Afbakbrood is een goed alternatief. Of anders heb je soms bij de Albert Heijn 3 broden voor cheap. Kun je invriezen als je nog plek in de vriezer hebt Verder weet ik ook dat tomatenpurree echt super cheap is bij de AH. 10 cent voor een blikje of zo. Kan door de macaroni, door de rijst, zelfs op brood als je het brood roostert. (dat doe ik en dan met een beetje geraspte kaas erbij)
Ja maar goedkoop afbakbrood is vaak wit brood toch? Ik maak zelf pastasaus, dat scheelt een hele hoop in kosten! Helaas geen grote vriezer, ik zou er wel een bij willen...
Ja, dat is wit brood ja. Mja, beter iets dan niets toch? Wij hadden tot verkort ook geen vriezer. Wat een ramp was dat. Nu gelukkig wel dus die zit vol, haha.
Pittig ShampooL! Als je wilt kan ik wel wat producten naar je opsturen hoor. Heb nog internationale zegels liggen waar ik toch niks mee doe. Zoals havermout enzo dat kost hier in Nederland echt een appel en een ei. Pannenkoeken kan je ook met water bakken, voeg je eventueel wat kaneel toe oid. Ik zou inderdaad eens kijken op de markt. Koffie anders voor alleen het weekend? Snap best dat je jezelf af en toe wat lekkers gunt anders hou je het niet vol. Parijs is natuurlijk ook een enorm dure stad. Ik zou kijken naar diepvries groenten of peulvruchten en bonen die je in kg zaken kan kopen. Inderdaad ui, prei, broccoli ed als groenten, evenals wortel. Als de seizoensfruit hetzelfde is als in Nederland dan zijn appels, peren en mandarijnen nu het goedkoopst. Zoveel mogelijk zelf maken. Dus ook wasmiddel. Wassen met een stuk zeep en een washand. Tandpasta kan je ook zelf maken.
Nou als ik mij aan het budget hou dan moeten we het kunnen redden. Wel ontzettend lief van je! Dat pannenkoeken ook met water konden wist ik niet. Maar vullen pannenkoeken dan nog wel? Volgens mij heb je dan na 2 uur alweer honger, of valt dat wel mee? Kilozakken doen ze hier niet echt aan omdat veel huishoudens hier maar uit 1 of 2 mensen bestaan. Kilo zakken verkopen dus niet zo en dus bieden ze die hier niet aan. Maar ik ga zeker wel opzoek! Seizoensfruit hebben ze hier ook. Kilo mandarijnen voor 2,80. Toch nog steeds wel veel geld. Maar misschien wel goedkoper op de markt. Zelf wasmiddel maken ga ik ook naar kijken voor het geval het straks nodig is. Wassen doen we idd al met handzeep. Mocht het echt absoluut niet meer gaan, dan kunnen we uiteraard altijd geld lenen/krijgen van familie en vrienden. Maar tot nu toe gaat het 'goed'.
Hebben jullie geen buitenlandse wijken met bijv Turkse winkels? Wij hebben vrienden in Brussel wonen en die halen hun fruit, groente ed in zulke wijken. Misschien in Parijs ook zoiets? Weet van onze vakanties daar dat boodschappen ontzettend duur zijn in de Franse supermarkten. Succes!
Niet dat ik weet. Frankrijk heeft nauwelijks Turken trouwens. Frankrijk heeft Marokkanen en Tunesiërs en die doen aan pizzeria's en avondwinkels. Alleen in Marseille ben ik een Tunesische bakker tegengekomen. Hier in Parijs (nog) niet. Ook zou ik dan hoogstwaarschijnlijk naar St. Denis moeten en dat is niet zo'n goede buurt voor een kleine blonde vrouw. (vergelijkbaar met de Haagse schilderswijk x100). Maar ik zal eens rondvragen bij vrienden. Thnx voor de tip iig!
