Mijn zoontje van 4 is begin dit schooljaar begonnen in een instroomklasje van toen 12 kinderen. Inmiddels is de klas flink gegroeid en bestaat deze uit ruim 30 kinderen. Dit wordt wel heel erg groot en school moet logischerwijs een oplossing bedenken voor de kinderen die nu nog instromen. De oplossing die ze nu hebben bedacht is dat de oudste kleuters uit het oorspronkelijke groepje worden overgeplaatst en verdeeld over de andere 2 kleutergroepen (groep1/2 combinatieklassen). Ik ben hier echt helemaal niet blij mee. Dat eerste groepje is een hecht groepje wat dan nu over 2 klassen verdeeld wordt, en deze kinderen (waaronder de mijne dus) moeten na de meivakantie voor nog een paar maanden opeens wennen aan een nieuwe lokaal, nieuwe kinderen en nieuwe juffen. Ik zou het veel logischer hebben gevonden om nieuwe kindjes in die klassen te laten instromen ipv in de instroomgroep. Voor hen is alles nig nieuw, volgend jaar komen ze ook in1 van die groepen terecht, dus lijkt me handig dat ze nu die korte tijd al wennen aan die klas en die juf. En de instroomgroep is inmiddels ook een grote drukke groep, dus dat maakt geen verschil. Nou ja, ik baal er flink van, en tijdens het gesprekje dat we hierover met de juffen krijgen zal ik dit ook wel aangeven, maar ik heb niet de illusie dat ik er iets aan kan veranderen. Wat zouden jullie hiervan vinden? Ook zi vervelend, of niet?
Ik zou er precies zo instaan als jij. Misschien met alle ouders tegelijk jullie bezwaar kenbaar maken?
Je hebt helemaal gelijk! Die instromertjes kunnen makkelijk im een andere klas instromen! Ik zou met een groepje ouders in actie komen!
De oudsten van de instroomgroep hebben nu tjjd om te wennen aan de groep waar ze volgend schooljaar ook in komen. Ze hebben ook qua leeftijd aansluiting met de jongsten uit de 1-2 groep. Dit is niet het geval met de kinderen die nu 4 worden. Daar zit echt een jaar leeftijdsverschil. Ik snap dus wel dat de school hiervoor kiest. Ze hadden dit wel vanaf het begin kunnen aangeven. Dan wisten jullie ook gelijk waar jullie aan toe waren.
Bij ons doen ze het gelukkig iets anders. Bij ons is na de voorjaarsvakantie een extra groep 0 gekomen. Uit de 2 regulieren groep 1 klassen zijn er een paar kindjes uitgehaald en naar groep 0 gegaan. Deze kindjes gaan volgend schooljaar naar groep 1. Ook alle nieuwe kindjes stromen direct in bij groep 0. Volgend schooljaar gaan de kindjes in groep 0 gezamelijk naar groep 1. Wat nu groep 1 is gaat grotendeels gezamelijk naar groep 2.
Hier zijn er gewoon altijd zes kleuterklassen groep 0/1/2. Kindjes die instromen, stromen dus in in een klas waar ze in principe tot groep 3 blijven. Helaas wel af en toe wisselingen qua leerkracht, maar de groep blijft grotendeels gelijk, met in- en uitstroom dan.
Ik snap jouw redenatie wel, ik ben ook blij dat ze het bij ons anders doen, maar ik weet dat ze dit op meer scholen doen en daar heeft het voor niemand problemen opgeleverd eigenlijk, dus wie weet valt het mee.
Hier hetzelfde met 3 kleuter klassen. De kinderen worden over de groepen verdeeld naar leeftijd, sekse, voorkeur ouders, broertjes/zusjes etc. Nu zitten ze hier in alle klassen al met 33+ leerlingen. In de meeste klassen draait er nu een stagiair mee, daarnaast worden er kinderen uit de klas gehaald voor werkjes elders. Oa op de gang met een ouder(technieklessen) en op de inpandige bso/kdv(creatief, spelen). Ook is ouders gevraagd hun kind pas na de zomervakantie te brengen of ze gaan halve dagen. Het is wel even puzzelen, maar de juffen hebben het wel goed onder controle. Daarom wil de directeur ook echt niet een extra klas beginnen. Misschien dat ze volgend jaar wel starten met 4 klassen..
