Onze dochter schiet regelmatig in een gezellige driftbui en dan voornamelijk als ze iets 'moet' van mij. Daarom vraag ik me af of ik haar niet te kort houd. Ze krijgt voornamelijk inspraak op het gebied van eten/drinken (broodbeleg, beker, snoepje of koekje) en spelen (voorleesboek, filmpje, samen met mama verven/kleuren/stickers plakken/etc). Maar ik heb bijv. weinig zin om te onderhandelen over het moment van vertrekken in de winkel of het tijdstip van de lunch Wat mag jouw peuter op een dag allemaal bepalen/kiezen?
Hier wel heel veel hoor, eten en school begint gewoon op bepaalde tijden maar ik vraag vaak Wat wil je eten/drinken en wat wil je mee naar school (appel, banaan en eens in de twee weken de keuze voor een koekje oid (en zoon eet graag pas, net als mij, als dochter al op school is) Hoe gaan we naar school, lopen, fiets, bakfiets, step? Bij speeltuin oid "we moeten straks nog boodschappen halen, hoeveel minuten willen jullie nog spelen?" Het antwoord ligt steevast tussen de 5 en 10 minuten. Maar ook domme dingen als "op het potje of de wc?" Door welke deur wil je de auto uit? Gaan we eerst om boodschappen of eerst in de auto bij de Kruidvat? Dat soort dingen. Vooral het betrekken van hoeveel minuten ze nog willen spelen - een half uur is geen optie maar 5 of 10 minuten kan allebei prima! Scheelt heel veel in hun beleving. Ik heb veel minder strijd bij het weggaan van BV kinderboerderij.
Zodra er een mogelijkheid tot kiezen is voor haar, mag ze kiezen. Dat wil zeggen in situaties waarin de keuze niks uitmaakt. Bijv welk filmpje ze gaat zien, welk shirt ze aan wil bij een spijkerbroek, of ze wil kleuren met stiften of potloden, welk elastiekje er in haar haar moet, etc. Maar dingen zoals tijd waarop we gaan eten, dat gaat meerdere mensen aan dus gaat zij niet bepalen. De keuze die ze heel vaak krijgt is 'ga je het zelf doen of ga ik het doen' dan gebeurt het sowieso, wat ze ook kiest en meestal wil ze dan ook nog zelf, dus helemaal goed
- Wat ze aan wil (jurk of broek/shirt mag ze kiezen en dan kies ik het setje uit) - Wat voor fruit ze mee wil naar school - Wat ze op haar brood wil (eerste boterham wel hartig) - Hoe ze haar haren wil en welk speldje - Soms mag ze kiezen hoe we gaan lopen vanuit school naar huis (als ik geen haast heb haha) - Of ze het zelf doet of ik het moet doen - Douchen of in bad - Filmpje van netflix kijken of nickjr. - Op ons bed of op haar bed verhaaltje voor het slapen gaan lezen Eigenlijk mag ze behoorlijk veel kiezen, maar idd niet het tijdstip van eten of wanneer we weer uit de winkel vertrekken. Wel bereid ik haar op dat soort dingen voor en gebruik hier vaak ook een klok voor (als de grote wijzer op de ... staat, dan gaan we eten bijvoorbeeld)
Ik kies haar kleding uit en bepaal hoe haar haar zit. Ze mag wel een voorstel doen, maar ik bepaal. Ze mag tussen twee soorten broodbeleg kiezen. Ik bepaal de eertijden. Fruit mag ze kiezen uit de keuze die er is. Ze mag kiezen of ze thee/roosvicee of water wilt drinken. Ze mag zelf kiezen waar of wat ze wil spelen. Verder bepaal ik wanneer het tijd is ergens te vertrekken en dat moet ze maar accepteren. Bij leuke plekken spreek ik van te voren af, dat als we weggaan ze niet mag huilen. Anders gaan we niet meer. Ze weet dat ik dit meen. Heeft ze op de harde manier geleerd Wel kondig ik altijd een half uur en vijf minuten van te voren aan dat we bijna gaan. Hier krijgt ze inderdaad ook vaak de keuze of ze het zelf wil doen of dat ik het moet doen werkt ook hier goed haha.
