Kinderen die bord moeten leegeten hebben hogere BMI

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door bosi333, 30 jan 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Heeft ze dan helemaal geen lievelingsgerecht? En helpt het misschien als je haar mee laat denken met wat jullie 's avonds gaan eten? Hier laat ik mijn kinderen 1x in de week samen bedenken wat ze willen eten. Is echt grappig om ze te horen overleggen wat ze dan willen eten (bijna 4 en bijna 6 jaar oud :p) Misschien dat jouw dochter dan meer trek krijgt als ze het zelf mag bedenken?

    Wat hier hielp bij dochter (die ook niet alles lust, en een periode slecht at) haar laten "helpen" tijdens het koken. Omdat ze het "zelf gemaakt had" ;););) at ze het met meer zin op. In elk geval was ze apetrots als papa haar complimenteerde met het eten :)
     
  2. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Beide kinderen mogen minimaal een keer per week het avond eten uitkiezen. Vrijdag was het macaroni voor dochter ( kaal) ze wil geen saus. zoon vind het geen probleem is dol op macaroni. Ze heeft drie happen met alleen wat saus druppels er bij op gegeten( is ook ziek)Hij eet graag ook lasanga ( kom even niet op de juiste spelling) maar dochter gruwt er van.
     
  3. Devilschase

    Devilschase VIP lid

    1 dec 2007
    21.163
    8.145
    113
    Generaal zonder leger.
    Flevoland
    No shit sherlock.

    Natuurlijk heeft een kind dat elke dag 500 gram stamppot eet een hoger BMI dan een kind dat 250 gram stamppot eet.

    Als ik het bord van mijn kinderen helemaal vol schep en hij dat moet opeten en dat ook doet, is het vrij logisch dat hij een hoger BMI heeft dan een kind die op de helft al zegt ik hoef niet meer en het laat staan.

    Goed onderzoek, lekker verhelderend. Wat is het volgende universitaire onderzoek? Kinderen die elke dag macdonalds eten hebben een hoger vetpercentage dan kinderen die elke dag salades eten?
     
  4. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.275
    6.802
    113
    En dan toch verplichten heel veel mensen nog hun kinderen om hun bord leeg te eten....
     
  5. vertelikniet

    vertelikniet Niet meer actief

    Maar hoe doen jullie dat dan als ze besluiten na 2 happen "voldoende" op te hebben, onze jongste eet wanneer het haar uitkomt met wat spelletjes gaat het beter zij heeft het heel erg hard nodig (ondergewicht) dwingen doen wij niet aan ook niet voor het bord leeg eten, de ene dag eet zij een aardappel en 2 scheppen groenten met een stukje kip schnitzel (doperwten bijvoorbeeld is ze dol op ) de andere dag eet zij 2 happen en weigert verder elke hap (helpen kan niet meer dan gaat de weigermouds direct aan) heel frustrerend zeker als je vanuit het ziekenhuis de melding krijgt ze moet aankomen maar we laten het los zij bepaalt en als het echt te weinig is dan gaat er toch echt nog een boterham in.

    Onze zoon denkt nu ook regelmatig dat het een spelletje is, ik schep zijn bord vol want het eerste wat die doet is halveren, vaak daarna nog een keer, hij is ook erg licht voor zijn leeftijd, maar bij hem zeggen we wel geregeld je bent 6 jaar dus nog 6 happen, of soms nog even een laatste hapje erin krijgen bord gaat haast nooit leeg alleen als die het zelf echt lekker vind en eet.

    Hebben julllie daar dan nooit last van?
     
  6. Linnaea

    Linnaea Fanatiek lid

    20 apr 2015
    3.443
    27
    38
    Volg een thuisstudie en werk daarnaast als bijlesd
    Toen ik als au pair werkte hoefden de kinderen nooit hun bord helemaal leeg te eten. Maar één van de twee kinderen ging vervolgens aan tafel zitten met "dit is echt mijn lievelingseten, jammie!" of "ik heb echt zoveel honger vandaag!" en na twee happen was het elke avond weer: "ik heb buikpijn, ik hoef niet meer". En een uur na het eten: "ik heb honger, mag ik een boterham?"

    Dus ja, wat is de middenweg die je kiest? Ik vind het belangrijk dat kinderen leren luisteren naar hun eigen lichaam en zich niet overeten. Vol is vol en alleen het kind zelf weet wanneer hij/zij vol zit of iets echt niet lekker vindt. Als volwassene kun je dat niet voor een kind voelen of beslissen. Ik hoefde zelf als kind nooit mijn bord leeg te eten, heb altijd weinig gegeten en ben nu nog steeds (nouja, nu even niet meer :p) te licht voor mijn lengte. Heb altijd ondergewicht gehad en behalve zwanger worden was er nooit iets wat me deed aankomen. Ik heb gewoon een kleine maag blijkbaar, ik zit snel vol en eet dus kleine porties. En dat ondergewicht is ook niet gezond. Dus ik heb goed leren luisteren naar mijn lichaam en de hongersignalen, maar of dat in mijn geval goed is geweest?

