evenals onze predikant. Ik hoef hem maar te mailen of te bellen en hij is er. Niet om te controleren, maar om even je zorgen te delen. Zie het maar als een maatschappelijk werker. Ik heb me nooit gecontroleerd gevoeld, maar dat ligt denk ik aan welke stroming je volgt.
Ikzelf ben vrij streng katholiek opgevoed sowieso tot mijn 12e daarna prakisereerde ik het geloof tot ongeveer mijn 24ste. Nu kerk ik niet meer in een kerk (ik ben geen parochiaan meer, als je in een bepaalde kerk komt dan word je een parochiaan van die kerk) maar ik weet wel wat van het geloof en ik kan wellicht ook wel wat vragen beantwoorden voor mensen die wat willen weten over het RK geloof en als kind zijnde zo opgevoed worden.
Nee, ik heb alleen moslima-vriendinnen (op de contacten via dit forum na dan!). Maar ik ben daar sowieso een beetje apart in, want ik heb niet zoveel behoefte aan veel contacten/vrienden. Voordat ik moslim werd had ik 1 beste vriendin, maar zij was joods en verbak het contact met mij vanwege m'n bekering. De vriendinnen die ik heb heb ik via de moskee e.d leren kennen. Maar ook als je wel varkensvlees zou eten zou het mogelijk zijn om met moslima's om te gaan hoor. Zolang je het maar niet eet in hun bijzijn. Naar een zwembad ben ik al jaren niet geweest. Ik vind het geen fijne plek meer omdat bijna iedereen er halfnaakt is (bikini, korte zwembroek) en het mogelijk is dat mannen je aan kunnen raken. Er zijn soms wel van die vrouwenzwemuurtjes maar dat vind ik ook niet zo prettig, ik houd niet echt van drukte (door mijn ASS).
Wat een leuk topic. Hier ook een sinds 2010 bekeerde moslima. Ik heb wel nog vriendinnen die niet islamitisch zijn maar die heb ik wel pas leren kennen toen ik al bekeerd was. Het zijn wel wat rustigere types merk ik, niet de types die ieder weekend straalbezopen zijn. Ik heb een burkini aangeschaft, zo kan ik toch met mijn kindjes zwemmen. We gaan vaak op rustigere momenten zoals een doordeweekse ochtend. In het begin vond ik dat spannend en was ik wat onwennig dat ik veel blikken op mij gericht zou krijgen, maar ik heb zo onwijs veel positieve reacties gehad van zowel personeel in het zwembad als mensen daar die gewoon oprecht een praatje beginnen met je over hoe en wat van het dragen van dit soort zwemkleding. En natuurlijk heb je ook de mensen die je eindeloos aanstaren, maar ik zwem zonder bril (en die bril heb ik toch echt hard nodig om in de verte goed te kunnen zien) dus ik zie niet altijd al het gestaar gelukkig.
Afgezien van dat een burkini niet aan de voorwaarden van de hijaab voldoet (je benen zijn te zien en het zit gewoon ontzettend strak), heb ik wel een vriendin met slechte ervaring daarmee. Zij werd met veel heisa uit het zwembad gezet om het dragen van een burkini (is toen zelfs nog bij Pauw en Witteman geweest ) dus dat lijkt mij ook niet zo'n goed idee.
Nu heb ik toch wel een vraagje, hebben jouw vriendinnen die je had vòòr je bekering ook afstand van jou genomen?
Ikzelf heb geen vriendinnen die niet islamitisch zijn omdat ze eigenlijk zoals zuster Islah zei met een boog om je heen lopen vanwege de kleding die ik draag. Maar heb wel vriendinnen die bekeerd zijn. Naar het zwembad ben ik al sinds mijn kleuterjaren niet geweest kan niet eens zwemmen haha dus zwembad mis je dan niet. Ik ga ook niet naar het strand in de zomer in mijn geboorteland omdat je daar idd ook allemaal bikinis en half ontblote mannen ziet. We gaan dan wel in de herfst/winter en lente naar het strand .Dan zwemt er niemand en dat vind ik zelf het mooist. Zowat het strand helemaal voor je zelf.
