Nee, wanneer je alleen maar gebruik maakt van de wettelijke extra Arbo-pauzes, dan hoef je niet eerder met verlof. Dat is alleen maar wanneer je geheel of gedeeltelijk bent ziek gemeld. In het geval van de extra pauzes word je niet ziekgemeld! Ik heb bij de zwangerschappen van mijn dochters beide keren gebruik gemaakt van de extra pauzes (opstartproblemen 's ochtends, vanaf ongeveer 24 weken) en heb gewoon mijn verlof kunnen starten vanaf de 36 weken.
Zoals mijn voorganger al aangaf: dit klopt niet. Het recht op extra pauzes is standaard, daar mag iedere zwangere gebruik van maken. Het is ook niet zo dat daar eerst toestemming voor gevraagd moet worden bij een arboarts. Het enige wat je moet doen is overleggen met je werkgever, maar dit mag niet geweigerd worden. Het heeft niets te maken met de datum waarop je met verlof moet gaan. Pas als je je gedeeltelijk ziek meldt krijg je te maken met de verplichting om met 34 weken met zwangerschasverlof te gaan. Daarvoor moet je vaak wel eerst naar de arboarts, en dit wordt ook doorgegeven aan het UWV. Vrijwel iedere arboarts zal eerst aan je vragen of je al gebruik maakt van het standaard uur extra pauze, als je aangeeft dat volledig werken te zwaar wordt ivm zwangerschapsklachten. Pas als de extra pauze niet voldoende is, wordt overgegaan tot ziekmelding. Wat betreft werkgevers die heel flexibel zijn en luisteren naar wat je nodig hebt: dat is natuurlijk prachtig! En als dat het klimaat is dat op de werkvloer heerst, is dat ideaal en is het inderdaad niet nodig om aan te geven hoe het wettelijk geregeld is. Helaas zijn er ook genoeg werkgevers die hier heel anders in staan, en bovendien proberen onder de wettelijke regels vandaan te komen. In dat geval is het heel verstandig om precies te weten wat deze regels inhouden, zodat je voor jezelf kan opkomen. De toon van het gesprek is een andere, maar het is niet nodig om met minder genoegen te nemen dan het minimale dat per wet is geregeld. Die regels zijn er niet voor niets, ze zijn bedoelt om zwangere vrouwen te beschermen zodat zij zo lang mogelijk het werk kunnen blijven uitvoeren gedurende de zwangerschap.
Ach ja.... Toen ik bij HR kwam informeren (door heftige misselijkheid en daardoor erg moe zijn ging het niet zo lekker met mij), was het antwoord: "tja....wij willen allemaal wel eens extra pauze he!" En dan hebben we het hier over een afdeling die 10.000 personen onder de hoede heeft waarvan 3-kwart vrouw... Zo onnodig, zo onaardig. HR behoort gewoon op de hoogte te zijn van de afspraken rondom zwangerschap, zelfde geld overigens ook voor de regels rondom het kolfrecht. Dus TS, mocht je gaan kolfen als je zwangerschapsverlof er op zit.....dan zou ik het NU alvast gaan aankaarten. Dan kunnen ze je niet verwijten dat je er te laat mee bent gekomen...
Dit dus inderdaad. Ook hier gaat het om een RECHT. Vastgelegd in de wet. Valt ook niets aan te verdraaien of te interpreteren.
Ik heb het idee dat het een beetje tactiek is van de HR afdelingen. Ik werkte ook voor een multinational waar men niets 'wist'. En toen kwam er een collega die het echt bont maakte als zwangere en werd ik in ere hersteld en waren normale dialogen ineens wel mogelijk. Zo jammer, ik ben het dan ook net vergeten.
Balen dat ze zo moeilijk doen. Ik zou inderdaad op een samenwerkende manier in gesprek blijven over je rechten. Je komt nu vrij "dit zijn mijn rechten en zo is het en dat wil ik" over i.p.v. in goed overleg. Ik zou niet op voorhand het bedrijf van mijn man e-mailen...
