Maakt niet veel uit. Ik merk wel of een kind naar psz of kdv is geweest. Voor de rest zeg ik laat een kind nog lekker kind zijn. Ze kunnen straks nog genoeg leren qua rekenen etc. vve zal heus wel wat helpen maar op het nut hiervan komen ze terug. als een kind er nog niet rijp voor is dan zal het de stof nog niet opslaan.
Hier gaan ze 1 tot 3 hele dagen (oudste inmiddels naar school) en ze hebben hetzelfde peuterprogramma als bij de peuterspeelzaal. Wij doen dus niet beiden. Dan zou ze de hele week ook zowat niet thuis zijn....
Nee, een kind mist echt niet zoveel als het niet naar de PSZ gaat. En jouw dochter gaat sowieso al naar het KDV en krijgt daar een hoop mee van wat ze op de PSZ ook doen. Ik zou me er dus niet druk om maken. Ik zou zelf niet snel kiezen voor EN kinderdagverblijf EN peuterspeelzaal. Lijkt mij een beetje dubbel op en nogal onrustig voor een kind. Als ze naar KDV gaat als jij werkt, zou ik het daar lekker bij laten. Hier twee van de vier die wel PSZ hebben gedaan en de andere twee niet. Wel alle vier gastouder voor 1-1,5 dag per week. Bij de start op school eigenlijk weinig verschil gemerkt. Onze oudste hoefde wat minder te wennen bij de start op school dan de middelste twee en dat verwacht ik bij de jongste binnenkort ook weer, maar cognitief liepen en lopen ze allemaal voor op het gemiddelde en heeft PSZ daar voor onze kinderen niets aan bijgedragen.
Ook dan hoeft je kind niets te missen. Dat ligt er maar net aan hoe jij als ouder met je kind omgaat, hoe jij nederlands spreekt, enz. Bij ouders die het nederlands slecht beheersen vind ik PSZ of KDV wel een goed plan, zodat een kind de taal kan leren. Als dat op de kleuterschool nog moet, wordt het wel moeilijk voor een kind. Of als jij als ouder weinig contacten hebt en geen mogelijkheden om je kind met andere kinderen te laten spelen. Dan mist een kind idd wel de mogelijkheid om zich sociaal te ontwikkelen. Maar nederlands leren en leren spelen met andere kinderen, kan overal. Dat is echt niet voorbehouden aan PSZ of KDV...
Spelen in een speeltuin is wel wat anders dan begeleid spelen in een ruimte die ingericht is om spel te stimuleren en uitdaagt tot ander spel dan ze gewend zijn. Zo ook met taalontwikkeling. Wat dat betreft draagt een kdv of psz wel delgelijk meer bij dan twee keer in de week met je kind naar een speeltuin of kinderboerderij gaan.
Ehm..... waar haal jij vandaan dat ik speeltuin of kinderboerderij bedoel En hoe kom je bij 2 keer per week? Lezen is ook een vak....
Dat was een aanname, blijkbaar geen terechte. Ik las dat je zei dat samen spelen niet perse in een kdv of psz hoeft. Dat ben ik met je eens, maar het heeft wel degelijk een meerwaarde boven 'vrij spelen' elders. Maar misschien kun je verduidelijken wat je wel bedoelt?
Een kind dat voldoende met andere kinderen speelt, mist niets aan KDV of PSZ. Dat kan bijvoorbeeld heel goed met andere kinderen samen ergens thuis. KDV en PSZ hebben daarbovenop echt geen meerwaarde. Wordt heel vaak geroepen en mensen praten dat allemaal braaf na, maar is echt niet waar. Mits je als ouder voldoende meegeeft. Sociale interactie dus wel enigszins begeleiden, ingrijpen op dingen die niet kunnen. En fatsoenlijk nederlands spreken met je kind. Als je kind dan start op school, zal het uiteraard even moeten leren hoe dat werkt met zitten in de kring, structuur op een dag en dingen als je vinger opsteken als je iets wilt vragen, (alhoewel dat laatste al achterhaald is en juist geadviseerd wordt dat niet te hanteren in de klas, als je goed sociaal gedrag wilt bevorderen). Maar dat is wel iets anders dan dat KDV of PSZ een duidelijke meerwaarde zou hebben....
Deels met je eens. Het stukje "mits je dit als ouder meegeeft". Ik denk dat heel veel ouders dit helaas onvoldoende mee kunnen geven. Geen onwil, maar niet iedereen is pedagogisch geschoold of uit zichzelf in staat dit goed te begeleiden. Verder vind ik wel dat er bepaalde dingen zijn die kinderen leren en die mogelijkheden bieden in een groep van 10-15 kinderen wat je thuis, met waarschijnlijk hooguit een stuk of 4 kinderen, niet bereikt. Het is namelijk bewezen, dat kinderen het allermeeste leren van interactie en van elkaar.
