Jammer dat dit zo verkeerd opgevat wordt. Ik geef alleen aan dat het wel erg moeilijk zal zijn om alleen niet-halal te eten aangezien er maar enkele etenswaren zijn die verboden zijn, zoals alcohol en bepaalde vleessoorten. Ik gaf daarbij ook geen waarde-oordeel dacht ik.
Dat vind ik ook belangrijk maar dat is natuurlijk niet zo. Nja, relatief gezien misschien wel als je kijkt naar het verschil tussen een kiloknaller-koe en een bio-koe. Maar beide is natuurlijk gewoon ontzettend triest.
Ik koop zeer sporadisch vlees bij de bio slager, alles komt van boerderijen af waar de dieren opgroeien en geslacht worden. Heb een giga vriezer in de kelder staan dus. De enige keuze die ik naar mezelf toe kan verantwoorden.
Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Worden de dieren verdoofd voor ze het slachthuis binnenkomen? Hier in België is verdoven voor het halal slachten niet verplicht, die dieren horen elkaar dan toch krijsen in het slachthuis? Ik eet halal vlees, maar heel weinig. Voor mij is het ook belangrijk dat het dier een goed leven heeft gehad. Als ik rondrijd in pakweg Marokko, dan zie ik de dieren buitenstaan en dan zie ik dat ze niet volgepropt zijn met antibiotica of vetgemest worden, maar hier? Best is een biologisch dier kopen en dat naar een islamitisch slachthuis brengen denk ik, zoals geopperd wordt bij groenemoslims.nl
De halal slager waar ik het vlees haal heeft gewoon een boederij. De dieren staan dus gewoon op het land en worden 1 voor 1 naar binnen gehaald. Ik heb trouwens ook nog nooit gehoord dat het dier krijst en heb al best vaak een lam ed geslacht zien worden.
Ik denk dat ik de winkel uitgezet wordt door de slager hier als ik om half om half gehakt ga vragen bij hem
Maar bij Islamitische slagerijen verkopen ze toch ook "ham" (kalkoenham) en "salami" e.d. Ik denk eerlijk gezegd dat ze er niet raar van op zullen kijken. Hier in ieder geval niet. Ik moest er ook erg aan wennen als mijn Marokkaanse vriendinnen het over ham (kalkoenham) of spek (kalfsspek) hadden. Ik weet nog wel dat ik eens ergens op een forum zat met overwegend Islamitische dames en daar zo'n wat eet jij vandaag-topic was. Postte iemand een plaatje van die welbekende Ikea-gehaktballetjes. Nouuu die reacties! Haha! En dat terwijl de betreffende dame in Saudi Arabië woonde, wat de meesten niet wisten dus waren het schaap/runderballetjes uiteraard. Zjowies: Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat in Nederland gaat, wij eten bewust weinig vlees en het vlees dat we dan af en toe eten komt bijna altijd uit België. En ik weet ook wel dat hoe de meeste mensen Marokko voorstellen, ook niet altijd zo is. Helaas zelf gezien in meerdere Arabische landen hoe slecht sommigen er met dieren omgaan (en dan heb ik het niet zozeer over slachtdieren maar ook waakhonden, huisdieren, werkezels enz.). Daar kunnen ze m.i nog wel wat leren van Europa... Al is dit natuurlijk allemaal niet toegestaan in de Islam, maar ik geloof dus niet dat omdát een bepaald land een islamitisch land is, er automatisch perfect met dieren om wordt gegaan helaas. Heb net als Lovely ook wel eens een schaap geslacht zien worden en die krijst niet. Het enige dier dat écht krijst is een konijn... Daarom zijn er ook weinig mensen die dat willen slachten. En een kip loopt nog een paar meter verder na de slacht, is ook heel vreemd om te zien.
Eerder haalde ik vaak vlees bij de islamitische slager. Goed én goedkoop. Bovendien ook biologisch van een boer uit de buurt. Helaas is deze slager gestopt. Ik zou hier in de buurt ook niet zo gauw een goede biologische islamitische slager weten. Ik koop liever Halal vlees, dan die kiloknallers omdat ik dan tenminste redelijk zeker weet dat de dieren een goed leven hebben gehad. Voor zover ik weet (misschien kunnen de Islamitische dames hierop antwoorden) moet vlees van een dier wat als Halal verkocht wordt een goed diervriendelijk leven hebben geleid.
Ik koop kip altijd bij een Turkse winkel hier in de stad. Niet een slagerijen, maar ze verkopen wat vlees. Kip, lam, rund en schaap. Kip koop ik zo min mogelijk in de supermarkt. Ten eerste vind ik de smaak niet lekker, met name de tweede dag (ijzer achtig?) en ten tweede zit het bomvol vocht, waardoor zo'n kilo knaller opeens best prijzig is ivm de iets duurdere kip bij het Turkse winkeltje. Daar is al het vlees trouwens wel halal en van dat verhaal op de eerste pagina heb ik nog nooit gehoord. Voor mij vele malen liever vlees van een islamitische slager dan uit de supermarkt! Lekkerder en inderdaad niet heel duur of duurder dan een supermarkt.
Ik koop regelmatig kip bij de Turkse winkel hier op het dorp, uiteraard is dat halal. Ben zelf geen moslim maar vind het vlees beter dan uit de supermarkt, met het bakken houd je een stuk meer vlees over ipv dat er liters water uit komen. Daarnaast is het nog goedkoper ook...
Ik denk dat erover gevalt word, omdat er ook hond bijstaat en dat dat hier niet gegeten wordt, maar als huisdier gehouden wordt. Ik had zelf ook zoiets van Maar, ik had je vorige antwoord gelezen over wat er bedoelt word met halal, dus op dat punt snapte ik het wel. Maar toch vond ik het vreemd staan.
Ja, maar in bepaalde Aziatische landen is het wel echt een delicatesse. Het is uiteindelijk ook gewoon eetbaar, net zoals bv sprinkhanen (die overigens wel weer halal zijn). Ik noemde maar gewoon wat dingen die dus duidelijk niet-halal zijn.
Ik ben hier wel benieuwd naar. Je eet dus halal omdat je ermee bent opgevoed (cultuur), en niet om geloofsredenen?
Ik ben eigenlijk zo opgevoed ik weet niet beter. .ik kom al 15 jaar bij dezelfde slager. ..ik ben zelf turks en ik heb niks tegen mensen die bijv vlees halen bij de ah....(geloofsredenen jaa denk het wel Zoiezo vn wel! Maar ik rook en drink soms ook. .dat is dan voor vele dan weer haram..
Wij hebben geen Islamitische slager in de buurt, dus ik heb hier geen ervaring mee. Maar waarom is het vlees goedkoper? Goedkoop koppel ik snel aan dieren die geen fijn leven hebben gehad. Dit is voor mij belangrijker dan het slachten.