*Eigenlijk is 99% van de wetenschappers het er over eens, de aarde warmt op en dat is een probleem. Als we mazzel hebben blijft het bij 2 graden, maar het kan ook 3,4 of nog meer graden warmer worden. Met een opwarming van 4 graden worden hele gebieden op aarde onbewoonbaar, miljarden klimaatvluchtelingen zullen naar het noorden en zuiden trekken. Oorlogen en honger zullen optreden. Een beangstigend scenario. Volgens sommige is het zelfs zo erg dat het niet meer terug te draaien is en dat het de einde van de mens wordt. Andere zeggen juist dat het hier in Nederland misschien wel mee zal vallen. Ben jij daar bang voor, en zo ja of zo nee, waarom. wat zijn jou ideeën. GPM Online 07 | Zin en onzin over het klimaat
Ja, ik vind dat heel erg, en ik vind dat we er iets aan moeten doen. Gelukkig zijn de leiders van verschillende landen er al veel mee bezig, maar ik vind niet dat het genoeg is. Ik vind ook dat wij mensen er iets aan moeten doen. Minder energie verspillen, minder de auto pakken (of deze vervangen voor een fiets mocht mogelijk), minder plastic verpakkingen kopen en beter afval scheiden. - Wij zijn allen verantwoordelijk voor onze planeet.
Nee ben er niet bang voor. Dat de wereld verandert lijkt me logisch. En duidelijk. De wereld is al vanaf het begin der tijden aan het veranderen. Denk aan de ijstijden en dergelijke. De mens zal zich aanpassen. Misschien is de mensheid zich wat (te) laat bewust geworden van zijn eigen invloed op de aarde. Maar ook zonder inmenging van de mensheid ben ik ervan overtuigd dat de wereld zou zijn veranderd.
.. daarbij hoort ook minder consumeren. Meer groente en fruit, minder vlees en snoep. Ook minder kopen qua kleding, spullen, meubels etc. Verwarming lager, minder lang douchen. Tja, noem me een boomknuffelaar, maar je ziet de feiten. Onze aarde warmt op en wij zijn daar allen verantwoordelijk voor.
Nee, ik ben er niet zo bang voor. We zien het wel. Er is maar weinig wat ik er actief aan kan doen dan de dingen die ik al doe en voor de rest laat ik het aan de gemeente/overheid over. Ik kan me overal wel druk om gaan zitten maken, maar ik vind niet dat het zin heeft. Dat het klimaat veranderd is volgens mij wel duidelijk; maar ik denk dat dit sowieso wel gebeurt - of we er nou wat tegen proberen te doen of niet. De aarde leeft en verandert continu. Nieuwe diersoorten komen, oude diersoorten gaan (die neushoorn die v/d week officieel uitgestorven was). That's life. Klimaatverandering staat nog niet in mijn top 20 van dingen waar ik mij ongerust over maak.
Om dat om te keren moeten we totaal anders gaan leven. Auto's laten staan,minder consumeren of weer terug naar de basis dus zonder fabrieken, plastic verpakkingen etc. Zuiniger leven dus langer doen met kleding, niks vervangen wanneer dat niet nodig is. Minder wassen, drogen etc. Aangezien we steeds meer willen,juist luxer willen leven, dagelijks half uur douchen de standaard is omdat je anders een smeerlap bent etc zal er weinig gebeuren om het te voorkomen. Ben ik er bang voor, nee maar steek niet mijn hoofd in het zand. Die bewuster boodschappen, gebruik geen onnodig water en stroom en neem zo min mogelijk de auto. We kunnen het enkel rekken, niet voorkomen
Nee, ik ben niet bang. Ik denk NIET dat regeringen het wel gaan oplossen. Ik denk dat het niet op te lossen is. Ik denk dat we er heel weinig aan kunnen doen. Misschien als IEDEREEN zou stoppen met autorijden. Dat zou wel wat schelen. Het klimaat zou dan nog veranderen, maar minder hard. Dito als ALLE fabrieken ter wereld hun uitstoot met de helft zouden verminderen. Dát zou schelen. Maar dat krijg je echt niet voor elkaar. Kleine beetjes helpen NIET. Het is een druppel op een gloeiende plaat. Ik ben niet bang, omdat wij niet meer gaan meemaken, dat de klimaatveranderingen echt een merkbaar negatieve invloed heeft op onze levens.
sommige wetenschappers denken dat over 50 jaar de wereld al heel anders is.... en wat voor onze kinderen?
Helemaal eens met Danielle en LadyXochi. Wees er bewust van dat het gaat gebeuren en wees er bewust van dat wij er niets aan kunnen doen. Al hadden we er wat aan kunnen doen, dan zijn we eeuwen te laat.
Natuurlijk is er altijd verandering, nu gaat die alleen veel en veel sneller dan in andere gevallen, als we het hebben over ijstijden bijv. dat ging over honderden jaren, nu in 50 jaar misschien een graad of meer. En in veel gebieden op aarde denk ik persoonlijk dat aanpassing niet gaat lukken... daar is geen geld voor.
Ik verbaas mij wel over de dis-intresse van mensen hier. Dat de aarde in de afgelopen eeuw met bijna 1 graad is gestegen choqueert bijna niemand? .. heel raar. Och nja, wij zijn straks toch dood, dus wat maakt het uit. Onze kinderen en kleinkinderen hebben over 50 (!) jaar straks een mega probleem omdat de ijskappen zijn gesmolten. Wij als gewone mensen hebben niet ontzettend veel invloed individueel; 1 persoon die 10 minuten minder lang doucht heeft weinig effect, maar als groep staan we ontzettend sterk. Als wij minder olie verbruiken, dan pompt Shell minder op. En zo kunnen we wel wat veranderen ! .. maar goed, dan moet er wel interesse zijn.
