Goedemorgen dames, Wij zitten te twijfelen of wij onze jack russel reutje van bijna anderhalf jaar willen castreren. Wij hebebn gehoord dat ze minder dominant worden. Hij is vooral naar mij toe erg dominant. Op het moment claimt hij ons vooral mij heel erg. Wat mij soms heel erg benauwd. Is het verstandig om hem te laten castreren? Word hij dan wat minder dominant en rustiger? Omdat de ene zegt dat ze minder dominant worden maar hoor ook dat het een fabel is. Dus wat is verstandig??? Iemand die mij dit kan uitleggen? Liefs Sascha
Hoi Sasha, Ik ben dierenartsassistente dus zie veel mensen die met dit dilemma zitten. Wat er bij een castratie gebeurd is dat ze wat minder macho worden, en dat houdt vaak in dat ze minder dominant worden. Natuurlijk is het geen garantie, soms zit het gedrag er zo in gesleten dat het vaak wel minder wordt, maar niet helemaal over gaat. Maar jou hond is nog jong, dus schat in dat het echt wel een heel stuk beter zal worden. Wat je eventueel nog zou kunnen overwegen is een chemische castratie dmv een implantaat (suprelorin) dit is een chip die onder de huid wordt geprikt en werkt een half jaar of een jaar (afhankelijk van welke dosering je gebruikt) Hiermee kun je zien wat er gebeurd met zijn gedrag als de hormonen minder worden. Dit is echter wel vrij duur, geloof dat je voor zon implantaat voor een half jaar bij ons rond de 90 euro zit.
Castreren kan natuurlijk. Maar het is geen garantie op beter gedrag. Wat dat betreft is het ook belangrijk om naar de opvoeding te kijken. Een Jack Russel is een high energy hondje, dus superbelangrijk om heeeel goed op te voeden..
Je kunt hem ook eerst chemisch laten castreren om te zien of het daaraan ligt. Kun je altijd nog voor definitieve castratie kiezen. Anders een goede hondenschool zoeken of hondengedragsdeskundige, eentje met veel ervaring. Wij hebben ook ooit een heel dominante hond gehad, dat was op het laatst echt de keuze tussen hem in laten slapen of nog een goede cursus (had ondertussen al 3 diploma's en hondencurssussen gedaan, maar daar leerden we alleen 'kunstjes' op het veld). We hebben toen een cursus voor probleemhonden bij een Martin Gaus hondenschool gedaan. Zoveel van geleerd, je leert ook veel theorie en het zijn heel andere trainingen. Het gedrag was zo opgeknapt, we hebben nog jaren een fijne hond gehad.
wij hebben vroeger een jack russel gehad en daar maakte het niks uit. het zijn best pittige beestjes voor zo klein als ze zijn. ik zou zelf eerst kijken of je het kan verbeteren door training
Klopt, ik heb mijn bericht aangepast. Niet goed gelezen (dacht dat ze een teefje had) ��
Ik zou persoonlijk een hond of kat altijd laten castreren of steriliseren. Want waarom zou je het niet dien aks je er toch niet mee wilt fokken? Je hebt er ( vind ik) alleen maar last van als ze niet geholpen zijn, klaaglijk mauwen/loopsheid/ achter teefjes aan. Dus ik zou idd jouw Jack Russell ook laten helpen. Denk niet dat hij zelf een kinderwens heeft.
Je kunt best kiezen voor castratie, maar het heeft geen zin om dat voor het gedrag te doen. Misschien heeft het invloed, misschien ook niet. Wat bedoel je precies met 'dominant'? Dat hij niet luistert naar jou? De theorie dat honden continu hun best doen om 'hoger op de rangorde te komen' is volstrekt achterhaald. Wel zullen honden in meer of mindere mate proberen om bepaalde dingen te bereiken die voor hun belangrijk zijn. Voor de ene hond is dat bijvoorbeeld zo veel mogelijk eten (inclusief de prullenbak leeghalen), voor de andere hond misschien om continu dichtbij je te zijn en andere honden of mensen weg te grommen, of om lekker zijn eigen gang te gaan in het bos (en dus niet meer terug te komen als je hem roept). In al die gevallen is trainen en consequent zijn het enige dat helpt. Castreren zal daar geen verschil in maken. Boos worden helpt daarbij weinig, positief belonen meer. Ik denk dat je meer hebt aan een cursus of aan een gedragsdeskundige dan aan een castratie, als je echt een gedragsprobleem hebt.
