Kunnen koken

Discussie in 'De lounge' gestart door Lentekriebels, 3 feb 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Linnaea

    Linnaea Fanatiek lid

    20 apr 2015
    3.443
    27
    38
    Volg een thuisstudie en werk daarnaast als bijlesd
    Ik vind dat ik best kan koken, en daarmee bedoel ik dan dat wat er uiteindelijk op mijn bord ligt lekker smaakt en eruit ziet zoals het hoort. Geen snot, geen aangebrande resten, niet te zout of juist te flauw (al is dat laatste natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak). Ik werk ook graag met kruiden, ruik aan het potje en beslis dan of het lekker zou smaken bij het gerecht. Zo ja, gooi ik wat erbij. Pakt altijd wel goed uit.
    En natuurlijk heb ik ook wel eens zo'n avond dat niets lukt, alles vastkoekt aan de pan, get vlees verbrandt, ik de zout laat vallen en er een hele berg bovenop de aardappelen ligt... Maar ja, iedereen heeft wel eens een pechdag ;)

    Overigens ben ik gek op het uitproberen van nieuwe recepten maar moet daar wel mijn hoofd naar staan, als ik al een geprikkelde dag achter de rug heb ga ik niets ingewikkeld proberen. Gewoon aardappelen en boontjes koken vind ik ook (of juist, ik hou van "gewoontjes") heerlijk.
     
  2. Niekepiek

    Niekepiek Niet meer actief

    Nee, ik kan niet goed koken.
    Ik vind het ook niet leuk om te doen.
     
  3. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Ik denk wel dat ik beter kook dan de gemiddelde NL'er maar ik kijk wel op tegen bijvoorbeeld mijn oma en schoonmoeder. Die zijn zo goed!

    Sowieso ben ik een zelf-maker en vlees haal ik van de boerderij dus ik kies altijd voor kwaliteit producten. Klassiekers als stoofvlees, ragout, gratin, fazant etc etc maak ik allemaal uit mijn hoofd. Terrines, brood, gebak, pastadeeg etc pak ik wel recepten.

    Kookboeken vind ik juist leuk! Dan ga ik wel voor de meer bijzondere als Otto Lenghi, vega kookboeken die echt bijzonder zijn.

    Verder puilt mijn kelder uit van een giga voorraadkast en grote diepvries met vooral halffabrikaten om te koken.

    En we eten ook heus wel eens stamppot maar dan moet er wel altijd een twist doorheen. Ik zou nooit AGV door elkaar gooien en de pan op tafel klappen. Dat laatste sowieso niet.
     
  4. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief


    Ik kan Nederlands en flink wat buitenlandse gerechten maken (Indisch, Italiaans, Grieks. Het meeste doe ik op gevoel en smaak. Maar als ik echt een kerstmenu in elkaar draai dan volg ik het recept.

    Wild braden moest ik wel leren. Dat deed ik nooit en van de een op de andere dag moest ik dat doen. Nu na 4 jaar durf ik te zeggen dat ik het goed kan. Tot 2 jaar was het altijd oo hoop van zegen :D
     
  5. Wijffie75

    Wijffie75 VIP lid

    26 jun 2009
    5.330
    0
    36
    Midden v/h land
    Heel eerlijk, dat is ook zo'n beetje het enige dat ik mis aan m'n exman:D

    Want ik kan dus echt niet koken, hou er niet van en lust het ook meestal niet haha. Mijn kruidenkastje bevat een zout- en peper vaatje . Oh en 1 potje vleeskruiden. Heel oninteressant dus, ik eet alleen maar agv en dat meestal ook nog uit potjes en blikjes. Tja, ik geef er gewoon niks om..
     
  6. Islah

    Islah Niet meer actief

    Haha, dat heb ik dus ook! Maar het komt eigenlijk altijd wel gewoon goed. Vaak denk ik dan: gelukkig maar dat ik het recept niet precies heb gevolgd, anders was het vast minder lekker geworden.
    Koken kan ik denk ik wel redelijk goed, als ik tenminste moet uitgaan van de reacties van anderen. Niet alleen NL (hoewel ik aardappel/groenten/vlees niet echt koken kan noemen) maar ook de Tunesisch/Marokkaanse keuken heb ik aardig onder de knie.
    Ook kan ik redelijk goed bakken, en dan met name verschillende soorten brood. Koekjes en cake vind ik ook wel leuk om te doen maar m'n favoriet qua bakken blijft toch brood in alle verschillende vormen en maten.
     
