Mijn zoon is van augustus, begon dus meteen de eerste dag van het schooljaar in groep 1, zou hij het normaal doorlopen dan zou hij vlak voor of vlak na zijn 12 de verjaardag naar het voortgezette gaan. Als alles loopt zoals het nu gaat dan gaat hij vlak voor zijn 11de verjaardag of er vlak na naar het voortgezette (ook speciaal onderwijs)
Het loopt toch zo als het loopt. Ik denk niet dat alleen leeftijd iets zegt en ik denk evenmin dat je op 4, 5, 6 jarige leeftijd al kunt voorspellen hoe de overstap naar de middelbare school en de middelbare schooltijd zal verlopen. Daarnaast hebben alle keuzes die je maakt invloed op het gehele proces. Op een gegeven moment 'moet' je een keuze nemen die op dat moment het beste bij je kind past, omdat dat op dat moment de beste keuze is. Hoe het uitpakt, dat zul je (helaas) pas jaren later kunnen beoordelen.
Ik heb vanmiddag even aan juf gevraagd wat het beleid op deze school is (waren destijds vooral bezig met een goede overgang van de oudste halverwege groep 4). Hier is het beleid standaard tot 31 december ga je mee naar groep 2 na de zomer. Dus mijn eind december kind ook. Maar er wordt wel erg naar het kind gekeken. Ze moeten cognitief, sociaal, emotioneel, motorisch wel ver genoeg zijn aan het eind van de rit. Dus ook kinderen van januari kunnen mee naar groep 2, of een novemberkind kan in 1 blijven. Het is ook montessori onderwijs, dus ze kunnen al een goed begin maken met lezen/schrijven/rekenen in groep 2 en hoeven zich niet te vervelen als ze lang kleuteren. En in groep 3 hoeven ze niet perse het (hoge) tempo mee te kunnen van de rest van de groep. Het zou ook kunnen dat hij 1,5 jaar kleutert en dan 4 jaar doet over groep 3-4-5. Of 2,5 jaar kleutert en 2 jaar doet over groep 3-4-5. En desnoods halverwege groep 2 naar groep 3. Ze kunnen er mee spelen, afhankelijk van het kind.. Fijn dat die opties er in ieder geval zijn..
Hier een december dochter. Ze zit nu in groep 2 en is 6 jaar. Ze heeft voor de zomervakantie wel de cito eind groep 2 gedaan na anderhalf jaar kleuteren. Daar scoorde ze een C en een B op. Ze had door kunnen stromen naar groep 3. Maar wat nu groep 3 is, is een zwakke groep waar veel extra hulp wordt gegeven. We hebben samen met de juf besloten om haar in groep 2 te laten. Ze vindt het heerlijk in de kleuterklas en ze hebben extra uitdagend werk. Op dit moment heeft ze zichzelf het lezen aangeleerd. School speelt daar mooi op in. Sinds de kerstvakantie krijgt zij nu ook andere werkjes te doen. Vorige week heeft ze bijv. woordjes gestempeld nav een afbeelding. Bv een plaatje van een rok of een maan en dan het woordje erbij stempelen. Dit deed ze foutloos. Een avi start boekje lezen in de letterhoek. En dan moet ze ook voorlezen aan de juf. Verder zit ze in een plus groepje. Dan doen ze smart games en krijgen moeilijkere werkbladen.
