Peuter disciplineren

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by Fleurr82, Feb 3, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief


    Haha ik zal hem eens proberen, vooraf dankjewel zeggen. Uitleggen waarom boeit haar helaas niet, ook niet als er iets leuks achteraan komt en avondeten kan haar niet bekoren. Hoewel ze wel heel hard gilt als ik haar bord in de keuken zet:D
     
  2. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    May 7, 2011
    10,969
    3,976
    113
    Ik zet mijn dochter dus wel eens op de wc. Maar alleen als ze bijv de hele ochtend nog niet is geweest en we ergens heen moeten waar je niet of niet handig kunt plassen. Ze moet eigenlijk altijd dan ook wel plassen.
    Ik probeer wel aan te leren dat je voor je weg gaat even naar de wc gaat. Of in ieder geval even goed bedenkt of je ook moet. Nou mijn dochter hoeft dus nooit. Als we thuis zijn prima, ze merkt het vanzelf maar als we weg gaan moet ze van mij echt wel even op de wc.
     
  3. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    Je moet wel niet zeggen dat ze moet opruimen maar kleinere opdrachten geven. Als je hier de woonkamer soms bekijkt zucht je als volwassene al. Voor kinderen is het overzicht helemaal weg en is het gewoon teveel.
    Dus zij doet de poppen opruimen, daarna de poppenwagen en daarna dit of dat.
    Hier is zoontje wel een halfjaar jonger maar hier werkt het op deze manier redelijk goed.
     
  4. Veera

    Veera Niet meer actief

    Als een kind nog niet in staat is dat verband te begrijpen (stout zijn is straf krijgen) snapt ie al helemaal niet met welke reden je sommige dingen niet mag doen. Dat uitleggen is dan ook nutteloos en maakt het veel te ingewikkeld voor een kleintje. Voor een baby is dit wel de goede methode trouwens :) (afleiden)

    TS gewoon zo simpel mogelijk houden, kort straffen en korte uitleg waarom en dan zsm weer verder met spelen. Dat is op die leeftijd het beste te begrijpen niet teveel drama
     
  5. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief

    Plassen moet ze van mij ook alleen als we echt de deur uitgaan of als we bijna gaan eten; anders willen ze standaard na 2 happen van tafel om te gaan plassen en willen ze niet meer terug.
    Ik zeg het ook altijd al vooraf als we iets gaan doen; meestal 10 minuten en dan 5 minuten later nog eens.
    Het is niet dat ze niet wil opruimen omdat ze ergens trots op is (bouwwerken mogen blijven staan en worden uitgebreid bewonderd:D); ze gooien vaak een hoop speelgoed door elkaar samen, dus eind van de dag ligt er een stapel waar ze allang niet meer naar kijkt en niet wil opruimen, ook niet als we het samen doen. Halverwege de dag vast opruimen helpt helaas ook niet.

    Moet zeggen dat ik ook wel eens het idee heb dat ze zich verveelt. Maar weet haar niet echt uit te dagen; nieuwe dingen durft ze weer niet aan, terwijl ze best slim is. Ze wacht met nieuwe dingen net zo lang tot ze zeker weet dat ze het kan. Zo kon ze pas opeens van de een op de andere dag netjes binnen de lijntjes kleuren:( De dag daarvoor was ze nog uitgebreid aan het krassen...
     
  6. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief

    Dit doe ik ook wel; dan zeg ik: doe jij de duplo in de bak, dan doe ik de andere spullen in die krat. Brengt ze 1 blokje en dan stopt ze. Draait zich gewoon om als je vraagt of ze de rest ook wil pakken.
    Hier is het ook regelmatig een ontplofte bom in de woonkamer, wat ik niet erg vind, als we het voor het avondeten maar weer opruimen.
    Haar zus helpt wel gewoon, maar ja het moet niet zo zijn dat ze er zelf onderuit komt omdat ik en haar zus de rest al hebben gepakt.
    Zelf ons liedje zingen helpt niet: ruim op, ruim op, iedereen en overal, ruim op, ruim op iedereen die helpt:D
     
  7. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    Maar met straffen krijgt het kind geen interesse in het waarom iets niet mag?
    Veel volwassenen krijgen regelmatig boetes vanwege te hard rijden. Ze letten op als ze een politieauto zien maar een km verder trekken ze weer op. Ook al zijn ze regelmatig gestraft dmv boetes. Sommigen hebben pas door dat dit gevaarlijk is als iemand in hun omgeving iets overkomt.

