@mamabri.. Wij kregen ook een broef voor een extra afspraak. Toen ik belde wist niemand waarom. Heb ze dus ook vriendelijk bedankt onder het mom van "ik neem aan dat u begrijpt dat wij het niet nodig vinden om langs te komen voor een extra uitgebreid onderzoek als niemand weet waarom we langs moeten komen" Kom op zeg
Nou, ik vond het dus ook te ver gaan. Gelukkig ben ik niet de enige. Nu heeft mijn dochter een hele lieve en fijne juf dus daar vanmorgen even een praatje mee gemaakt en gezegd dat ik haar gewoon een beker melk mee gegeven heb voor tussen de middag. Ze zei daarop dat zij vond dat ze de ouders en kinderen vooral wilden stimuleren en bewust maken van wat (on)gezond is maar dat zer er geen strijd van gaat maken en het de verantwoordelijkheid van de ouders vind. En dat de melk dus prima is en mijn dochter dat gewoon lekker mag drinken straks. Maar het beleid van de school vind ik echt wat te ver. Ik vind het prima en goed dat ze kinderen willen laten zien wat er gezond is en wat niet en dat ze ouders stimuleren gezonde dingen mee te geven. Gezonde traktaties, gezonde voeding etc ben ik helemaal voor maar je kan inderdaad ook doorslaan. Thanx voor de reacties!
@woezel: mja je kunt moeilijk alles met voedingswaarde schrappen onder het mom van "daar word je dik van" Misschien was de juf het stiekem wel een beetje met je eens. (Maar officieel moet ze het beleid natuurlijk gewoon uitvoeren..)
Alleen water gaat idd wat ver. Op de school van mijn dochter mogen ze niks in de broodtrommel / voor fruit meenemen met koek. Dus geen Liga, peperkoek, etc. Daarentegen mag er wel van alles worden getrakteerd. Vaak komen ze met allerlei snoep mee naar huis. Ik vind dat ook zo tegenstrijdig. Pakjes, zakjes van bv komkommer e.d. gaan allemaal mee terug naar huis ivm het afval.
Wat ik me dan afvraag: op de scholen waar ze geen liga ed mogen, mogen ze dan in de ochtend dan wel een cracker oid mee voor bij het fruit? Mijn zoon heeft echt niet genoeg aan alleen fruit tussendoor, dan valt hij echt om met lunchtijd.
En als je 2 stuks fruit meegeeft? Na een appel en een banaan zit hij wel vol neem ik aan? Hier willen ze wel dat je gezonde dingen meegeeft maar het is niet verplicht. Er komen dus ook kinderen met als tussendoortje 's ochtends een stroopwafel of chocoladekoek. En een deel van die kinderen eet thuis echt geen fruit, drinken over de dag 4 pakjes wicky. Niet iedereen is zich bewust van wat gezond is en wat niet. Maar dan nog vind ik het niet de verantwoordelijkheid van de school. Onze kinderen weten waarom ze fruit mee krijgen en niet teveel snoep mogen (omdat het niet gezond is )
Mijn kind krijgt nog eerder roosvicee dan melk hoor. Melk is voor kalfjes, niet voor mensen. Op de school van kind is water ook verplicht, maar vaak krijgen ze lauwe thee zonder suiker. Vinden ze hartstikke lekker.
Nou nee, banaan eet hij niet, maar als ik een appel en druiven mee zou geven, zit hij denk ik ook niet vol hoor. Nu is dat hier geen probleem, mijn zoon zit op speciaal onderwijs en s ochtends krijgt hij evergreens en crackers ed (ja, echt beiden), en s middags krijgen ze fruit. Als lunch 4 boterhammen met kaas (gaan in het tosti-ijzer). Bij thuiskomst krijgt hij een monkeyplatter met van alles, want dan valt hij ook weer om. Moet er wel bij vermelden dat hij medicatie gebruikt wat hem een hongergevoel geeft, en sindsdien eet hij wel meer dan eerder (zowiezo veel gevarieerder, dus dat is fijn) en hij is nu ook wat minder mager, eerder zat hij op de -1,5 lijn met gewicht naar lengte, nu op de -1 lijn. Maar goed, voor de medicatie weet ik ook niet of hij wel voldoende had gehad aan alleen fruit, dat zal toch wel voor meer kinderen gelden? Ik val zelf eerlijk gezegd ook om als ik niets tussendoor eet, hoewel ik normaal gesproken misschien wel genoeg zou hebben aan een banaan en appel (nu niet, vanwege de borstvoeding). Ik zou het verder geen probleem vinden als ze geen koek zouden mogen hoor, mijn zoon is ook blij met droge beschuiten .
Als hij geen banaan lust wordt het al lastiger, want dat vult altijd wel goed . Lijkt me dat een cracker altijd wel mag. Maar heb zelf het idee dat (meer stukken) fruit toch meer vult dan een cracker. Maar goed hier geen grote eters, ze hebben aan 1 stuk fruit genoeg (eten het soms zelfs niet helemaal op )
Ik vind het compleet doorgeslagen. Ik bepaal graag zelf wat mijn kind eet en drinkt en hoe ik daar balans in aanbreng. Mijn dochter eet bv geen snoep maar drink wel aanmaaklimonade. Zou zij water moeten drinken dan is het voor haar simpel, dan drinkt ze niet. Zou voor mij reden zijn een discussie aan te gaan. Al dat gebetuttel slaat door
Ik vind de bemoeienis wel erg ver gaan. Voorlichting geven over gezond eten en bewegen is prima. Maar vertel er dan ook bij dat het geen ramp is om een keer te zondigen (bv met speciale gelegenheden). En ga het gesprek aan met ouders als iemand elk dag een roze koek of een mars oid mee krijgt. Maar het is nog steeds de verantwoordelijkheid van de ouders wat de kinderen eten. En inderdaad denk ik ook dat je juist eetstoornissen creëert door er zo ontzettend op te hameren. Ik ben erg voor gezond en gevarieerd eten, maar het slaat wel erg ver door soms. Als je verder gezond eet ga je van een keer snoepen echt niet dood.