NB: De hond is anderhalf, zit dus middenin de puberteit (lees: hormonen spelen op en is bezig zijn zelfstandigheid uit te proberen) en is één bonk energie. Hoeveel doe je met het dier? Je zou gemiddeld zo'n twee uur per dag moeten wandelen alleen al om aan zijn energiebehoefte te voorzien. Dan zal hij thuis waarschijnlijk heel wat meer slapen en heel wat minder claimen.
Ballen heeft een hond van nature... en reuen zijn van zichzelf naar mensen toe gemiddeld beslist niet vervelend. Zou eerst je eigen gedrag en consequentheid eens onder de loep leggen voor je een dier een operatie laat ondergaan.
Een reu in de pubertijd wordt de roedel uitgewerkt door de alfareu, en valt er niks te dekken...... de reu moet zijn eigen roedel vormen. Casteren kan zin hebben, maar als je een dominante alfareu hebt, kan je weinig beginnen, behalve heeeel consequent zijn in de opvoeding, waarin je eigenlijk al had moeten beginnen toen hij als pup binnen kwam. Let wel dat het een jack russel terriër is, valt dus onder de terriërs, net als de pitbulls. S6 met opvoeden en consequent zijn, en haal er een gedragstherapeut bij, die kan je helpen. Anders is hondje gedoemd in het asiel te belanden.
Hier onze amstaff met die leeftijd laten castreren. Ook vrij dominant ( niet naar ons maar wel naar andere dieren/mensen, onrustig en hij had regelmatig een ontsteking ( bah! ). En wat een verschil na de castratie!! Echt zoveel rustiger, makkelijker. Niet de hele tijd dat 'zoeken' op jacht, of hoe je het ook wil noemen. Veel minder dominant naar andere honden, maar nog steeds lekker veel energie.
Onze reu met 11 maand gecastreerd hij begon alle honden in het park te bespringen, heel vervelend gedrag vindt ik zelf 😁 Dat is er gelukkig helemaal uit gegaan. Hier dus zeker wel goed geholpen. Maar is natuurlijk per dier verschillend. Ik ben voor castratiendu dus zou het gewoon uit principe al doen, zal hij misschien ook wat rustiger in z'n koppie worden 😉
Het wel of niet hebben van ballen is in relatie tot andere honden relevanter dan in relatie tot de mens... maar hier ging het om hoe de hond met mensen omgaat, niet om roedels en teefjes. Daarin zal het wel of niet hebben van ballen waarschijnlijk erg weinig verschil maken.
Hij is naar andere honden ook dominant, Bespringt ze. Als hij een hond ziet wilt hij er meteen heen rennen word helemaal gek. jacht instinct wilt overal achteraan rennen. Het is gewoon niet leuk meer. Kom je thuis eist hij je aandacht. Zitten wij samen op de bank wilt hij erbij moeten wij hem steeds van ons afhalen. Bijt in onze handen laat zijn tanden zien. Het ging een tijdje goed maar de laatste tijd word het erg. Hij is jarloers als wij knuffelen wormt hij zich ertussen. Denk dat ik van de week langs de dierenarts ga om het te brspreken. Wij zijn nu op een punt dat we even niet meer weten wat wij ermee aan moeten???
Wij hebben dan wel geen Jack Russel, maar wel een terriër (amstaff). Een reu van bijna 2 jr. Wij hebben een periode gehad dat hij ons ging uittesten. Hier heel snel korte metten mee gemaakt (dus consequent zijn) en nu is hij door die fase heen en is het echt een schat van een hond. Ik ben niet zozeer direct voor castreren vanwege het gedrag. Het kan werken, minimaal, of helemaal niet. Onze hond is wél dominant naar andere reuen toe, maar hiervoor ga ik er niet direct mee naar de dierenarts. Plus, je hond is nog jong... Zijn gedrag kan nog veranderen. Ik zou eerst je eigen gedrag naar hem toe onder de loep nemen. Waarom is hij wel dominant naar jou toe en niet naar anderen bijvoorbeeld? Het zijn vaak hele kleine dingen die je kan veranderen, waardoor je hond enorm kan veranderen. Iig succes