Hoe mag je een ei nou wel en niet eten tijdens de zwangerschap? De ene zegt alleen hardgekookt en goed doorbakken de ander zegt als het eiwit maar goed gestolt is. Ik heb vorige week een uitsmijter gehad met nog zacht eigeel. Mag dat nou wel of niet?
Het risico van een zachtgekookt ei is salmonella. Dat is niet gevaarlijk voor je kindje, alleen erg vervelend voor jou (lees flinke buikgriep). De kans op salmonella in je ei is gering, en de kans dat je er daadwerkelijk ziek van wordt is nog kleiner. Ik eet dus gewoon een zachtgekookt ei of een spiegeleitje
Ik bedoelde wat je opnoemde, dus ook uitsmijter en zachtgekookt. Mag allemaal. Is geen verschil met niet-zwangeren. een rauw ei is natuurlijk nooit echt een goed idee ivm salmonella maar zelfs als je die zou eten kan t geen kwaad voor je zwangerschap.
Het risico is ook echt minimaal; salmonella komt op de Nederlandse eiermarkt niet veel voor, maar als het dan voorkomt, dan zit het vaak op/in de eierschaal en niet in het ei zelf. Dus als je een ei kookt, kook je die salmonella echt wel dood, maar zelfs dan eet je geen eierschaal lijkt me Ik heb altijd zachtgekookte eieren gegeten en ook stiekem van cakebeslag gesnoept.
Ik dacht dat je sarcastisch was Veera, sorry! 🙊 Fijn dat het gewoon mag, ik hou van zachtgekookte eitjes 😄
Rauwe eieren kunnen ook listeria bevatten. Die zijn echter wel schadelijk voor je baby. Kan tot spontane abortus of doodgeboren baby leiden...
Nejoh, daar is geen enkel geval van bekend. Salmonella is de enige "bedreiging" bij rauwe eieren en zelfs daar is de kans zo uit mijn hoofd 1 op de 20 duizend
Op de site van het voedingscentrum staat wel dat je moet oppassen met rauw ei: Listeria | Voedingscentrum
Volgens mijn VK mag het niet. Moet alles goed doorbakken zijn, dus ook het eigeel. Idd, om de listeria bacterie te doden.
Britse zwangere vrouwen mogen weer zacht gekookte eieren eten | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl In Engeland is salmonella kennelijk helemaal weg. Over listeria wordt in dit stuk niet gesproken, ik lees er wisselende berichten over. Eigen eieren vers uit de kont van de kip zou ik best zachtgekookt durven eten .
Ik maak voor de zekerheid voorlopig geen zachtgekookte eitjes of uitsmijters. Omeletten zijn ook lekker en vanavond spaghetti gegeten. Daar hoort (vind ik dan ) een spiegelei onder. Dus die heb ik gemaakt. Alleen voor mij even omgedraaid, zodat het eigeel ook gestold was. Ik lees wisselende verhalen over het gevaar van rauw eigeel en in hoeverre het 'rauw' genoemd wordt. Dus ik neem het zekere voor het onzekere. Het smaakt er niet minder om!
Het voedingscentrum geeft helaas wel meer verkeerde informatie. Zoals dat verzadigd vet ongezond is wat inmiddels allang bewezen is dat het tegendeel waar is
De ei-discussie again.. Zou zeggen doe waar jij je goed bij voelt! Zelf neem ik liever geen onnodige risico's. Vergeten jullie niet de vitamine A ladies ?
Zo blij met deze info; ik eet dus gewoon lekker een spiegelei: Zwanger en eieren | Mens en Gezondheid: Zwangerschap "Eieren, met name verse eieren, zijn geen risico bron voor Listeria. In het verleden is nog nooit een Listeria incident ontstaan door eieren geweest. Wel bestaat er de kans dat de eieren besmet zijn met Salmonella. Als de eieren goed verhit worden zal de Salmonella afsterven en geen gevaar meer vormen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld een omelet, hard gekookte eieren of gerechten met ei die nog verwarmd worden zoals cake en quiche. Als de eieren niet verhit worden is het grootste risico op een Salmonellabesmetting al weggenomen door de eieren voor gebruik te wassen. In de meeste gevallen is namelijk de eierschaal besmet. Gebruik daarnaast verse eieren, hoe ouder het ei hoe groter de kans dat er toch een bacterie is binnen gedrongen. Door de eieren in de koelkast te bewaren verklein je ook de kans op bacteriegroei. Als al deze tips opgevolgd worden, bestaat er de kans dat het ei van binnenuit besmet is. Deze Salmonellabesmetting is echter geen direct gevaar voor de ongeboren baby, maar kunnen de zwangere vrouw wel goed ziek maken. De kans op een besmetting bij één spiegelei of zachtgekookt ei is 1 op 20.000, dat komt neer op 0,005%. Het risico op Salmonellabesmetting bij het eten van een bavarois is groter omdat hier meer eieren in verwerkt zijn. In een bavarois met 20 eieren neemt de kans op salmonella besmetting toe tot 20 x 0,005% = 0,1%. Of je nu wel of niet het risico wil nemen om rauwe eieren tijdens de zwangerschap te eten moet je zelf afwegen. Het eten van rauwe eieren tijdens de zwangerschap wordt in ieder geval door het voedingscentrum vanwege mogelijke Salmonellabesmetting afgeraden."