Wachtend: het verhaal wat jij verteld over Maria Magdalena klopt van geen kanten. Maria Magdalena was een leerlinge van Jezus. Zij is bevrijd door hem van haar 7 zonden, waarop zij vervolgens Jezus is gaan volgen. Zij is absoluut geen vrouw van lichte zeden, maar vermoedelijk verwisseld met Maria van Bethanië door Paus Gregorius. Vervolgens is zij eeuwenlang door de kerk als zondares neergezet, noch is zij getrouwd geweest met Jezus. Daar zijn in ieder geval geen aanwijzingen over te vinden in de Bijbel. Dat verhaal is met name de wereld in geholpen door het boek "de Da Vinci Code", waarna er een stortvloed van gedachten over Jezus en Maria Magdalena plaatsvond. Overigens: mochten zij wel getrouwd geweest zijn, was dit zeker niet zondig. Voor een man en een vrouw in die tijd was het doodnormaal geweest om een huwelijk aan te gaan. Maar er staan geen aanwijzingen over in de Bijbel zelf, terwijl van andere huwelijken er staat wie er met wie getrouwd was. Het is dus best onwaarschijnlijk dat zij getrouwd waren
Ow zo is het mij altijd verteld! Kan het nu ook niet meer navragen aan de pastoor maar ik neem aan dat jij er wel een stuk meer over weet dan ik want ik was een kind en tiener toen ik nog naar de kerk ging. Maar goed zo heb ik het altijd begrepen.
Mooi topic! Ik ben zelf atheïst, heb me nooit verdiept in het christendom of de islam. Natuurlijk vraag ik me wel eens dingen af, en vrijwel al die vragen worden in dit topic beantwoord. Fijn dat iedereen zo open en eerlijk reageert.
ook lees ik meerdere keren dat katholieken Maria vereeren, dat is een misverstand, al begrijp ik dat protestanten dit zo zien. Maria wordt gezien als de moeder van God, omdat Jezus behalve haar zoon, ook God is, tezamen met de Vader en de Heilige Geest. 3 personen in EEN. Zij wordt niet vereerd, maar GEeerd. Zij staat absoluut niet boven God. Wanneer er gebeden wordt is dat "in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest", dat zeg je dan ook als afsluiting van je gebed. Alleen een gebed met deze afsluiting wordt als "geldend" gezien voor God. Wanneer iemand een aanroeping ("gebed") doet, tot Maria, is dat om steun en voorspraak. Voorspraak moet je zien als dat Maria en de Heiligen dichter bij God staan dan wijzelf. Mensen die ernstige zonden hebben beleden zijn soms bang om hun gebed en zonde rechtstreeks tot God te belijden. Daarom roepen ze de hulp in van Maria zodat zij met haar voorspraak kan bemiddelen bij Jezus. De gedachte hierachter is dat Jezus zijn moeder als zoon niets zal weigeren Iemand die het Weesgegroet bid, doet eigenlijk alleen de engelengroet. De groet die de engel tegen haar zei toen hij haar vertelde dat zij in verwachting zou raken van Jezus.
Zo zien wij dit ook. Wij respecteren de moeder van Jezus (vrede zij met hem) natuurlijk enorm. Maria/Maryam is in de Islam wel één van de vier beste vrouwen van de hele mensheid.
Bij mij in de familie zijn er veel Maria vereerders. Zo hebben de meeste vrouwen de naam Maria gekregen (ook ik) en in mei en oktober gingen wij ook apart naar de viering van Maria. Weet niet of dat in elke Katholieke kerk werd gedaan maar bij ons wel. Dat was dan echt om Maria te eren.
Dat geeft niet, er zijn tallozen katholieken die dit nog steeds zo geloven, terwijl dit al heel lang bekend is ook binnen de kath. kerk. Maar er wordt niet echt meer over gesproken zeg maar. Het is wel al "offficieel" door het Vaticaan rechtgezet. Maar door de traditie van dit verhaal (al uit 582 als ik het goed heb) en het eeuwenlang zo doorvertellen maakt het moeilijk dit helemaal goed recht te zetten.
Heel eerlijk vond het wel een "mooi" verhaal dat dus ook een vrouw met "grote" zonde zo door Jezus werd beschermd! Dat maakte het voor mij ook makkelijker als ik weer eens iets deed wat niet mocht want als hij Maria Magdalena toch nog zo lief had dan was wat ik had gedaan nog helemaal niet zo erg.
Ja dat klopt, dat is wel echt Katholiek. Maar het verschil is: eren of vereren. En vereren mag dus niet, al is de scheidslijn dun. De Mariaverering is ook meer vanuit het "volk", maar de kerk op zich moedigt dit niet aan. Prediken gaan dan ook niet over Maria, maar over Jezus. Bidden wordt tot God gedaan in de kerk, niet tot Maria. Wel wordt het Wees gegroet gebeden natuurlijk, maar zoals gezegd is dat de engelengroet.
