Hoe eieren eten tijdens de zwangerschap? Doorbakken, of mag zachtgekookt ei ook?

Discussion in 'Gezondheid' started by Mlissa, Feb 2, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Mlissa

    Mlissa Actief lid

    Apr 28, 2014
    219
    1
    18
    #1 Mlissa, Feb 2, 2016
    Last edited by a moderator: Feb 11, 2016
    Hoe mag je een ei nou wel en niet eten tijdens de zwangerschap? De ene zegt alleen hardgekookt en goed doorbakken de ander zegt als het eiwit maar goed gestolt is.

    Ik heb vorige week een uitsmijter gehad met nog zacht eigeel. Mag dat nou wel of niet?
     
  2. Veera

    Veera Niet meer actief

    Alles mag.
     
  3. Mlissa

    Mlissa Actief lid

    Apr 28, 2014
    219
    1
    18
    Ik snap dat alles "mag" 😅 Maar wat is goed?
     
  4. beertje1987

    beertje1987 Fanatiek lid

    Oct 10, 2012
    2,106
    1
    38
    Het risico van een zachtgekookt ei is salmonella. Dat is niet gevaarlijk voor je kindje, alleen erg vervelend voor jou (lees flinke buikgriep). De kans op salmonella in je ei is gering, en de kans dat je er daadwerkelijk ziek van wordt is nog kleiner. Ik eet dus gewoon een zachtgekookt ei of een spiegeleitje
     
  5. LadyH88

    LadyH88 Bekend lid

    May 12, 2015
    800
    274
    63
    Geen rauwe eieren.. Bijvoorbeeld door de tiramisu, of restjes cake beslag ;).
     
  6. Veera

    Veera Niet meer actief

    Ik bedoelde wat je opnoemde, dus ook uitsmijter en zachtgekookt. Mag allemaal. Is geen verschil met niet-zwangeren. een rauw ei is natuurlijk nooit echt een goed idee ivm salmonella maar zelfs als je die zou eten kan t geen kwaad voor je zwangerschap.
     
  7. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    Oct 6, 2015
    16,382
    12,678
    113
    Het risico is ook echt minimaal; salmonella komt op de Nederlandse eiermarkt niet veel voor, maar als het dan voorkomt, dan zit het vaak op/in de eierschaal en niet in het ei zelf. Dus als je een ei kookt, kook je die salmonella echt wel dood, maar zelfs dan eet je geen eierschaal lijkt me ;)

    Ik heb altijd zachtgekookte eieren gegeten en ook stiekem van cakebeslag gesnoept.
     
  8. Mlissa

    Mlissa Actief lid

    Apr 28, 2014
    219
    1
    18
    Ik dacht dat je sarcastisch was Veera, sorry! 🙊

    Fijn dat het gewoon mag, ik hou van zachtgekookte eitjes 😄
     
  9. Stephake23

    Jun 4, 2015
    51
    0
    6
    NULL
    NULL
    Rauwe eieren kunnen ook listeria bevatten. Die zijn echter wel schadelijk voor je baby. Kan tot spontane abortus of doodgeboren baby leiden...
     
  10. Veera

    Veera Niet meer actief

    Nejoh, daar is geen enkel geval van bekend. ;) Salmonella is de enige "bedreiging" bij rauwe eieren en zelfs daar is de kans zo uit mijn hoofd 1 op de 20 duizend
     
  11. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,228
    7,276
    113
    Female
    Brabant
    Op de site van het voedingscentrum staat wel dat je moet oppassen met rauw ei:

    Listeria | Voedingscentrum
     
  12. Magnolia83

    Magnolia83 Fanatiek lid

    Jun 12, 2014
    2,007
    1
    36
    Volgens mijn VK mag het niet. Moet alles goed doorbakken zijn, dus ook het eigeel. Idd, om de listeria bacterie te doden.
     