Thanks dames voor het meedenken. Door drukte kon ik even niet eerder reageren. Ik snap dat ik hier misschien over kom als iemand die de rechten in het gelijk stelt ipv. eerst in goed gesprek proberen te gaan, maar heb volgens mij al eerder uitgelegd dat ik ook wel begrijp dat het zo niet handig is (en zo niet; bij dezen dan) Ik krijg dus geen enkele pauze uitbetaald. Ben 9 uur aanwezig, waarvan 1 uur onbetaalde pauze. Over dat kolven had ik inderdaad al begrepen ja, maar even goed dank Toch nog wel een vraagje nav. jouw berichtje: klopt het dat die 1/4e deel werktijd die je mag besteden aan kolven in plaats van dat recht op 1/8e uur extra pauze is (en dus niet en-en)? Just checking Vind het soms wel een beetje lastig inschatten wanneer nou de goede timing is om over iets te beginnen tav. regels omtrent zwangerschap op het werk. Hebben/hadden jullie dat ook? O.a. over het nu al aankaarten over dat ik straks wil gaan kolven.. Enerzijds wel handig, anderzijds is nog lang niet bekend of ik tegen die tijd nog wel een contract heb bij dit bedrijf.. en afgaande op dat laatste vind ik het dan ook wel weer een beetje apart om dan daar al wel wat over te gaan zeggen, terwijl het misschien helemaal niet nodig blijkt te zijn. Ik heb het met m'n manager al wel tussen neus en lippen door over gehad, dus ik denk dat als ik weer bij HRM terecht kom, ik daar ook nog wel een balletje over op zal gooien. @ijsbeer; dat was ook niet mijn idee hoor Was iemand anders die dat opperde. Mijn man werkt bij een groot internationaal bedrijf met hele goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden en tevens heeft hij een fijne leidinggevende die echt wel rekening houdt met het welzijn van (de partner van) de medewerkers hebben we al gemerkt. Voorzie daarin dus geen problemen gelukkig
Het kolven zou ik inderdaad tussen neus en lippen door laten vallen. Verder zou ik er nog even mee wachten. Bij mij ging de BV niet zoals verwacht en na 2 maanden fulltime kolven ben ik overgestapt op FV. Dat ging dus anders dan vooraf gepland. Je kunt het altijd na de bevalling via mail (dan heb je het meteen op schrift) aankaarten als je een kolfruimte nodig hebt.
Goede tip om het meteen op schrift te zetten, twinkle81! En ook om nog even af te wachten inderdaad, want je weet maar nooit hoe het loopt. Dank!
Over kolvenben ik altijd heel simpel geweest: ik vertelde mijn leidinggevende ruim van tevoren dat ikvan plan was bv te gaan geven en vroeg hem dan een kolfruimte in orde te maken. Die hadden ze namelijk niet terwijl dat wettelijk gezien gewoon moet. Dus of je hem nou gaat gebruiken of niet, hij moet er zijn. En de dames na jou zullen je dankbaar zijn, weet ik uit ervaring Dus gewoon mededelen.
In principe zijn het aparte regelingen. Het ene is echt bedoelt voor jou als vrouw, wanneer je meer pauze nodig hebt (1/8ste), het andere is bedoelt om borstvoeding mogelijk te maken en is geen pauze (1/4e). Ik kan het zo snel niet vinden, maar grote kans dat in theorie ze dus naast elkaar bestaan. Er zit in ieder geval qua periode een overlap in. Overigens denk ik dat het in de praktijk vrijwel nooit voorkomt dat je beiden tegelijk nodig hebt, het maximaal aantal uren. Dan gaat het ook wel over heel veel uren, daar zou ik zelf toch ook wel terughoudend mee zijn. Ik kwam met 2x een half uur kolven een 8,5 urige werkdag door. Dat was voor mij ruim voldoende, en dat heb ik zo afgestemd met mijn leidinggevende. De meeste vrouwen komen niet aan die 1/4e kolftijd, een uitzondering daargelaten. Qua planning over borstvoeding en kolven: het is handig als je het aangeeft voor je met verlof gaat. Ik heb dat in het laatste trimster gedaan. Dan heeft je werkgever ruim de mogelijkheid om een ruimte te verzorgen. Daarbij heb ik wel aangegeven dat het vooraf moeilijk in te schatten is hoe het in de praktijk gaat lopen. Toen ik terug was heb ik het nog een keer doorgesproken, zodat bekend was welke vaste blokken ik vanaf die dag ging kolven. Dat ging prima. Nu met de 2e heb ik het al veel vroeger aangegeven. De eerste keer heb ik lang borstvoeding gegeven, dus ik ga er vanuit dat het met de 2e op een vergelijkbare manier loopt.
Alweer een aantal weken verder inmiddels... Iedereen fijne feestdagen gehad? Gelukkig nieuwjaar gewenst sowieso!! Hier nog steeds geen zicht op verbetering qua doorbetaling van het extra uur pauze waar ik per werkdag dus recht op heb als zwangere Ze zijn nu eindelijk wel zover dat ze snappen dat een zwangere per gewerkte dag van 8 uur diensttijd, 1/8e deel (dus een uur in dit geval) extra pauzetijd moet krijgen.. (terwijl HRM eerst nog stug beweerde dat die regeling helemaal niet bestond!).. maar snappen dat dit extra uur dus ook doorbetaald moet zijn volgens de wet, ho maar! Het is lastig uit te zoeken op internet, maar toch wat ik al op de website van de overheid zelf heb gelezen en ook nog eens in een gesloten topic van hier (zie http://www.zwangerschapspagina.nl/zwangerschap-werk/453511-extra-zwangerschaps-pauzes-doorbetaald-niet.html), lees ik toch echt enkel en alleen dat het extra uur dus doorbetaald moet worden, ongeacht of je normale pauze betaald of onbetaald is. Lijkt mij toch eerlijk gezegd ook een beetje krom als ook deze extra pauzetijden onbetaald zouden zijn, aangezien -stel dat ik dus per dag gebruik wil maken van 2 uur pauze intotaal- dus maar liefst 10 uur op m'n werk aanwezig moet zijn, om uiteindelijk net zoveel uren uitbetaald te krijgen als nu (8 uur)? Dan kan ik krom gezegd net zo goed 9 uur aanwezig blijven net zoals nu en 8 uur werken. Het gaat er zoals ik het begrijp juist om dat je in die 9 uur dat je toch al aanwezig bent, juist meer rust kun pakken omdat je dit als zwangere soms gewoon nodig hebt lichamelijk en/of geestelijk gezien.. of sla ik nu volledig de plank mis?
