Hier ben ik het helemaal mee eens, zeker at betreft je man. Hier eten de kinderen ook iedere dag rauwkost. Lekker bij een pastamaaltijd, of in de bakjes naar het overblijven. Als je niet goed weet wat je met groente kan koken, kun je eens kijken naar de inhoud van maaltijdboxen die je kunt bestellen. Zitten creatieve recepten tussen.
Natuurlijk heb ik ook groentes die ik niet erg lekker vind, bijvoorbeeld spinazie. daar ben ik op gaan Googlen en toen stuite ik op een lekkere variant. Italiaanse spinazie stamppot en doordat er veel andere ingrediënten inzitten proef ik de spinazie niet zo erg meer.
Hier lust man ook weinig, kids lusten Gelukkig wel veel. Hij lust alleen preischotel/macaroni, penne/pastaschotel/stoofschotel/lasagne/sla, prei , sperziebonen, tomaat, paprika champignons/wereldgerecht beef shanghai/patat, pizza, pannekoeken Hier gaat dus groenten door de pasta, sla met veel rauwkost er in, wraps met groenten enz Hij is eet regelmatig op zijn werk waardoor wij dingen eten wat hij niet lust. En maak ook gewoon groentes die hij niet lust, dan eet hij alleen aardappelen en vlees.
Pasta en nasi kan heel wat groentes door. Je kookt nooit kort zit er nog wel smaak in? je kunt ook eens aardapel puree proberen. krieltjes in de wok. en groentes zoals bloemkool prei witlof boontjes kan een sausje. of sju. bij bietjes is appelmoes ook lekker. Mijn ma kookte droog en zonder smaak dus ik deed overal appelmoes op. nu ik op me zelf ben met gezin is dat vervangen door sausje of een heel klein beetje appelmoes.
Lust ik niet kan ik ook niets mee hoor. Was meer een reactie op een zin van iemand die schreef " niet aanstellen, gewoon eten wat de pot schaft" Was benieuwd of mensen daar dan rekening mee willen houden.
Mijn man, maar vooral mn kinderen eten niet graag groenten. Mn dochter eet inmiddels graag wortel dus dat geef ik haar dan ook elke dag tijdens het koken. En zelf eet ik dan ook een worteltje of 3 weg, in reepjes gesneden. Voor andere kleuters, vriendinnetjes van dochter, zet ik dan ook vaak rond half 5 wortel, tomaatjes, komkommer in reepjes op tafel en dat gaat er meestal goed in. Wij hebben geen vast 'ritme' qua avondeten, geen basis menu. De kinderen eten graag spinazie met vissticks, diep vries a la crème dus niet echt goed maar beter als niets. Maar toch weerhoudt het mij er niet van om genoeg groenten te eten. Ik maak bijvoorbeeld vaak een roerbak gerecht; gebakken kip stukjes, met wortel, broccoli, courgette. En dan zilvervliesrijst erbij. Pastasaus maken we nu met een zakje van knorr 'natuurlijk lekker' want mn man vind de zelfgemaakte niet lekker. Ik doe daar spinazie, wortel en courgette door. Een paar keer per week eten we een lekkere salade. Man en kinders eten dit niet allemaal mee. Ik eet ook graag witlof salade, een stronk witlof met wat stukjes belegen kaas, appel, pecan nootjes, restje kip van de dag ervoor. Zo eet ik zo een stronk witlof weg, of als lunch of bij een ongezonde maaltijd.
