Zoals de titel zegt, ik ben op zoek naar ervaringen met vrije scholen. Startend vanaf 4 jaar. ik ben opgevoed in België, woon nu in Nederland. In mijn oude woonplaats en de hele omtrek zijn maar 2 soorten scholen. De christelijke en de stedelijke scholen. Ik heb dus helemaal niks meegekregen over andere systemen en nu moeten we gaan beslissen over de toekomt van ons mannetje. Er wordt veel te veel druk gelegd op kinderen. Ze moeten dit, ze moeten dat en owjee als het kind niet kan volgen, of te snel is. Dan is er nog meer druk, nog meer stress maar ze/wij zijn vaak te laat met de juiste hulp. Is dit op vrije scholen anders? Wordt er meer gekeken naar het kind ipv alleen de lessenrooster die ze moeten volgen? Hoe wordt er met kinderen omgegaan? Kunnen ze nadien goed omschakelen/volgen op de middelbare scholen? Hoe beleven jullie de manier van lesgeven?
Hier in de omgeving staan de vrije scholen vrij slecht aangeschreven en hoor ik ook weinig goeds. Beste is toch echt eens de scholen te bezoeken, vragen te stellen etc., dat levert meer op.
Ik denk dat je beter uit kunt gaan van je kind dan een schoolsysteem zoeken op basis van je eigen ideeen daarover. Voor hetzelfde geld past een vrije school niet bij je zoontje, omdat het niet in zijn karakter zit. Net zoals sommige kinderen meer gebaat zijn bij een bepaalde mate van zelfstandigheid. Je moet dus kijken naar je zoontje, scholen bezoeken, gesprekken hebben en daar je keuze op baseren. Niet andersom. Ik persoonlijk ben geen fan van echte vrije scholen, ik hoor er ook geen goede verhalen over. Er zijn nog een heel scala aan tussenoplossingen danwel in de manier van lesgeven en de filosofie van een school.
Vrije school staat hier ook niet heel goed aangeschreven. Je zou ook eens kunnen kijken naar Montessori, dat gaat ook erg vanuit het kind. Maar ga er vooral kijken inderdaad, soms Is de dagelijkse praktijk heel anders dan de naam doet vermoeden.
Veel vrije scholen zijn vrij star in hun aanbod. Leren lezen bv. gebeurt daar echt pas rond de 6-7 jaar en ook verdieping en verrijking op andere gebieden verloopt vaak zeer moeizaam. Natuurlijk zijn er uitzonderingen! Een vrije school moet, naar mijn idee, ook wel bij je levensvisie passen, meer dan de meeste andere scholen. Ik zou zeker op verschillende scholen gaan kijken en sfeer proeven. Onderwijsvisies kun je op internet vinden, maar de invulling ervan verschilt erg per school. En ook als een onderwijsvisie en de invulling ervan bij je kind past, kan het nog dat een andere school op andere gebieden beter aansluit.
Wij hebben een vrije school overwogen, maar na gesprekken met ouders die hun kinderen juist van school hadden gehaald tich niet voor vrije school gekozen. Hier zijn ze heel strikt; leren lezen mag pas vanaf 6-7 jaar, niet in de kleuterklassen. Daarnaast was er geen actief pestprotocol, maar werd er wel heel gericht gepest. Daar was eigenlijk geen controle op. Ook waren er zeer dogmatische docenten, en daar is ook weinig controle op... Wij hebben veel scholen bezocht en gekozen voor montessori. Dat past ook echt bij onze oudste. Ze gaat nu 3 weken naar school, gdniet, slurpt alles wat wordt aangeboden op Ze kan bv nu klokkijken, echt op school geleerd met ontzettend veel plezier. Ik denk dat ze zich op de vrije school zou zijn gaan vervelen... Overigens; de vrije school hier gaat juist uit van de groep, niet van het individu. Heel klassikaal, erg gericht op samen werken, waardoor snellere kinderen dus hun tempo moeten verlagen en langzamere kinderen het soms niet bij kunnen benen. Bij de montessori nu is het juist meer in balans; ze doen werkjes op eigen niveau, in eigen tempo. Maar ze doen ook heel veel projectjes samen.
Ik word niet blij van de vrije school bij ons in de buurt. Ze huren de gymzaal van onze school. Daar wordt het vaak als puinhoop achtergelaten. Ik ben een paar keer tijdens een les van hun even in de zaal geweest. Dan zag ik kinderen gewoon in de berging spelen en aanrommelen, terwijl de leraar in de zaal is. De vrije school in onze stad, vat dat stukje 'vrij' wel erg letterlijk op, geloof ik. Ik ben er helemaal voor om kinderen verantwoordelijkheden te geven en hun zelfstandigheid te stimuleren... Maar dan wel verantwoordelijkheden die ze aankunnen. En binnen veilige kaders. Dat gevoel heb ik bij 'onze' vrije school niet.