"Sinds 1992 is er van de ijskappen op Groenland en Antarctica ruim 4000 biljoen kilo (=4000 miljard ton) ijs verdwenen. Daardoor is de zeespiegel de afgelopen twintig jaar ruim een centimeter extra gestegen." De ijskappen smelten echt | Nieuws | Geowetenschappen, Maatschappijwetenschappen | ijskap, antarctica, zeespiegelstijging, groenland, afsmelten, smelt - Kennislink
Ik denk dat de meeste mensen al best een hoop doen ter verbetering van het milieu. Nederland is daar aardig goed in en zelfs vanuit de overheid worden bewuste keuzes gemaakt waar het volk in mee moet gaan. Dat kan altijd meer en strenger. Maar vanuit veel delen van de wereld is die sociale druk er niet en dat gaat ook niet veranderen.Dan is het nu een beetje dweilen met de kraan open. Ik wil met alle liefde nog minder lang douchen, maar gaan anderen dat dan ook doen? Want als ik hun kinderen en kleinkinderen help, wil ik ook wel dat zij dat doen voor de mijne. Niet dat ik dan maar ophoud met mijn goede gedrag, maar het is wel een groepsding inderdaad.
Ik voeg me bij ShampooL. Ja, ik maak me er zorgen om. Maar ik zie ook dat je als individu bijzonder weinig in te brengen hebt. Er "moet" een economie draaiende gehouden worden die zich baseert op zo veel mogelijk automatiseren, en toch iedereen aan het werk houden. Iedereen moet dus steeds meer consumeren om de economie op poten te houden. Dat is een probleem, en dat probleem gaat niet weg door de populaire mileu-maatregelen door te voeren. Eigenlijk moet de hele maatschappij op zijn kop, maar dat is wel heel riskant.
@ Regina, Dus je punt is dat je het niet eerlijk vindt? Tja, het leven is niet eerlijk. Moeten we daarom maar stoppen? Nee, ik vind dat dat betekent dat we nog harder moeten vechten. Als wij minder kopen hier, dan produceren ze minder daar. Overheden en bedrijven reageren op wat de mensen willen/belangrijk vinden. : Wij kunnen we wel verschil maken. Hier en daar.
never waste a good crisis .. in crisistijd zie je vaak dat systemen en landen veranderen. De industrie wordt anders. Ik hoop dat dit weer gebeurd in deze crisis. Dat we naar schone energie gaan, minder uitstoot, meer recycle, een betere balans.
Nee daar ben ik niet bang voor. De aarde veranderd constant en vind altijd wel een weg. Misschien niet de weg om de mensheid te redden, mocht de mens verdwijnen vind de aarde wel een manier voor nieuw leven of misschien zonder leven, zie maar naar mars, daar zijn nu microben op, vroeger misschien meer. Of zie naar europa, titan,... Wij, de mensen thuis kunnen er niks aan veranderen. Als iedereen een lampje minder laat branden of een keer minder stofzuigt in de week zal het de opwarming van de aarde misschien een weekje uitrekken. wil je de opwarming van de aarde helemaal tegengaan? Dan moeten alle fabrieken sluiten, mag niemand meer gebruik maken van stroom, geen water door de kraan laten lopen, moeten we stoppen met dieren te fokken,... met andere woorden, dan moeten we weer gaan leven zoals duizenden jaren terug. En dat overleven heel veel mensen ook niet. Dan vallen er waarschijnlijkheid meer doden dan dat de opwarming van de aarde doet. Met al de rest rek je het alleen maar een beetje uit.
De meeste mensen doet het goed? Wij doen het elk jaar slechter en slechter! Dit vind ik een mooi stuk, een lang stuk maar gemakkelijk en leuk om te lezen, zeker doen! Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt in plaats van een plastic tas te kopen, want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu. De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! De caissière antwoordt: Ja, dat is nou juist het probleem vandaag de dag. Jullie generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor toekomstige generaties. Ze heeft gelijk, onze generatie (ik ben van 1951) had dat groene gedoe niet. Wij dronken water uit de kraan wanneer we dorst hadden en niet uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Melk zat in flessen die we leeg en omgespoeld terugbrachten naar de winkel. Die stuurde ze dan terug naar de fabriek waar de flessen werden gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden echt aan recycling. Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Wij liepen trappen, omdat we niet over de roltrap en liften beschikten in elk gebouw. Wij liepen naar de supermarkt en hesen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine als we 2 blokken verder moesten zijn. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden. Wij droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220V verbruikt. Wind- en zonne-energie droogde onze kleding. Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en kregen geen gloednieuwe kleren. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Toen hadden we misschien één tv of radio in huis en niet een op elke kamer. De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet ter grootte van De Bijenkorf. In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden. Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of bubbeltjesfolie. We gebruikten geen apparaat dat, met een motor op benzine, het gazon maaide. We gebruikten een maaier die functioneerde op menselijke kracht. Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werkten op elektriciteit. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen. Wij vervingen mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien, alleen omdat het mesje bot is. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd! Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxiservicedienst te gebruiken. Wij hadden één stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien. Wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt. Maar ze heeft gelijk: Wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!