Ik geef ook geen complimentjes meer over de hoeveelheid eten. Als we helemaal klaar zijn met eten dan vraag ik of het lekker is geweest, ook al heeft hij maar 1 hap of niks op en hij roept nog altijd heel hard ja. Dus dan eindigen we sowieso positief..
Hoe reageert ze op samen boodschappen doen, bedenken wat jullie gaan eten, boodschappen kopen en het samen bereiden? Probeer haar helemaal de hand er in te geven. Ga samen aan de tafel zitten en overleg en vraag wat ze wil gaan koken, maak een boodschappenlijstje. Haal samen de boodschappen maar laat haar het werk doen. De benodigdheden opzoeken in de winkel en afrekenen (onder toezicht natuurlijk). Tuurlijk moet het wel een volwaardig maaltijd blijven. Kook samen en laat haar zo veel mogelijk doen. Prijs haar hoe lekker het ruikt en het er uit ziet en tijdens het eten hoe lekker het smaakt en hoe trots je bent dat zij dat allemaal gemaakt heeft. Eet ze er niet van of misschien proeft ze alleen. Dan is dat ook goed. Je kan ook nog iets op een bordje bewaren en het even weg zetten. Na het eten misschien nog een keer melden hoe lekker het was en hoe trots je bent. Wie weet is haar eigen trots en nieuwschierigheid wel zo groot dat ze er toch nog wat van eet. Maak er een leuke bezigheid van en een klein feestje. En eet ze niet dan jammer. Succes! Hier een peuter die een paar weken het avond eten weigerde. Ze eet verder wel goed dus dan maar geen warm eten en toetje of iets anders ipv/ er na. Nu vind ze het leuk dat ze mag helpen met koken en de tafel mag dekken, dat het eten van zelf gaat. Nu is het zelfs heel spannend dat ze met mes en vork mag eten en snijden( kinder bestek)
Ik had die smootie van haar overgenomen en zelf op gedronken met de tekst mmm lekker zeg. Dankjewel... Loslaten
Dit doet mijn sz bij dochtertje van 4: Kookwekker zetten, ernaast zitten en steeds stimuleren. Als ze t niet opeet moet ze naar bed
Omg why???? Wie kan zeggen dat dit goed is. Serieus stop stop stop daarmee! Niet naar jou persoonlijk, maar adviseer je schoonzus hiermee te stoppen. 1 De meeste kinderen zijn redelijk goed in zelf inschatten wat ze nodig hebben. En zo niet dan is er soms een gedragspatroon gaande en zal je moeten ontdekken waar het aan ligt. En anders lang leve de vitaminepillen en de nutrilon! 2 Kinderen kan je stimuleren en motiveren, maar druk opleggen werkt voor niemand. Je wilt dat je kind zelf leert verstandige keuzes te maken. Op de manier van je schoonzus leert je kind rigide te worden. En denk maar niet dat ze denkt oohh de wekker loopt of ooh ik moet naar bed, dus ik eet het wel op. Ze wordt gestraft voor iets, omdat haar moeder zo rigide is. 3 Bijna iedere Nederlander werd vroeger geleerd, bordje leeg! Nou ik ben er niet beter van geworden hoor, want ik heb de tik overgehouden dat niks verspild mag worden, waardoor ik mezelf kan over eten. Heeft natuurlijk niet iedereen, maar ik heb aanleg om gezellig vol te worden. NO NO NO dat is voor niemand goed. Mijn dochter heeft ook ernstige voedingsproblemen gehad en nog steeds is ze heel rigide in haar keuzes, maar stapje voor stapje eet ze steeds beter. Ja ik heb met mijn handen in het haar gezeten, maar juist loslaten is het enige wat je kan doen. Wat ik wel doe: * Stimuleren * Motiveren * Wel lichtelijk zetje geven, kom op nog 2 hapjes dan mag je alles wat er ter tafel komt. * Soms mag ze wel aangeven wat ze mag eten. Ik geef der vaak 2 keuzes. Mijn dochter eet qua groenten bijv alleen maar wortels, sperziebonen, snijbonen en bloemkool. En spinazie dan geprakt met veel sju. Dus ja stapje voor stapje laten we der wennen aan steeds meer. Het kost tijd en vergt energie, mits je het los laat en het accepteert, worden ze vanzelf wel groot. Hier is ze 3,5 en krijgt iedere avond nog een fles nutrilon voor het slapen gaan. Was altijd vrij rigoureus ook van mijn kind dit en dat, maar kinderen leren als ze comfortabel zijn. Niet onder dwang en drang.
