Hier niet dit systeem, maar de basisschool is wel mede een reden geweest waarom wij het afgelopen jaar zijn verhuisd! We woonden in wijk met voornamelijk zwarte scholen, en een islamitische basisschool. Niet de scholen die wij in gedachte hadden. In de wijk naast ons was wel een basisschool die zou kunnen, maar onze straat viel nét buiten het postcodegebied. Hierdoor zouden we op een reservelijst komen, en de kans is uitermate klein dat je kind dan geplaatst kan worden. Toen wij opzoek gingen naar een andere woning, was nog vóór iedere bezichtiging het een zoektocht naar de basisscholen. En ook direct kijken welk systeem zij hanteerde. Dat maakte de zoektocht naar de ideale woning wel een stuk complexer, kan ik je zeggen Één huis, in een dorp hier in de buurt, viel af. Daar was één basisschool (school A) in het postcodegebied die we graag wilde, en de andere school (school B) iets verderop absoluut niet. Maar, toen ik belde met school A, bleek dat mijn zoontje al geen kans meer maakte om geplaatst te worden, hij was toen 11 maanden. We hadden hem moeten inschrijven bij de geboorte... Switchen tussentijds was ook geen optie, want je kind gaat van de wachtlijst af zodra hij op een andere school geplaatst is. En, zoals gezegd, broertjes en zusjes hebben voorrang, dus je komt er moeilijk meer tussen. Wij zijn uiteindelijk uitgekomen bij een omliggend dorp, en daar is gelukkig geen gedoe met wachtlijsten en lotingen. Hier kan je je kind "gewoon" vanaf 2,5 jaar pas inschrijven, en er is altijd plek. Dat heeft onze woningkeuze echt sterk bepaald.
Het is hier inderdaad zo erg ja. Ik ga verhuizen naar Den Haag en daar is het niet veel beter, zodra het kindje 1 jaar is moet je hem al inschrijven bij 1 school en dat is het dan. Ik vind een jaar echt niks om erachter te komen wat voor kind het is en welke school precies bij hem past en bovendien weet ik niet of het huis en de buurt waar we het eerste jaar wonen wel definitief genoeg is om ook in die buurt op zoek te gaan naar een basisschool..
Ik woon dus in Den Haag en we zijn nu druk scholen aan het bezoeken, hier mag je maar op 1 school 'inschrijven' en dan is de kans nog erg groot dat je uitgeloot wordt. Mijn zoon is op 29 september geboren en wij moeten daardoor al op 1 juli beslissen welke school het gaat worden. Hij is dan dus pas 9 maanden oud! Ik ben heel erg benieuwd.
Jeetje joh, wat een gedoe allemaal En wat een ontzettend kortzichtig beleid op scholen en plaatsing Je zou denken dat gemeentes inzetten op het uitbouwen van goede en populaire scholen en het leeg laten lopen van slechte scholen. Maar niet dus
Ik vraag me af, waar in Amsterdam hier over gesproken word. Ik zelf kom uit Amsterdam Noord, en toen onze oudste naar een peuterspeelzaal mocht, kon hij zo instromen, toen hij daar oud genoeg voor was. Geen wachtlijst niks. Geen idee of het was omdat ik daar zelf oud-leerling was, maar kan het me niet voorstellen dat ze daar rekening mee houden. Bleek uiteindelijk de grootste fout te zijn die we hadden konden bedenken, en dan op zoek gaan naar een andere school is dan wel een vreselijk lastig iets. Gelukkig zijn we daarna weg verhuisd uit Amsterdam, dus dat scheelde wel weer aanzienlijk.
wat gek, ik dacht dat de wet onlangs is aangepast. Nu is de school zorgplichtig op het moment dat een leerling wordt aangemeld. Zij mogen de leerling niet weigeren tenzij ze kunnen aantonen dat ze niet de tools hebben om de leerling te begeleiden, maar dan moet er een alternatief geregeld worden. Als het om leerlingenaantallen gaat moet de school vastgelegd hebben elk aantal in welke klas ze kunnen hebben. Verder mag er dan niet geloot worden, maar gaat het op nummer van aanmelding.
