Zowel de juf als wij hebben het vermoeden dat onze zoon (groep 3) dyslexie heeft. Ik heb 't eerst nog even willen aanzien, de juf geeft aan dat het nog te vroeg is om te testen, maar...als we eerlijk zijn...het lijkt er toch echt wel op. (Zal nu niet op details ingaan). Ik heb zelf enorm snel leren lezen, ons hele gezin was 'boekenwurmerig'. Mijn man is ook een lezer, onze dochter leerde razendsnel lezen en geniet enorm van boeken... dus ik heb totaal geen beeld van hoe het is om niet goed te kunnen lezen. Ik vind het sneu voor hem omdat ik ook voel dat hij iets 'leuks' mist, hij heeft er geen plezier in, maar ik vraag me ook af waar hij nog tegenaan gaat lopen. Waar moeten we rekening mee houden? Ik realiseer me dat er niet een eenduidig antwoord is en dat de mate van dyslexie kan verschillen. Waar liep jij tegenaan door dyslexie? Is het een last of heb je er een goede draai aan weten te geven?
Ik werd heel goed begeleid. Een jaar op een andere school gezeten en daarna naar een reguliere school. Lezen is nooit mijn hobby geweest. De boeken wat ik heb gelezen kan je misschien op 2 handen tellen. Dit waren dan de verplichte boeken je ik moest lezen voor school Toch leesboeken. Informatieve boeken vind en vond ik wel leuk maar ik lees een boek liever van achter naar voren uit wat wel kan bij informatieve boeken want je leest wat je wil Nederlands is niet mijn sterkste kant maar echt last ondervind ik niet. Jij kan denken dat het vervelend is dat je zoontje niet graag leesboeken leest maar je zoontje leest niet graag boeken dus hij heeft niet het gevoel dat hij iets mist.
Dank je Sydneys, en je hebt gelijk , ik ga uit van mijn eigen ervaring (ik was/ben echt gek op lezen). Hij heeft andere kanten die sterk ontwikkeld zijn, en wat het ook wordt met zijn dyslexie, een geweldig kind blijft hij sowieso
Kijkende naar mijn man: hij heeft een hekel aan lezen, leest ook voor met vrij kromme zinnen en intonatie die niet klopt, maakt veel spellingsfouten en zinsopbouwfouten. Hij wilde er zelf niets mee doen als puber, maar is door de slechte resultaten op spelling en taal wel van gymnasium naar mavo gezakt (de rest van de vakken haalde hij op zijn sloffen). Mijn man kan links en rechts trouwens ook niet uit elkaar houden. Als ik naar onze oudste kijk (ze zit nu in de onderzoeken naar dyslexie): zij is gek op lezen en leest echt alles! Ze leest ook vrij vlot en begrijpt alles goed, maar hardop is een drama. Haar grootste probleem is een reken-, spellings- en taalscore die totaal niet past bij haar verdere ontwikkeling. Het frustreert haar enorm dat dingen niet lukken wat dat betreft. Klokkijken, rekenen met tafels, geld en tien-, honderd-, duizendtallen verloopt erg moeizaam etc.
Dank je Abri. Ik kan me de frustratie van je dochter goed voorstellen! Het is dus nieuw voor mij dat je vlot kunt lezen maar moeite hebt met hardop lezen. Mijn zoontje kent alle letters perfect maar zodra het een woord wordt, is er geen herkenning. Al leest hij 10 keer 'kast', hij blijft het spellen. En soms ook weer de verkeerde letters. Hij heeft juist met rekenen etc heel hoge scores maar zeer laag met lezen. Wat je over je man zegt valt me ook op, dat hij links en rechts niet uit elkaar kan houden. Ik heb net een boekje gekocht over dyslexie, geschreven door een leerkracht die de nadruk legt op de hersenen: ze zegt dat het ook gaat om de samenwerking tussen de hersenhelften en dat je die bij jonge kinderen zou moeten stimuleren., Niet alleen maar oefenen met lezen maar bvb leren touwtjespringen, letters maken van klei en daar opdrachten mee doen, etc. Ik ben nog niet in het boek begonnen maar ben zeker van plan om de opdrachten te gaan volgen
Bij onze beide dochters vermoeden dyslexie. Onze oudste scoord net te goed om getest te mogen worden terwijl de juf in groep 3 ervan overtuigt is dat ze het heeft. Ze zit nu in groep 4. Dus even getest worden gaat niet altijd even makkelijk. Onze jongste, groep 3 is er ook een vermoeden. Maar je kan pas testen na 3 slechte Cito scores. Dus pas in groep 4 gebeurt dit op zijn vroegst als je voldoet. Oudste was vooral boos en gefrustreerd en jongste is juist verdrietig
Ja, dat heb ik ook begrepen, Suus, dat je pas na een tijd mag testen. Dus dan moeten onze kinderen zich toch een beetje door groep 3 heen ploeteren. Hoe moet dat nu met je dochter die net te goed scoort voor testen?