Ik ben hier heel tevreden over onze vrije school. Er word inderdaad niet geleerd in de kleuterklassen. Er mag dus volop gespeeld worden. De beginselen voor het schrijven word gedaan door te naaien. Ze spelen veel buiten. Trekken een regenbroek en laarzen aan zodat ze lekker vies mogen worden.Ze eten s,ochtends een broodje en een stukje fruit en daar word een kaarsje midden op tafel gezet voor de gezelligheid. Ze knutselen echt heel leuk. Hebben leuke vieringen. Bespelen een instrument. In de kleuterklas dus ook geen stomme cito. En toch komen leerlingen met een zelfde advies van school als andere scholen en vaak zelfs hoger. Ik ben ook op de montessori wezen kijken maar de kleuterklas stond vol met tafeltjes en stoeltjes waaraan ze moesten werken en er was een klein poppenhoekje. Verder was die vrouw erg aan het hameren dat ze 17 letters moesten kennen om naar groep 3 te mogen. Ik was eigenlijk afgeknapt op die school. Ik vind dat kinderen van 4 en 5 jaar horen te spelen en niet te leren dat kunnen ze nog lang genoeg. Nou zullen er vast kindjes zijn die wel willen leren zo ook mijn dochter en die leer ik haar naam thuis schrijven maar goed ze heeft er ook maar een keer omgevraagd. Maar goed je moet zelf kijken bij een school bij jou in de buurt en dan naar je gevoel kijken. Er zullen vast niet zulke goede scholen zijn maar dat heb je met elke vorm van onderwijs. De onze staat wel heel goed aangeschreven.
Ik heb gisteren veel gegoogled en ben er achter gekomen dat er ook een montessori en jenaplan school in de buurt zijn. En een compleet nieuwe school die ook richting de visie van jenaplanscholen volgen. Dit heb ik al de vorige keren niet gevonden op google maar toen typte ik alleen 'basisscholen woonplaats' in. Ik ga me er in verdiepen, rondvragen, ik wil ook de mening van zijn fysio en logopediste horen, als ik goede verhalen hoor gaan we een afspraak maken. Zoontje staat al ingeschreven op een school. We hebben er ook een goed gevoel bij maar het kan geen kwaad om nog verder te kijken. Waar hij nu ingeschreven staat is een redelijk grote school met grote klassen. De jenaplan en montessorischool hebben veel minder leerlingen. Hij gaat nu wekelijks naar een logopediste en zij zegt dat we er rekening mee moeten houden dat hij dyslexie kan hebben. Ik heb dyslexie en hij maakt de fouten met spraak die kindjes met dyslexie ook maken. Daarom twijfelen we ook over wat goed is voor hem. Niet perse om de dyslexie want dat is niet zeker maar ons mannetje is sinds de geboorte al een lief mannetje wat zijn eigen tempo volgt. En daar hebben we veel respect voor. Maar de christelijke school waar hij nu ingeschreven stast kan daar natuurlijk ook heel goed bij passen. Als een vrije school echt vrij is dan is het geen goede keuze, daar staan wij niet achter. We zijn voor discipline en een goede opvoeding. De school moet ons mannetje natuurlijk niet opvoeden maar het moet wel bij ons aansluiten. Het is toch moeilijk om voor zo een klein mannetje beslissingen te maken. zeker als je nog nooit van jenaplan, montessori en vrije scholen hebt gehoord.
De beste advies die ik je kan geven is om voorbij de labeltjes te kijken maar op bezoek te gaan bij de scholen zelf, kennis maken met het personeel en ouders te spreken. Beleid staat of valt met mensen die er werken namelijk, en de manier hoe een individuele school werkt. Wij hebben voor een school gekozen met labeltje 'katholieke school', en hebben na verschillende bezoeken geen andere school gevonden die meer kijkt naar elk individueel kind. Wij hebben namelijk 3 kinderen en dus 3 verschillende persoonlijkheden, en kunnen niet een school kiezen dat toevallig bij het karakter van de oudste past bijv. De vrije school ernaast vond ik persoonlijk juist heel star En veel meer gericht op de naleving van eigen idealen dan de ontwikkeling van elk kind of u überhaupt het onderwijs.