Moeilijk en frustrerend he. Je weet dat je het los moet laten maar je bent nu eenmaal moeder, en moeders willen dat hun kinderen (goed) eten want dat is een primaire levensbehoefte. Onze dochter is wat jonger maar die houdt niet zo van avond(warm)eten en dan met name de groente. Ze probeert het wel maar als de structuur niet bevalt is ze er klaar mee. Je zegt dat je dochter ook niet van pitjes enzo houdt? Kan het ook zijn dat ze moeite heeft met bepaalde structuren? Dat heb ik namelijk altijd gehad, nu nog, daarom eet ik geen vis en alleen heel mager vlees zonder vet. Mijn man heeft het weer met groente en fruit. Ingewikkelde toestand is het hier . Verder lees ik hier goede tips met betrekking tot het betrekken van je dochter bij het boodschappen doen en koken. Had voor mij toentertijd wel gewerkt denk ik. Ik ben altijd als moeilijke eter bestempeld maar toen ik mocht koken, werd dat toch heel anders. Mijn moeder is nu trots op me omdat ik altijd (nou ja, regelmatig ) zo goed en gezond eet. Maar ik vind dat je het goed doet, je vraagt hier om advies en je lijkt me een betrokken moeder. Succes!
Met een peuter zou ik het nog even laten gaan. Ik zou wel alle tussendoortjes als koek e.d. volledig schrappen. Niet eten...dan krijg je honger. Maar ik vind vanaf een jaar of 4 dat je echt dingen mag verwachten...niet dat dwarse gedrag accepteren. En dan zouden er hier ook consequenties volgen wanneer er niet op zn minst een paar happen gegeten worden.
Hier een mannetje dat prima eet, maar fruit en groente zijn uit den boze. Hij is nu bijna 3,5 jaar oud en wij hanteren ondertussen wel de regel: geen fruit om 10 u? Dan krijg je het om 12 u weer aangeboden voordat je een boterham krijgt. Dat gaat nu goed. En sinds hij die duidelijke regel weet, eet hij gewoon weer met smaak rond 10 u zijn fruit. Wellicht zijn sommigen het daar niet mee eens, maar ik merk wel dat mijn zoontje wat dat betreft mij volledig uitprobeert. Maar nu is dat natuurlijk een hele andere situatie dan wanneer je kind echt de hele dag amper wat eet. Enorm heftig hoor meid. Hopelijk heb je wat aan de tips van de andere meiden in dit topic.
Goeie tips weer, bedankt!! Ik laat haar wel af en toe haar eigen groente uitkiezen, en helpen met koken. Maar dan nog merk ik niet zoveel verschil. En dat met die kookwekker en naar bed als niet op is, heb ik ook gedaan. Wanhoop! Maar daar voelde ik me zo schuldig over dat dat eenmalig was. Het gaat nu wel beter, ik laat het los. Een stuk gezelliger. Er zijn dagen dat ze ineens erg veel eet, maar kleine dingen verdeeld over de dag. En andere dagen eet ze 1 boterham en een paar hapjes avondeten.. En tussendoortjes geef ik niet meer, want als ze haar normale eten niet op kan is daar ook geen plek voor
Niks verplichten, het moet wel leuk blijven.. Bij mijn kinderen hebben we ook fases gehad. Bij de oudste werkte het goed om op vaste momenten te eten EN te drinken. Ik bood het ontbijt aan, daarna was eerste optie 10 uur: fruit en water. Dan om 12 uur brood en melk, 15 uur fruit/koekje en sap, 17:30 warm eten 19:00 thee en koekje. tussendoor dus niks (alleen bij warm weer wel water tussendoor). Eet je niet, prima, maar je zult moeten wachten op het volgende moment. In het begin leek het geen probleem voor hem dan sloeg hij gewoon een moment over, maar na een paar dagen werd hij toch wel sneller hongerig (zonder avondeten de dag ervoor en geen ontbijt) en begon hij om half 10 te miepen om fruit. half uurtje laten miepen, en daarna gezellig fruit gegeten. Liedje zingen, vrolijk doen. Achteraf compliment geven.. Na een week of 2 konden we dat strakke wel weer los laten.
deepfreeze dat is ook wel echt een goed idee! Gewoon vaste tijden aanhouden. Aangezien ik dat.met mn zoon van 9mnd ook moet doen zal dat geen probleem zijn.