Helemaal mee eens!! Het is idd jouw probleem. Jij kan aan je kinderen uitleggen dat dit kind eten van haar ouders mee krijgt , maar dat jij wil dat jou kinderen 'gezonder'eten. Zelf vind ik ontbijtkoek niet slecht trouwens! Onze middelste lust alleen pindakaas. Echt hij krijgt iets anders niet door zijn keel. Prima, allang blij dat hij dat eet. Mijn andere 2 kinderen eten alles en lusten alles. Ik zou me er aan storen als een go mijn opvoeding gaat ondermijnen.
Dat vind ik niet, dat het haar probleem is. Als kinderen eten op de opvang, krijgen ze gewoon wat er daar wordt gegeten. Moet niet gekker worden. En ontbijtkoek slecht: dat is geen mening maar een feit. Dat jij het niet erg vinden als ze dat elke dag als ontbijt eten, is een ander verhaal.
De opvang is niet gratis ofzo, je betaalt je blauw. Dus je mag wel verwachten dat er aan je wensen wordt voldaan. Als ouders bepaal je wat je kind wel en niet eet, niemand anders. Op veel kdv worden er elke dag koekjes gegeten, als je dat als ouder niet wil horen ze dat niet te geven, klaar. Idem voor al het andere
Ik wil dat er gelijkheid is onder de kindjes, dus een boterham met pindakaas of jam maakt dan niet uit. Maar een boterham/cracker als ontbijt of een koekje dat vind ik nogal een verschil. Want dat is ontbijtkoek, gewoon een koekje voor tussendoor.
Dus als jij elke dag croissant meegeeft naar de opvang dan horen ze dat te geven vind jij? Ondanks dat de andere kinderen dan wellicht aan een boterham zitten?
Er zijn veel verschillende soorten KDV's, met verschillende ideeën over voedsel etc. Wij hebben gekozen voor een KDV met een duidelijk beleid over voedsel: de kinderen drinken water, melk of thee (geen sap/limonade), er wordt niet gesnoept, geen koekjes. Ze krijgen wel crackers, fruit, rauwkost etc. Ook is er een duidelijk beleid waarbij kinderen ouder dan 1 jaar de speen eigenlijk alleen bij het slapen krijgen. Uiteraard kan er eens een uitzondering voorkomen, maar dit zijn wel de richtlijnen. Dit beleid past bij ons. Onze kinderen krijgen echt wel eens een koekje of snoepje, maar ik houd dat liever zelf in de hand. Als ouder heb je dus wel degelijk wat te kiezen. Het knelpunt zit hier in de verwachting die de ouders hebben, dat hun kindje bij Tuc alles mag eten. En Tuc wil daar wat aan doen. Ik vind het heel terecht dat je dan in gesprek gaat met ouders over hoe je daar als GO over denkt. Bij een KDV zijn dit soort dingen vaak wat meer 'dichtgetimmerd', in het geval van Tuc is het 'gewijzigd beleid'.
Dit. Natuurlijk ga je een stuk mee in de persoonlijke behoeftes van een kindje. Maar ik denk wel dat er op een gegeven moment een grens is. Rust aan de eettafel is gewoon belangrijk, dat weet ik wel van mijn eigen gastouder. En inderdaad, kindje is niet gedwongen om elke keer een boterham met kaas te eten, er is keuze genoeg. Dus ik denk dat je het goed aangepakt hebt zo. En echt.......ontbijtkoek met chocopasta??? Ik ben zelf heus niet de strengste moeder allertijden, maar in vredesnaam, dat je een kind zo de boel laat bepalen? En ben ik nou zo gek dat ik van mening ben dat kinderen ook moeten leren zich aan te passen? En dat dit bij de GO/KDV eigenlijk de eerste stapjes zijn?
Zo werkt dat dus niet. Ik kan mijn kind geen koeken meegeven naar de opvang en verwachten dat ze dat geven terwijl de rest een bammetje eet.
Je weet hoeveel suiker er in ontbijtkoek zit? En dan ook nog met chocoladepasta? Leuk als een tussendoortje, maar geen volwaardig ontbijt.
Mwah dat valt echt wel mee. Mijn klanten betalen 5,50 per uur waar ik 4.18 van krijg. Incl tussendoortjes. Dan krijgt een kind dus gewoon een rijstwafels of boterham en verder niet veel geks hoor. Ik begin om de reden die jij noemt, ook niet meer aan meegenomen maaltijden of tussendoortjes. Dan komt er strijd tussen de kindjes. (Wij eten op woensdag en in het weekend hagelslag. Vorige 2 keren was oppas kindje er op woensdag. Nu op maandag. Die eiste(!) hagelslag. Wat ze thuis dus nooit krijgt. Kreeg ze na uitleg bij mij ook niet)
Dit is mooi omschreven en zo zie ik het ook. Als Tuc dit als gastouder niet wil moet zij dit kunnen aangeven. Maar dan ook accepteren als de ouders de keuze maken voor een andere go. Waarom zou een go alles moeten accepteren?
Mijn GO werkt ook op jouw manier, en eerlijk gezegd....ik zou het echt niet anders willen. Er is ook gewoon totale duidelijkheid. Dit is wat je hier thuis krijgt, dit is wat je bij de GO krijgt. Punt. Ik geef fruit mee, en avondeten. De rest vult zij in. En dat is prima.
ik kom er nu net onder vandaan gekropen! Wist echt niet dat er zoveel suiker in zat, ik schrik er best van hoor. Niet dat ze het hier als ontbijt krijgt, ze eet een kom Bambix en/of brood.
Het is echt vreselijk hoe mensen misleid worden. Waar veel ouders denken hun kinderen 'gezonde' producten te geven, is het eigenlijk vaak gewoon zooi. Allemaal om geld te verdienen, ten koste van de gezondheid van jonge kinderen zelfs. Kan me er vreselijk boos om maken.
Je bent niet de enige, ik las het hier ook pas voor het eerst. Zoontje is hier verzot op ontbijtkoek en ik dacht dat het niet zo slecht was, omdat het in het Sonja Bakker boek ook als 'gezond' tussendoortje staat. Hij kreeg bijna elke ochtend na z'n boterham een plak ontbijtkoek, maar nu toch maar weer terug op de cracotte crackers en gezegd dat de 'koek' op is.
Heb nu bv een pak liggen, eigen merk van de Dirk. Er staat op de verpakking: van nature vetarm. Ik ben er nooit vanuit gegaan dat er dan wellicht een hoop suiker inzit...lees nu dus per plakje/portie 9,5 gr suiker. Ik heb dit dus regelmatig aan haar gegeven toen ze nog een baby was, als tussendoortje.
Dit dus. Er gewoon van nature vetarm op drukken, maar voor het gemak niet erbij vermelden dat er een hoop suiker in zit..
Erg he...als ik 1 ding geleerd heb sinds ik kinderen heb is etiketten lezen. Ik ben dus niet zomaar een zeikerd dat ik niet wil dat mijn kinderen dit als ontbijt krijgen
wat mij vaak opvalt is dat als er op staat vetarm e.d vermeldingen dat het suiker en/of zout gehalte flink omhoog gaat en wanneer er staat zonder suiker e.d dan gaat het vet en/of zout gehalte omhoog.