Sterkte ShampooL! Ik kan je best wat tips geven maar veel heb je al gelezen. Mijn man z'n neef woont ook in Frankrijk, maar in Marseille geloof ik (weet het even niet meer zeker) en daar hebben ze wel veel buitenlandse winkeltjes. Hij heeft er ook zelf in één gewerkt. En ook hebben ze gewoon een Lidl, hebben ze die daar dan niet? Maar boodschappen zijn gewoon erg duur buiten Nederland (op Duitsland na dan misschien). Veel Belgen gaan ook hier over de grens boodschappen doen... Ik weet niet hoeveel gist en bloem/meel kost in Frankrijk maar je kan ook zelf je brood maken. Dat hoeft niet per se met kneden, je kan een No Knead Bread maken waarbij je alleen de ingrediënten door elkaar roert. Hier is het in ieder geval veel goedkoper dan afbakbrood. Verder gewoon kraanwater drinken en veel vegetarisch eten (peulvruchten en eieren). Ben trouwens wel benieuwd wat ze zoal bij die Tunesische bakkerijen verkopen. Heb nog nergens lekkerder stokbrood gehad dan in Tunesië.
Pannenkoeken maak ik trouwens ook met water en ik heb niet gemerkt dat ik sneller honger krijg dan wanneer ik ze met melk maak. Wat wel zo is, is dat overgebleven pannenkoeken op basis van water niet goed bewaard kunnen worden in de koelkast (gewone pannenkoeken met melk kan ik bv. nog wel 2 dagen in de koelkast bewaren, maar dan moet je gewoon afgepast bakken). Marokkaanse pannenkoeken (baghrir) maak je trouwens ook met water, die zijn erg lekker. Er zit ook geen ei in maar wel weer gist.
O ja Miranda, over die dhal met spinazie, ik had daar een recept van gevonden op internet en daarna even door mijn vriendin (die met een Indiase man is getrouwd en veel Indiase gerechten kookt) laten 'goedkeuren' haha. Ik had wel e.e.a aangepast omdat ik niet alles ervoor in huis had (bv ghee, geklaarde boter dus) maar uiteindelijk was het toch erg lekker, en bovenal: mijn man (die minder van peulvruchten houdt dan ik) keurde hem ook goed.
Shampoo, voor broodbeleg zou je nog humus kunnen maken. Gedroogde kikkererwten kosten vrijwel niets en het is gezond en voedzaam. Geldt trouwens voor alle gedroogde bonen, heel goedkoop en heel gezond. Je kunt makkelijk zelf witte bonen in tomatensaus maken bv.
Wij dopen brood vaak in olijfolie, heb je maar een beetje olie voor nodig en is erg lekker en gezond.
Dat kan je ook nog mengen met wat oregano, thijm, knfolook en zout voor de lekker. Goedkoop als je de kruiden in huis hebt en smaakt als kruidenboter.