Groenten zijn op zoveel wijzen klaar te maken, dat je toch altijd wel een oplossing moet kunnen vinden. Als gekookt niet bevalt, dan kort stomen, in de oven, wokken of rauw. Gewoon proberen lijkt me. Neem bijvoorbeeld pastinaak, kun je in frietjes snijden, veel kerrie, beetje zout en olijfolie erbij, 40 minuutjes op een bakplaat in de oven en tussendoor een of twee keer husselen. Heerlijk en je eet wel groenten. Met broccoli kun je een stamppot maken met zoete aardappel. Eventueel wat andere groenten erdoor (paprika bijvoorbeeld) en wat kaas en walnoten. Dan is de broccoli niet overheersend en smaakt de groente heel anders. Kortom, wees creatief en wanneer men gewend is aan groenten eet men t opeens ook op wanneer t bereid wordt zoals ze t eerst niet lustten. Ik heb zo mijn vriend ook alles voorgeschoteld en krijg nu nergens meer op dat ie t niet lust. Alleen gekookte bloemkool blijft hij minder lekker vinden, maar die roerbak ik dus altijd met een uitje en knoflook en wat kruiden om t lekker te maken. Mijn neefje eet thuis bijna geen groenten en als ik t op creatieve wijze bereid, eet hij vrijwel alles... Als kind moest ik altijd minimaal een bepaald aantal happen van groenten nemen als ik die niet lustte. Uiteindelijk wen je dan aan alle smaken. Ik denk toch gewoon doorzetten ermee hoor. En als ouders moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven en alles gewoon eten. Kortom, laat t gewoon zijn voor je kinderen om alle dingen te eten en geen onderscheid te maken. Als ze zien dat je bij de helft zegt dat je t niet lekker vindt, wordt het voor hen normaal om slechts weinig lekker te vinden en eten ze dus alleen wat ze echt heeeel lekker vinden. Ze leren zo niet te eten wat ze wel lusten maar eigenlijk gewoon minder lekker vinden.
Pfff dat er nog vrouwen zijn die met een man om kunnen gaan die niks lust zeg!! Echt vreselijke afknapper. Na een week was ik al weggerend. Verwend gedoe.
Oh en trouwens; hij lust geen bloemkool. Maak eens een curry van bloemkool, wortel, linzen en een gekookt ei erbij. Met zilvervlies rijst. Dat smaakt echt heel wat anders als de bloemkool die mn schoonmoeder maakt.
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hele makkelijke kinderen heb met eten. Man lust minder maar eet gelukkig ook maar 2 a 3 keer per week thuis. Mijn kinderen hebben wel fases van slecht eten, omdat ik weet dat het een fase is maak ik er geen strijd van.
Probeer creatief te zijn! Ik werd vroeger verplicht tot 5 keer per week gekookte aardappelen en een groente. Ik zat regelmatig kokhalsend aan tafel, ik vond alles écht vies. Behalve sla en witte bonen in tomatensaus Vanaf de dag dat ik uit huis ben heb ik nog geen enkele keer gekookte aardappelen gegeten en ook geen gekookte groenten meer. Maar ik kwam er achter dat ik een preischotel wel heerlijk vind, en daar zit toch echt gekookte aardappel en heel veel prei in. En asperges aten we vroeger thuis nooit, en daar ben ik nu dol op. Bloemkool vind ik gekookt echt niet lekker, maar in de oven? Zaaaalig! Of boontjes, maak daar boemboe boontjes van. Of een groente wokken, met bijvoorbeeld ui, paprika, champignons, mais. En dan geen woksaus gebruiken, maar echt puur. Hartstikke lekker! De pizza zelf beleggen met heel veel verse groente Heel veel groente wokken met een overheersend woksausje (therikyaki bijvoorbeeld) en daar rijst bij serveren. Ongemerkt krijg je dan flink wat groentes binnen En dit zijn dan alleen nog maar de gerechten waar de groente overduidelijk aanwezig is. Maar mijn lasagne zit echt bomvol met groenten, maar ik snijd ze allemaal heel erg fijn, dat is echt niet terug te vinden in de saus. Maar dat tel ik niet als gezond
Dit. Ik zorg wel dat er goed afgewisseld wordt, zodat ze niet dagen en dagen achtereen weinig eten, maar zeker bij een volwassen man zou ik denken: niet lusten zit tussen je oren. Hij moet zichzelf een schop onder zn hol geven en gewoon leren groente te eten. Als ik je weekschema zie, schrik ik echt. Groente hoort ELKE dag op tafel. Als je een keer friet of pannenkoeken eet, is dat prima, maar wekelijks een vaste dag is al niet handig en zeker niet meerdere dagen per week. Met soep kun je veel binnensmokkelen, dus ga dat zelf eens maken. In blik zit er veel te veel zooi bij in, met name zout. Kijk verder ook eens naar andere manieren om dingen klaar te maken. Bloemkool kun je gebruiken om wraps te maken, waar je dan weer paprika en mais bij in kunt doen bijvoorbeeld. Curry vinden ze hier erg lekker. Daar gaan erwtjes, sperciebonen, kikkererwten, minimais, tomaten en/of sugarsnaps bij in en komkommer doen we daar altijd bij. Zo gaan er ongemerkt toch best wat groenten mee.