Volgens mij is dat bewijs niet zo hard als je nu stelt. 10-15 kinderen is geen natuurlijke groep en het verschilt per kind nogal, of ze dan -op de peuterleeftijd- wel of niet leren. Er zijn kinderen die daar wel bij varen en er zijn kinderen voor wie het alleen maar drempels opwerpt. Ik heb nog geen onderzoek gezien dat daarin voldoende differentieert. Om als voorbeeld te geven: onze oudste is een heel sociaal kind, doet het goed in grote groepen. Ging dus ook heel lekker op de PSZ. Tweede en derde helemaal niet. Lijken op hun vader: graag op zichzelf, snel overprikkeld en daardoor rust en veiligheid nodig. PSZ was voor hen geen goed idee. Onze jongste lijkt weer veel meer op mij, net als de oudste: graag onder de mensen. Die heeft het dus ook lekker gedaan weer op de PSZ. Echter: we zien geen verschil in hoe ze instromen op school. Tweede en derde moesten even wennen aan de kring, structuur, vinger opsteken. Maar sociaal of cognitief geen verschil met de oudste. Het zijn andere kinderen, uiteraard, met elk hun eigen talenten en vaardigheden, maar geen wezenlijke verschillen bij de start op school. Als je onze tweede en derde zou vergelijken met een kind dat sociaal lekker interactief in elkaar zit en PSZ of KDV heeft meegedaan, zou je kunnen concluderen dat PSZ of KDV meerwaarde biedt. Dat is echter niet het geval en onderzoek zou dus, zoals ik al aangaf, veel meer moeten differentieren. Wat ik tot nu toe aan onderzoek heb gelezen daarover, was vooral goed om te gebruiken als toiletpapier...
Mijn eerste twee hebben nooit op een kdv of peuterspeelzaal gezeten, Ik was veel weg ( kinderboerderij zwemmen speeltuin bij andere thuisblijf mama's op visite ) Nu is het zo dat mijn tweede veel kno problemen heeft gehad ( nu vooral nog no problemen ) hierdoor heeft ze vaak en intensief logopedie moeten hebben, nu is 5,5 en sinds vorige week heeft een pauze van 8 maanden, en daarna volgt er weer een lang traject Nu heeft onze derde ook veel kno problemen, zij is ipv haar zus met 2 jaar geholpen ipv 3 jaar, gezien zij dezelfde kant op ging qua praten, Op advies van de huisarts en consultatie bureau gaat ze naar de peuterspeelzaal om het VVe traject te volgen, in de hoop dat zij of geen logopedie krijgt ( is nog niet zo erg ) of niet net als haar zus in groep 1 gepest werd door kindjes uit groep 3 omdat ze raar praatte, Ze vind het erg leuk en heeft het echt naar haar zin, ik vond het kids thuis hebben heel fijn en ik denk niet perse dat ze echt wat gemist hebben ... Maar ik zie haar echt genieten van de psz dus stiekem best wel fan geworden
Ik ben zelf gastouder en heb toen ik nog kleintjes opving (momenteel alleen schoolgaande kinderen) ook het vve programma aangeboden. Ik moet zeggen dat ik daar geen hoge pet van op had. Ik weet natuurlijk niet hoe andere (gast-)ouders de dag doorbrengen met hun kinderen, maar als ik naar mezelf kijk en wat mijn dochter doet op een dag dan bied ik zelf meer dan dat. Het is maar net hoe actief je zelf bezig bent. Ik kies er zelf voor om mijn eigen dochter niet naar een psz of kdv te doen, ik denk om voor de hand liggende redenen. Naast de kinderen die we bijna dagelijks over de vloer hebben en de afwisseling die ik haar zelf bied in spelen/leren/ontwikkelen heeft ze een aantal vriendjes van kennissen en een kudde neefjes en nichtjes in de buurt waar ze veel mee speelt. Maar er is wel enige druk van de buitenwereld (ook cb bijv), men vindt dat een kind toch iets tekort komt als ze niet gaan. Persoonlijk denk ik dus dat je de ontwikkeling die je kind normaal op bijv een psz doormaakt ook op veel andere manieren kan worden gestimuleerd.
Ik denk niet dat kindjes die naar het kdv gaan iets tekort komen ten opzichten van de psz, maar het is wel echt anders. Bijvoorbeeld de dag starten met alle kindjes in de kring, broodtrommel en beker mee etc. Hier deden ze echt hun best om het op school te laten lijken. Dus was de overgang van de 'kleine' school naar de 'grote' school voor zoon ook een stuk minder heftig.
Wij noemen het kinderdagverblijf ook 'het klasje' en mijn oudste heeft er nooit last van gehad dat ze pas op school voor het eerst zelf iets mee bracht om te eten en drinken.
Hier zitten wij ook te twijfelen of zoontje straks naar de peuterspeelzaal gaat of gewoon 2 dagen op het kdv blijft. Qua werk kan ik zelf uren betalen en omgooien dus voor ons is beide mogelijk. Hier een wachttijd van ongeveer 6/7 maanden dus ben nu aan het kijken. Maar even een vraagje : wat zijn nou de échte verschillen van een kdv en peuterspeelzaal. Behalve dat de ene ook echt een opvang is.
Dat is over het algemeen een verouderde gedachte. Kdv's werken tegenwoordig ook met vve programma's in de peutergroepen en bieden nagenoeg dezelfde voorbereiding aan. Bij ons zaten ook in de kring en zongen liedjes, hadden een heel ontwikkelings- en observatieprogramma per kind enz. Niks gemist in de overgang naar school.
Kinderopvang biedt ook verzorging aan, en psz duurt natuurlijk maar kort per keer en is puur gericht op een 'wennen aan school' programma. Het verzorgende op kdv neemt na ong 3jaar behoorlijk af en wordt vervangen door diverse activiteiten, ook gericht op voorbereiding op school. Een driejarige is vaak al zindelijk en heeft geen slaapjes meer, dus heeft een volledige dag op kdv om samen te spelen, te knutselen, liedjes zingen, werkjes maken enz. Veel kdv's starten de dag met de peuters bijv ook in de kring.