Ik zeg: 3 jaar laten kleuteren! Wees blij dat je kind die kans krijgt! Alleen al daarom ben ik superblij dat onze jongste van midden oktober is: heerlijk lang kleuteren! Zelf ben ik van December en maar 1,5 jaar gekleuterd. Dus altijd de jongste van de klas. Heb er veel nadelen van ondervonden, cognitief nooit moeite gehad met leren maar wel andere dingen: klasgenootjes mochten eerder op zwemles, wisselden eerder tanden, waren een stuk groter (de meesten) en zeker toen ik ging studeren aan het HBO: kreeg nog geen stufi omdat ik nog geen 18 was, ook geen OV (al maakt dat nu niet meer uit omdat de prestatiebeurs niet meer bestaat) later beginnen aan rijlessen e.d. Ook met solliciteren nadelig: was versneld afgestudeerd dus met 20 jaar al een HBO diploma op zak, vonden me wel erg jong om dan al voor de klas te staan. Ook met vakanties probleem: nog geen auto huren omdat ik geen 21 was en dat soort dingen... Er was ook nog iets waarbij mn vader mee moest omdat ik nog geen 18 was, weet niet meer precies meer wat dat was maar ik was de enige van mijn klasgenootjes waarbij dat zo was... Dus ik zou alleen al om praktische redenen zeggen: als je de kans krijgt: langer laten kleuteren. En verder ben ik n kleuterjuf en vind ik kleuteren super belangrijk! Bij ons op school gaan sinds 5 jaar alle kinderen van 1 oktober of later automatisch nog een keer naar groep 1! En de resultaten in groep 3 zijn sindsdien beter, de problemen minder en de weerbaarheid groter. (dit is al 5 jaar meetbaar bijgehouden en vergeleken) Natuurlijk zijn er altijd kinderen, meestal wel 1 of 2 per klas, die in alles voor lijken te lopen: cognitief, sociaal enz. Maar daarvoor heb je als het goed is verrijkingstof binnen een basisschool. Of in ieder geval manieren om deze kinderen uitdaging te blijven bieden! Zelfs voor hoogbegaafde kleuters (bewezen hoogbegaafd dan, veel kleuters waarvan vermoed wordt dat ze HB zijn blijken toch van iets anders last te hebben) lijkt versnellen niet de beste oplossing
Een najaarskind dat 1,5jaar kleutert versnelt niks hoor. Ik zou echt niet blij zijn met een leerkracht die eigen persoonlijke ervaring doortrekt naar een beleid wat voor alle kinderen zou moeten gelden. Je gedachte dat je eigen kind langer moet kleuteren omdat jij dat graag had gewild tijdens je eigen schooltijd vind ik al heel krom. Een oktoberkind is maar 1mnd jonger dan een septemberkind hé, denk je echt dat dat iets uitmaakt als je 18 of 20 bent?? En het lijkt me logisch dat kinderen die bijna 3jaar onderwijs hebben gehad in groep 3 meer weten dan kinderen die 2 jaar onderwijs hebben gehad daarvoor, groep 3 lijkt me ook niet de juiste leerjaar om deze effecten te meten. Een kind dat allang 7 is als ie overgaat naar groep 3 zal veelal al thuis beginnen met lezen en schrijven, omdat het zo lang duurt voordat ze het op school aangeboden krijgen. Het is maar hoe je het bekijkt..
Je hebt het niet helemaal goed gelezen: het is niet zozeer mijn mening die leidt tot dit beleid op school maar de mening van 9 kleuterjufs en 4 leerkrachten van groep 3. Gevormd in 5 jaar tijd... En 1,5 jaar is wel degelijk verkorten van de kleutertijd, 2 jaarbis eigenlijk het minimum. Zelf weten als je de kleutertijd van je kind wilt verkorten maar ik zou het niet doen. Je gunt je kind toch ook minstens een volwaardig jaar in welke andere groep dan de kleutergroepen? Ik begrijp nooit goed waarom het belang van lang genoeg kleuteren niet ingezien wordt. En over leren lezen: een voorwaarde voor overgang naar groep 3 is minimaal 12 letters passief én actief kennen en kunnen. Mijn dochter van 3,5 kent al 16 letters op deze manier en kan al woordjes als: papa, mama, opa, oma, pop lezen en begint ze al te schrijven. Toch gaat ze 2 jaar kleuteren, er zijn nl nog 16 gebieden waarin ze zich als kleuter nog zal moeten en mógen ontwikkelen. Ze moeten al snel zoveel, een kind van nog geen 6 of net 6 al een paar u achter een tafeltje en op een stoeltje: ik vind t onnatuurlijk Wil je t advies van een ontwikkelingspsycholoog?: 'Laat kinderen langer kleuteren'
Ik vind het zo slecht om kinderen niet individueel te bekijken. Ik snap dat vasthouden aan een harde grens niet. Een kind van 30 september moet naar groep 3 en een kind van 1 oktober moet nog een jaar kleuteren? Alleen vanwege de geboortedatum ongeacht waar het kind aan toe is? Soms is compacten en verrijken gewoon echt niet genoeg! Waarom zou je een kind dat cognitief én sociaal voorloopt perse tussen leeftijdsgenoten laten zitten terwijl hij daar niet tussen past?
