Mja hier leerde dochter lezen op woordbeeld. Dat is zonder hakken en plakken. Dat kon ze wel overigens.. Maar met lezen deed ze dat niet. Niet altijd practisch... Ze kon aanvankelijk lange woorden veel beter lezen dan korte woorden. Maar goed.. Je leest voor, je kind leest mee.. En voor je het weet is het gebeurd. Heb je een op woordbeeld lezend kind.
Maar dat voorkom je niet door te weten welke methode ze op school gebruiken of wat dan ook. Wat je zegt, zo iets gebeurt gewoon dmv het meelezen. Hakken en plakken is wel erg handig als ze dat kunnen, dan kunnen ze alles ontcijferen. Maar er zijn best veel kinderen voor wie dat bijzaak is en die grotendeels op woordbeeld lezen. Geen idee hoe je dat kunt voorkomen, misschien wat dat betreft juist wel een voordeel als een kind vroeg de losse letters kent en begrijpt dat losse letters samen een woordje vormen? Geen idee of het zo werkt, hoor, maar kan me voorstellen dat dat helpt.
Precies dit. Ik kan het niet tegenhouden, dan zou ik boeken moeten gaan verstoppen in het huis?! Ze weet overigens de juiste letters. De b is de buh en geen bee, dat had ik hier op het forum al gecheckt . Ben blij dat er moeders zijn die het herkennen, ze is uiteraard niet de eerste vroege lezer op de wereld. Mijn dochter wil echt graag lezen en heeft daar onwijs veel plezier in. En ja de iPad is ook een groot feest, net als buitenspelen of verkleden. Zo lang ze alles blijft combineren en niet de hele dag met haar neus in de boeken zit, is er imo niets aan de hand.
@niekekris: ze was 2 toen ze de eerste letters herkende.. Dus ze kende ze op zich wel. Denk dat ze daardoor ook de woordbeelden kon koppelen als ik las. Nadeel is dat nieuwe woorden dus altijd even lastig zijn de eerste keer. Maar ze leest zo ontzettend veel... Dat gaat dis steeds beter. Hoe meer woorden je kent, hoe sneller het gaat. En op school krijgen ze lijstjes met woorden.. Dus dat helpt ook veel. (Niet zo veel als veel lezen... Maar niet elk kind duikt het liefst de halve dag in zn boek natuurlijk) Hier zijn al tijden dezelfde dingen favoriet: playmobil, buiten spelen en lezen. En met dit weer wordt er weinig buiten gespeeld Dus zit ze of boven met dr playmobil.. Of beneden met boek of strip.
Even inbreken met een eigen vraag: mijn dochter maakt woordjes vanuit zo'n letterbak. Ze doet dat op klank en kan dus aardig hakken en plakken. Zou ze dan al toe zijn aan een heel simpel boekje? Ze vraagt er niet om maar is echt geïnteresseerd in letters en schrijft de hele dag de woorden na. Ze is nog 3 dus weet niet zo goed wat wijsheid is in aanbieden en begeleiden. Wat is nou wel handig en wat niet? (bedoel letters schrijven, klanken uitspreken, dubbele klanken etc)
Hier ook een driejarige met die interesses. We hebben een aantal boekjes in huis en als ze wil lezen we soms wat woordjes. Verder vooral veel voorlezen voor het slapen gaan, dat vindt ze meestal leuker (zelf lezen gaat haar veel te langzaam ). Ik bied haar zo min mogelijk actief aan, maar reageer wel op haar vragen en probeer haar in materiaal ed uitdaging te geven. Ze vindt letters geweldig en knutselen ook, dus dan knutselen en kleien we zo nu en dan letters ed. Ze komt ze verder ook overal tegen en reageert dan zo nu en dan vreselijk enthousiast. Schrijven laat ik haar helemaal gaan, dat geeft tot nog toe behoorlijk wat frustratie omdat de letters niet lijken op 'die van ons' (dat hoeft natuurlijk ook niet, maar zij vindt van wel). Soms schrijft ze iets, maar dat beperkt zich tot nog toe tot haar naam en pop.
Ze gaat bijna naar school, als ik jou was zou ik nog heel even wachten en dan met de juf van groep 1 overleggen. Dan kun je ook hetzelfde aanbieden en dan kan de juf ook aangeven welke letters ze gaan leren (meestal eerst de hoofdletters). Hier leren ze in groep 1 de losse letters en in groep 2 de samengestelde klanken.
Ik ken geen school die eerst de hoofdletters aanbied (en ik heb heel wat scholen van binnen gezien)? Wel blokletters, maar dat is iets anders. Samengestelde klanken leren ze hier op school pas in groep 3, volgens mij, heb de oudste er vanuit school in ieder geval nooit over gehoord en er ook nooit iets van gezien.
Sorry, blokletters inderdaad. Schrijfletters in groep 3. Hier zijn het de letters in groep 1 en een begin met klappen en stempelen van woorden. Hakken en plakken en de samengestelde klanken in groep 2.
Samengestelde klanken is toch pas vanaf groep 3? Ik bedoel dan eu en ui enzo. Ik heb laatst gekeken waar ze nu zijn in groep 3 en ze zijn nu bij ou en au. Is volgens de methode 'veilig leren lezen'. Of bedoel je aa en ee enzo? Uit mijn ervaring met de oudste leren ze nog geen eu en ui maar ook nog geen aa en ee enzo in groep 2. Maar aa en ee zou misschien nog wel kunnen, al zegt jongste net dat ze dat nog niet heeft gehad in de klas.
Jongste zegt ook dat ze nu woordjes klappen en ze komt wel eens thuis met gestempelde woorden. In groep 1 deden ze dat alleen voor de lettergrepen. En stempelen nog niet.
Ja hier op school leren ze in groep 2 alle samengestelde klanken dus ook eu au ui etc. Ze hebben ze allemaal al gehad (een klank per week) en nu gaan ze weer de letters herhalen. Hier was het stempelen en klappen in groep 1, nu in groep 2 schrijven ze woordjes over (nog wel met blokletters) en na de voorjaarsvakantie krijgen de kinderen die al begonnen zijn met lezen (zoals mijn oudste) extra leesopdrachtjes. Het is een school met veel NT2 kinderen dus wellicht dat ze daarom extra vroeg beginnen.
Oh dat is wel snel maar misschien inderdaad wel om de reden die jij noemt. Hier is dat echt pas in groep 2. In principe zijn er geen leesboekjes in groep 2, alleen als het nodig is. Mijn jongste en nog een kindje in haar klas lezen al maar zij zijn volgens mij de enigen.