Behoorlijk veel. Eigenlijk alles waarbij het mij niet uitmaakt wat de uitkomst is. Voor dingen die ze niet mag kiezen, nodig ik meermaals vooraf aan wat er gaat gebeuren. Nog even deze gang door en dan gaan we weg uit de winkel. Na dit liedje gaat de tv af en gaan we slapen. Nog één boekje en dan gaat het licht uit...
Ik probeer het altijd zo in te kleden dat ze denkt dat ze iets te kiezen heeft terwijl dat eigenlijk niet zo is. Als we gaan eten bijvoorbeeld zeg ik je mag de borden op tafel zetten (vindt ze leuk) en dan gaan we eten, of welke auto mag mee aan tafel en dan gaat ze zo zitten. Als we de deur uit gaan mag ze kiezen of ze eerst haar schoenen of eerst haar jas aan wil trekken. Bij het boodschappen doen mag ze helpen de (onbreekbare ) spullen op de band te doen, en in andere winkels mag ze in de auto (zonder muntje) en dan gaan we naar huis.
Ze mag best veel kiezen waaronder: Wat ze op brood wil en welk drinken ze wil Of ze een snoepje of een koekje wil Welk fruit ze wil eten Welke knuffel er mee gaat naar de winkel of de creche Welke speeltuin ze wil, de schommel of de glijbaan speeltuin Onderhandelen over tijdstippen waarop we weggaan begin ik niet aan. Ik heb een hekel aan wachten en een hekel aan treuzelen. Ze moet ook een sjaal om van mij en ook haar jas helemaal dicht en dichte schoenen Ze liep in huis steeds met sandalen voor de zomer maar die gaan we buiten nog niet aandoen
mijn derde is net zo oud als jou kindje ( of iig bijna, mijne is van 3 okt.) ze mag kiezen welk brood ze wil en soms of ze een broodje of een boterham wil of een beschuit en wat ze erop wil, ook pak ik 2 setjes kleding waarvan ze zelf 1 setje mag kiezen die ze die dag aan doet, rompers kopen en straks hemden en onderbroeken doen we samen en houd ik voor welke ik mooi ( en betaalbaar) vind en daar mag ze dan zelf uit kiezen, idem met schoenen kopen, ik zoek uit welke ik mooi vind en uit een rij van 4 of 5 schoenen mag zij kiezen en passen welke zij mooi en fijn vind. maar kiezen als door welke deur van de auto ze eruit gaat nee echt niet, ik heb de auto vol en iedereen gaat er aan "zijn eigen kant "uit kiezen in welke winkel we boodschappen doen en in welke speeltuin we gaan spelen dat bepaal ik, want voor ik weet zit ik hele dagen in zo'n binnenspeeltuin waar ik voor moet betalen ook de eettijden worden door mij bepaald, ik heb 2 schoolgaande kinderen die tussen 12.00 en 13.00 pauze hebben en dan ook eten en dan kan ze mee eten of niet, maar zodra ik hun weer naar school gebracht heb gaat ze gewoon naar bed om te slapen met of zonder boterham achter de kiezen. ook bepaald ik de vertrek tijden en hoe we er heen gaan, soms wil ze op de fiets maar met een baby van 5 maand en 2 kinderen die alleen fietsen en haar achter gaat dat 9 van de 10 keer niet lukken in mijn eentje waardoor we of lopen of de auto pakken en meestal is dit lopen, en daar heeft ze maar gewoon in mee te gaan, ze vertikt het om in de buggy te gaan en wil getild worden, dit gaat niet want ik heb of de wandelwagen in handen of baby op de buik in de draagzak en dan is haar tillen niet handig, dan heeft ze gewoon pech en moet ze doorlopen. ook qua tekenen of verven laat ik haar niet kiezen, wel WAT ze doet, maar niet WAAR ze het doet, want als het aan haar ligt kliedert ze de verwarming, koelkast en tafel onder en dat wil ik niet, wil ze tekenen of verven prima maar dat alleen in de ikea kinderstoel want die is makkelijk afneembaar. straks heb ik vier kindjes die allemaal wat anders willen dus ze zullen maar gewoon moeten accepteren dat niet alles gaat zoals hun willen ik wil er indien mogelijk best in mee gaan maar niet altijd en elke keer.
