Even een zijstraatje. On topic; wat voor ons lekker werkt, is geld sparen met dingen die we niet direct merken. Zo kopen we altijd koopzegels. Die kleine bedragen merk je niet zo in je portemonnee en ineens zit je boekje vol en doe je de weekboodschappen bijna gratis en dát merk je wel!
Als wij volledig op onze kachel stoken (hoog rendement kachel met warmteuitgangen in het trapgat) gebruiken we 200m3 gas per jaar. Voor een normaal gezin ligt het gasgebruik gemiddeld rond de 1800. Hout hebben wij altijd gratis en dan de betere soorten ook zoals eiken en kersen. Niet van dan waaibomenhout zoals wij dat noemen dat het binnen vijf minuten weggebrand is zonder dat het echt heet wordt. Dennen is ook gevaarlijk in een openhaard. Dat knettert en vonkt te veel.
Nee, je hoeft niet extra dingen te eten maar je moet wel ánders eten. Gewoon aardappel/vlees/groente en dan het vlees weglaten is niet de verstandigste manier. Ook leven op pizza en snoep, wat in principe een vegetarisch dieet is, is niet echt gezond. Als je goedkoop en gezond vegetarisch wilt eten, dan kun je veel koken met bonen, eieren, tofu, wat nootjes, een beetje kaas (al is kaas niet zo'n handige bron van eiwitten omdat het erg vet is), paddestoelen, enz. Om er voor te zorgen dat je echt meteen een 'volledig eiwit' binnenkrijgt (wat in het geval van vlees direct zo is, maar bij planten door het lichaam wordt samengesteld), kun je bepaalde dingen combineren waardoor je beide helften in het eten hebt zitten. Zo zorgt rijst in combinatie met bonen voor een volledig eiwit, of bijv. tarwe met kikkererwten (brood met hummus is erg lekker).
Tanken op donderdag bij tango scheelt ook een hoop Voor degene die online boodschappen doen bij jumbo code deze week is BEDANKT 2016 10 euro korting bij besteding van 50 euro en TOMMIES voor doosje gratis tommies snacktomaatjes of komkommer wel in je winkelmandje doen
Goed de aanbiedingen bekijken bij bijvoorbeeld de supermarkt en kruidvat, enz. Niet alleen A merken kopen. Als dan je favoriete wasmiddel oid voor 50% is haal je gelijk een jaarvoorraad Vlees etc. ook in de aanbieding kopen en per stuk in een stukje invriezen. Scheelt een hoop! Kleding alleen in de uiterste uitverkoop kopen... Spullen die je nodig hebt tweedehands of marktplaats... Maar dit zijn vast allemaal dingen waar je al aan hebt gedacht. Ook even kijken naar je vaste lasten. Hypotheek: hoeveel rente betaal je en is het de moeite waard om over te sluiten? De rente is nu heel laag. Zorgverzekering: is er een goedkoper alternatief? Dit geldt ook voor energie en water. Telefoonabbo's weg en gewoon beltegoed kopen. Thuis kun je dan appen. Voor de huistel en internet: vast bedrag per maand zodat je niet hoeft op te letten hoeveel je mag bellen thuis. Auto: hoeveel betaal je aan belasting en verzekering, benzine? Is er een goedkoper alternatief? Loterijabbo's, tijdschriften, enz lekker opzeggen!
Toen ik strak op MN boodschappen budget moest letten pinde ik meestal het weekbudget zodat ik niet te veel uit kon geven en als ik een boodschappen lijstje maakte schreef ik achter elk product hoeveel ik uit mocht geven. Dan wist ik tevoren wat ik maximaal kwijt zou zijn en de sport was natuurlijk eronder te blijven Vb melk 1 euro 5x groenten 8 euro, broodbeleg 7 euro etc
Kado's vooruit kopen in de aanbieding of opruiming. Kleding net zo of bijv. bij Primark. Wasmachine op lagere temperatuur en minder wasmiddel. Was niet meer in de droger maar ophangen. Scheelt 1 per keer.
Wij kijken naar de aanbiedingen en 1x in de maandboodschappen halen. spaarkaarten van de plusmarkt. wassen 1x in de week. Kleding zo goedkoop mogelijk, als we leuke kleding een keer zien dan kopen we die.
Beste tip tot zover vind ik niks achteraf betalen day je online koopt doe ik wel vaak en daardoor heb ik achteraf vaak nog dingen openstaan die ik even niet meer had bedacht. Het gaat veel te makkelijk... Verder maak ik ook boodschappenlijstjes voor week boodschappen waarbij ik zoveel mogelijk gebruik maak van aanbiedingen. Veel zelf maken, weinig dure (en ongezonde) pakjes en zakjes. Wij zijn ook geen snoepers dus chocola, koekjes, chips ed hebben we niet in huis, net als frisdrank. We drinken voornamelijk water en melk. Als.je zo leeft scheelt dat voor mijn gevoel echt al de helft aan boodschappengeld. Als ik soms zie wat andere mensen allemaal in hun karretje smijten... ook met verzorgingsproducten zijn we behoorlijk op de gezonde toer, waardoor je, blijkt nu, ook enorm kunt besparen. We zijn bijvoorbeeld helemaal fan van kokosolie, dat is letterlijk overal goed voor. Geen bodylotion, dure dagcrème ed meer. Douchen doen we niet dagelijks en ook niet heel lang. De verwarming niet te hoog, warme trui aan doet ook wonderen. En op schoonmaakmiddelen kun je ook besparen. Zo gebruikt mijn schoonmoeder een heel arsenaal aan dure chemische rotzooi en bergen met schoonmaakdoekjes. Maar bijvoorbeeld azijn is erg veelzijdig, net als baksoda. Ik heb behalve dat ik veel geld bespaar trouwens ook veel minder rotzooi in huis, ruimte over in mijn kastjes. Ook niet onhandig.
