Veganistisch eten

Discussion in 'De lounge' started by AnnaCF, Feb 29, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,251
    7,289
    113
    Female
    Brabant
    B12 moet in inderdaad een supplement voor slikken, er is nog iets wat ze slikken, weet zo even niet wat. Aan veel vlees of vleesvervangers wordt trouwens B12 toegevoegd.

    Ze eten en drinken geen zuivel, dus zijn niet gewoon vegetariër. Ze zijn dus veganisten, op eieren na ;)
     
  2. X11

    X11 Fanatiek lid

    Jul 8, 2015
    1,768
    1
    0
    Jumbo verkoopt volledig plantaardige kaas: Wilmersburger. Duur, maar een aardig alternatief voor kaas.
     
  3. X11

    X11 Fanatiek lid

    Jul 8, 2015
    1,768
    1
    0
    In een curry lekker kikkererwten toevoegen. Naast alles wat de meeste mensen daar in gooien, is dat een heel gemakkelijke en lekkere toevoeging. En heel gezond :)
     
  4. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,251
    7,289
    113
    Female
    Brabant
    Voor op pizza en pasta enzo prima. Maar voor op brood of als stuk vind ik het niet lekker.
     
  5. X11

    X11 Fanatiek lid

    Jul 8, 2015
    1,768
    1
    0
    @Snoopy: de meningen daarover verschillen nogal. Ligt er een beetje aan welke kaas je gewend bent te eten, volgens mij. Als je van de oudere kazen houdt, is dit een beetje smaakloos in vergelijking daarmee. In vergelijking met jonge kaas vind ik het vrij redelijk gelukt.
     
  6. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Inderdaad. Je kunt B12 niet op een andere manier opnemen. Alleen maar via dierlijke producten.
     
  7. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Maar hoe kan het dan dat er genoeg veganisten zonder tekorten zijn? Die slikken echt niet allemaal supplementen.

    Als ik zie wat de voordelen van een veganistisch dieet zijn ten opzichten van een dieet dat wel dierlijke producten bevat.
    Het schijnt overigens dat als je elke dag 20 gram dierlijke producten tot je neemt dat dit al voldoende zou zijn.

    Misschien dit maar in mijn koffie gaan doen.
    Provamel | SOJA CALCIUM EN VITAMINEN is alles aan toegevoegd. Alleen heb ik begrepen dat kinderen en vooral jongetjes beter geen soja kunnen eten/drinken ivm hormoonverstoring. Hij krijgt nu melk van spelt en gewoon volle koemelk.
     
  8. X11

    X11 Fanatiek lid

    Jul 8, 2015
    1,768
    1
    0
    Ik zou niet zomaar stellen dat die allemaal geen tekorten hebben. Dat weet je pas als je bloed prikt en de waarden bekijkt.
    Wel is het zo dat als je een tekort hebt, dit niet bij iedereen (direct) klachten geeft. Daar kan lang overheen gaan, voordat je het merkt.

    Wel echt belangrijk om heel goed je dieet samen te stellen als je veganistisch gaat eten. Ik zou het niemand adviseren.
    Gebruik dus echt voedingssupplementen!
     
  9. Carino

    Carino Fanatiek lid

    Feb 2, 2011
    4,277
    0
    36
    Ik haal veel recepten uit dit boek, nu net ook Nederlands vertaald:

    https://www.bol.com/nl/p/deliciously-ella/9200000046118680/

    Echt heel lekker en voedzaam en een goede basis voor veganisten. Ik kook veel veganistisch maar voeg wel af en toe vlees, vis en eieren toe. Zeker voor de kinderen aangezien zij niet elke dag precies eten wat nodig zou zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dan geef ik echt wel een extra eitje of klein stukje biologische kip of zalm.
     
  10. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    Jul 22, 2008
    18,631
    31
    48
    Wat X11 zegt: Je weet pas of je een tekort hebt, als je het laat testen. Vaak krijg je pas veel later last van de gevolgen van het tekort. Overigens heb je niet meteen een tekort, want B12 wordt opgeslagen in je lichaam en op het moment dat je zelf geen B12 meer inneemt, worden je reserves aangesproken. Ik denk dat de meeste veganisten, die geen tekort hebben wél supplementen innemen. Nadeel van die supplementen is dan wel weer, dat daar dierlijke producten in zitten. Voor zover ik weet hebben ze nog niet uitgevogeld hoe je B12 na kunt maken...
     