  7. Islah

    Islah Niet meer actief

    Overigens is het natuurlijk ook erg relatief, kunnen koken.
    Ik lees hier iets over verschillende gangen, maar bv. in mijn schoonfamilie in het buitenland hebben ze daar nog nooit van gehoord (en die kunnen, tenminste hun 'eigen' keuken, toch wel goed koken vind ik)... Daar hebben ze dan een groot bord heerlijke couscous en een paar salades, maar geen gangen achter elkaar en al helemaal niet 3 sperzieboontjes mooi gepresenteerd op een bord met 5 slakken.
     
  8. Joycey

    Joycey Niet meer actief

    Ik denk dat ik wel iets beter dan gemiddeld kan koken; ook de niet-standaard recepten. Ik volg mijn recepten; die van mijn moeder en oma én soms gewoon recepten online. Tot nu toe maar 1x iets niet-lekkers gemaakt en dat kwam door columiers kaas, dat niet lekker bleek te zijn - we houden er allebei niet van hier, maar we hadden het nog nooit gehad dus we dachten 'laten we het maar eens proberen'. Nou ja, op zich was het te eten, maar als je het niet lekker vind, is het niet aan te raden.

    Voor de rest gaat het vaak wel goed. Ik laat vrijwel nooit wat aanbranden of tot snot koken ofzo. Ik vind het fijn om een goede gezonde maaltijd neer te zetten voor mijn gezin aan het einde van de dag. Maar een Jamie Oliver zal ik nooit worden :D Ik hou niet zo van experimenteren (doe ik veel te weinig, 1x per 3 maanden ofzo) omdat ik gewoon een lekkere gevarieerde maaltijd wil. Als het mislukt, is gelijk je avondeten naar de maan. Dat vind ik zonde want ik heb iets te weinig tijd en moet toch de monden hier voeden.
     
  9. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83
    #49 edelweiss, 4 feb 2016
    Laatst bewerkt: 4 feb 2016
    Koken is mijn hobby. Ik ben naar mezelf heel erg kritisch als ik iets maak moet het perfect zijn anders komt het niet op tafel.
    Rijsttafels zet in in een wip op tafel. Het enige waar ik wat moeite mee heb Is verse pasta maken ik vind dat een enorme bende geven omdat ik dan alles moet uithangen om te drogen :D

    Ik heb om en nabij de 40 kookboeken nu dus ik probeer heel vaak iets anders wat ik dat naar eigen inzicht maak.

    Verder bak ik veel en maak ik desserts zelf.
     
  10. Clapat

    Clapat Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    1.059
    17
    38
    Duitsland
    Als ik kijk naar de dames in onze vriendenkring, ben ik een 3-sterrenkok... :D
    Ik kook heel erg graag en kan het volgens zowel mijn man, als mijn eigen moeder (die overigens ook super kan koken), schoonouders en vrienden, ook heel goed!
    Ik merk in onze vriendenkring dat daar enkel de mannen koken.
     
  11. Pluisjee

    Pluisjee Fanatiek lid

    15 mrt 2012
    4.592
    20
    38
    Vrouw
    Noord Holland
    Mijn vriend vind dat die heeeeeel goed kan koken en zegt altijd ik ga mee doen aan master chef haha... En wat maakt die dan : aardappels groente vlees of nasi met een zakje haha.
    Ach het smaakt prima maar lieverd ik noem dat geen "chef" waardig koken hoor....

    Zelf denk ik dat ik redelijk kan koken. Vrij jong altijd geholpen en veel dingen geleerd. Ik probeer ook steeds meer uit en probeer zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te koken. Niet eens omdat dat ongezond is maar omdat ik het leuk vind om zelf dat effect te bereiken ;) gaat steeds beter en ik ben vrij jong dus ja ik denk dat ik gemiddeld beter kook als mijn leeftijdsgenootjes 😜
    Daarbij vind ik het erg leuk om te doen :) en ik denk dat dat het belangrijkste is dan komt het uiteindelijk vanzelf wel goed...
     
  12. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.173
    35.838
    113
    5 gangen zonder een boek moet lukken, maar dan worden het vaak wel dingen die ik al eerder heb gedaan.
     
  13. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.173
    35.838
    113
    Hahahaha. Geweldig.
     
