Punt is dat 9 van de 10 ouders vervolgens komen klagen over het feit dat hun kind te weinig eet haha Ik (juf) wil dat de kinderen bij de lunch in ieder geval hun drinken opdrinken. Voldoende drinken vind ik belangrijk. Verder ga ik er in principe van uit (uitzonderingen daargelaten) dat wat er in het broodbakje zit opgegeten wordt. Zo niet, dan hoor ik dat graag van de ouders (bijvoorbeeld: 1e boterham moet op, 2e mag) en gelukkig wordt dat over het algemeen ook wel gemeld. In de regel eten mijn leerlingen altijd hun bakjes leeg. Soms komt een kindje tijdens de lunch bij me om te zeggen dat hij of zij genoeg heeft gegeten, maar het bakje nog niet leeg heeft. Dan maak ik een afspraak met dat kindje, bv: nog twee hapjes en dan mag je je bakje dicht doen. Ik begrijp dat je de ene dag meer trek hebt dan de andere dag, dat is bij mij niet anders. Maar sommige kinderen maken er echter een spelletje van en komen iedere lunch bij je met het verhaal dat ze genoeg hebben gegeten, terwijl ze nog maar 3 happen hebben gehad. Mijn ervaring is is dat deze kinderen thuis ook slecht eten. In dat geval spreek ik ouders aan na schooltijd, want dan is het belangrijk om samen op 1 lijn te zitten mbt het brood eten. Ik doe altijd mijn stinkende best, maar ik kan helaas niet ruiken wat ouders willen of vinden... Dus als ik voor mezelf spreek (en waarschijnlijk voor de meeste leerkrachten): Is er iets, kom alsjeblieft langs
Haha is ook lastig Hier geen problemen gelukkig, de kinderen mogen hier op school gewoon eten wat ze willen, niet alles hoeft op, maar meestal gaat het gewoon op.
Leuk om te lezen al die meningen . Wij maken er nog geen halszaak van, maar houden het uiteraard wel even in de gaten. Wil niet dat Aiden (en ook zijn klasgenootjes) tegen de lunch gaan opzien en zo een mogelijke aversie tegen eten gaan ontwikkelen ofzo. Ik weet wel dat deze oudere juf een dochter heeft van een jaar of 19 die vroeger als klein kind een eetprobleem had. Lustte niks. Dit vertelde ze ons toen wij vertelden dat Aiden ook een beetje een kieskeurige eter is. Ze zei toen ervaring te hebben met lastige eters. Ik was er zelf niet bij, dus ik weet echt niet wat er voorgevallen is tijdens de lunch. Kan er dus ook geen oordeel over geven. Heb dus alleen gehoord van Aiden en van die moeder vanmorgen dat dat meisje haar mond nog vol had met brood en klaarblijkelijk volgens de juf niet snel genoeg alles doorslikte/opat ofzo, waardoor ze vervolgens moest spugen. Plus dat huilende jongetje dus en Aiden die vertelde dat de juf boos op hem was tijdens het brood eten. (Ik val in herhaling sorry ) Wellicht binnenkort gewoon even een praatje met de juf maken hoe het gaat tijdens het brood eten.
Ik vind het echt niet oké dat je kinderen dwingt om iets op te eten. Als we het idd hebben over een beetje aansporen omdat ze afgeleid zijn is het een ander verhaal. Maar alles op moeten eten omdat het simpelweg op moet, nee, daar zou ik zeker wat van zeggen! (Wel vriendelijk vragen daar bereik je het meeste mee )
Eens! Mijn dochter is een moeilijke brood eter. Halve boterham met moeite. Niemand die haar verplicht dat ze heel de boterham op eet. Als zij aangeeft dat ze genoeg heeft is het genoeg, ik heb niks met pietje of marietje te maken die er wel 2 eet.
Dat moet je dan wel aangeven, dat kan de juf niet ruiken. De ene ouder klaagt dat het kind te weinig eet en alles op moet eten, de andere ouder klaagt dat het kind teveel moet eten . En neem aan dat je haar een halve boterham meegeeft en geen hele, dan is er niemand die haar een hele boterham laat eten.
Dat hadden ze eerst bij ons op school ook...in het begin van dat nieuwe rooster waren ze daar heel erg op gebrand... Ik deed altijd een briefje in het bakje dat ze niet haar eten op hoeft te eten en drinken ook niet. Klaar... Nu het rooster er een paar jaar draait gaat het allemaal niet zo moeilijk meer. De overblijfjuffen weten inmiddels ook wel dat mijn kinderen hun eten niet hoeven op te eten...maar ook ik weet nu ook beter hoeveel ze mee willen en op kunnen...
Hier net zo. Nadat ik voor de tweede keer mijn kind al had opgehaald, omdat hij had overgeven na de overblijf, terwijl ik heb kerngezond naar school bracht, heb ik een mail gestuurd na de overblijfcoördinator. Ze lieten hem namelijk niet buiten spelen als hij zijn bakje niet leeg at, terwijl hij had gezegd dat hij vol zat. Omdat hij toch graag buiten wou spelen, heeft hij het maar naar binnen gepropt. Tja, wat er niet bij past, komt er weer uit. Sindsdien heeft hij een briefje mee waarop staat dat hij geen eten meer hoeft als hij aangeeft genoeg te hebben gehad. Een keertje zeggen 'jongens, vergeten jullie je eten niet op de eten' als ze alleen maar druk kletsen, vind ik voldoende. Verder verhongert mijn kind niet hoor, heb liever dat hij naar zijn maag luistert dan naar een ander.