Het artikel klopt wel. Het begint al bij de PSZ, daar zijn ook wachtlijsten voor. Strategisch volgorde opgeven werkt niet; je moet keuze 1 op 1 zetten. Overstappen naar andere school kan bv vanaf groep 3 (als je ertussen kan komen). De scholen kunnen hier niet uitbreiden omdat ze gewoon tussen de huizen zitten. Veel vd betere scholen willen ook graag klein blijven. Gek genoeg werd dl vorige week uitgenodigd voor een geliefde psz die eerder aangaf helemaal volgeboekt te zitten voor mensen buiten het postcodegebied. Dus blijkbaar zijn er altijd wel plekken, maar hangt het misschien af van hoe vaak mama belt (of misschien werkt het systeem op alfabet), geen idee. Niet geschoten altijd mis.
Jeetje wat ben ik blij dat het hier niet zo werkt Ik woon ook in de randstad in een niet zo heel kleine stad, maar hier gelukkig gewoon vrijheid qua kiezen. Bepaalde scholen (vrije scholen, Montessori, ed) hebben wel een wachtlijst dacht ik, maar verder kan je gewoon zelf je school kiezen. Veel scholen hebben een flinke terug loop van kinderen en dus is de school erg blij met jouw aanmelding. Had er niet aan moeten denken dat iemand anders voor ons zoontje had bepaald waar hij uiteindelijk komt.
Je gaat je echt afvragen waarom er überhaupt nog jonge gezinnen in Amsterdam en Den Haag enz wonen?? Voor mij was dit compleet nieuws, maar blijkbaar is dat daar een normale gang van zaken. Ouders pikken dat ook allemaal maar. Ik vind onderwijs echt 1 van de belangrijkste dingen die er zijn en al moest ik km's rijden elke dag dan moest dat maar. Echt niet dat iemand anders bepaald waar mijn kinderen op school zitten.
Zodra een bepaalde school ergens heel populair is krijg je dat toch? Dan kunnen niet alle leerlingen geplaatst worden. Er zijn altijd ouders die protesteren en andere systemen willen. Daarom hebben ze nu voor een model gekozen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het het meeste voordeel biedt voor de meeste kinderen. Verder zijn de meeste scholen hier gewoon goed. Ze profiteren allemaal van het culturele aanbod en Amsterdam is ook voor leraren een populaire werkplek.
Nou dan kan ik wel beginnen met een prive vliegtuig aan te schaffen, dat systeem is hier ook in Engeland.. Mocht je geluk hebben en in een dure buurt te wonen waar alleen maar goede scholen zijn dan is dat niet zo erg.. Maar bijv. waar ik woon mijn schoonzus heeft haar dochter omgedoopt tot katholiek zodat ze naar een katholieke school verderop kon zodat ze daarna op een aangesloten middelbare katholieke school om de hoek kon.. Gelukkig wel geaccepteerd maar stel je voor doe je al die moeite kom je die school nog niet in.. En er zijn wel kinderen die niet willen of kunnen leren die er niet niet tussen passen want ze kennen hier het vmbo-havo-vwo systeem niet, alles zit doorelkaar... In london is het zo erg dat je naar de lokale kerk kan, en dan bedoel ik ook elke zondag met je kleine zodat dat geregistreerd wordt en dat je dan alsnog afgewezen wordt want er is geen plek.. Of ookal woon je om de hoek, ze accepteren alleen kinderen uit de straat van de school.. Hier in Manchester is dat nog net niet zo erg! Er zijn gewoon heel veel mensen die voor werk echt niet zomaar even het luxe hebben om naar een andere stad te verhuizen... En buitendat, veel staats scholen hier zijn slecht in de niet rijke buurten.. Dus dat is openbaar onderwijs.. Katholieke scholen zijn hier het beste, maar of wij nu naar de kerk gaan zodat onze kleine misschien naar een goede school kan om dan nog verder geindoctrineerd te worden met het katholieke geloof.. Ehh dacht het niet..