Witte bonen soep met mosterd en spekjes. 6 tot 8 personen. Ingrediënten: 500 gr. droge witte boontjes (0,99) 3 kippenbouillonblokjes (kunnen ook andere bouillonblokjes zijn, is maar net wat je in huis hebt) (0,29) 2 aardappelen (optioneel) (0,50) Grove mosterd (scherp of mild naar smaak) (0,30) fijne mosterd (scherp of mild naar smaak) (0,25) 250 gr. spek mager gerookte spekreepjes (1,00) 2 middelgrote uien (0,25) zout en peper naar smaak Zet de witte boontjes in 3 tot 4 liter water een nacht van te voren in de week, en kook ze gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Als je een snelkookpan hebt, dan is de kooktijd ergens tussen de 7 en 11 minuten. Bak de spekreepjes krokant, haal ze uit het vet en zet ze apart. snij de uien fijn, en fruit deze in het vet van de spekreepjes. als de uien gefruit zijn en lichtelijk beginnen te buinen, doe dan 2 royale eetlepels grove mosterden 3 eetlepels fijne mosterd door de spekjes. Fruit de mosterd en de spekjes nog ongeveer 2 minuten samen. Zet dit ook aan de kant. Pak de pan met gekookte boontjes, en haal ongeveer 1/3 van de gekookte boontjes uit de pan. Zet deze ook aan de kant. Doe de 3 kippenbouillonblokjes in de pan met de resterende boontjes en het kookvocht. Zet hierna de staafmixer in de pan met resterende boontjes en kookvocht en begin te mixen. Het is de bedoeling dat de resterende boontjes helemaal tot puree worden gemixt in het kookvocht. Voeg het gefruite uitjes met mosterd mengsel toe, en mix de soep nog even door Kijk hoe dik of de soep is. Als je van een dikke maaltijdsoep houdt, schil de aardappelen, en rasp ze tot sliertjes met de grove rasp. Doe deze zo snel mogelijk in de soep, dit omdat ze anders gaan verkleuren. Je hoeft deze sliertjes ook niet af te spoelen, want het gaat juist om het zetmeel van de aardappel om de soep verder te binden. Zet de pan weer op het fornuis, en verhit de soep totdat hij bijna aan de kook is. De aardappelreepjes zijn nu gaar. Doe de spekreepjes en de witte boontjes die je apart hebt gezet in de soep, en proef de soep.Voeg eventueel zout en peper of nog wat mosterd toe.
Bietenstampot, variabele prijsklasse Aardappelpuree, geraspte rode bieten, bosje lenteuitjes staat leuk, maar een gewoon uitje voldoet ook, vega spekjes/biospekjes gebakken met zakje juspoeder (ben je niet biologisch gebruik je gewone spekjes) en een gekookt eitje om het geheel af te maken. Macaroni met spinazie en roerbakei (en de luxe variant is met spekjes)
Kun je kikkererwten ook gedroogd kopen? Dikke SCHAAM...nooit geweten! Ik koop ze altijd bij de 'wereldkeuken import' afdeling in supermarkt en dan in blik. Voor falafel sta ik dan die erwten altijd een hele poos droog te deppen...
Haha nou dit had ik tot een tijdje terug andersom, wist niet eens dat ze in blik verkrijgbaar waren. @ Krulpeterselie: Leuk idee zeg, daar had ik nou nooit aan gedacht! Olijfolie zo eten met brood is overigens ook al lekker maar met die kruiden ga ik het zeker eens proberen. Mijn schoonouders eten wel eens olijfolie en dan honing of vijgenjam erbij, of wat dadels. Met hun eigen olie want schoonvader heeft olijfbomen. Laat je die kruiden een tijdje intrekken van tevoren bv. een dag ofzo?
Eylem, hoe maak jij witte bonen in tomatensaus? Ik maak wel eens de Arabische versie daarvan (Turken eten dat geloof ik ook) maar dat vind ik heel anders dan die in blikken in de supermarkt en die vind ik nou juist ook zo lekker op z'n tijd. Volgens mij zit daar trouwens een hoop suiker bij hoor, maargoed. Maar die durf ik niet meer te kopen aangezien er 'aroma's' bij staat en dat dierlijk kan zijn blijkbaar. Alleen de biologische van de AH bevat dat trouwens niet maar ik wil het gewoon eens zelf kunnen maken haha.
Diepvrieserwten zijn vaak ook vrij goedkoop ik weet niet of dat daar ook is ? maar die kan je ook door vrij veel dingen doen ( je pasta bv. )
Haha, ja hoor . Het kost dan wel wat meer tijd want je moet ze eerst weken en dan nog koken (best lang, bij de meeste boonsoorten). Wat ik meestal doe is meteen de hele zak weken en koken, dan heb je maar 1 keer het gasverbruik en de tijd die het kost. Ik vries de bijna gare bonen dan per portie in en dan ben ik weer voor een tijdje klaar.