kortdurend zorgverlof geweigerd

Discussie in 'De lounge' gestart door mexicang, 24 feb 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Decca1980

    Decca1980 Fanatiek lid

    22 nov 2011
    1.068
    0
    0
    Dat is ook niet zo. Zeker niet wanneer je eigen kinderen ziek zijn. Zo mag de werkgever ook niet van je vragen of je partner niet zorgverlof op kan nemen.
    Wel is de WAZO onlangs uitgebreid. Waar je vroeger alleen zorgverlof kon opnemen voor familie in de 1e graad en huisgenoten, kun je nu zorgverlof aanvragen voor de zorg aan familie en iedereen waarmee je een sociale relatie hebt. Dit omdat in de huidige participatiemaatschappij en de bezuinigingen op de zorg van de omgeving verwacht wordt dat we meer voor elkaar zorgen. Vooral in het laatste geval (sociale relatie) moet je wel aan je werkgever kunnen uitleggen waarom jij de persoon bent die zorg moet verlenen. En dan nog: dit moet dan eigenlijk achteraf en niet op het moment zelf.

    Even over de algemene discussie: zorgverlof is bedoeld voor de situaties waarop je het niet anders geregeld krijgt. Even een persoonlijk voorbeeld: toen mijn dochter een paar weken terug ziek was kwamen we daar in de ochtend achter. Mijn man heeft toen in de ochtend een paar uur zorgverlof opgenomen en ik in de middag zodat we beiden onze belangrijkste dingen konden doen. De dag erna hadden we oppas in de vorm van oma geregeld.

    Zelf vind ik goede verlofregelingen een taak van de overheid (omdat zij van de burgers verwachten dat ze zorgtaken overnemen) en van werkgevers. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor het kunnen combineren van werk en privé, maar daar kun je wel bij ondersteund worden. Het is ook een wisselwerking: steun je je werknemers wanneer zij het lastig hebben, dan worden ze vaak ook loyaler aan de werkgever. Over het algemeen denken de meeste werkgevers er ook zo over.
    De wazo is er ook voor bedoeld dat werknemers (vrouwen en mannen) werk en zorg (voor jonge kinderen maar ook voor zieke ouders etc) kunnen combineren en zo ook bij te dragen aan een betere positie voor vrouwen op de werkvloer.

    In het geval van TS stond zij volgens mij volledig in haar recht om zorgverlof aan te vragen. Ze heeft geprobeerd vervanging te regelen, maar dit lukte niet voor de gehele dag. Zorgverlof kan alleen geweigerd worden wanneer zwaarwegende bedrijfseconomische belangen worden geschaad. En dan nog moet de werkgever aantonen dat die bedrijfsbelangen het belang van het zieke kind overstijgen. Dat is gewoon bijna nooit. Vooral in het geval van scholen en ziekenhuizen moet je er in je personeelsplanning rekening mee houden dat werknemers uit kunnen vallen. Bij MKB-ers kan ik me overigens wel voorstellen dat het moeilijk is om onverwacht verzuim op te vangen.

    Zo, en nu houd ik er over op :D
     
  2. blossom85

    blossom85 Fanatiek lid

    4 jan 2013
    4.621
    1.576
    113
    Vrouw
    het oosten
    Nou...alles gelezen en ik mag wel zeggen dat ik blij ben dat wij daar op het werk in elk geval nooit een probleem van maken. Wij zijn met 3 leidinggevende en allemaal hebben we kinderen. Als er een kind ziek is zorgen we altijd dat er vervanging komt of dat we voor elkaar werken. Daar is nooit discussie over.
    Als het niet onder zorgverlof valt kan je altijd vakantie uren gebruiken of met een andere dag ruilen.

    Ik vind het in het geval van ts echt wel een beetje flauw van haar werkgever.
     
  3. mel78

    mel78 VIP lid

    12 feb 2008
    8.320
    242
    63
    Ik merk aan deze reactie dat jij geen problemen hebt met het vinden van oppas, maar sommige mensen ligt dit echt anders! Je laat iemand van een oppascentrale toch niet voor je zieke kind zorgen? Of je buurvrouw vragen of zij nog een vriendin heeft oid die op mijn kind kan passen, want ik moet werken. Dat zou jij ook niet doen, geloof ik niets van!
     
  4. huggybird

    huggybird Fanatiek lid

    8 okt 2010
    3.738
    803
    113
    #144 huggybird, 25 feb 2016
    Laatst bewerkt: 25 feb 2016
    Jeetje mexicang, je hebt niet echt een mee denkende werkgever zeg!
    Ik ben ook Onderwijsassistente en op mijn school zijn ze geweldig flexibel.
    Als mijn dochter een studiedag heeft mag ik haar mee naar school nemen.
    Als ze zo ziek zou zijn als jouw dochter zou mijn lokatieleider zeggen "ze heeft je nodig dus blijf lekker thuis" en me ook nog aan het eind van de dag een berichtje sturen met de vraag hoe het gaat.
    Dinsdag was onze lokatieleider op de andere locatie en belde op dat het met zijn dochter psychisch helemaal niet goed ging en naar haar toe moest, iedereen riep "gaan, we redden ons wel" .
    Hij heeft zijn drie kleinkinderen mee genomen en die zijn met hem mee naar school gekomen, de twee oudste zijn bij de kleuters geweest gisteren en vandaag en de jongste heeft lekker op een kleedje zitten spelen en is mee naar buiten geweest.
    Hij zei gisteren en vandaag dat hij zo blij is dat wij als team zeggen geen probleem, neem je kleinkinderen maar mee, dit is tenslotte een noodgeval en het is fijn dat je dit voor je dochter kan doen.
    Maar hij krijgt terug wat hij ons geeft.

