Ons zoontje is al ruim 6, maar is nog niet aan het wisselen. Nu zag ik vanavond bij toeval dat er achter zijn voortanden onder al twee grote tanden zitten, terwijl zijn melktanden er dus ook nog zitten. Heeft iemand dat ook meegemaakt en komt dit vanzelf goed?
Soms komt het vanzelf goed, maar soms ook niet. Ik zou een afspraak met de tandarts maken, dan kan die kijken hoe en wat.
Hier ook. Maar de tanden zaten al wel los. Als bij jouw zoontje zijn melktanden nog niet los zitten, zou ik wel effe informeren ij de tandarts. Een dubbele rij is namelijk bijna niet te poetsen.
We hadden gisteren ook al even zitten googlen, dat het dus vanzelf goed kan komen en in andere gevallen de tandarts de melktanden moet verwijderen. Er zit in ieder geval nog niets los. We wilden in ieder geval even bellen met de tandarts om de controle iets naar voren te halen. Op zich zit er best ook wat ruimte tussen de melktand en de grote voortand die er nu doorgekomen is, dus de nieuwe tanden drukken de melktanden er ook niet uit, ben ik bang. Ook gek dat ons zoontje er zelf niets van gemerkt heeft. Hij poetst meestal zelf en wij poetsen dan nog even na, maar heb dit zelf ook helemaal niet eerder opgemerkt.
Duimt hij? Ik hoorde toevallig van mn neefje ( volgende maand 7 jaar! ) dat zijn melk tanden nog niet los zitten, volgens de tandarts omdat hij veel duimt en zijn tanden dus 'vast drukt' mn dochter had namelijk op haar 4e de eerste tand los en op dr 5e de tweede tand los.
Hier een dochter van ruim 6,5 met nog alle tanden muurvast die niet duimt en nooit geduimd heeft. Mijn man en ik waren allebei laat met wisselen, grote kans dus dat het hier 'genetisch bepaald' is.
Dat denk ik ook. Het zal er ook wel mee te maken hebben wanneer de melktandjes zijn doorgekomen. Onze dochter zit in groep 3 (met 6/7 jarigen dus) en het gros is nu aan het wisselen. Een enkeling is vorig jaar begonnen. 4/5 jaar is juist vroeg.
Het is bij mij ook goed gekomen! Ik heb ruim 2 jaar lang dubbele rijen gehad met mijn voor- en hoektanden. De tandarts wilde ze wel verwijderen; maar het was nog niet 'noodzakelijk' - waarbij ik zei als kind: dan gaat het ook niet gebeuren En gelukkig werd er naar geluisterd.
Mijn zoontje duimt inderdaad. Nooit geweten dat dat een reden kon zijn. Hij had overigens als baby ook zijn eerste tandje pas met 9 maanden. Daarna kwam alles wel ineens in sneltrein vaart door. We kijken het nog even aan (hij heeft er in ieder geval geen last van) en gaan binnenkort maar eens bij de tandarts langs.
Hier allebei vlot met tanden, de jongste kreeg met 4 maanden zijn tanden door, maar van dat duimen hoorde ik toevallig van mn schoonzus omdat neefje nog niets wisselt... Dochter is er dus blijkbaar vroeg bij! Overigens hier nu een tweeling in huis aan het spelen die beiden dubbele rij tanden hadden. Genetisch lijkt me dus zeker wel te kloppen, dat is toch geen toeval, zelfde genen, zelfde tanden!
Het is doodnormaal dat kinderen pas met 7jaar beginnen met wisselen hoor. Mijn dochter wisselde haar eerste tand met 5jaar en dit was volgens de tandarts best vroeg. In groep 1 van de bs zijn heel weinig kinderen die al wisselen, het begint meestal pas in groep 3. Ot: als de melktanden nog niet los zitten zou ik even bellen. Mijn dochter had dit Ook met 1 tand en volgens de tandarts moet de melktand dan binnen 6 weken uit zodat de nieuwe tand goed op de juiste plek kan uitgroeien.
ook gehad. de tandarts heeft mijn haaiengebit toen weer hersteld en de dubbelen getrokken. viel reuze mee. tanden staan wonderbaarlijk mooi recht, dus heb er erg veel mazzel mee gehad heb hem extreem laat eruit laten halen (met 12 jaar ofzo) omdat ik jaren niet geweest was...
Bij de oudste waren de nieuwe tanden ook door voordat hij de oude kwijt was.. Hij duimt niet trouwens, alleen speen tot 9 maand. Hij was al wel 7 voordat hij eindelijk begon te wisselen. En 6 maand toen zijn eerste tandjes doorkwamen. Ze stonden eerst gek, omdat er te weinig ruimte was tussen de buitenste voortanden. Nu zijn die buitenste tanden eruit en zitten de tanden alsnog op de goede plek. Al is er nu dus te weinig ruimte voor de buitenste tanden. Bij de laatste controle van de tandarts is er een rontgen foto gemaakt. Daarop is ook wel te zien dat het krap wordt. Net als papa en mama en oma een krappe kaak. Tzt wordt dat nog wel een beugel waarschijnlijk. Maar nu kan ze er niks aan doen. Zijn beste vriendje had hetzelfde, ook geen duimer en bijna 7 toen hij wisselde.
Toevallig vandaag bij de tandarts geweest en hij vond het doodnormaal dat ze nog niet aan het wisselen was.
Ik heb het vroeger zelf gehad. Heb nooit geduimd. Doordat de grote tanden achter de melktanden stonden hebben ze nog op latere leeftijd 5 melktanden eruit moeten trekken omdat die gewoon bleven staan en dus niet los gingen. Dus bij mij is het niet vanzelf goedgekomen. En ik heb nooit geduimd en nooit speen gehad
Dat is ook niet zo. Wat een onzin. De wortels van de melktanden resorberen (=oplossen) onder invloed van de druk die de groeiende blijvende tanden daarop uitoefenen en zonder wortels staat een tandje los, hoe hard je dat ook met je duim vastdrukt
Mijn oudste heeft het ook. Eerst met zijn voortanden, die staan nu helemaal goed, uit zichzelf. Nu met de tanden ernaast, de melktanden zitten wel los, maar de nieuwe zitten er een behoorlijk stuk achter, dus of dat ook uit zichzelf goed gaat komen? Over 2 weken moet hij naar de tandarts iig. Als het niet hoogst noodzakelijk is wordt er sowieso niks getrokken. Nooit geduimd btw.
Dat is ook de reden om even met je tandarts contact op te nemen. De kans bestaat namelijk dat de nieuwe tanden geen druk meer uitoefenen en dan komt het niet goed los. Dat is de reden waarom onze tandarts 1 tand bij mijn zoontje eruit heeft getrokken. De tand was erachter aan het groeien waardoor het moeilijker wordt om daarna netjes in 1 rij te komen en oefende ook geen druk meer op de melktand uit. Het ziet er nu prima uit, al gebeurt er verder na het wisselen van de eerste 2 ondertanden helemaal niets. De vader van een collega is tandarts en die gelooft dat vroeg of laat wisselen een indicatie is van vroege of late puberteit. Bij mijn man en mij klopt dat, goede kans dat het bij mijn kinderen dan ook gaat kloppen, maar ik ben nog niet overtuigd van de causaliteit.
Interessante theorie. Hier ging het ook op. Mijn dochtertje was heel vroeg, mijn zoontje juist laat. Ben benieuwd. Mijn moeder (onderwijzeres) gelooft in de theorie dat het wisselen van tanden samen gaat met leren lezen. Hier ging dat wel op met de kids.