Nou niet perse dus. Het levend bewijs zit hier elke avond aan tafel. Maakte ook enkel krastekeningen (omdat een jongetje met motorische problemen daar veel complimenten op kreeg) bijvoorbeeld. Dus nee, dat is niet automatisch afgeschreven belize
de (taal) ontwikkeling van een kleuter is vol met sprongen. ook het leren in het algemeen is heel anders bij de kleuters. een kleuter leert op een andere manier. wat hij op een dag wel kan en kan hij het op de volgende dag gewoon niet. de juf ziet waarschijnlijk ook de momenten en de wisseling daarin. wat een kleuter moet leren lijkt misschien niet zo veel. maar het kind moet het op verschillende manieren laten zien en op verschillende momenten. het is meer hoe het kind 'reageert' op/ ipv/ wat hij doet met de instructies van de juf in combinatie met de werkjes/opdrachten. ken je het gevoel/ervaring dat je iets zoekt en je gaat naar de kast in de kamer, onderweg weet je zeker wat je gaat doen en zo doe de deur open maar op dat moment weet je niet meer waarom je daar bij de kast gekomen bent en wat je zocht? zo is het bij de kleuters heel vaak bij hun aangeleerde kennis en kunnen, om het ergens mee te vergelijken. gelukkig hebben zij daar geen last van(denken we!)stress maakt het wel lastig voor ze. het is niet makkelijk om een kleuter te zijn.
dat is wel wat heel anders saskia. ze ziet dus dat alle andere kinderen prachtige popjes etc tekenen, behalve dat een kind, dat toevallig complimenten krijgt en daar op gebaseerd krast zij keer op keer zonder dat zij complimenten krijgt?dat zou ik niet als klassiek voorbeeld voor 'relatief onderpresteren' geven. want dat zei je toch? Ik weet niet wat en waarom ze dat deed, maar dat is hoe ze is. een heel eigenzinnig kind! een terug naar relatief onderpresteren, hier heb ik ergens op internet een betere uitleg gevonden van wat relatief onderpresteren is: "kind dat relatief onderpresteert, laat resultaten zien die niet op het niveau zijn, dat verwacht zou mogen worden op basis van intelligentie en ontwikkelingsniveau, maar die nog wel voldoende zijn. Het kind zou makkelijk een acht of negen moeten kunnen halen of met de snellere kinderen mee moeten kunnen werken, maar haalt zesjes en zevens en werkt met de groep mee." Het belangrijkste is dat het kind er voor kiest om de sociale kant te ontwikkelen. dus met de groep mee gaat, wel die pop tekenen maar niet zo mooi als hij kan. bij relatief onderpresteren is het ook heel duidelijk te zien dat het kind echt goed/lekker zit in de groep.
saskia: anne S. een beetje kennende; ze test gewoon de juf. wat gaat er gebeuren als ik dat doe. ze is gewoon eigenzinnig en experimenteren enzo.
Je vindt het zelf belangrijk dat hij hetzelfde doet als thuis? Of vind je het vervelend dat de juf er zo'n nadruk op legt? Wat wil je zelf dat hij presteert in de klas? Een cito-toets afnemen bij een kind van 4 is weinigzeggend. Of zoveel als de waarde die jij het wil toekennen. Dus wees zeker van jezelf, jij kent je eigen kind en je weet wat hij kan. Laat jullie niet opjagen door de juf.
