Hier hele functionele vriendschappen merk ik. Buurjongetje om mee te voetballen, buurmeisje om mee te skaten.. Ander buurmeisje om mee te playmobillen.. Etc etc En om te kletsen... Ook weer iemand anders.
Onze dochter zit nu 4 maanden op school en loopt wat voor. Hoe ver weten we nog niet. Er is nu overleg met de IB'er en ze krijgt alvast groep 2 werkjes aangeboden. Wat we absoluut niet willen is versnellen, dat is wellicht ook niet nodig. Voor hetzelfde geldt staat ze over een tijdje stil.
Hier hebben ze plusklasjes. Beide jongens zitten er in en ze vinden het erg leuk. De jongste in groep 2 doet groep 3 werkjes, zit soms in groep 3 en heeft een aparte kast om uit te werken. De oudste van groep 5 krijgt in zijn plusklas met groep 8 les, veelal in het Engels.
Dan wordt het aanbod aan lesmateriaal ingewikkelder, is per kind verschillend. In de plusklas krijgen niet al de kinderen hetzelfde, dat is per kind verschillend.
In de plusklas geven ze toch verrijking, dat raakt zo snel niet 'op'. Het is niet zo dat je daarmee sneller door de basisschoolstof gaat.
Volgens mij zegt een cito score van een kleuter niet zo veel. Er is laatst een uitzending geweest van De Monitor over lesmethodes voor hele jonge kinderen en daar was een expert op het gebied van ontwikkeling van kinderen die (kort door de bocht) zei dat dingen worden aangeleerd die door de meeste kinderen na de zomervakantie alweer zijn vergeten. Een kind moet eerst zodanig ontwikkeld zijn dat ze in staat zijn iets aan te leren. Een hoge cito score kan dus zeggen dat je kind zich goed genoeg kan concentreren om iets te onthouden, maar het zegt niet dat je kind het ook begrijpt. Ik zou dus een hartstikke trotse mama zijn met zo'n mooie score, maar ik zou er nog geen conclusies aan verbinden. Lekker laten kleuteren als ze het naar hun zin hebben
Nacho: ik ben zonder goede scores ook heel trots gelukkig. Maar heb geen seconde wakker gelegen van de citoscores in de kleuterklas inderdaad En ook geen dansje gedaan trouwens.
Het is per school verschillend. Vooral zelf héél goed de vinger aan de pols houden en in gesprek gaan en blijven. Het is natuurlijk ook afhankelijk van andere vaardigheden van het kind en waar ze aan toe zijn. Zo kan er extra aandacht aan motoriek worden besteed, of er worden smartgames aangeboden bijvoorbeeld. Het belangrijkste is niet wat ze op de Cito scoren, maar wat ze zelf aangeven over school. Ik denk dat er nog een groot verschil zit tussen een 'gewoon slim kind' en een 'hoogbegaafd' kind. Ook en misschien juist wel vooral, in de manier van denken. Beide zullen (waarschijnlijk) een hoge Cito score hebben, vooral bij de kleuters.