Hier moest er trouwens inderdaad ook een X aantal keer een D/E score zijn en vervolgens handelingsplannen met extra ondersteuning geschreven en uitgevoerd worden. Vervolgens uiteindelijk aangemeld voor dyslexie-onderzoek, waar ook weer 4 maanden overheen gingen voordat het uitgevoerd kon worden, maar ondertussen zit ze nu dus al in groep 5 en loopt een ruim jaar achter op spellingsgebied en taal.
Ik ben ook wel benieuwd wat het voor problemen kan geven op de middelbare school en als volwassene. Mijn zoon zit in groep 7 en nu zit hij pas in het traject voor het testen op dyslexie. Hij heeft nooit uit zichzelf een boek gepakt. Altijd pas nadat het verplicht moest. Hij heeft al lange tijd RT op school voor het lezen. Nu heeft hij een redelijk AVI-niveau, maar hij valt uit op de DMT toets. Daar haalde hij nu voor de derde keer op rij een E score. Hij heeft moeite met zich concentreren op zijn werk. (misschien een gevolg van het moeizaam kunnen lezen van de tekst?) Nu is het afwachten tot hij getest is en wat daar uit komt. Ik ben heel benieuwd.
Ze wordt extra begeleid en werk op haar niveau aangeboden. Daarnaast voor elk rapport dmt afgenomen, hoeft niet, maar kan helpen om test aan te vragen voor dyslexie. Beide bekend bij ib-er. Intelligentie onderzoek is afgenomen omdat uit te sluiten, scoorde gewoon gemiddeld dus dat is oorzaak niet. Wel visueel ingesteld en moeite automatischer. Dus uitleg door leerkracht moest meer visueel om haar te helpen. Jongste word ook iq test afgenomen binnenkort om startpunt te hebben
Dank voor de uitleg Suus. Ik zie dat ik nog een heleboel termen moet gaan leren. Mijn zoon is ook erg visueel ingesteld.
Hoi! Ik heb zelf dyslexie, dit is ontdekt toen ik in de brugklas zat. Het kwam voor mij, maar ook wel voor mijn ouders als een verrassing. Ik las (en lees) namelijk heel graag, kon nog voor groep drie zelf al boekjes lezen en wilde pertinent elke avond Lingo kijken. Toch maakte ik af en toe rare spellingsfouten. Baker in plaats van bakker, of bedreigen in plaats van bedreiging. Hierdoor wilde mijn middelbare school dat ik een speciale toets zou afleggen. Op basis van deze resultaten heb ik via het dyslexie instituut (geen idee of dat echt zo heet) een gehele dag allemaal toetsen en oefeningen moeten doen. Hieruit kwam naar voren dat ik dyslexie heb. Op mijn middelbare school kreeg ik een speciale pas. Hierdoor mocht ik langer over toetsen doen (wat gelukkig nooit nodig was) en mocht ik, als ik dit zou willen, de toetsen op A3 formaat krijgen (zodat het lettertype groter was). Verder kreeg ik verplicht 1 uur per week extra les in Nederlands. Hierdoor ken ik als geen ander de regeltjes omtrent -d, -dt etc. Pas toen ik wilde doorleren, kreeg ik voor het eerst met enige weerstand te maken. Op de hogeschool waar ik een HBO opleiding wilde doen, moest ik eerst op gesprek komen waarbij duidelijk werd vermeld dat ik geen voorkeursbehandeling zou krijgen, dat er geen rekening gehouden werd met mijn dyslexie en dat zij eigenlijk vaker studenten afwezen dan toelieten met dyslexie. Ik mocht uiteindelijk toch de opleiding daar volgen omdat ik zeer goede cijfers had gehaald op de havo. Mijn ervaringen: Ik lees graag, heb alleen af en toe moeite met schrijven (ik zie mijn eigen fouten niet). Als je een meewerkende school hebt, dan komt dit je ontwikkeling ten goede. Dyslexie wil niet per se zeggen dat je dommer bent of minder goed kan leren. Mijn broer heeft overigens ook dyslexie, maar dan echt een zware variant. Hij leest niet graag, nooit gedaan ook. Hij maakt veel spellingsfouten. Hij kon ook niet goed meekomen op school, omdat hij ook niet wilde lezen (want dan werd hij onzeker). Hij heeft zijn middelbare school niet afgemaakt. Maar, inmiddels heeft hij een goede baan als verkoper (hij kan heel goed 'lullen'), een mooi huis en een lekker inkomen. Hij kan nu namelijk iets doen waar hij wel goed in is.