    Voor jou en je dochter heel veel beterschap en ik hoop dat dit geen naar staartje krijgt.
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Fijn om te lezen dat het ook zo kan! Ik vind dit ook zo vanzelfsprekend, je hebt met mensen te maken, en geen robots.
    Bij mijn man doen ze ook totaal niet moeilijk over zorgverlof, en idd, ze informeren ook welgemeend hoe het gaat (en niet met als doel te achterhalen of je morgen weer komt werken!), allemaal werkgevers die zelf (jonge) kinderen hebben.
     
  6. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Yes, een van de redenen waarom er zo veel misvattingen zijn inderdaad!
    Gewoon doorwerken hoor!

    Sommige mensen moeten eerst eens even ergens in verdiepen voordat ze dingen gaan roepen. Bah.

    Sorry voor de onderbrekeing maar ik kan er erg slecht tegen als dat altijd maar gezegd wordt.
     
  7. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Mijn schoonouders wonen op 2 uur rijden, mijn ouders 10 minuten maar die zijn halverwege de 50 en werken dus zelf nog voorlopig. Moeten zij vrij nemen om voor mijn kind te zorgen zodat ik kan werken omdat ik mijn recht op zorgverlof niet 'mag' gebruiken als het écht nodig is :D :D
    Nee ik vind: natuurlijk probeer je het zo te regelen dat je kan werken. Maar als dat echt niet lukt neem je zorgverlof op in overleg met werkgever. Dat moet gewoon kunnen.
     
  8. Roos12

    Roos12 Fanatiek lid

    4 jan 2015
    1.725
    809
    113
    #148 Roos12, 26 feb 2016
    Laatst bewerkt: 26 feb 2016
    Tuurlijk, zieke kinderen zijn het liefste bij papa of mama, maar als het echt je visie is dat het schandalig is dat je moet komen , en je hebt een functie waarbij het lastig is om je op korte termijn af te melden (zorg, onderwijs), dan kun je er denk ik beter voor kiezen dat een van de ouders niet werkt. Als je een alternatief hebt, zoals opa of oma, dan moet je daar nu eenmaal voor gaan en mag je geen verlof opnemen. Alleen als je het niet kunt regelen.
    Het is ook wat Youtan zegt, als iedere moeder thuis blijft bij een ziek kind, dan is dat echt niet goed voor de positie van moeders op de arbeidsmarkt.

    Ik werk onregelmatig en op mijn werk kan ik niet weg blijven als een van de kinderen ziek is. Mijn man kan zijn werk gelukkig flexibel indelen als het moet en wij hebben een vrij groot vangnet. Anders was het bij ons geen optie geweest dat we allebei werken, dan zouden we dat gewoon niet kunnen bolwerken qua oppas.
     
  9. Roos12

    Roos12 Fanatiek lid

    4 jan 2015
    1.725
    809
    113
    On topic: Ik vind dat je een prima alternatief biedt met een uurtje later beginnen, zeker als ze zelfs met zijn tweeën beginnen.
     
  10. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.245
    11.825
    113
    Ik zie vaker voorbij komen dat leerkrachten vinden dat het zo onwijs zwaar is en dat ze uitleggen wat ze allemaal extra doen. Dat zal vast zo zijn, maar het is in meer beroepen zo met minder vakantie uren. In sommige andere beroepen is het ook altijd druk en kan men niet tussendoor vrij nemen. Hier werd ergens genoemd dat men moet overwerken, s avonds terugkomen en zo. Dat is bij sommige andere beroepen ook zo. En daarbij hebben ze gewoon 5 weken vakantie ipv alle schoolvakanties vrij.
     
  11. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.496
    4.332
    113
    Vrouw
    Het wordt een heel onderwijs-vakantie-topic :)

    Maar serieus... ook al kan het zwaar zijn, de vakanties maken veel goed, bij mij dan. 12 weken vakantie per jaar, heerlijk, altijd zicht op een week vrij. 6 weken in de zomer vrij. Nee, ik werk niet over, ik vertik het, dan moeten ze me of minder taken geven of een (nog :D) hoger salaris, dan ga ik er over denken. Ik doe echt mijn werk in mijn werktijden en bij a niets thuis, als je bij de bakker werkt, sta je thuis toch ook geen broden te snijden, een conducteur knipt thuis ook geen kaartjes (denk ik dan).
    Dus ik vind/denk dat veel mensen in het onderwijs het zichzelf moeilijk maken.
    Ouderavonden, disco's/klassenuitjes, kamp, dat zijn vaak overuren, maar dat hoort er gewoon bij.