TS, als hij witte bonen eet dan eet hij alsnog geen groenten... En stoofpeertjes zijn fruit. Ik zou niet te Hollands koken. Bepaalde groenten vind ik op die manier namelijk echt niet lekker (bv bleekselderij, spinazie) maar verwerkt in andere gerechten (bv spinazie op z'n Arabisch met rijst, of spinazie dhal dus met linzen) juist heerlijk. En áls je dan toch avg kookt zou ik de groenten stomen in plaats van koken... Zo behoud je de vitamines en heeft het veel meer smaak. Salades kan met meer dan sla, komkommer en tomaat. Wij maken vaak een salade met geraspte wortel waar verder van alles in kan/gaat: mais, paprika, tomaat, sla (niet altijd alles tegelijk), van rauwe spinazie kan je ook lekkere salades maken overigens. Idem met bieten. Die vinden wij juist het lekkerste als salade! En met lauwe sperzieboontjes en verse basilicum kan je ook een lekkere salade maken. Als ouder geef je toch onbewust je voorbeeld door aan je kinderen. Mijn moeder was absoluut niet een moeilijke eter maar het weinige dat zij niet lustte (gekookte andijvie) lust ik dus ook niet, omdat ze dat wel eens liet merken. Dan krijg je er automatisch een afkeer van. Mijn schoonmoeder verwerkt bloemkool trouwens gewoon door de couscous enzo. Vreemd genoeg lust mijn man het juist alleen op de Nederlandse manier. Overigens was mijn man als kind vroeger ook heel moeilijk met groenten (niet door z'n vader want die was er nooit) maar dat is "gewoon" vanzelf goedgekomen toen hij ouder werd. Ik denk ook wel dat dat komt omdat mijn schoonmoeder best eenzijdig kookte, bijna alleen maar tajine en couscous.
Mijn man zei vroeger weleens; bij mijn moeder kreeg ik biefstuk als ik ziek was of mijn moeder deed altijd een maizena-papje bij de bloemkool... Toen heb ik gezegd; dan ga je toch lekker weer bij mammie wonen (Even off topic )
Heb niet alles gelezen, maar je kan ook lekkere zomerstampot maken, soepen (koud of warm), salades (ook voor op brood), of b.v. kaassausjes over de groente gooien?
Iedereen roept heel makkelijk: Eten wat de pot schaft! Ik maak ook niks anders klaar voor dochter als ze het niet eet. Maar ik kan haar niet dwingen te eten! Als ze niet wil, dan houdt het op. (ik maak niks anders) Ik kan het er moeilijk in proppen toch? Stimuleren, oke!
Eten wat de pot schaft en anders heb je een keer honger. Echt hoor, gekkigheid. Er zijn hier in huis 2 uitzonderingen: de kinderen en ik lusten geen zuurkool, en mijn man gruwelt van rode bietjes. En daar kan ik mee leven. Want dan blijft er nog zoveel over om op tafel te zetten. Maar dat gemuts wat TS beschrijft zou ik echt niet accepteren. Niet van de kinderen, maar al zeker van mijn man niet.
nee dat wordt hier ook niet bedoeld. Eten wat de pot schaft was volgens mij vooral bedoeld tov de volwassen mannen. En dit topic komt nav een ander topic waarin in bepaalde weekmenu's maar 2 of 3 keer per week groenten aangeboden wordt. Dat is natuurlijk iets anders dan een kind dat weigert.