  14. Elena22

    Elena22 VIP lid

    10 feb 2010
    8.110
    1.795
    113
    Kraamverzorgende
    Ja, ik kan wel goed koken en ook bakken :) Zowel een recept volgen als uit de losse pols. Het scheelt dat ik vroeger hotelmanagement heb gestudeerd en bij een aantal hele goede restaurants en hotels stage heb gelopen en daardoor heb kunnen leren van de beste :)
     
  15. Ennas86

    Ennas86 VIP lid

    19 jul 2008
    5.468
    1
    36
    Ik kan niet koken, agv lukt me nog wel, al heb ik ook de aardappels al eens laten droogkoken 😎. Ik heb er echt een hekel aan! Gelukkig kookt m'n vriend meer dan ik! 😂😂
     
  16. Catmommy

    Catmommy Fanatiek lid

    8 okt 2013
    1.872
    4
    38
    NULL
    NULL
    Ik kan wel goed koken en ik heb er ook heel veel plezier in.
    Ik maak graag curry's en kip kerrie etc en dan zonder pakjes/zakjes.

    Maar tegenwoordig, eigenlijk sinds die MMM steeds meer een verlammende werking heeft op ons kook ik heel simpel, en betrap ik mezelf erop dat er ook wel eens curry's uit potje op tafel komen of dat ik een knorr wereldgerecht pak..:(
    Ik heb simpelweg geen puf meer om urenlang te koken, terwijl ik dat vroeger geweldig vond!

    Tot zelf brood bakken aan toe!

    Ach, dat komt wel weer!
    Maar absoluut niet masterchef waardig en ik heb er ook geen aardigheid in om voor veel mensen te koken. Gewoon lekker knus voor ons tweetjes vind ik het leukste.
    Ik heb wel stage gelopen in een restaurant in de keuken, dat vond ik wel echt leuk!
     
  17. Linnaea

    Linnaea Fanatiek lid

    20 apr 2015
    3.443
    27
    38
    Volg een thuisstudie en werk daarnaast als bijlesd
    Oh recepten volgen ben ik wel slecht in. Ik lees enkel recepten voor de inspiratie en maak het gerecht dan vervolgens op mijn eigen manier en volgens eigen inzicht. Maar dat komt omdat er altijd wel iets in staat wat ik niet lekker vind, onhandig vind, omslachtig vind of niet kan vinden in de winkel. Soms ontstaat er zo gewoon een eigen recept die ik vervolgens opschrijf en bewaar. Altijd leuk om daarna nog een keer te maken als het smaakte.
     
  18. justme1974

    justme1974 Fanatiek lid

    20 jan 2009
    3.822
    2.003
    113
    Sja, wat is goed koken?

    Ik ben er voor opgeleid en weet mijn weg in de keuken wel. Met de eenvoudige basisrecepten weet ik wel uit te breiden. Maar mijn Indische buren kunnen ook heerlijk koken. Anders dan ik en mijn buurvrouw is zelden tevreden over het resultaat, terwijl ik dan mee zit te eten en het echt fantastisch vind.

    Goed koken is voor mij aan de orde op het moment dat men aangeeft dat het lekker heeft gesmaakt. Maar goed koken zit voor mij ook in; kun je in één maaltijd alle voedingstoffen (of zoveel mogeljk) die je nodig hebt op een relatief eenvoudige manier. Ben je in staat om van weinig tocht iets lekkers te maken? Wat doe je met die vier laatste tomaten die nog liggen te liggen? Gooi je veel weg, of kun je een product volledig verwerken?

    Ik kook wel eens volgens recept, maar negen van de tien keer zie ik het recept, onhoud ik het en maak ik het klaar met een eigen draai. Ik ben in gedachten ook altijd smaken aan het combineren, structuren, kleuren en geuren.

    Door de week ben ik vaak wat makkelijker trouwens. Al gebruik ik wel versproducten. Dat is vaak nog sneller klaar dan een zakje of pakje.
     
  19. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Veel van de (hoofd)gerechten op mijn blog staan thuis regelmatig op tafel. :)

    Mijn mixed kitchen: Turkse recepten
     
  20. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Dat is ook zeker waar. Ik vind het echt een sport om de restjes die nog in de koelkast liggen niet weg te gooien maar er nog een volledige maaltijd van te maken, desnoods met een soepje erbij. Dan kan ik echt een tevreden gevoel hebben, als alles is opgegeten en ik niets heb hoeven weggooien. En het scheelt nog geld ook :)
     

Deel Deze Pagina