Goh best veel, weet niet of ik alles kan opsommen. Maar bv: - wat hij op brood eet - welk.fruit hij eet - wat hij overdag doet/waar hij mee speelt Enz Eigenlijk wat hij niet mag bepalen: - of hij meegaat zus naar school brengen, dat moet - dat hij op straat wil spelen, dat mag niet. - dat hij in de kamer van zn grote zus wil spelen Kleding interesseert hem niet, dus dat kies ik uit. En de tijdstip van lunch kan ook niet over onderhandeld worden maar hij wil de hele dag eten dus dat is ook geen punt.
Mijn dochtertje van bijna 4 jaar denkt ook dat ze best veel mag kiezen maar eigenlijk maken de meeste keuzes niets uit haha. Voor of na het eten in bad. Welk stuk fruit ze gaat op eten. De kleur beker van het drinken. Warme of koude melk bij het brood. Ze kiest zelf haar kleding uit. (Er liggen ong. 8 complete setjes in haar kast. Het is toch altijd een jurkje met een maillot. Ze weet dat ze één set moet pakken. ) Op de ochtenden dat we niet weg hoeven mag ze kiezen eerst kleren aan of eerst ontbijten. Ze mag het laatste stuk de weg kiezen dat we naar huis lopen. (de twee routes zijn evenlang haha) s Avonds mag ze kiezen welke dvd ze kijkt. (max half uurtje dat weet ze) Ze mag wel echt kiezen wat ze op haar brood eet maar meestal aapt ze mij na. Ze mag ook echt kiezen wat ze met haar haar wil. Ik bepaal wel de kleur elastiek/knipspeldjes. Wat dan gecombineerd wordt met haar kleur jurk.
- Kleding (oudste doet het zelf, soms moet hij wat wisselen van me. Middelste half om half samen/alleen) - Broodbeleg na zoet hartig maar zelf kiezen welke - Douchegel - fruit voor school - koekje/snoepje - bord/beker/bestek -> afhankelijk van humeur - soms groente voor die week vast nog wel meer maar weet zo niet wat. NIet: - hoe naar school -> altijd lopen - hoe laat eten - wanneer naar bed/in bad (of idd de vraag hoeveel minuten ze nog willen)
Eigenlijk mag hij een hoop kiezen, vrijwel alles als er wat te kiezen valt. Mijn zoontje heeft moeite met het moeten om het moeten en dit herken ik bij mijzelf ook. Als ik hem vertel dat we iets gaan doen met de uitleg erbij is het echter vaak geen probleem. "We moeten nu weg" drama "We moeten nu weg want anders komen we te laat" ok
Ik geef heel veel onbenullige inspraak. Ik word er soms zelfs wel moe van, maar het scheelt een hoop gedoe. Van die dingen waarbij de einduitkomst mij niet uitmaakt, maar die mijn zoontje blij maken omdat hij ze zelf uitgekozen heeft. Over belangrijkere zaken en vooral over tijdstippen waarop dingen gebeuren, beslis ik, maar ik kondig wel heel veel aan. Bijv. dat hij nog 1 spelletje mag doen en daarna gaan we weg. Of dit filmpje nog even uitkijken en dan gaat de tv weer uit. Dat scheelt ook, hij reageert daar heel goed op. Omdat dit mijn derde is, zitten we al in een strak dagritme, dat gedicteerd wordt door de schooltijden van de oudsten. Ik merk dat dat wel veel scheelt. Bij mijn oudste rommelden we maar wat aan op een dag en daardoor ging alles heel chaotisch. Dan heb je ook meer tijd om mee te gaan in dat onderhandelen en om dwarse buien te weerstaan. Nu ligt er al zoveel vast, waar gewoon niet over onderhandeld kan worden, dat scheelt een hoop gezeur en gedoe. Alles is veel duidelijker. En dat werkt ook zo met het beperkt inspraak geven/laten kiezen uit twee mogelijkheden. Dit zijn de opties, kies maar wat je het beste aanstaat en that's it. Kind blij want die heeft gekozen en mama blij, want het is zo gebeurd.
Tja eigenlijk mogen ze best veel beslissen ook al vanaf jongs af aan. Bijv welke groente bij de aardappels tot welke kleding ze aanwillen en dat al vanaf jongs af aan. Ze eten hier op vaste tijden. Ook tussendoortje zijn vaste tijden. Wat ze eten beslissen ze zelf net als wat ze drinken. ( heb geen fris ofzo in huis enkel wicky en ranj of melk. Buiten de eetmomenten drinken ze water. Eten ze niet rond deze tijd moeten ze wachten tot volgende eet moment. Spelen hebben we een rooster. Woensdag middag is wat met mama doen en zondag koken we samen als gezin. Andere dagen wisselt. Onder het koken mogen ze niet storen op andere dagen en wat voor zich zelf doen. Tja hebben regels en veel structuur maar zijn toch ook best vrij.