Hier ook alleen islamitische vriendinnen, niet bewust ofzo.. gewoon zo gelopen. Denk dat het toch wel vaak gewoon wat makkelijker is en je meer dezelfde raakvlakken hebt. Mijn familie gelooft niet, met mijn zus onderneem ik wel regelmatig iets.
Ik heb wel niet-islamitische vriendinnen. Eigenlijk heb ik zelfs meer niet-islamitische vriendinnen dan wel. Hun hebben hun eigen leventje en ik de mijne. We houden beiden rekening met elkaar en mijn Nederlandse vriendin nodigt mij uit respect ook niet uit op haar feestjes (i.v.m. alcohol). Hun stellen vragen over mijn geloof en ik beantwoord die.. Ik merk eigenlijk geen verschil tussen mijn islamitische vriendinnen en niet-islamitische vriendinnen. We respecteren elkaar en laten elkaar in hun waardes. Zwembad in Nederland ben ik al jaren niet geweest. Zwembad in Marokko weer wel, omdat iedereen daar bedekt zwemt en ik meestal na plekken ga waar vrouwen en mannen gescheiden zwemmen.
goedemorgen in dit heerlijke topic ok , mijn vraagjes over geloof , - opgroeiend in een katholiek/protestants of ander geloof gezin, wanneer begon je zelf wel of niet te geloven. - Op een gegeven moment snap je wat er gezegd word ,vond je het lastig om te snappen wat er gezegd werd? kon iemand je dat dan ook uitleggen? (dat heb ik zelf nl. als ik teksten hoor en soms om te snappen wat er bedoeld word) of is dat makkelijker omdat het eerst op kind niveau uitgelegd word? - er zijn veel soorten kerken , zeg maar veel verschillende interpretaties van het geloof en stromingen. Ben je gewisseld van kerk en zo ja hoe ging dat - merk je weerstand of juist helemaal niet van mensen die het oudbollig vinden in het dagelijks leven? - Ik kan het verschil uiteraard opzoeken tussen bijv protestant en katholiek , maar wat zijn de dingen wat dat anders maakt in het dagelijks leven/ kerkgang? - onze kinderen zitten op een rooms katholieke school en ik merk dat vooral de oudste met dingen thuis komt waarvan ik gewoon geen kennis heb . hebben jullie tips voor site's/ boeken die een duidelijk beeld/uitleg/plaatjes geeft met name over feestdagen komen vast nog wel meer vragen in me op , maar dit was het even.
Ikzelf ben dus opgegroeid in een traditioneel katholiek gezin. Wij gingen iedere zondag naar de kerk, zongen allemaal in het koor. Ikzelf deed ook de chreche leiden samen met een volwassene. Bij ons in de kerk was het zo dat de jongere kinderen na het eerste lied en het welkomstwoord door de pastoor werden gebracht naar de kinderdienst. Daar kregen we op een eenvoudige kinderlijke manier uitgelegd waar deze dienst over ging. Er werd voorgelezen uit de kinderbijbel en je maakte een werkje of ging knutselen. Dan na de preek (de pastoor verteld dan een "lang" verhaal over waar het thema deze week over gaat en dat gaf dan bezinning) kwamen de kinderen terug en mocht er 1 vertellen wat we als kinderen hadden gedaan en ook werd er soms een versje voorgelezen uit de bijbel) Als katholiek heb je officieel iets van 5 sacramenten: - de doop algeheel wel bekend de ouders dragen de baby op aan God zodat het in de palm van zijn hand beschreven staat; - de eerste Heilige communie; het kind is nu 9 jaar en vanaf dat moment mag het kind ter communie (de hosti, het witte droge ronde ding en wijn accepteren. - het Heilig vormsel; dit gebeurt als tiener op ongeveer 15-16 jarige leeftijd. Het kind kiest nu zelf bewust voor de kerk. - Trouwen; ook dit is een heilig sacrement. - Het laatste sacrement; als iemand op sterven ligt kan het laatste sacrement uitgevoerd word. De pastoor komt bij de stervende het laatste sacrement geven. De geest word om het zomaar te zeggen aangeboden aan God. Dit gaat met heel veel gebeden, olie op het voorhoofd en het geeft de stervende rust. Hier is dan de naaste familie bij aanwezig en neem je ook afscheid van de stervende. (Dit heb ik zelf mee mogen maken bij mijn opa en je zag de rust op zijn gezicht verschijnen) Ikzelf ben getrouwd met een atheïst en we zijn dus ook niet voor de kerk getrouwd. Als we gewild hadden, had ik wel voor de kerk kunnen trouwen maar was het geen officiële viering geweest maar alleen een inzegening door de pastoor. Een katholiek mag namelijk officieel niet trouwen met een atheïst in de kerk. Ook als je eenmaal getrouwd bent voor de kerk kun je alleen bij hoge uitzondering scheiden voor de kerk. Heel veel mensen die dus gescheiden zijn, zijn voor de kerk nog steeds getrouwd. Wij hebben er ook bewust voor gekozen onze kinderen niet te laten dopen. Dit wilde mijn man ook echt niet, en wij hebben de keuze gemaakt de kinderen op een RK school of een christelijke school te doen zodat ze zelf kunnen bepalen of ze later de sacramenten willen uitvoeren ja of nee. Uiteindelijk ben ik dus geen parochiaan meer en kerk niet meer in een kerk. Katholiek ben ik nog wel en probeer mijn kinderen wel als Katholiek op te voeden. Ik probeer ze dus wel de gebruiken die ik heb geleerd bij te brengen.