  13. Cindy2015

    Cindy2015 Fanatiek lid

    Feb 18, 2015
    1,425
    156
    63
  14. AnneRose

    AnneRose Bekend lid

    Aug 10, 2015
    643
    0
    0
    Ik maak voor de zekerheid voorlopig geen zachtgekookte eitjes of uitsmijters. Omeletten zijn ook lekker :p en vanavond spaghetti gegeten. Daar hoort (vind ik dan :p) een spiegelei onder. Dus die heb ik gemaakt. Alleen voor mij even omgedraaid, zodat het eigeel ook gestold was. Ik lees wisselende verhalen over het gevaar van rauw eigeel en in hoeverre het 'rauw' genoemd wordt. Dus ik neem het zekere voor het onzekere. Het smaakt er niet minder om! ;)
     
  15. Veera

    Veera Niet meer actief

    Klopt, dat staat er verkeerd.
    Listeria zit niet in eieren
     
  16. moekkie

    moekkie Actief lid

    Nov 21, 2015
    350
    0
    0
    NULL
    NULL
    Het voedingscentrum geeft helaas wel meer verkeerde informatie.
    Zoals dat verzadigd vet ongezond is wat inmiddels allang bewezen is dat het tegendeel waar is
     
  17. Lies30

    Lies30 Fanatiek lid

    Nov 1, 2014
    1,019
    28
    48
    Female
    Verpleegkundige
    Zuid-Holland
    De ei-discussie again.. Zou zeggen doe waar jij je goed bij voelt! Zelf neem ik liever geen onnodige risico's.
    Vergeten jullie niet de vitamine A ladies ;)?
     
  18. Mamaa6

    Mamaa6 Bekend lid

    Jun 10, 2015
    933
    563
    93
    Je kan gewoon elke dag een ei eten hoor
     
  19. LaLune

    LaLune Actief lid

    Dec 27, 2015
    445
    172
    43
    Female
    Zo blij met deze info; ik eet dus gewoon lekker een spiegelei:

    Zwanger en eieren | Mens en Gezondheid: Zwangerschap "Eieren, met name verse eieren, zijn geen risico bron voor Listeria. In het verleden is nog nooit een Listeria incident ontstaan door eieren geweest. Wel bestaat er de kans dat de eieren besmet zijn met Salmonella. Als de eieren goed verhit worden zal de Salmonella afsterven en geen gevaar meer vormen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld een omelet, hard gekookte eieren of gerechten met ei die nog verwarmd worden zoals cake en quiche. Als de eieren niet verhit worden is het grootste risico op een Salmonellabesmetting al weggenomen door de eieren voor gebruik te wassen. In de meeste gevallen is namelijk de eierschaal besmet. Gebruik daarnaast verse eieren, hoe ouder het ei hoe groter de kans dat er toch een bacterie is binnen gedrongen. Door de eieren in de koelkast te bewaren verklein je ook de kans op bacteriegroei.

    Als al deze tips opgevolgd worden, bestaat er de kans dat het ei van binnenuit besmet is. Deze Salmonellabesmetting is echter geen direct gevaar voor de ongeboren baby, maar kunnen de zwangere vrouw wel goed ziek maken. De kans op een besmetting bij één spiegelei of zachtgekookt ei is 1 op 20.000, dat komt neer op 0,005%. Het risico op Salmonellabesmetting bij het eten van een bavarois is groter omdat hier meer eieren in verwerkt zijn. In een bavarois met 20 eieren neemt de kans op salmonella besmetting toe tot 20 x 0,005% = 0,1%.

    Of je nu wel of niet het risico wil nemen om rauwe eieren tijdens de zwangerschap te eten moet je zelf afwegen. Het eten van rauwe eieren tijdens de zwangerschap wordt in ieder geval door het voedingscentrum vanwege mogelijke Salmonellabesmetting afgeraden."
     
  20. Lies30

    Lies30 Fanatiek lid

    Nov 1, 2014
    1,019
    28
    48
    Female
    Verpleegkundige
    Zuid-Holland
    Daar heb je gelijk in!
     

Share This Page