Mag carbonara saus nou wel of niet?

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Roodwang83, 9 mei 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Roodwang83

    Roodwang83 Actief lid

    12 okt 2015
    263
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hoi dames,

    Ik lees verschillende dingen op internet. Maar mag carbonara saus waar rauwe eieren in zijn verwerkt nou wel of niet? Het gerecht wordt uiteraard verwarmd maar is dat warm genoeg?

    Ga vanavond uit eten bij de Italiaan en spaghetti carbonara is m'n lievelings:)
     
  2. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.646
    5.686
    113
    Waarom niet? Word idd verwarmd.
     
  3. Roodwang83

    Roodwang83 Actief lid

    12 okt 2015
    263
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ja ik las dus ergens dat het gerecht niet warm genoeg gemaakt wordt om het te mogen eten.
     
  4. Veera

    Veera Niet meer actief

    Ja hoor, sowieso zijn rauwe eieren niet zo erg als bijv rauw vlees. Ze kunnen hooguit salmonella bevatten (die kans is echt heel klein) en dan wordt je er zelf ziek van, niet de baby.
    Lekker bestellen dus!
     
  5. Tessss

    Tessss Fanatiek lid

    9 jul 2015
    1.240
    445
    83
    Volgens mij mag het niet. Het rauwe ei wordt net voor het opdienen toegevoegd aan de pasta en er door geroerd. Als het een 'officiele' carbonara is dan wordt de pasta na toevoegen van het ei niet meer extra verhit. Natuurlijk is de pasta warm dus stolt het ei gedeeltelijk maar niet helemaal. Ik zou het risico niet nemen.
     
  6. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Ik eet zelf rauwe eieren in bereidingen die ik zelf maak, omdat je dan de eieren kan spoelen/afwassen en dan verklein je de kans op salmonella tot 1/20 000. En zoals hierboven gezegd, salmonella kan niet rechtstreeks kwaad voor je kleintje, je bent er alleen zelf flink ziek van.

    Je moet dus zelf een beetje de overweging maken...
     
  7. Tessss

    Tessss Fanatiek lid

    9 jul 2015
    1.240
    445
    83
    Hoezo verlaag je de kans door eieren te wassen Pinkie? Je wordt toch ziek van het rauwe ei dat je eet en dat heeft toch niets met een al dan niet gewassen schil te maken?
     
  8. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Salmonella komt meestal van de kip zelf, en dus van resten uitwerpselen op de eieren, de bacterie komt dan pas tijdens het breken van je ei in je rauw ei zelf. Als je de eieren wast, dan verklein je deze kans enorm (wel pas wassen vlak voor je de eieren gebruikt, anders was je het beschermlagen eraf en worden ze rot).

    Er bestaat ook een kans dat salmonella in de eierdooier zelf zit, maar dat is dus een kans van 1/20 000.
     
  9. Tessss

    Tessss Fanatiek lid

    9 jul 2015
    1.240
    445
    83
    Ok dat wist ik niet, thanks. Maar dan vormt een zacht gekookt ei eigenlijk ook geen gevaar aangezien de buitenkant van het ei dan verhit is geweest tot 100 graden toch?
     
  10. Pinkie88

    Pinkie88 Fanatiek lid

    13 dec 2015
    3.747
    4.267
    113
    Hetzelfde gevaar van 1/20000 dus :)
    Het blijft natuurlijk een afweging die je zelf moet maken, maar ik vond een spiegeleitje het risico wel waard :-D Vooral omdat het niet rechtstreeks de gezondheid van je kindje is die je in gevaar brengt.
     
  11. Mss86

    Mss86 Fanatiek lid

    24 nov 2015
    1.018
    157
    63
    Ik zou het niet doen, er wordt inderdaad net voor het opdienen rauwe eieren aan het gerecht toegevoegd.
     
  12. Roodwang83

    Roodwang83 Actief lid

    12 okt 2015
    263
    0
    16
    NULL
    NULL
    Thnx dames!
    Ik vond het ook een twijfelgeval. Ik heb het daarom toch maar gewoon gevraagd, of er rauwe eieren in verwerkt zijn. Normaal doe ik dat nooit, neem dan gewoon wat anders. Maar omdat ik het zo lekker vind... Nou ze zaten er niet in. Dus ik heb lekker gesmikkeld
     
  13. Adriana85

    Adriana85 VIP lid

    20 okt 2010
    6.081
    25
    48
    Beetje late reactie :)

    Maar je kan toch gewoon zeggen dat je geen rauw ei op je bord wilt omdat je zwanger bent?
     
  14. Lente1990

    Lente1990 Lid

    14 mei 2016
    11
    0
    0
    NULL
    NULL
    Het word afgeraden vanwege salmonella idd...maa dinkans is klein en ongevaarlijk voor je kleine..
     
  15. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik dacht dat ze in de horeca gebruik maken van speciaal gesteriliseerde rauwe eieren?
     
  16. ER14

    ER14 Fanatiek lid

    17 apr 2013
    3.127
    2
    0

    Je bedoelt gepasteuriseerd denk ik. Gesteriliseerde rauwe eieren bestaat niet, steriliseren gebeurt boven de 100 graden en dat red je niet met ei. (Bron: man = chef)
     

Deel Deze Pagina