Was het dan ook bij jullie standaard voor het eten het onze vader bidden en na het eten het wees gegroet? Ook was het bij ons dat opa voor zei en wij moesten antwoorden. Jeetje alles komt weer terug door dit topic terwijl ik al behoorlijke lange tijd niet meer praktiserend ben zoals in naar de kerk gaan.
Zo moet je dit ook zien. Uiteraard hoor je haar respect te betuigen, omdat zij een zeer bijzondere vrouw was, die "aangeraakt" is door God. Maar zij was maar een mens. Overigens staat er maar heel weinig over haar in de Bijbel. Er is meer over haar bekend door legendes en waarnemingen (Lourdes bijv) dan dat er daadwerkelijk over haar geschreven staat.
Nee, ik ben pas op mijn 33e katholiek geworden Wel op school, daar moesten wij wel 4x pd het Onze Vader bidden.
Ik bedoelde met zo zien wij dit ook dat ik het op dit punt eens ben met de protestanten. Ook om 'voorspraak vragen' zien wij als afgoderij, je roept iemand aan en dat is aanbidding die alleen de Schepper toekomt. Helaas maken veel mensen die zich moslim noemen zich hier ook schuldig aan, zij aanbidden dan graven van zogenaamde heiligen (al zien ze het zelf vaak niet als aanbidden). Ook mijn schoonmoeder deed dit vroeger uit onwetendheid, hier is zij wel van teruggekomen gelukkig. In de Qur'an staat er redelijk veel over Maryam, zij is ook de enige vrouw die met naam wordt genoemd. Zover ik weet wordt Maryam/Maria binnen de protestantse kerken ook gewoon gerespecteerd.
Ik moet ook zeggen dat ik zelf ook niet geloof in "om voorspraak vragen" Ik leg hier alleen de katholieke denkwijze uit Ik respecteer haar wel, maar als mens dus.
Ow wij gelukkig maar 1x als de school begon! Maar kan mij nog heel goed de paasprocessie herinneren dat was altijd zo mooi vanuit school lopen naar de kerk. Helaas verandert het allemaal sommige veranderingen zijn beter maar sommige hadden ze best in ere mogen houden!
Waarom hebben nonnen eigenlijk altijd een andere naam na hun eeuwige gelofte? Moet dat of willen ze dat gewoon, en wat is de reden erachter?
Gek hoe mensen dat zo verschillend beleven. Mijn oma van in de 80 heeft nu nog steeds nachtmerries van de processies die ze als kind heeft gezien (mijn oma is atheïst maar groeide wel op in een omgeving waar veel katholieken woonden). Maar ze is ook best extreem, zo wilde ze tot voor kort niet eens naar de AH omdat dat een katholieke winkel zou zijn...
Ze nemen naar ik weet een naam aan van een vrouw uit dr bijbel die in hun ogen het beste bij hun past qua wat diegene in de bijbel deed. Zo hadden wij in de kerk een zuster Fidelis Op wikipedia is hierover te vinden: De heilige Fidelis van Sigmaringen, eig Marc Roy, (Sigmaringen, 1 oktober 1577 - Seewis im Prättigau, 24 april 1622) was jurist, missionaris en martelaar. Zijn medestudenten noemden hem de christelijke filosoof. Hij was vroom, bekommerde zich om de armen en de zieken en bad en mediteerde veel. Hij studeerde recht in Freiburg im Breisgau, werd advocaat in Colmar en kreeg er de bijnaam advocaat van de armen. Hij wilde echter zijn leven aan God wijden en aan de verkondiging van het evangelie. Hij trad in bij de Capucijnen in 1612 in Freiburg im Breisgau en nam de naam "Fidelis" aan. De eerste jaren van zijn kloosterleven waren moeilijk en hij viel ten prooi aan diepe twijfel en zware verleidingen. Hij verkocht zijn bezittingen en vond opnieuw rust. Hij leefde in een zeer bescheiden inboedel, droeg versleten kleding en deed veel boete en verstervingen. Fidelis werd een populair waarzegger, die geliefd was om zijn naastenliefde, zijn geleerdheid en zijn geloof. Hij werd door de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren naar Graubünden gezonden om er het protestantisme te bestrijden. Hij vervulde zijn taak met volle ijver en leidde een streng en heilig leven, waardoor hij vele bekeerlingen maakte. Hij werd echter verraden en doodgeslagen door een groep mannen die zijn activiteiten bekampten. Fidelis werd door paus Benedictus XIII zalig verklaard in 1729 en heilig verklaard door paus Benedictus XIV in 1746. Zijn feestdag is op 24 april. Deze zuster vond dus dat deze naam het beste bij haar paste wat ik begreep van haar.