Maar dit is wettelijk niet mer toegestaan, je kindje "blijft dan zitten". Hier op school hebben ze ook lange tijd de 1 Oktobergrens aangehouden. Nu worden kinderen tussen 1-10 en 1-1 goed bekeken. Mijn dochter is van november en scoorde op alles a+ en is mee naar groep 3 gegaan. Inmiddels is ze de jongste van een kindje in een combiklas 4/5 zelf zit ze in groep 4. Sommige kindjes zijn dus bijna 2 jaar ouder maar ze doet het hartstikke goed en scoort nog steeds als 1 van de hoogste.
En op basis daarvan concludeert hij juist dat kinderen langer moeten kleuteren... Dit is een discussie zonder eind, dat weet ik. Heb teveel ouders (en kinderen!) gesproken die er spijt van kregen. En andersom: van langer kleuteren niet. Eventueel zou een kind nog groep 4 bijvoorbeeld versneld kunnen doen. Of zelfs groep 3. Wij hebben in de afgelopen 5 jaar dus 1 kind gehad dat wel versneld naar groep 3 is gegaan (kindje van 2 november) dat kwam omdat deze beslissing op een andere school was gemaakt en toen ze een halfjaar in groep 3 zat hebben ouders gevraagd of ze alsjeblieft weer terug kon naar 2. Nog een andere situatie: ouders wilden heel graag dat hun kind versnelde, het kon al lezen toen ze 4,5 jaar was. Dus werd dit de afspraak: ze mag groep 3 versnellen. Dus eventueel in januari naar groep 4. Eenmaal in groep 3 werd door ouders in november besloten dat er niet meer versneld werd, het meisje dat altijd zo ver was sociaal en emotioneel en cognitief moest toch erg wennen aan de overgang naar groep 3 en kwam pas laat tot echt leren toe in groep 3. Hiermee was haar voorsprong dus weer verspeeld. En moeder was erg blij dat ze niet bij de kleuters al versneld had en dat we als school voet bij stuk hadden gehouden. Nuja, iedere ouder doet wat hij/zij het beste vindt voor zijn/haar kind, als je echt denkt dat versnellen beter is moet je dat doen. Ik geloof er niet zo in... Heb zelfs eens gelezen dat depressiviteit bij kinderen vaker voorkomt onder deze kinderen, zal eens zoeken waar ik dat artikel heb... En oja, hoogbegaafdheid en hoge intelligentie (getest) komen in onze familie aan beide kanten voor, (Hoog begaafd is een hoog IQ en EQ, Hoog intelligent is alleen hoog IQ) 1 neefje is versneld, andere 2 neefjes en 1 nichtje niet. Moeder van dat ene neefje heeft nu spijt (hij is inmiddels 16 en doet examen VWO maar nog niet klaar om te gaan studeren hierna, durft niet op kamers) moeder van nichtje van 7 heeft wel 2 jaar laten kleuteren maar denkt er nu over om te laten versnellen maar laat eerst onderzoeken door ontwikkelingspsycholoog, ik ben erg benieuwd... het meisje zelf vindt het niet zo nodig.
Ik denk dat er ook genoeg voorbeelden te vinden zijn van kinderen die achteraf gezien beter geen kleuterverlenging hadden kunnen krijgen. Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Ik ben van oktober en de school waar ik zat hield ook de 1 oktobergrens aan. Ik moest dus 3 jaar kleuteren terwijl ik zo graag wilde leren. Uiteindelijk hoefde ik nooit te leren, heb me om me aan het niveau aan te passen aangeleerd heel traag te werken en heb het altijd heel vervelend gevonden de oudste te zijn. Had het gevoel gefaald te hebben zonder daar invloed op te hebben gehad. Wat betreft depressiviteit bij versnelde kinderen, dat kan aan andere factoren liggen dan het versnellen. Mijn dochter was in de kleuterklas, nog voor haar eerste versnelling al depressief. Maar goed, het gaat hier eigenlijk helemaal niet over versnellen, maar over wel of niet verlengd kleuteren.