Met een briefje vind ik echt een goede oplossing! De juf of overblijf juf kan het niet van iedereen weten.
Ja zo zielig inderdaad...mijn dochter werd ook altijd misselijk als ze perse door moest eten. En de ene dag heb je gewoon meer trek dan de andere...dat hebben wij ook. Om 2 uur zijn ze weer thuis...dus verhongeren doen ze echt niet.
Toch word ook hier door ouders geklaagd als de kinderen te weinig eten. En je kunt niet van elke overblijfjuf verwachten dat ze weten hoeveel welk kind eet of zou moeten eten.
Dat is idd ook wel een beetje het punt idd. Dat kun je niet verwachten. Toevallig is onze overblijfjuf ook de juf van zoons psz dus die kent mijn kinderen heel goed.
Ben allang blij dat ze bij ons vaak de gymnastiekleraar als "overblijfjuf" hebben. Die deelt namelijk geen koekjes uit na de lunch met een koekje extra als je helpt opruimen. En helpt gezonde ideeen als "wit brood met hagelslag is beter als lunch dan salade van bietjes met schimmelkaas. " vakkundig de wereld uit.
Mja hier komen er ook geen cornflakes op tafel... En wordt er gematigd met suiker. Gewoon omdat het in veel etenswaren verstopt zit en je het nou niet direct hard nodig hebt. wel eten we elke dag cruesli... Ook met suiker maar wel veel minder. Gemaakt van havervlokken ipv tarwevlokken omdat dat langer vult. Klinkt misschien hypocriet.. Maar het is een weloverwogen keuze. Suiker mag, lollies als ontbijt niet.
Even een update: Aiden was vanmorgen erg huilerig. Naar school gebracht. Hij had steeds tranen in zijn ogen en zei steeds dat hij naar huis wilde. Ik ben naar mijn werk gegaan. Uiteindelijk hebben mijn ouders (wonen vlakbij school en wij werken een eind uit de buurt) Aiden op kunnen halen van school, omdat hij overstuur was en zei dat hij niet lekker was. Hij had kriebels in zijn buik (zenuwen?). Hij vindt brood eten op school niet leuk meer. Zonet zei hij opeens: Als juf H er weer is, dan zeg ik dat ze niet boos op mij mag zijn bij brood eten. Morgen gaan we met zijn juf praten. Een andere dan die er maandag en dinsdag is. Maandag gaan we met de betreffende juf praten. Aiden is al een moeilijke eter. Hij krijgt hierdoor alleen maar meer aversie tegen eten!
Wij hebben aan het begin van het jaar tijdens de informatieavond te horen gekregen dat de kinderen alles op moeten eten wat ze mee krijgen. Met daarbij het verzoek of we de broodtrommeltjes niet te vol willen stoppen. Gewoon meegeven wat ze thuis ook eten en niet ineens een boterham extra omdat ouders hopen dat het kind het op school wel op gaat eten.
Ja, dat is leuk als je kind elke dag even veel trek heeft. Die van mij eet tussen de 2 en 5 boterhammen tussen de middag en dat wisselt nogal. Ik hoef gewoon geen bemoeienis van wat mijn kind wel of niet opeet, dat kan hij zelf wel bedenken. Vandaar dat hij er een geplastificeerd briefje bij heeft, waarin staat dat hij zelf wel aanvoelt of hij vol zit of niet en hij dan niet meer hoeft te eten, omdat hij dan gaat spugen. Die extra boterham geef ik dus niet mee in de hoop dat hij meer zou eten, maar meer voor het geval dat hij nog wel honger heeft en niet met honger in de klas zit. Ik geef al 'maar' 3 boterhammen mee, meestal eet hij thuis meer, maar soms zit hij na 2 boterhammen al vol. Verder is er ook nogal eens een kind jarig en heeft hij 's ochtends dan al een traktatie op boven op het ochtendhapje. Ja, in zo'n geval zit hij ook eerder vol.
Mijn vriend heeft met de juf van vandaag gepraat. Maandag nog even met de betreffende juf praten. Ze geeft aan dat de school de regel hanteert dat ALLE kinderen ALLES op MOETEN eten wat ze mee krijgen en dat ouders daarom niet teveel mee moeten geven. Maar dat doen we al niet! Aiden krijgt slechts 1 boterham mee, omdat hij een kleine eter is. Soms heeft hij gewoon niet zoveel trek en dan MOET hij blijkbaar alles opeten????? (Overigens eet hij meestal keurig zijn bakje leeg, maar soms heeft hij dus niet zoveel trek. En dat heb ik zelf ook wel eens. Dan laat ik ook wel eens wat liggen en eet niet alles met tegenzin op!) Een briefje in zijn trommel dat hij van ons niet alles op hoeft te eten, helpt niet. Want voor elk kind geldt dezelfde regel. Hij is een goede ontbijter. Dus dan eet hij al veel. En ik vind ontbijt ook erg belangrijk. Moet ik hem dan maar minder ontbijt geven zodat hij trek heeft tijdens de lunch en dan braaf alles opeet????