Heb er toevallig al eerder een topic over geopend. Over de cito en het resultaat. Van mij 'hoeft' presteren niet zo, om eerlijk te zijn. Eigenlijk ging ik er na de cito ook van uit dat ik gewoon geen 'boeken' knul had, maar gewoon een actieveling. Tot het mij ineens ging opvallen dat het thuis wel heel goed ging met de dingen die de juf als 'ondermaats' aankaartte. De school hecht echter wel veel waarde aan de cito, want a.d.h.v. resultaten kregen de kinderen en mijn zoon dus ook (let op! 3x per week dik 20 minuten) extra 'bijles'. Natuurlijk enigszins spelenderwijs, maar aangezien hij nog geen half jaar op school zat, daarbij ook één keer per week logopedie krijgt en recentelijk een zusje heeft gekregen, heb ik verzocht om de bijles momenten te stoppen. Ik denk dat belize ergens een punt maakt. Al was hij op de peuterspeelzaal vooral bovengemiddeld enthousiast, haha. Hij vond alles zo verschrikkelijk leuk om te doen dat de leidsters extra plezier kregen in hun werk, haha. Het probleem is aan de andere kant dat de structuur e.d. in de klas ver te zoeken zijn. Zo zijn er 3 leerkrachten, maar is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor wat, ze zitten absoluut niet op één lijn en zo zijn er (ook wat mijn zoon betreft) ook grove fouten gemaakt die ze tot op heden nog niet terug hebben kunnen draaien.
Ja natuurlijk! Hahaha... Met buiten schooltijd had ik sowieso nooit akkoord gegaan. Nee, ik heb het toen stil laten zetten omdat er op dat moment veel van hem gevraagd werd en ik merkte dat hij heel onrustig werd (veel plassen, snachts onrustig slapen enzovoorts. Gelukkig is dat sindsdien een stuk minder.
stress. maar ook van het krijgen van zusje. kinderen doen hun jonge broers en zusjes na om aandacht te kunnen krijgen. meer tijd alleen met mama zou wel wonderen doen!
Hij is 4.5 zeg... Kom op. Waarom wil je dat hij presteert op school obv Cito? Loslaten....! Als hij het in groep 3 nog doet, zou je er iets mee kunnen gaan doen. Ik zou "bijles" dan ook niet accepteren voor een kindje van 4.5
Hmm meestal is een groor verschil tussen thuis en school wel een hint dat er iets niet klopt. Zou het dus niet gewoon negeren. Maar ik denk wel dat bijles de oplossing niet is.
Pfff ik zou me niet druk maken. Komt wel goed. Belachelijk gewoon hoe kinderen op zo'n jonge leeftijd al moeten presteren. Bah bah
Ho ho ho. Wat is dit nu voor een rel-reactie? Als je goed leest dan zie je ook dat ik de bijles heb afgekapt en ik helemaal niet WIL dat hij presteert, maar dat ik het vreemd vind dat hij kennelijk beter kan dan hij laat zien. Het maakt het voor hem toch ook makkelijker als hij dit op school doet?
Wat jammer dat school er zoveel nadruk op legt en al bijles aanbiedt aan kinderen van 4,5. En goed dat je aan geeft dat je dit niet wil. Je kan er zelf niet zoveel aan veranderen. Behalve een gesprek aan gaan over presteren bij kinderen van 4 jaar. En overwegen om een andere school te kiezen waarin minder de nadruk legt op presteren. Als jij je kind nu gaat pushen om op school te laten zien waar hij blijkbaar nog niet aan toe is, dan ga je mee in de prestatiedrang. Gras groeit niet harder door er aan te trekken.
het spijt me dat ik het moet zeggen maar dat is bij alle scholen zo tegenwoordig. kinderen die niet mee kunnen komen krijgen extra aandacht. deze school informeert de ouders veel beter en op een andere wijze. alleen dat is anders. het gaat als het goed is, samen met een paar andere kinderen en ze doen spelletjes waar zij veel van leren. (daarom was er zo veel verzet tegen kleuter cito en prestatie gerichte kleuter scholen etc) TS's kind krijgt dat al maanden en hij heeft nu de letters onder de knie zo te zien. het is wel zo dat de kinderen meestal op begin gr2 hun eigen naam kunnen schrijven. en het is ook niet helemaal gek dat sommige kinderen op gr2 al woordjes kunnen lezen. in januari gr2 worden ze ook gescreend op leeshandicaps met kennis van letters en hun klanken. en nu probeert men het ook net zo goed regelen dat de kinderen die verder zijn, hun extra begeleiding krijgen(heel veel scholen hebben dat al geregeld, overal plus klassen etc) dat de school de ouders niet vertellen wat er van de kinderen verwacht wordt en wat zij met de kids doen betekent niet dat zij de hele dag in poppen hoek mogen spelen.