Nog een toevoeging trouwens over mijn broer: Op de basisschool werd hij bestempeld als dom, een trage of luie leerling. Hij moest in groep 4 blijven zitten omdat hij niet kon meekomen met lezen. Er was daar geen begrip voor hem. Mijn moeder had vaker geopperd dat zij vermoedde dat hij dyslectisch was, maar in die tijd (begin jaren ' 90) was het ook nog niet zo bekend. Mijn moeder werd uitgelachen. Uiteindelijk is mijn broer daar een beetje door 'verpest'. Hij raakte ongemotiveerd omdat hij werd behandeld als een dommerik, terwijl hij echt wel havo/hbo niveau heeft. Hij kan gewoon niet goed lezen, dus hij moet leren op een andere manier (door luisteren en inderdaad door visualisaties). Had hij dezelfde begeleiding gekregen als ik, dan had hij waarschijnlijk wel een papiertje (diploma) gehad en wellicht ook minder weerstand tegen het lezen.
Mijn ervaring met dyslexie, andere hebben er meer last van dan ik zelf Ik ben getest toen ik 7 was, het kwam er uit toen uit dat ik het had. Maar ze konden er eigenlijk nog helemaal niets mee want het was vrij onbekend. Dyslexie word vaak alleen naar taal gekeken maar het ja meer omvattend. Ik lees heel graag, maar bij mij zit het echt in spelling. Overigens ook in twee dingen tegelijk doen, ik kon pas heel laat fietsen en touwtje springen. Nu ervaar ik het met autorijles dat ik het lastig vind dat ik veel tergelijke tijd moet doen. Ik ben slecht in nummerrekens onthouden (datums, telefoonnummers enzo) en je leert jezelf foefjes door je leven heen om het een beetje te omzeilen. Ik heb overigens op mbo en hbo extra ondersteuning mogen aanvragen. Op het hbo kreeg ik standaard extra tijd en als ik veel moest schrijven mocht ik een laptop gebruiken. En ik heb de Nederlandse taaltoets niet hoeven doen die verplicht was. Ik ben visueel ingesteld. Ook op de basisschool werd ik als luie leerling bestempeld en als dom. Ik heb heel hard moeten vechten om hbo te mogen doen. Want ik ben na de middelbaren school op mbo niveau 2 gezet. Ik werd nooit gemotiveerd op school omdat ze dachten dat ik dom was. Pas op het mbo hebben ze een iq test laten doen en daar kwam hbo niveau uit. Op mijn werk moet ik alle officiële stukken na laten lezen. Maar omdat je tegenwoordig haast alleen nog maar met computers werken vallen de spelfouten heel erg mee.
Poema, dankjewel voor je uitgebreide reactie. Ik begrijp nu dat het vermogen tot lezen niet alles zegt over dyslexie. Jij las goed en graag. Maar in spelling maakte je fouten. Ben blij dat je goed begeleid bent (tests, pas) maar wat naar dat de Hogeschool zo weinig begrip toonde. Dat is eigenlijk heel fout zeg... Voor je broer vind ik het echt sneu. Het is al moeilijk genoeg maar om dan ook nog allerlei stempels te krijgen. De juf van mijn zoon zei: hij is te pienter, ik kan het niet op slordigheid of luiheid gooien dus ik denk echt dat er iets aan schort. Kijk, dat vind ik fijn, ze erkent hem in wie hij is en snapt dat hij niet lui is. Integendeel, hij doet zijn stinkende best maar ik snap en voel zijn frustratie ook. Ik heb veel aan je verhaal!
Suzzert, dankjewel! Wat rot dat er zo weinig aandacht voor was, je was nog maar 7. Ben blij dat jij er goed mee om kunt gaan. En inderdaad, lang leve de spellingscorrectie Overigens, in dat boekje dat ik noemde, daar hebben ze het ook over oefenen met touwtjespringen. Heeft te maken met verbinden van de hersenhelften. (ik denk: springen + touw draaien tegelijk). Kortom, dyslexie is een hersending en heeft niets te maken met IQ.
Dat boek ik ook . Wel oefeningen uit gedaan, nu op andere oefeningen. Alles bij elkaar was een beetje veel. Toevallig kon de oudste in groep 1 al touwtje springen, zelfs in uit. Maar dat terzijde.