    Ik probeer zoontje alles te laten zien, wat niet gevaarlijk is he! Gevaarlijke zaken dmv speelgoed.
    Nu let hij vaak te goed op. Ik ga naar buiten en als er geen auto aankomt mag hij komen. Komt er in de verte een auto aan vliegt meneer weer naar de voordeur. Aarghhh stap in de auto, tijd genoeg!!! :D
     
  8. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    Misschien helpt het als je haar op voorhand bedankt. Valt te proberen. En verder tijdens het opruimen de kleinste de hemel in prijzen.
     
  9. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief

    We gaan het eens testen de komende tijd. Tot die tijd train ik alvast mijn geduld haha
    Gelukkig is ze verder een schat van een meid :D
     
  10. Veera

    Veera Niet meer actief

    Tuurlijk is de uitleg ook belangrijk maar ik bedoel, hou t wel simpel. Als je uitsluitend uitlegt maar het kindje begrijpt het nog niet, dan is het nutteloos. Als er ook nog iets van een consequentie aan vastzit word er in ieder geval gedacht van "hey dit is niet leuk, het mag dus niet van mama, ik doe t maar niet weer." En de uitleg erbij wordt naarmate ze ouder worden dan steeds meer begrepen. Zonder straf is t meer van "hey ik deed iets en toen zei mama iets wat ik niet begreep en gingen we met iets anders spelen". Snapje :p
    Maar blijft een lastige kwestie, verschilt zo per kind wat er werkt..
     
  11. Oceanna

    Oceanna Fanatiek lid

    Oct 12, 2015
    3,438
    1,423
    113
    Female
    met stout gedrag denk ik aan gooien met spullen, slaan en dat soort dingen. dingen die echt niet mogen nu niet en nooit niet. een beker omstoten is geen stout gedrag dat is een onhandigheidje wat simpel op te lossen is met opruimen en niet iets waar je "boos" om hoef te worden.
    Beloning werkt vaak beter dan straffen. Beloon het goede gedrag dit kan over het algemeen al gewoon zijn dat je iets positiefs zegt over het "goede"gedrag dat ze vertonen. hoeft echt niet altijd met een cadeautje sterker nog ik zou nooit een cadeautje geven zomaar. maar een compliment. eventueel kan je eens iets lekkers geven zoals een handje rozijntjes (6 ofzo) of iets lekkers te drinken iets wat ze niet zo vaak krijgen. bijvoorbeeld je geeft altijd aanleng limonade en je geeft ze dan een keertje sap.
     
  12. sydneys

    sydneys Niet meer actief

    Yeah gevonden. Hier had ik wat tips uitgehaald :D
    Hypnotiseur verklapt: zo krijg je alles van je kinderen gedaan - HLN.be

    Als je kinderen altijd meteen doen wat jij van hen vraagt, hoef je niet verder te lezen.

    Ben je hier nog? Dan ben je vast wel geïnteresseerd in de tips van hypnotherapeute Alicia Eaton, die in haar boek 'Words That Work: How To Get Kids To Do Almost Anything' haarfijn uit de doeken doet hoe je zowat alles van je kroost gedaan krijgt.
    Of je nu gelooft in hypnose of niet, feit is dat er manieren zijn om iemands gedrag onbewust te beïnvloeden. Alicia Eaton weet dat maar al te goed, en heeft nu een handleiding voor ouders geschreven, gebaseerd op haar ervaring als hypnotherapeute. Ze maakt zich sterk dat ouders hun oogappels eender wat kunnen laten doen, zonder te roepen, dreigen of ze om te kopen. Zijzelf is gespecialiseerd in neurolinguïstische programmering en benadrukt het belang van taal. "Er zijn een paar simpele taaltrucjes die voor veel meer overtuigingskracht zorgen", klinkt het. Wij zetten er enkele op een rijtje.

    1. Zeg wat je WEL wil, niet wat je NIET wilt
    Volgens Eaton zitten we allemaal vast in een negatieve spiraal, of toch als het op taal aankomt. Een positief gevormde zin heeft echter een stuk meer effect. "Kinderen zijn immers geen gedachtenlezers en leggen niet altijd de link tussen je negatieve zin en wat je eigenlijk wil bereiken. Wees helder en duidelijk." Zeg dus niet 'hoe vaak heb ik al gezegd dat je je spullen niet mag laten slingeren?', maar eerder 'laten we al je Lego opnieuw in de kast stoppen'.