Nee hoor, korter dan 2 jaar is al lang niet meer het verkorten van kleuterschool, die regel is al jaren wettelijk afgeschaft, en met een reden.
Gewoon naar het kind kijken in zijn totaal en dan oordelen (ouders én school). Of die dan nog 5 is, of 6 zou niet uit moeten maken. De 1 is er gewoonweg eerder aan toe dan de ander. Achteraf gezien had onze oudste beter groep 2 kunnen overslaan. Maar dit is een gegeven paard in de bek kijken. Nu zijn wij er alerter op en we zien en horen wel of de tweeling er aan toe is na de zomervakantie.
Jij hebt niet gefaald maar de school! Ze hebben jou niet eens leren leren! Dat is toch een vaardigheid die bij de kleuters begint! 'oplossingsgericht denken' is een van de kerndoelen van kleuteronderwijs! Je hebt jezelf geleerd onder te presteren. Dat betekent dat de school jou geen verbreding en verrijking aangeboden heeft. Er viel vast nog veel te leren maar niet op de gebieden waarin je anderen al ver voor was. Wij bieden kleuters die in veel gebieden sneller ontwikkelen de mogelijkheid om hun creativiteit en vindingrijkheid extra te benutten. Er is momenteel een kleuter met Spaans bezig bijvoorbeeld. ( ze doet dit zelf, ze leert zichzelf leren) Omdat kleuters minder geremd worden in hun creativiteit en vindingrijkheid en nog niet in methodes gedwongen worden hebben juist zij de kans (als het goed is) om aan hun leergierigheid toe te geven. Daarom is het zo belangrijk om bij de schoolkeuze na te gaan of de school aan verbreding en verrijking doet ipv aan versnelling. De meeste positieve verhalen over versnellen gaan (denk ik) over kinderen die in hun eigen jaargroep te weinig of geen verrijking kregen aangeboden. Dan bedoel ik dus niet plussommen of eerder letters aanbieden oid maar het uitdagen en verder ontwikkelen van creativiteit en van oplossingsgericht denken. Wist je dat van de zogenaamde 'wonderkinderen' maar 5% echte wereldverbeteraars, nobelprijswinnaars, grote leiders of ontdekkers en uitvinders worden? Waarschijnlijk juist omdat hun creativiteit geremd wordt doordat ze niet creatief maar alleen cognitief uitgedaagd worden en in methodes geduwd (groep 3)daardoor worden ze beperkt. Tot slot: wat getuigt van hogere begaafdheid: jezelf lezen aanleren of je het eerder aan laten leren? En waar word je gelukkiger van: een windmolen bouwen als je daar bouwtekeningen voor gekregen hebt en voor geleerd hebt of er eentje bouwen en je hele dorp van elektriciteit voorzien terwijl je nog nooit in je leven een windmolen gezien hebt (is gebeurd in Afrika)
Vandaag een kort gesprekje gehad met de juf. We kijken nog even verder; komende 2 maanden gaat dochter intensief met groep 2 meedraaien en kijken hoe dat bevalt. En tussendoor (begin volgende maand) weer gesprekje. Mijn gevoel sluit echter aan bij Annemeis, maar we zullen zien --> in mijn opleiding indertijd , BBL - verpleegkundige zat een meisje die vanwege haar jonge leeftijd niet aangenomen werd bij diverse ziekenhuizen. Eén jaar maakte op dat moment veel verschil... Gelukkig vond ze een ziekenhuis die haar wel aannam, maar het belemmerde haar dus wel. Maar oke, anderzijds gun ik haar ook de vriendjes en vriendinnetjes met wie ze dan meegaat naar groep 3 - daar zitten ook nog 2 september kinderen bij. We kijken het weer even aan!
Er wordt geen nieuwe grens genoemd, dus van doubleren is geen sprake. Zie ook deze link: Wie bepaalt of een kind overgaat naar groep 3? | Onderwijsinspectie.nl
Dochter van mijn vriendin bleef een jaar extra kleuteren (is van 2 okt) maar zij moesten een heel formulier invullen en kregen te horen dat nog een keer blijven zitten in de basisschool periode niet meer mocht.