Denk dat hier ook het knelpunt zit met het toepassen van regels mbt het wel en niet mogen eten. Vooral er nu veel meer kinderen met gebruiksaanwijzingen op het reguliere onderwijs zitten. Onze zoon zou dus (in geval alleen water mogen drinken) gewoon niet drinken (en dat dan ook gewoon dagen vol kunnen houden omdat hij water niet lust en het dus ook niet zomaar even aan te leren is bij hem) Even ter vergelijking, na 2 jaar lang proberen wat gebakken ui te proeven accepteert hij het nu als het ergens door zit. Fruit eet hij wel maar het blijft bij druiven, banaan, mandarijnen en watermeloen. En zo zullen er veel meer kindjes zijn met zulke gebruiksaanwijzingen, dan moet je dus als ouder met school in overleg om een uitzondering voor jou kind te maken. Besluit school die uitzondering te maken dan krijg je al snel scheven gezichten(tuurlijk van de mede klasgenoten en dat vind ik dan ook begrijpelijk) van andere ouders die weigeren verder te kijken dan hun neus lang is en die dan besluiten als Jantje dat wel mag dan mag mijn Pietje dat ook.
Mee eens. Zo eet mijn oudste geen fruit, maar ook geen snoep en drinkt hij altijd water. Hij krijgt altijd een broodje mee. Zou ook wat zijn als hij niks zou mogen eten op school (als ze alleen fruit mee mogen bijvoorbeeld).
Mijn dochter neemt altijd flesje water mee voor bij haar brood. 10 uur wicky of melk. Zoontje mag ivm diabetes alleen water bij zijn fruit ( tussendoor max 15 koolhydraten) en heeft 12 uur wicky. Tja ik zou het toejuigen. Niks is zo goed als water en veel kinderen drinken echt nooit water. Zien is vaak doen en als ze niks anders hebben drinken ze vanzelf Mijn zoontje eet moelijk fruit. Koek mogen ze niet op school om 10 uur. Tis fruit, groente of honger hebben. Uiteindelijk naar paar dagen niet eten om 10 uur begon hij toch aan zijn fruit. Ondertussen eet hij aardbeien, komkommer, groene appel en druiven. Das enige fruit maar hij eet het. Eerste jaar alleen groene appel en nu dus in groep 3 4 soorten. Niet veel variatie maar hij eet. Heb gewoon niet toegegeven en had toen zoiets, paar dagen honger en hij gaat wel eten. En indd. Eerst een partje appel. Na denk pas 6 maanden ging het bakje fruit echt op. Aanhouder heeft gewonnen. Dit zou ik ook hebben met drinken. Ze krijgen thuis ook met ontbijt, maaltijd en avond Wat zoets te drinken. Rest water. Heb je echt dorst drinkt je het wel
Heel fijn dat dat bij jou heeft gewerkt maar het ene kind is het andere niet. Mijn dochter laat zichzelf uitdrogen ls ze water (of thee) moet drinken
Hier idem dito hoor wat betreft het drinken, de kans dat ik op ehbo eindig met een ernstig uitgedroogd jongentje is groter dan dat hij water gaat drinken. Met eten vind ik dat wat makkelijker, als jij om 10 uur zijn fruit overslag ach maakt niet uit dan eet hij om 12 uur zijn boterhammen wel en hebben we het avondeten ook nog.
Ik hou absoluut niet van betutteling maar feit blijft wel dat er steeds meer kinderen ongezond leven en overgewicht hebben. Dunne en gewone kinderen kunnen ook ernstige voedingstekorten hebben. In dit geval pleit ik zeker wel voor water drinken. Ook verplicht fruit is voor mij een goede maatregel. Ik vind dan wel dat er extra's gegeven kunnen worden zoals gezonde noten, gedroogd fruit en groente. Noten vullen als een tierelier en zijn erg gezond. Het blijft wel een lastige kwestie. Ik zou liever niet zien dat anderen bepalen wat mijn kind mag eten en de vraag is of de school een juiste visie op voeding heeft maar fruit en water is echt prima en als de hele klas het doet, doen meestal alle kindjes het wel.
thanx meiden, Ik vind het bewust maken van de voeding prima. Zo hebben ze gister met en meester bekeken hoeveel suikerklontjes in bepaalde frisdranken zit. Goed om ze bewust te maken. Maar vind het ook de verantwoording van de ouders. Nu is water bij mijn dochter ook geen probleem maar vind het niet nodig dat zij bepalen wat ik mijn kind geef. Wel dat ze ouders en kinderen bewuster maken wat gezond is, nogmaals, dat vind ik goed. Zo is het hier op school 2 keer koekdag en dan mag je naast het fruit een koek mee maar de andere dagen gewoon fruit of groente. Prima vind ik dat. Ook het 'meer bewegen' etc wat ze doen is ook helemaal prima. Nu was onze juf heel duidelijk gelukkig, als een kind echt geen water lust en de ouders geven toch sap mee, dan mogen ze dat gewoon drinken. Zij (geen idee wat de andere leerkrachten doen) maakt er geen strijd van. Ze heeft zoiets van; ik stimuleer de kinderen, maak ze bewust maar het is de verantwoordelijkheid van de ouders. En daar ben ik dan weer blij mee.