Op mijn opleiding pedagogiek werd t altijd wel mooi verteld maar vrije scholen zijn meestal letterlijk vrije scholen, maw je hoeft eigenlijk niks en kinderen kunnen daardoor ook vrij weinig. Want t komt vanuit t kind zelf, maar niet elk kind is uit zichzelf gemotiveerd. Mijn neef zat op een vrije school, is echt een dom iemand geworden die niks kan (sorry ) Montessori is een tikje beter, daar heb ik zelf op gezeten, maar ik heb bijv een hekel aan rekenen dus dat deed ik nooit. Ik ging van de basisschool af met een achterstand vanaf groep 5, omdat ik daarna gewoon niks meer aan rekenen deed. Op de middelbare school kreeg ik daar echt problemen mee, plus dat ik toen naar een Dalton ging waar ik ook gigantisch achterliep omdat ik niks deed. Dus nee, ik vind t geen goed onderwijs
Dat is echt niet waar wat je zegt. Je krijgt nog klasikaal les. Vrij is vrij van overheidsinstellingen en niet vrij van je kijkt maar wat je doet. En op een andere basisschool was je neefje waarschijnlijk evengoed dom geweest.
Dat kan je niet weten. Als een kind op een slechte school zit gaat het ook slecht presteren. Er zijn kinderen met een heel hoog iq die belanden achter de 'ik ga geen jobs noemen' door slechte scholen. En er zijn kinderen met een laag iq die het heel goed doen in de toekomst door zeer goed onderwijs. Een school is heel belangrijk en bepaald heel veel over de toekomst van kinderen.
De meesten die hier reageren hebben duidelijk nog nooit een vrije school van binnen gezien, laat staan de lesmethoden begrepen. Zelf gaan kijken en rondvragen bij ouders is de beste optie. Wij neigen zelf erg naar Montessori.
Eehh jawel hoor, hoe kom je daar nou bij? De meeste vertellen juist hun ervaringen en verhalen van ouders die op een specifieke school hebben gezeten. Omdat de praktijk niet overeenstemt met idealen op website van bepaalde scholen, klopt het dus niet? Interessant..
Nee, ik heb geen vrije school van binnen gezien, maar ken de verhalen. Daarbij heb ik wel ervaring met het zoontje van mijn ex, die hij en zijn ex met alle geweld op het Montessorie wilden hebben. Ik ben toen meegeweest naar een kennismakingsgesprek en zei direct bij weggaan dat dat echt de stomste zet ooit was om hem op deze school te doen. Domweg omdat het karakter van het kind niet paste bij de visie van de school. Helaas heb ik gelijk gekregen, mijn zusje is de jongen later (toen ik al lang niet meer bij mijn ex was) tegengekomen bij het afzwemmen van haar dochter. En het was niet best. Kan de jongen niets aan doen, vind het ook echt sneu, maar er is gewoon niet gekeken naar het kind en ik vind het slecht van de school dat ze niet hebben ingegrepen daarmee ...
Geen ervaring met vrije scholen maar zou bij alle scholen in de omgeving langs gaan. Wij dachten vooraf dat zoontje naar de openbare school hier zou gaan maar na alle open dagen afgegaan te zijn kwam de christelijke school er veruit het beste vanaf, bij alles wat ze zeiden leek het wel alsof ze het over zoontje hadden. Bij de katholieke school was het binnen 1 minuut al duidelijk dat dat 'm niet ging worden, strafkamp...in onze ogen dan. Lesmateriaal was op zich bij alle drie gelijk maar hoe ze daarmee om gingen en alles erom heen gaf het verschil....iedereen zei al 'luister naar je gevoel', kon me daar weinig bij voorstellen maar dat gevoel werd me heel snel duidelijk.
Het probleem was dus eigenlijk dat je niks deed. Dat is binnen het regulier onderwijs ook een probleem. Bij ons in de buurt zit wel een bepaald soort kinderen op vrije/montessori onderwijs. Het type dat hele betrokken ouders heeft, dus niet snel achter zal lopen We hebben dl nu ingeschreven voor Montessori, dat is voor alle typen kinderen hoor. Ze leren er zelfstandig werken. Je moet daar als ouders wel achterstaan/ aan meedoen thuis. Dus als je vrij autoritair bent als opvoeder dan past dit schooltype niet zo denk ik.
Oh hier op de montessori is het echt niet zo dat een kind ervoor kan kiezen gewoon nooit meer te rekenen hoor! En de vrije school hier is ook zeker niet vrij alsin lekker doen waar je zin in hebt. Juist heel klassikaal! Beste tip; ga er kijken, ook eens tijdens een kijkochtendje meekijken in een klas, sfeer proeven etc. Wat scholen verschillen enorm onderling, zelfs al heb je het over bv 2 montessori-scholen.