    Wat ik dus deed toen ik au pair was is het kind dat na 2 happen niet meer wilde eten niet dwingen maar wel stimuleren. Dus blijven vragen of hij niet nog een hapje wilde nemen. Met spelletjes zelfs geprobeerd hem te voeren en het leuk te maken. Kunstwerk maken van het eten op zijn bord. Verdelen en dan de helft laten opeten. Hapjes laten tellen. Van alles geprobeerd. Want te weinig eten omdat hij gewoon geen zin heeft is ook echt geen optie.
     
  7. knutselkitty

    knutselkitty Fanatiek lid

    30 jan 2013
    2.026
    66
    48
    Vrouw
    Sprookjesbos
    Ik dronk als baby net zo lang tot het mijn neus uit kwam..
    Later aan tafel tijdens het opscheppen voor 5 personen (en ze begonnen altijd bij mijn bord) had ik deze al leeg voor ze alles rond waren, en at ik 3 borden soms leeg (zeker spaghetti <3)
    Ik was een mollige baby, maar nadien een dunne den ;)


    Pas sinds 4 jaar ofzo eet ik niet meer asociaal veel, weeg nog wel +/- 50 kilo.


    Ik denk dat het heel veel met genen, en daarna pas met eetgewoontes te maken heeft, kan me zelden in die onderzoeken vinden.
    Moet ook nog 'in het wild' het eerste kind zien waarvan ik denk, oke dit is niet gezond, maar misschien komt dat als ik over een paar jaar actief op schoolpleinen sta
     
  8. Islah

    Islah Niet meer actief

    Precies!
    De borden van mijn kinderen liggen sowieso nooit overvol, want ik houd niet van eten weggooien. Mochten ze nog meer willen dan kan ik er altijd nog bij doen. Het ligt er toch maar net aan hoe vol een bord ligt.
    Verder heb ik wel 2 totaal verschillende eters, de ene is vrij stevig en eet weinig en de ander is mager en eet gewoon meer dan ik. Dus van veel eten een hoger BMI krijgen, klopt sowieso niet altijd, anders was mijn dochter allang van haar ondergewicht af...
     
  9. vertelikniet

    vertelikniet Niet meer actief


    We hebben een hond die de restjes eet ;)
     
  10. Islah

    Islah Niet meer actief

    Mijn neefje is ook zoals wat Tuc beschrijft. Als hij komt maak ik speciaal iets wat hij echt lekker vindt... Maar dan neemt hij er 2-3 happen van en is hij er klaar mee. Heel frustrerend lijkt me dat (alleen is hij niet dun ofzo). Bij hem is ook al van alles geprobeerd, hij is al z'n hele leven zo tot nu toe en hij is 4,5.
     
  11. dds

    dds Fanatiek lid

    1 jan 2009
    3.936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Ik denk dat de meeste kinderen wel eten als ze honger hebben.
    Dus doorbreek de patroon. Mijn kinderen eten gemiddeld 's ochtends, gemiddeld tussen de middag en WEINIG 's avonds. Ze redden het wel tot de volgende dag hoor. Het zijn dunne meisjes, maar daar is niks mis mee. (6 jaar, 18 kg/ 4 jaar, 15 kg.)
     
  12. Bubbel

    Bubbel Niet meer actief

    Maar er staat toch niet dat meer eten tot een hoger bmi leidt. Er staat dat kinderen die gedwongen worden hun bord leeg te eten niet leren om maat te houden. En dat zorgt voor een verhoogde kans op een te hoog bmi.

    Overigens vind ik stimuleren iets anders dan dwingen. Onze jongste heeft ook geen tijd en zin om aan tafel te komen en te blijven om te eten. Na twee happen is ze klaar. Tja, dan komt er ook een trukendoos tevoorschijn om haar nog wat te laten eten.
    Maar als ze bijvoorbeeld voor een tweede keer opscheppen en ze zijn na drie happen klaar, dan hoeven ze hun bord niet leeg te eten.
     
  13. esje1981

    esje1981 Fanatiek lid

    28 sep 2011
    1.490
    0
    0
    Helemaal meee eens. Hier ook gewoon een toetje.alles wat ze eten mis mook mee genomen. Maar heet merendeel eten ze zonder te pushe hun bord gewoon leeg
     
  14. ShineBright

    ShineBright Fanatiek lid

    29 jan 2014
    2.251
    670
    113
    Mijn zoon van 7 jaar heeft ook niks met eten, ook als baby dronk hij zijn flessen niet altijd leeg. Het ishier nog steeds gedoe aan tafel zowat elke avond. Zelfs bij lekker eten eet hij weinig.En hij begint al op de dag te vragen wat eten we? En als het niet in zijn straatje past dan loopt hij al te zeuren.
    En altijd al ja nog maar 5 happen he mam of is 3 ook goed?
    Maar na het eten heeft meneer wel altijd trek in wat lekkers.