In mijn postcode gebied zitten 2 scholen. 1 zeer slechte school. Wilde ik absoluut niet. Veel tokkies en daarnaast geen tot weinig blanke kinderen. ( zelfs kinderen met Turks bloed maar vind gemengt toch belangrijk) . Stukje verder een populaire gewone normale gemengde school maar met goede scores en voelde gewoon meteen goed. Nadeel is dat iedereen uit ons postcode gebied voor deze school kiest. Andere school stroomt leeg. Er was een 3e school maar die is zelfs gesloten omdat iedereen naar dezelfde basisschool wilde. Deze school moet iedereen verplicht aannemen die zich inschrijven. Is er geen plek wordt dit gemaakt. Er is zelfs een 2e locatie iets verder op gecreëerd met 4 klassen omdat de school gewoon geen plek had. ( oude school die gesloten is). Hoe ze dit gaan oplossen straks als het nog drukker wordt. Geen idee. Nu zijn er alleen al 4 kleuterklassen (combi 1/2)met 25 Kids per klas. En bij elkaar 18 klassen
nou ik lees hier dat het in A'dam en Den Haag gewoon altijd zo gaat, niet omdat 1 bepaalde school populair is. Dus ik denk dat in die steden de verhouding goede en slechte scholen niet goed is. Hier in brabant of in Friesland bv zijn er toch ook genoeg goede scholen, want hier hoeft nooit geloot te worden, iig niet in de meeste steden waarvan ik het weet. En dat het een systeem is waarvan de meeste kinderen profiteren...tja dat vind ik niet voldoende. Je moet toch ook tussentijds gewoon over kunnen stappen. Ik vind dit echt een bar slecht systeem. En als ik nu kinderloos in die steden zou wonen en een zus of vriendin met kinderen had waarvan ik zoiets hoor dan zou ik dus nu al verhuisplannen maken.
Het grote verschil is dat Amsterdam en Den Haag een niet-westers allochtonen percentage hebben van maar liefst 35%. Daarmee staat alleen Rotterdam hoger, met 37%. In Brabant of Friesland is het percentage niet-westerse allochtonen veel lager, waardoor er minder zwarte scholen bestaan. Als een belangrijk aandeel van de klas nog geen Nederlands spreekt wanneer gestart wordt in de kleuterklas, wordt het een stuk lastiger om op een hoog niveau les te geven.
Dit inderdaad. Een paar buurten verderop zit een zogenaamde 'zwarte' school. Veel mensen uit die buurt schrijven hun kind in voor de scholen bij ons om de hoek. En dit is al een heel kinderrijke buurt. Dit is wel iets van de laatste jaren hoor, vroeger vertrok je met kinderen naar een aangrenzend dorp als Amstelveen ofzo. Nu blijven veel gezinnen hier.
Dat er daar niet geloot hoeft te worden, wil niet zeggen dat er alleen maar goede scholen zitten. In de randstad is de druk veel groter. Er moeten hier onwijs veel kinderen terecht. Klassen van 15 kinderen bestaan hier niet (en gelukkig maar, zo'n kleine klas lijkt me ook weer niet leuk). Overigens woon ik niet in Amsterdam, maar ook buiten Amsterdam zijn er lootsystemen. Hier is er 1 school in de stad die loting kent, overige scholen niet.
Blij dat ik in zo'n gat woon dat er maar 1 school is... Staat de school je niet aan moet je naar ander dorp uitwijken maar er zijn maar een paar gezinnen die dat doen/deden. Basisschool kan iedereen uit het dorp heen, voorschool gaat wel op beurt van inschrijven.
Blij dat ik in het noorden van het land woon! Hier moet je wel op tijd inschrijven, maar dan hebben we het over een half jaar van tevoren Wij wilden onze kinderen graag op een Dalton school hebben, dat is gelukt en de school zit op 3 min loopafstand. Als ik dit zo lees over Amsterdam en Den Haag, ben ik heel blij dat wij niet zo vroeg al hebben moeten kiezen. Wij zijn verhuisd toen de oudste bijna 3 was. Heb je dan ook weer "voorrang" voor scholen in een ander postcodegebied? Of hoe werkt dat...?