De fnv heeft een hele duidelijke folder op hun site staan. Ben je lid van de vakbond? Want die kunnen je hiermee (oa bemiddeling met je werkgever) ook helpen
INderdaad hulp vragen bij vakbond, rechtsbijstand of via het juridisch loket. In dit geval mag je toch echt wel "poot spelen" en je RECHT op doorbetaling eisen. Het is gewoon een wettelijke regeling, ter bescherming van de zwangeren.
Wat een handig topic. Ben heel wat wijzer geworden. Ik wist wel dat een zwangere recht heeft op extra pauze maar niet dat het doorbetaald is. ( op het werk zijn ze wat dat betreft heel slecht op de hoogte en kreeg ik zowat het hetzelfde probleem als ts. Heel vervelend dat het zo moet gaan)
Wat een rot-situatie Hummeltje. Inderdaad, de pauze is echt doorbetaald. Dat betekent dus dat je minder uren per dag werkt. Inderdaad, op een werkdag van 8 uur heb je dan 7 uur arbeidstijd en 1 uur pauze. Het is toch behoorlijk frustrerend dat je hier zoveel moeite voor moet doen. Mogelijk dat inderdaad een bevestiging door het juridisch loket je kan helpen, zoals hierboven al voorgesteld? Of wellicht even contact opnemen met de arbo arts van je bedrijf. Grote kans dat hij/zij je kan en wil ondersteunen. Dan blijft het meer intern en dat is mogelijk bevorderlijk voor de relatie met je werkgever. Het staat toch gewoon duidelijk in de wettekst: 2.De zwangere werknemer heeft het recht de arbeid af te wisselen met één of meer pauzes buiten die bedoeld in artikel 5:4 of de bij of krachtens artikel 5:12 voorgeschreven pauzes. Deze extra pauze onderscheidenlijk pauzes bedragen tezamen ten hoogste één achtste deel van de voor haar geldende arbeidstijd per dienst. De in de vorige volzin bedoelde pauzes gelden voor de toepassing van deze wet en de daarop berustende bepalingen als arbeidstijd. wetten.nl - Wet- en regelgeving - Arbeidstijdenwet - BWBR0007671
Het punt is ook, dat werkgevers het soms gewoon niet willen horen. Als je dus uitgebreid hebt geprobeerd om het gesprek aan te gaan, en de deur maar voor je neus blijft dicht vallen, dan zou ik nu inderdaad toch wel in de aktie gaan en het wat harder gaan spelen. Uiteindelijk is waar ze op hopen, dat jij (en andere vrouwen) je er maar bij neerlegt dat het zo loopt. Met het kolf/voedrecht (want dat wou ik nog even aanvullen, het is 1/4 van de werktijd die je mag gebruiken om te kolven OF je kindje live te gaan voeden) is het hetzelfde laken een pak. Werkgevers weigeren zich aan te passen of aanpassingen te doen, en maken het zo lastig dat vrouwen dan maar niet gaan kolven.... Ik vind de instelling van je werkgever echt schandalig!
Vervelend he dat ze zo moeilijk doen. Heb ik ook gehad helaas en dat terwijl ik in de zorg werk!! Wel zittend beroep maar hoge werkdruk en middag pauze is als we geluk hebben 30 min maar soms ook maar 10... verder hebben we geen andere pauze. Uiteindelijk heb ik me maar ziek gemeld omdat ik het niet trok en heb toen via de bedrijfsarts aangepaste werktijden gekregen. Erg jammer dat het allemaal zo moet gaan. Je moet dan wel met 34 weken met verlof maar dat was ik toch al van plan. Gelukkig ga ik niet kolfen anders waren ze daar weer over gaan zeiken denk ik.
10 minuten is arbotechnisch gezien geen pauze! Het is slechts een werkonderbreking. Bovendien hoef je in een onbetaalde pauze niet beschikbaar te zijn voor werk, dus mag je je pieper uit zetten! Er zijn zoveel dingen die misgaan. Zo werd er bij ons gewoon een volle week werk gepland als iemand een weekendactie had gedaan. Dan werk je dus minimaal 12dagen achter elkaar terwijl 10dagen de max is. Ik doe planning en heb de projectleiders hiervan bewust gemaakt omdat het te vaak voor kwam. Schandalig dat er nooit een manager ingreep ondanks dat mensen erover klaagden . het is bijna overal hetzelfde