Hoi dames, Ik lees verschillende dingen op internet. Maar mag carbonara saus waar rauwe eieren in zijn verwerkt nou wel of niet? Het gerecht wordt uiteraard verwarmd maar is dat warm genoeg? Ga vanavond uit eten bij de Italiaan en spaghetti carbonara is m'n lievelings
Ja hoor, sowieso zijn rauwe eieren niet zo erg als bijv rauw vlees. Ze kunnen hooguit salmonella bevatten (die kans is echt heel klein) en dan wordt je er zelf ziek van, niet de baby. Lekker bestellen dus!
Volgens mij mag het niet. Het rauwe ei wordt net voor het opdienen toegevoegd aan de pasta en er door geroerd. Als het een 'officiele' carbonara is dan wordt de pasta na toevoegen van het ei niet meer extra verhit. Natuurlijk is de pasta warm dus stolt het ei gedeeltelijk maar niet helemaal. Ik zou het risico niet nemen.
Ik eet zelf rauwe eieren in bereidingen die ik zelf maak, omdat je dan de eieren kan spoelen/afwassen en dan verklein je de kans op salmonella tot 1/20 000. En zoals hierboven gezegd, salmonella kan niet rechtstreeks kwaad voor je kleintje, je bent er alleen zelf flink ziek van. Je moet dus zelf een beetje de overweging maken...
Hoezo verlaag je de kans door eieren te wassen Pinkie? Je wordt toch ziek van het rauwe ei dat je eet en dat heeft toch niets met een al dan niet gewassen schil te maken?
Salmonella komt meestal van de kip zelf, en dus van resten uitwerpselen op de eieren, de bacterie komt dan pas tijdens het breken van je ei in je rauw ei zelf. Als je de eieren wast, dan verklein je deze kans enorm (wel pas wassen vlak voor je de eieren gebruikt, anders was je het beschermlagen eraf en worden ze rot). Er bestaat ook een kans dat salmonella in de eierdooier zelf zit, maar dat is dus een kans van 1/20 000.
Ok dat wist ik niet, thanks. Maar dan vormt een zacht gekookt ei eigenlijk ook geen gevaar aangezien de buitenkant van het ei dan verhit is geweest tot 100 graden toch?
Hetzelfde gevaar van 1/20000 dus Het blijft natuurlijk een afweging die je zelf moet maken, maar ik vond een spiegeleitje het risico wel waard :-D Vooral omdat het niet rechtstreeks de gezondheid van je kindje is die je in gevaar brengt.
Ik zou het niet doen, er wordt inderdaad net voor het opdienen rauwe eieren aan het gerecht toegevoegd.
Thnx dames! Ik vond het ook een twijfelgeval. Ik heb het daarom toch maar gewoon gevraagd, of er rauwe eieren in verwerkt zijn. Normaal doe ik dat nooit, neem dan gewoon wat anders. Maar omdat ik het zo lekker vind... Nou ze zaten er niet in. Dus ik heb lekker gesmikkeld
Beetje late reactie Maar je kan toch gewoon zeggen dat je geen rauw ei op je bord wilt omdat je zwanger bent?
Je bedoelt gepasteuriseerd denk ik. Gesteriliseerde rauwe eieren bestaat niet, steriliseren gebeurt boven de 100 graden en dat red je niet met ei. (Bron: man = chef)