    Mijn directeur prijst mij altijd om mijn professionaliteit, dat ik werk en thuis strikt gescheiden houd.
     
  12. Roos12

    Roos12 Fanatiek lid

    4 jan 2015
    1.725
    809
    113
    Je hebt wel een punt. Ik denk zeker niet dat het makkelijk is om in het onderwijs te werken hoor, dus petje af! Ik zou het namelijk echt niet kunnen. Zeker niet met alle ontwikkelingen op het moment.
    Maar ik heb ook een drukke baan, kan ook niet zomaar tussendoor vrij nemen en ik moet helaas vaak op mijn vrije dagen of avond terugkomen. Inderdaad met 5 vakantieweken.
    Zo is het nou eenmaal in de branche waar ik voor heb gekozen en desondanks zou ik toch geen ander vak willen, want ik heb werk wat ik leuk vind en dat is ook wat waard.
     
  13. marloes80

    marloes80 VIP lid

    6 aug 2006
    22.024
    901
    113
    Om het onderwijs verhaal misschien nog iets duidelijker te maken.

    Een fulltimer werkt op jaarbasis 1659 uur (VO), verdeeld over 37,8 lesweken.
    Dus: 1659:37,8=43,9 uur per week. Een docent werkt dus elke week 6 uur extra en ja deze compenseren voor een groot gedeelte onze extra vakantieweken.
     
  14. ellessinia

    ellessinia Actief lid

    13 nov 2014
    499
    477
    63
    Juist. Wij werken die extra uren om onze zomervakantie op te bouwen. Fijn dat jij het al even hebt uitgelegd :). Velen weten dit niet en roepen altijd maar dat docenten niet moeten zeuren, want de zomervakantie blablabla.. :). Overigens zeur ik zelf weinig hoor, ik ben blij met mijn beroep, maar goed dat men weet hoe wij die aan die lange vakantie komen.

    OT. Als mijn kind, of dat van een collega ziek is, wordt dit enkel gemeld. We zorgen dan zo snel mogelijk voor een oplossing om er zo snel mogelijk weer te zijn, het liefst dezelfde dag nog, maar er wordt dus niet gevraagd om zorgverlof. Moet wel zeggen dat we een goede werkgever hebben, en het personeel is op zijn beurt betrokken bij de school.
     
  15. A je to

    A je to Bekend lid

    7 feb 2016
    944
    1.259
    93
    Ik weet niet precies wat je hiermee wilt verduidelijken, maar er zijn dus heel veel banen waar 47,5 weken × 40 uur, dus 1860 uur gewerkt wordt per jaar. Dat zijn 200 uren meer! En in mijn geval komen hier elke maand nog enkele uren overwerk/meetings bij...
     
  16. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.228
    7.276
    113
    Vrouw
    Brabant
    Wat wel een groot voordeel is is als je parttime (2 of 3 dagen) werkt in het onderwijs. Zeker als je kleuters hebt. Weinig tot geen nakijkwerk, weinig overwerk, maar wel heel veel vakantie :). En voor degenen die nu zeggen dat het toch zwaar is, heb iemand gesproken die dus zo les geeft en die vindt het heel relaxed ;)
     
  17. ellessinia

    ellessinia Actief lid

    13 nov 2014
    499
    477
    63
    Ze legt daarmee enkel uit dat we op deze manier uren opbouwen voor onze lange zomervakantie. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat andere banen niet ook meer dan 40 uur per week werken kunnen inhouden.
     
  18. ellessinia

    ellessinia Actief lid

    13 nov 2014
    499
    477
    63
    Het kan idd heel relaxed zijn. Ik heb 17-/18-/19-jarigen. Dat is heel leuk, maar niet relaxed :D
     
  19. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.496
    4.332
    113
    Vrouw
    Of net als ik in het zeer speciaal onderwijs
    Max 10 kinderen in een klas, je moet wel een cursusje zelfverdediging gedaan hebben en zo nu en dan een stoel ontwijken of terug koppen :D:D
    Maar minder nakijkwerk en ouderavonden duren ook niet zo lang...
     
  20. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    17 aug 2015
    2.126
    405
    83
    Mijn werkgever gaat ook niet zomaar akkoord met zorgverlof, pas nog aangevraagd voor de operatie van mijn zoon en toen werd me gezegd: daar doen we niet aan. Dus ik heel netjes alle linkjes doorgestuurd van de wet en cao dus dat ik daar gewoon recht op heb en toen kon het opeens wel. Als ik mijn zieke kind van het kdv moet halen kost me dit gewoon uren die ik later dan weer inhaal. Wettelijk gezien ook recht op calamiteitenverlof trouwens maar daar heb ik nog nooit moeilijk over gedaan. Nu moet ik zeggen dat ons kdv echt niet moeilijk doet over een beetje verhoging en hij heeft daar zelfs een keer met 40 graden koorts gezeten, toen belden ze wel dat ik hem misschien maar moest halen want het was nu wel erg hoog..
     

Deel Deze Pagina