Maar staan er in Nederland dan geen maxima op de instroom. Hier in België weet elke school per schooljaar hoeveel kinderen er toegelaten zijn. Op een bepaald moment is een school vol. Is een eerste kleuterklasje vol. Je kan toch niet onbeperkt kinderen opvangen? Je moet toch plaats hebben om ze te zetten?
Openbare scholen zijn in principe verplicht elk kindje wat aangemeld wordt aan te nemen. Tenzij ze echt geen plek meer hebben. Dus stel mijn zoon wordt in mei/juni 4 dan kan ik hem nu nog aanmelden en kan hij gewoon komen zodra hij 4 is. Dat een klas vol zit is dan niet mijn probleem, maar de zorg van school. (Zeker zolang ze nog een lokaal over hebben). Men wil wel graag dat je voor het begin van het schooljaar aanmeld, of liever zelfs voor een bepaalde datum ivm opgeven van de verwachte aantal leerlingen op 1 oktober. Maar je bent dit niet verplicht. Scholen met een geloofsovertuiging kunnen wel wat meer eisen stellen, geloof ik. De oudste heb ik met november aangemeld om in februari erna te starten. De jongste heb ik wat eerder aangemeld, toen hij 3 werd. Onze school is volledig uit het gebouw gegroeid. In het hoofdgebouw zitten de kinderen van groepen 1, gedeeltelijk 5, 6, 7 en 8. Alle andere groepen zitten in een "tijdelijke" gebouw. Dus groep 2, 3, 4 en gedeeltelijk 5.
Ik heb inmiddels een gesprekje gehad met de directrice, zij gaf aan dat in tegenstelling tot wat wij dachten niet het hele eerste groepje wordt overgeplaatst, alleen de 7 oudste kleuters, en mijn zoontje valt daar net buiten, dus blijft in zijn eigen groep. Op zich een opluchting, maar zijn allerbeste vriendje, waar hij altijd mee speelt en de hele dag over praat gaat wel over. En ik merk dat dat ik dit eigenlijk bijna nog erger vind... Ik overweeg zelfs om te vragen of hij dan niet mee kan, zij gaan elkaar zo ontzettend missen. Bah, wat een rotgedoe zeg, alles liep zo lekker...
Bedankt voor de verduidelijking. Moeilijke kwestie. In België krijg je dan situaties van ouders die dagen voor een school kamperen om een plekje voor hun kind te verzekeren. Maar eens je binnen bent, zit je kindje wel heerlijk in een klas van pakweg 20 leerlingen. In Nederland kan je dus quasi altijd terecht, maar het risico is wel dat je kind 'verzuipt' in een megaklas...
Geen plek is geen plek natuurlijk...dus verplicht is het dan niet lijkt mij, anders zouden er toch geen scholen met wachtlijsten zijn? Hier op school zijn ze gelukkig wat strenger. Geen kleuterklas komt boven de 25. Vanaf groep 3 streven naar 22 ( wat bijna altijd lukt) met een max van 25.
Ook slordig van school zeg. Hier gaan dr kinderen van sept tot dec gewoon naar de groepen 1/2. Vanaf januari start bij ons altijd een 0 groep. Mocht deze ook vol komen gaan de nieuwe leerlingen weer naar de groepen 1/2 . School weet toch van 99% wat er verwacht word het komende jaar..
Volgens mij mogen openbare scholen geen wachtlijsten hebben. Dus de scholen met wachtlijsten zijn de andere scholen Hier ook geen wachtlijst en een paar jaar terug hebben ze toen de nieuwe kleuters van juni en later bij groep 2 gezet, elke groep 2 had 2 of 3 jonge kleuters. Toen was de instroomgoep dus al vol.
Volgens mij wel! Mijn zoontje is 1,5 en ingeschreven voor jawel, een openbare school! Staat op de wachtlijst.. (Maar ik weet niet wat ze doen als zich een kind van 4 meldt. Of ze dan moeten plaatsen dat heb ik niet gevraagd 😉 Maar een wachtlijst hebben ze wel.)
Ok dan zal het gewoon per school verschillen . Hier dus geen wachtlijst, en bij geen plaats maken ze gewoon plek
En bij 20x geen plaats? Een extra kind, ok, maar als de klas gewoon vol zit, er geen extra lokaal meer is, dan houdt het gewoon op natuurlijk...