Ik sluit me aan bij Zohra. Het is ook hoe je een boodschap brengt bij een peuter. Tijdstip van eten bepaal ik zelf, natuurlijk. Maar ik zeg niet: We gaan eten. Wil jij ook eten? Ik vraag: Wat wil je op brood? Inderdaad ook laten helpen bij tafeldekken etc. Maar driftbuien horen erbij hoor, bij deze leeftijd. Heel gezond . Ze leren waar een grens ligt en dat ja een ja is en nee een nee. En als ik boodschappen ga doen, dan ga ik boodschappen doen. Of m'n peuter het nu leuk vindt of niet
Ik geef meestal 2 keuze mogelijkheden - Wil je kaas of worst op je boterham? - Wil je water of thee? - Wil je appel of peer? - Wil je lopen of in de buggy? - Wil je met de fiets of met de auto? etc Zo mag ze binnen de grenzen wel zelf kiezen, maar houd ik altijd het laatste woord want ze kan niet kiezen uit dingen die er niet zijn, of niet gaan.
Als het enigszins kan mag ze meestal kiezen, we zijn dan ook maar met z'n 2e. Dan mag ze kiezen tussen 2 dingen. Soms het avondeten bv, maar ook haar kleding. Maar zo kiest ze bv ook het fruit uit(ik eet alles, maar dan zeg ik bv wil je druiven of kiwi en stuur het op die manier) maar ook welke toetjes/koekjes we meenemen. Dat eet alleen zij dus waarom zou ze niet mogen kiezen , al begrens ik het wel hoor Als we ergens zijn zeg ik inderdaad je bv mag nog zoveel keer van de glijbaan en dan gaan we. En dan mag ze altijd nog een aller, aller, allerlaatste keer en dat vind ze zo geweldig dat ze daarna meteen zegt kom mama we gaan!
Die van mij is een jaartje ouder, dus misschien ligt het dan net anders. Dit mag ze in ieder geval wel en niet bepalen wel: - hoeveel ze eet bij het avondeten - welk voorleesboek (meestal wel, tenzij we midden in een verhaal zitten, dan maken we dat af) - soms welke kleding, hangt er van af - wat ze op haar brood wil en of het één of twee sneetjes moeten zijn - hoe laat ze wakker wordt, wanneer ze zin heeft in een dutje, etc. - of er een vriendinnetje komt spelen (tenzij het echt niet kan) - eigen toetjes (af en toe, hebben we niet iedere dag) - als we film kijken met haar mag zij de film uitkiezen (leeftijdsadequaat natuurlijk!) - als we uit eten zijn maken we samen een keuze en heeft ze veel inspraak. - of ze vegetariër wil blijven (nu nog wel) - wat ze wel en niet durft - of ze een kusje geeft (handje moet wel, lukt niet altijd. Kusjes hoeven niet gegeven of ontvangen te worden. Knuffels moeten van ook niet, dat kiest ze zelf uit.) niet: - hoe laat we eten, hoe laat ze naar bed moet ('s avonds) - fruit of snoep - broek of rok - wat we eten bij het avondeten - hoe lang een time-out duurt - wanneer we naar huis gaan. We houden rekening met haar, maar ze bepaalt het niet. - wanneer het eten afgelopen is (blijven zitten tot iedereen klaar is en dan pas vragen of je van tafel mag) - hoever ze van huis mag spelen; waar op straat
Zo doe ik het hier ook met het meeste. Hij kan ook nog niet kiezen. Als ik vraag wat hij wil doen krijg ik als antwoord : in de auto zitten. Tjaaaaaaa gezellig ja maar wat dan? Hij wil gewoon in de auto zitten, zo lang mogelijk. Als ik vraag wel stuk fruit hij wil dan kiest hij natuurlijk iets wat we niet hebben dus dan geef ik een keuze uit 2 zaken Kleding boeit hem tot nu toe niks. Ik laat hem soms kiezen tussen 2 shirts en dan gaat hij een halfuur nadenken dus ik trek hem gewoon iets aan