    2. Creëer de illusie van een keuze
    Als 'Haast je met aankleden of je komt te laat op school' weinig effect heeft, kan je het eens proberen met de illusie van een keuze. 'Wat wil je eerst aantrekken? Je broek of je t-shirt?' bijvoorbeeld. "Dat houdt in dat het kind al akkoord ging om zich aan te kleden, wat die dan vaak ook doet."

    3. Zeg 'wanneer' in plaats van 'als'
    De kracht van het woord 'wanneer' is linguïstisch gezien enorm, omdat het ervan uitgaat dat jouw wens snel uitgevoerd zal worden. Zeg dus liever 'Wanneer je je kamer hebt opgeruimd, gaan we eten' dan 'Als je je kamer hebt opgeruimd'.

    4. Creëer een link met jezelf
    Wie zichzelf in de plaats van zijn kind stelt, bewerkstelligt ook het omgekeerde effect. Kinderen zullen zo sneller je suggestie opvolgen. 'Jij weet, net zoals ik, dat je huiswerk maken veel beter gaat met een opgeruimd bureau' is hier een goed voorbeeld van.

    5. Zeg 'dank je' op voorhand
    Wie zijn spruit op voorhand al bedankt - nog voor zijn opdracht werd uitgevoerd - gaat er taalkundig opnieuw van uit dat het kind zal luisteren. Iemand bedanken werkt ook op hun schuldgevoel, waardoor ze sneller in gang zullen schieten.

    6. Verklaar altijd waarom
    Het brein van kinderen is nog volop in ontwikkeling, en soms begrijpen ze gewoon niet waarom je hen iets vraagt. Even uitleggen waarom je iets wil, is een simpel maar doeltreffend trucje. 'Laten we even opruimen, zodat oma straks niet over je speelgoed struikelt' bijvoorbeeld.

    7. Belangrijke woorden
    Ouders weten maar al te goed dat kinderen vaak niet horen wat je gezegd hebt. Woorden als 'Luister even' of 'Beeld je eens in' trekken dan snel de aandacht. Plak ze in het begin van je zin voor een extra attente kroost.
     
  13. tuc

    tuc Niet meer actief


    Nou daar ben ik het niet mee eens....is helemaal niet nutteloos. Je legt het niet uit met het doel dat ze dat in 1 keer begrijpen maar op den duur wel. Afleiden is niet alleen handig bij baby's maar werkt bij peuters ook prima.
     
  14. Truusdemier

    Truusdemier Niet meer actief

    Print dit uit en mailt de link snel door naar zichzelf:D
    Punt 2 werkt inderdaad nog wel eens; wil je een appel of een banaan laat het geeiste koekje wel eens verdwijnen
     
  15. Eki

    Eki Fanatiek lid

    Jan 20, 2012
    2,127
    1
    36

    Eens met je laatste stuk, maar inzien dat ze dat niet willen is een ander verhaal en vergt een ander soort begrip. Als ik tegen onze oudste zeg dat hij niet moet gooien omdat iets kapot gaat, weet hij dat vast, maar boeit hem dat soms weinig, omdat hij gooien op dat moment leuker vindt. Pas als het daadwerkelijk kapot gaat is het niet leuk meer.
     
  16. Rosao

    Rosao VIP lid

    Nov 3, 2007
    12,893
    1,390
    113
    Maar dan is het toch gewoon zaak om te zorgen dat hij iets heeft waar hij wel mee mag gooien? Buiten spelen dan, of met een ballon spelletjes doen oid.
     
  17. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    May 7, 2011
    10,969
    3,976
    113
    Precies! Mijn dreumes snapt heus niet dat een koekje vlak voor het eten niet handig is, maar ik vertel het hem wel vast!
    Dat vingers tussen de deur pijn doet snapt hij ook niet want hij heeft dat nog nooit gevoeld, maar ik waarschuw hem er wel voor als hij met zn vingertjes tussen de deur en het kozijn staat te friemelen.

    Ze snappen het altijd eerder dan dat jij door hebt dat ze het snappen!!

    Daarnaast is het heel goed voor de taalontwikkeling om veel tegen ze te praten :D
     
  18. Fleurr82

    Fleurr82 Actief lid

    Feb 25, 2013
    344
    0
    0
    Ik kom op dit forum om eens te lezen over lotgenot
    Zuid-Holland
    Bedankt voor de reacties! Sydneys dat lijstje tips is geniaal. We zullen hier eens de tips gaan gebruiken. Ze is een schatje maar dat gooien van spullen komt nu steeds vaker voor.

    En ik voelde me al niet zo prettig door haar op de gang of trap te zetten, dus ben zeer blij met deze andere alternatieven.
     

Share This Page