    Hij weegt trouwens rond de 19 kilo en is bijna 7,5 jaar.
     
  15. DastyQueen

    DastyQueen Niet meer actief

    Hier is het een periode gedoe geweest aan tafel. En dan niet in de zin van niet willen eten (bord hoeft van ons nooit leeg) maar meer in de zin van elke avond commentaar. Niets.was lekker volgens meneertje.
    Ik was het zo zat dat ik op een avond niet meer voor hem de tafel had gedekt. Man en ik gingen aan tafel en hij vroeg verbaast wat hij dan moest eten? Toen ik aangaf dat hij chips snoep koek en cola mocht pakken en dat voor de tv mocht eten omdat hij toch niets lekker vind en dan aan tafel ongezellig doet moest hij heel hard huilen. Hij wilde wel groente en wel mee eten aan tafel. En beloofde ook niet meer zo te doen. Toen samen ook de afspraak gemaakt dat hij 2x per week mag kiezen wat we eten (dat moet dan wel groente zijn).
    Daarna natuurlijk heus nog wel eens commentaar gehad op het eten maar lang niet meer zo vaak als voorheen.
     
  16. tuc

    tuc Niet meer actief


    Nou het punt is, ze lust in principe alles. Behalve prei. Maar echt favoriet...dat zal dan hutspot moeten zijn denk ik. Ik vraag sowieso elke week aan iedereen als ik een weekmenu maak of ze ideeën hebben. Dan noemt ze wel wat maar er echt warm voor lopen op het moment zelf??

    Maar ze eet dus prima, krijgt genoeg binnen. Maar dus alleen omdat ze het op moet eten. Ze zit dan verder ook niet boos aan tafel hoor, maar ook niet blij. Het boeit gewoon niet. Net als een volwassene die een tv programma moet meekijken wat hij stom vindt.
     
  17. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Oke, dus een soort van neutraal? Best apart (vind ik) ik ken alleen maar kinderen die toch wel een lievelingsgerecht hebben en dus heel blij zijn als dat gegeten wordt :)
     
  18. tuc

    tuc Niet meer actief


    Ja neutraal idd. Daarom zei ik al, ze vindt niks lekker, maar lust alles;)
     
  19. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.251
    790
    113
    tilburg
    #39 lovewinnie, 31 jan 2016
    Laatst bewerkt: 31 jan 2016
    Hier hoeven ze hun bord ook echt niet leeg te eten. Vol is vol en je kind verplichten bord leeg te eten is ze leren het vol gevoel te negeren of juist het honger gevoel niet te kennen. Hebben ze honger eten ze echt wel. Ze krijgen ook gewoon hun toetje omdat ik dat als afsluiting van de maaltijd zie en niet als beloning voor het wel of niet eten. Wel is het zo dat ze savonds na het eten niks meer krijgen. Dus avond eten is laatste maaltijd ongeacht je wel of niet hebt gegeten. Kunt niet 6 uur vol zitten en half 7 honger hebben.


    Maar heb zelf ook dagen dat ik minder eet en soms schep ik 2x op. Tja hoezo zou dat bij de kinderen niet kunnen.
    Zoontje is dol op zuurkool ;) daarvan eet hij ook heel veel als het op tafel staat. Dochter houdt van rauwe groente ;) komkommer, paprika etc

    Op zaterdag of zondag koken ze mee. Vooral dochter vind dit erg leuk. Gisteren nog goed gevulde huzaren salade op ;). Lekker en gezond en versiert met veel groente wat ook op gaat. Ze eten hier best goed. Zoontje echter vanwegen zijn autisme eet alleen wat hij kent, moet op zijn manier gesneden en bereid zijn, niks gemengt etc. Kost veel extra tijd en energie. Wel handig met koolhydraten rekenen voor zijn suiker. Er zijn dagen geweest dat hij gewoon niks at savonds behalve een toetje. Tja jammer dan. Compenseert hij dan wel door overdag meer te eten

    Ze eten hier op vaste tijden
    7-8 ontbijt
    10 uur fruit
    12 uur lunch
    3 uur koekje of snoepje of wat chipjes
    5-half 6 avond eten en toetje

    Dochter heeft bmi op het randje ondanks 2x sporten in de week. 1 uur schaatsen en 1 uur dansen. Denk aanleg dik te worden ( papa zijn gene)
    Zoontje heeft geen aanleg om dit te worden ( gene van moeder) en heeft zelfs neiging om te mager te worden.
     
  20. Kleintjuh85

    Kleintjuh85 Fanatiek lid

    5 feb 2014
    3.992
    2.283
    113
    Noord-Brabant
    Je haalt de woorden uit mijn mond. ;)
    Hier is genoeg genoeg (bij normale portie) Als ze vol zit, of gaat zitten klieren met haar eten of fles, jammer dan.
    Ze krijgt wel altijd een toetje na het eten, omdat dit bij het avondeten hoort.
     

Deel Deze Pagina