Veelal eens met de voorgangers. En niet te vergeten; in sommige culturen (of voor de leuk) word er een naam gemaakt van de namen van de ouders of ze zetten gewoon wat klanken bij elkaar die ze mooi vinden. Dat worden meestal creaties als: Djaliannelie, Shayovano, Divania.. Maar meestal vertellen de ouders dan ook trots dat ze het zelf hebben samen gesteld.
Mooie voorbeelden: Dit zijn de 165 vreemdste dubbele voornamen van Nederland: van Mae-tresse tot Junior-The-Great Nummer 133 is de mooiste.
In het geval van Sarah moet je bedenken dat de naam uit het Hebreeuws komt. Het Hebreeuws kende oorspronkelijk geen klinkers. De H stond daar wel in de vorm van de Hebreeuwse letter Hee/Heh. Dus er stond SRH. De A's werden niet opgeschreven. Hetzelfde voor bijv. Theodorus. De naam is afgeleid uit het Grieks. Het Grieks kende 2 verschillende letters T. De Tèta en de Tau. In het Hebreeuws had je de Thet en de Tav. Tèta of Tet werd bij ons T. Tau of Tav werd bij ons Th. Het kan zijn dat er bij Thirza dus een Tav heeft gestaan, maar dat weet ik niet.
Ik zie hier toch echt een Heh bij Sarah: Shin - Resh - Hee "Sara of Sarah (Hebreeuws:שָׂרָה (Śārāh), Arabisch: سارة, (Sāra)) is een persoon uit de Hebreeuwse Bijbel en de vrouw van Abraham, de patriarch van het jodendom, islam, en christendom. Ze komt onder andere voor in het Bijbelboek Genesis. In de Koran wordt haar naam niet genoemd, maar komt ze wel enkele keren voor als vrouw van Abraham." Bron: wikipedia
Voor zover ik me herinner wordt de hee zonder mapik erin geschreven als enkel een a, dus Sara. Zou die er wel in staan, dan werd het ah.
Ben ik deels met je eens maar moet je anders je kind dirk noemen terwijl je het niet mooi vindt? Ik hechtte heel veel waarde aan vernoemen naar mijn vader die alweer bijna 10 jaar dood is en zijn kleinkinderen nooit zal kennen, maar wilde niet dat de nadruk erop zou liggen, de mensen in onze omgeving wisten direct dat hij vernoemd is er miste maar 1 letter uit zijn naam, maar buitenstaanders zeggen apart meestal hoor je het met een e. (de naam wordt vaker gebruikt maar niet zo heel vaak wel vaker inderdaad met een e) Ik vind die gedachte wel mooi.
Dank voor je aanvulling, dan heb ik het verkeerd in mijn hoofd gehad. Ik zie inderdaad dat Theodorus met een Thèta is. Hoe dan ook, een overbodig lijkende H kan soms te maken hebben met de taal van herkomst, bijv. Grieks of Hebreeuws en dan is de naam niet geknutseld, maar oorspronkelijk.
Hoe dan ook staat er een Hee/Heh dus zullen veel vertalers de behoefte hebben gehad om SaraH te schrijven.
Letterlijk knippen en plakken. Dat vind ik knutselen. Ik heb een neefje die vernoemd is naar zijn opa's waarbij de eerste lettergreep van zijn naam de eerste lettergreep van opa 1 is, en de tweede lettergreep gelijk is aan eerste lettergreep van opa 2. Voorbeeld: Ruud en Hans wordt Ruhan. Dat.
Mee eens. Maar soms kan het wel. Willem en Frederik wordt bijvoorbeeld Wilfred. Kan ik op zich prima mee leven, maar dat komt omdat het een bestaande naam is. https://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Wilfred Of Lizan/Lisanne: Een samentrekking van Elisabeth en Anna. Maar toch een heel leuke naam. https://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Lisanne