  11. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Ik vind het niet zo erg dat er ergens dierlijke producten in zitten wat die vit B12. Het gaat mij er op dat het gereduceerd wordt naar een heel laag niveau.
    Maar vind het wel een leuk idee. Dat ik nu eens kijk hoe mijn waardes zijn en dan over bijvoorbeeld een half jaar. Wilde toch eens bloed laten prikken om een andere reden dus dan kan ik de arts gelijk eens vragen hoe of wat.
     
  12. tuc

    tuc Niet meer actief

    Heel eerlijk vraag ik mij echt af waarom je dit überhaupt zou willen. Dat iemand minder vlees eet en meer groenten e.d. dat snap ik heel goed.
    Maar ik vind dit weer zo doorslaan...
     
  13. Carino

    Carino Fanatiek lid

    Feb 2, 2011
    4,277
    0
    36
    Omdat de industrie de hele wereld kapot maakt.
     
  14. AnnaCF

    AnnaCF Niet meer actief

    Dit dus.
    Daarnaast komt steeds meer naar voren dat het nuttigen van dierlijke producten een zeer verhoogde kans op welvaardzieken geven.
     
  15. tuc

    tuc Niet meer actief


    Er zit nog een heel verschil tussen veganistisch eten en zoveel vlees en dergelijke eten als maar kan.
     
  16. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    Oct 8, 2006
    34,251
    7,289
    113
    Female
    Brabant
    Dit is waarom mensen in mijn familie dus ook zo eten. Vooral vanwege de gezondheid (dierlijke eiwitten en suiker geven een verhoogde kans op kanker volgens de Orthomoleculaire voedingsleer, je kan er van vinden wat je wil maar uit ervaring kan ik wel zeggen dat er goede resulaten mee worden gehaald). Ze eten ook heel weinig tot geen suiker (wel honing). En geen gluten omdat er een kind in het gezin is die daar niet tegen kan. En toch, ze kunnen nog heel veel eten en het is ook allemaal lekker vind ik. Je moet wel creatief zijn en eigenlijk alles zelf maken. Uit eten gaan wordt lastig, maar dat doen zij toch niet met 4 kinderen, het is al duur genoeg allemaal ;)



    Ik vind het ook wel ver gaan en geef er mijn eigen draai aan. Wij nuttigen dus heel weinig vlees en proberen dierlijke eiwitten te beperken (op ei na), maar doen niet moeilijk met verjaardagen of uit eten gaan en ook niet zo moeilijk over suiker.
    Zelf maak ik ook wat van die recepten van mijn familie of ik zoek wat op internet en ze zijn echt heerlijk. Overdag eet ik bijna altijd glutenvrij, suikervrij en veganistisch op eieren na.
     
  17. zilvervosje

    zilvervosje Fanatiek lid

    Jul 30, 2009
    3,133
    3
    38
    docent
    Midden van Nederland
    Ik heb een beetje dezelfde situatie als jij. Alleen ben ik al de helft van mijn leven vegetariër. Zolang ik op mijn voeding let, af en toe laat prikken op ijzer en mijn vitamientjes neem (D3, magnesium en vegetarische multivitamines) gaat het prima.

    Maar kaas opgeven? Of zonder eieren koken... Poeh!

    Zuivel is makkelijk te vervangen met soya-, amandel-, havermelk bijv. Honing kan je makkelijk vervangen door bijv. agave. Belangrijke eiwitten en aminozuren haal je uit een gevarieerd pakket van bonen, quinoa, tofu, tempeh, enz.

    Maar veganistische kaas is vaak toch heel rubberig. En bakken zonder eieren kan wel, maar is toch vaak minder lekker qua textuur. En soms heb je toch echt crème fraiche nodig, en niet een veganistische vervanger.

    Ik heb wel wat boeken van Lisette Kreischer https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/lisette%2Bkreischer/N/0/Nty/1/search/true/searchType/qck/suggestedFor/lisette+kr/originalSearchContext/media_all/originalSection/main/defaultSearchContext/media_all/sc/media_all/index.html.
    Zij kookt veganistisch en best heel lekker. Maar af en toe... Is echte kaas op een bruine boterham ook wel erg lekker!
     

Share This Page