Thuis wel presteren en op school niet klinkt als faalangst eigenlijk. Ook druk gedrag op school kan daarop wijzen. Ik zou z'n prestaties thuis een tijdje 'negeren'; alleen nog benoemen dat hij lekker zelf aan het spelen is b.v., en niet prijzen bij het schrijven van namen. Bij dl hou ik me bewust wel eens vd domme, dan zeg ik dat ze sommige dingen beter aan de juf kan vragen
Mijn jongste had dit ook. Hij bleek compleet overvallen te worden door alle prikkels: geluiden, kleuren etc. Nu zit hij op een mkd voor een jaar met 7 kinderen in een klas en nu laat hij daar ook zien wat hij kan, en meer! Hij groeit enorm nu. Is hij gevoelig voor bepaalde dingen misschien?
Belachelijk om dat zo snel al te doen! Wanneer zou dit begonnen zijn? Hoe lang zat hij op school? Bij ons mogen kinderen, die nog geen half jaar op school zitten, überhaupt nog niet meedoen met de cito toetsen. Echt belachelijk! Goed dat je die bijlessen hebt stopgezet. Nergens voor nodig! Filmpjes maken en laten zien. Kijk, thuis kan en doet hij het wel. En vervolgens de vraag stellen: Hoe kunnen we er samen de reden achterhalen, dat hij het op school niet doet. Komen jullie er niet uit met de juf, dan via de IB-er. Conclusie kan zijn dat de school niet het onderwijs aanbiedt, wat past bij jouw kind. Dan kun je misschien beter op zoek naar een andere school, met een andere manier van onderwijzen. Ik vind drie leerkrachten ook wel veel, trouwens. Dat is voor de kinderen ook helemaal niet fijn. En als ze dan al niet op één lijn zitten... Ik neem aan, dat ze wel maar één leerkracht per dag op de groep hebben staan? En kleuterklassen van 30 leerlingen... sja... niet mijn ding. Daarom hebben wij ook gekozen voor een school met kleinere klassen. Helaas heeft niet iedereen die keuze. Ik ben er in elk geval heel erg blij mee.
Jeetje... Onze kinderen zijn even oud. Mijn dochter komt thuis met verhalen over in bomen klimmen en met wie ze heeft gespeeld. De gesprekken met de juf gaan over hoe ze in haar vel zit en hoe ze functioneert in de groep. Maar goed.. wij hebben dan ook heel bewust gekozen voor de vrije school. Wat een enorme druk voor zo'n kleintje. bijles... ik ben er gewoon een beetje sprakeloos van. Begrijp niet hoe ze zo'n druk kunnen leggen bij zo'n jong kind. Wat kleuter is en in een compleet andere fase zit dan een schoolkind. Ts: als jij weet dat hij het kan (wat echt al vreselijk knap is op deze leeftijd) dan is dat het allerbelangrijkste toch?
Een kind die nog niet klaar is om te leren lezen, daar kan je mee beginnen maar hoe ontvankelijk is hij/zij? En met bijles push het daardoor nog meer. Wat is de reden om dat te doen? Ik begrijp dat oprecht niet. Op de school waar mijn kinderen op zitten geven ze een kind van 4 geen bijles. Ze volgen de ontwikkeling van het kind en sluiten daarbij aan. Aanbieden van het leren tellen in de les is prima. Maar bijles vind ik van een hele andere orde. En dat alle scholen eraan mee doen, wil niet zeggen dat ik eraan mee doe of het er mee eens ben. Die bewustwording mag je toch ook hebben? Wat wil je zelf mee geven aan je kind?