Verschillen van Katholiek en Protestants Katholiek; geloven in de heilige maagd Maria staat ook veel centraal in de Maria maanden (mei en oktober) is de moeder van Jezus en is onbevlekt bevangen van God. Protestants; geloven wel in Maria maar zien haar meer als bij-figuur dan als belangrijk persoon. Katholiek; spreekt over vieringen als ze naar de kerk gaan. Protestant; heeft het over diensten. Katholiek; is minder streng (al word dat weer door een protestant tegen gesproken ) Protestant; zijn vaak strenger in het geloof. Voorbeeld een Katholiek mocht als vrouw zijnde zonder hoofddeksel naar de kerk en een broek aan. Bij de protestanten zag je vaak lange zwarte rokken en een hoofddeksel. (Dit is met de tijd minder geworden maar vaak zag je daardoor in welke kerk er door deze mensen gekerkt werd) Ikzelf zong in een oecumenisch koor dat wil zeggen dat we zowel bij de protestanten zongen als bij de katholieken en wat mij persoonlijk opviel is dat het bij de protestanten veel meer over wat niet mocht ging. Veel katholieken zeiden ook bij de protestanten gaat het meer over hel en verdoemenis. En bij de katholieken werd er meer gevierd zeg maar en minder op wat wel en niet mocht gesproken. Je wist gewoon waar je je aan had te houden (de 10 geboden) Wat ik heb gezien in de Katholieke kerk is dat die nu meer met deze tijd meegaan (oké het Vaticaan is het er niet altijd mee eens) maar een voorbeeld ik was 20 jaar toen ik mijzelf verloofde. Ik was toen nog behoorlijk streng katholiek en leefde echt volgens de regels van de kerk maar ik was ook gewoon een tiener die dingen deed die God zeer waarschijnlijk niet heeft kunnen waarderen in mij Ik was 20 en sprak met onze pastoor. En ik vroeg hem omtrent het sex voor het huwelijk gedeelte. Ik was verloofd maar durfde niet intiem te zijn met mijn verloofde omdat dat voor de kerk best wel een zonde is. Mijn pastoor gaf mij toen als antwoord. Maar meisje toch, je wil er toch niet na je huwelijk achter komen dat het in bed helemaal niet klikt! Geloof mij ik stond met mijn mond vol tanden. De Pastoor zelf zei al sommige dingen die het Vaticaan ons oplegt zijn gewoon niet meer van deze tijd. Uiteindelijk ben ik niet getrouwd met deze jongen maar het was wel typerend over hoe de kerk nu is en hoe hij was.