Zo pakken wij het aan: 1) Alle inkomsten op een rij. Ik reken enkel de maandelijkse inkomsten, dus vakantiegeld, kinderbijslag e.d. gaan niet mee. 2) Alle vaste lasten op een rij, en dat bedrag maandelijks op een rekening storten waarvan alles automatisch wordt afgeschreven. 3) Berekenen wat je reguliere uitgaven zijn, of wat je maximaal zou willen uitgeven. Boodschappen, drogistkosten, kapper, tanken, uitgaan, kleding, alles. 4) Het uitgeven-bedrag terugrekenen naar een bedrag per week en dat iedere week op een vaste dag contant opnemen. Er vervolgens een sport van maken om hiervan ook nog over te houden. Dat kan je dan weer gebruiken voor extra's of als het hele gezin ineens naar de kapper moet of iets dergelijks. 5) Bepalen welke datum het begin van je maand is (bij ons is dat de 15e, dan komen de eerste inkomsten van de maand binnen) Sparen wat je dan nog op je rekening hebt staan. Alles wat groter is dan begroot gaat van de spaarrekening, daar zit je niet heel snel bij dus geef je bewuster uit. We komen wat vaste lasten betreft nooit voor verrassingen te staan. Verder letten we op wat we wanneer kopen. Kleding kopen we voornamelijk net na de kinderbijslag. Als we langere tijd rustig aan gedaan hebben en dus nog voldoende aan cash hebben slaan we de wekelijkse pinbeurt een keer over en kunnen we dat extra sparen.
Waar ik ineens aan dacht...ook restjes eten (1 pers porties) niet wegdoen. Ik ken in mijn omgeving niemand die dat bewaard...gooien ze weg, want ja toch niet genoeg voor allemaal. Wij bewaren al die 1 pers porties dus wel. Zoals vandaag eten we dus keuzemenu...allemaal wat anders we eten zo een aantal dagen "gratis" en de kinderen vinden het ontzettend grappig. Daarbij heb ik een gruwelijke hekel aan voedselverspilling.
Hahahah, zo, ik heb een heftige discussie gemist Wat ik doe, en wat ik vind dat iedereen moet doen die géén 130 wil rijden op de snelweg, is dit: Als ik echt geen haast heb, dan ga ik rustig met 90 voor een vrachtwagen rijden op de rechterbaan. Dikke prima, niks aan de hand. Maar zodra ik in wil halen, trek ik flink op, zodat degenen op de linkerbaan geen last van me hebben. Linkerbaan doe je met 130 tenzij er toevallig helemaal geen mensen in je buurt zijn. Ik rijd ontzettend veel op de snelweg en ik heb een grafhekel aan mensen die in gaan halen met 100 terwijl ik daar aan kom jassen met 135. Maar, eerlijk is eerlijk, als je schrikt van iemand die 'm met 100 opzij gooit naar links, dan ben je óók geen ervaren snelwegrijder... Volgens mij is 70% van de mensen op de snelweg een langzame inhaler, mensen laten zelfs vaak het gas lós als ze langs een vrachtwagen moeten. En je ziet van verre al welke slome sjonnie nóu weer zonder richting aan te geven zijn auto op de linkerbaan gaat gooien. Net als welke sukkels oneindig op de middenbaan blijven hangen terwijl ze links en rechts worden ingehaald. Het is strontirritant, maar niet zo verrassend.....
Ja.. laai die duscussie nog ff een keer op. Mijn grootste tip: vraag jezelf bij elke aankoop af: heb ik dit echt nodig of is het eigenlijk onzin of onnodig? Dat je dit niet doet bij een zak aardappels, snap ik. maar bij alle uitgaven die niet noodzakelijk zijn, vraag ik me dat af.
Een kleine tip: ik maak zelf mijn wasmiddel. Ik maak dat van 80 gram graspte marseille zeep (groene zeep kan ook, maar ruikt wat muffer) en 5 liter heet water en 20 druppels etherische olie (lavendel of rozenhout). Daar kan ik een kleine maand van wassen (elk wasbeurt een bolletje vol en voor de witte was een schepje soda erbij). Ik was zodoende een jaar lang met 1 kg marseille zeep (die koop ik als ik in Frankrijk ben, maar is ook in Nederland voor iets meer te koop) en geef daarmee nog geen 5,- per jaar uit. Ik let wel op dat de zeep niet van palmolie (daar wordt regenwoud voor gekapt) wordt gemaakt. Dit wasmiddel is ook voor de fijne was geschikt. Wasmiddelen zijn gewoon duur en niet nodig (als ik die volle schappen wasmiddelen zie in de supermarkt, ik begrijp er niets van). Oja, grasvlekken van mijn zoons op de knieen en andere vlekken borstel ik vooraf met ossengalzeep en alles wordt schoon en ruikt fris.