Het vagevuur is btw sinds een aantal jaren afgeschaft bij de Katholieke kerk. Wat mij angst aanjoeg was dat alleen een baby die gedoopt was in de hemel kwam en als een kindje dood was geboren mocht het niet gedoopt worden en bleef het zeg maar hangen en kwam niet in de hemel. Goddank is het Vaticaan daarin versoepeld en hebben ze dit afgeschaft
Ik ben ook een lezer, en vind dit een heel mooi topic. Even inhaken op deze vraag, ik heb wel vaker gelezen dat belangrijke onderdelen van Katholiek geloof 'gewijzigd' worden door het Vaticaan. Hoe werkt dit precies? Geloven katholieken dan hetgeen in de Bijbel staat, of hetgeen Paus zegt? Hoe ging dat dan met vagevuur? Is nu gezegd dat wat daarover in de Bijbel staat dus niet waar is? Of hoe is het dan 'afgeschaft'? Of regels die wel of niet tot zonde leiden. Mag een mens (dus Paus) bepalen wat voor katholieken zonden zijn, en kan dit dus per decennium veranderen? Ik vind dit stuk best lastig om te begrijpen..
Het is zelfs voor een Katholiek soms best lastig! Het vagevuur is naar ik weet door het Vaticaan bepaald. Ik heb er naar ik weet ook nooit over gelezen in de bijbel. Net zo min dat een Pastoor niet mag trouwen dat is ook bepaald door het Vaticaan. Veel Katholieken zijn het hier ook niet mee eens. Wel staat er in de bijbel dat een man en vrouw voor elkaar geschapen zijn, en gaat heen en vermenigvuldigd u. Dat zou betekenen dat mensen die op hetzelfde geslacht vallen volgens de Katholieke kerk ook niet mogen samenwonen en al helemaal niet mogen trouwen! Nou zijn ook veel Katholieken het daar ook niet mee eens. Maar dit is echt nog een brug te ver voor het Vaticaan om dit acte schaffen. Het Vaticaan word gezien als hoofd van de kerk. Daarna heb je de bisschoppen. 1 waarvan iedereen wel gehoord heeft is Bisschop Punt. Dit was/ is (geen idee meer of hij er nog is) eigenlijk een beetje het hoofd van de Nederlandse Katholieken. Veel Katholieken leven dus eigenlijk vanuit de bijbel en niet echt vanuit het Vaticaan. Veel gebruiken die dus ook door het Vaticaan worden bepaald vallen ook niet altijd goed bij de Katholieken wat ik hoor. Sex voor het huwelijk (oké je hebt geen sex om de sex zeg maar,maar alleen vanuit liefde) maar dat je als maagd moet trouwen is ook nu veel minder aan de orde. Een leuk weetje de beste vriendin van Jezus was Maria Magdalena een vrouw van lichte zeden. Zij komt in de bijbel vaak naar voren en er gaan zelfs "verhalen" dat Jezus en Maria Magdalena een liefdesrelatie hadden. Al word dit ook weer veel tegengesproken! Veel spreuken en gezegdes komen ook vanuit de bijbel Zij die zonder zonde zjjt werpen de eerste steen. Dit werd door Jezus gezegd toen een menigte Maria Magdalena wilden stenigen. Het verhaal uit de bijbel is dus ook dat niemand die steen wierp omdat niemand zonder zonde is. Heb uw naaste lief zoals u uwzelf lief heeft. Eert uw vader en uw moeder ( nu zegt onze Pastoor wel dan moet er wel reden zijn om diegene te eren als de vader of moeder dingen bij het kind hebben gedaan wat echt niet kan zoals mishandeling etc word dat ook niet verwacht van het kind) En ja het geloof is best moeilijk te begrijpen en te interpreteren. Het makkelijkste is om een kinderbijbel te hebben (die heb ik ook nog steeds) omdat daar alles een stuk eenvoudiger in uitgelegd word. En ja zelfs als Katholiek twijfel je weleens en heb je je vragen. 1 van de vragen was door onze pastoor "wie was er eerder het kip of het ei" Daar kun je gewoon geen antwoord op geven en zo is het ook met het geloof. Je gelooft erin maar tot je dood gaat weet je niet of het allemaal klopt. Pas dan weet je of er een hemel bestaat. Wij weten niets zeker maar wij geloven. Het vagevuur was wat ertussen in zit als ik het goed begrepen heb. Je hebt de hemel en de hel en het vagevuur was hetgeen ertussenin. Dus niet slecht genoeg voor de hel, maar ook niet goed genoeg voor de hemel. Mensen die niet waren gedoopt kwamen dus in het vagevuur terecht.(hier ben ik sowieso niet mee opgegroeid omdat daar in onze kerk totaal niet over gesproken werd. Ik denk dat de oudere generatie hier meer over kan vertellen)