Hoi, Ik ben een niet-Vrije School kind met een kind op de Vrije School. Oftewel, we hebben bewust gekozen voor onderwijs dat wat anders ingericht is dan normaal, maar snappen er zelf nog vrij weinig van. Wij kozen vanuit onze vegetarische instelling een school die meer doet vanuit de natuur en veel aan buitenspelen doet. Het kenmerk van "kijken naar het kind" vind ik echt heel mooi. Maar, ik merk ook dat het soms lastig is om antwoorden te krijgen van andere Vrije School ouders. Of ze weten het zelf niet, of ze vinden het zelf doodnormaal. Als ik dan geen seizoenstafel heb en niet zo makkelijk ben met knutselen, dan vraag ik me af hoe erg het eigenlijk is (vast niet heel erg, maar toch). En waarom zou je wél een seizoenstafel hebben? Kortom, we hebben een beetje een cultuur-verschil waar ik graag iets aan wil doen. Ik wil heel graag een aantal basisprincipes beter begrijpen en misschien ook samen tips uitwisselen. Welke feesten en hoe? Tips over de knutselopdrachtjes en misschien weet zelfs iemand wat euritmie is? En dat zes?-voudig mensbeeld? Zijn er ongeschreven regels? Ik wil graag dat onze dochter een mama heeft die meer begrijpt van de grondbeginselen van haar school. Want soms merk ik wel dat ik me een beetje buitenstaander voel tussen al het "Vrije School geweld". Inmiddels beginnen we meer te zien (wit met Pinksteren en rood met Sint ... uhmm... Joris?; pompoenen of knollen met Sint Maarten en bloemenkransen met Sint Jan). Maar volgens mij mis ik ook wel veel. Wat mij op rollende oogjes van mijn vijfjarige meid komt te staan. ("Nee mama, ik kan euritmie niet voordoen, want mijn euritmietjes liggen op school ). Oftewel, het leek me een leuk topic. Jullie ook?
hahaha @ euretmietjes Ik ben zelf vrije school leerling. Alleen bovenbouw. Mijn kinderen zitten nu op een Jenaplan school maar zullen voor de middelbare ook naar de vrije school gaan. Ik heb zelf maar 1 jaar eurethmie gehad, als tiener dus daar is niet veel van blijven hangen. Wel dat het heel ontspannen was. Nou woon ik wel een beetje in een stad waar heel veel antroprosofie aanwezig is.En veel vrije school. Ik zou me aanmelden als hulpouder en op zo'n manier het vrije school leven samen met je dochter aan te gaan. Ik weet niet waar je ongeveer woont, maar kijk of er bijv een koffieochtend is waar je aansluiting kan vinden met vrije school ouders. Of stel gewoon je vragen. Succes! Als je dingen wil weten gewoon aan me vragen hoor.
Leuk Toch maar hulpouder worden, dan? Eén vraagje alvast, wat vond je zelf zo fijn aan de Vrije School?
De vrije school geeft zoveel ruimte voor zelfontplooiing. Je bent nooit leerling nummer zoveel. Je ontwikkeling als mens staat zo voorop. Ik voelde me vooral heel thuis op de vrije school. Vrije school moet je wel passen. Ik voelde me er als een vis in t water maar voor mijn zus was het helemaal niets.
Je zou wat kunnen op zoeken over antroposofie. De vrije school is daar op gebaseerd. Antroposofie Euritmie is een soort bewegingsleer, zie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=sl3pZMP8d7M
Dank je wel Rosao! Iets wat me opvalt is het lettertype op de pagina. Onze school gebruikt het, het kdv gebruikt het, Weleda gebruikt het. Is het iets typisch antroposofisch? Ik ga de website iig met interesse lezen! Pinguin; onze dochter voelt zich ook helemaal thuis. Kleurplaten heten mandala's en ze genie enorm van alle activiteiten in haar klas. Ze gaat binnenkort een kroonjaar doen (late leerling) en toen we onze zorgen bespraken met haar juf (ze is namelijk nogal voorwaarts in haar interesses, maar gaat niet over) viel het me echt op hoe goed de juf haar door had. Ik herkende ons meisje zo goed in haar verhaal; leerrijpheid en de wens om haar meer ruimte te bieden om te leren leren. Minder faalangstig en meer richting aan haar sterke wil. Ik was echt zo blij met de pedagogische visie die ze had op ons kind. We hebben goed gekozen. Nu alleen nog begrijpen wat we gekozen hebben De links gaan zeker helpen!
Dat lettertype is zeker antroposofisch, het heeft waarschijnlijk iets te maken met afgeronde hoeken, schat ik zo in. Die zijn namelijk niet gewenst, ook niet in de bouwstijl. En tekeningen herken je ook van verre door het kleurgebruik en de manier van verbeelden. Mijn moeder is een tijdje aanhanger van Steiner geweest en mijn oudere broer heeft een paar jaar op een Vrije School gezeten, dus ik weet er wel iets van. Het kan zijn dat je school heel dogmatisch is (pas leren lezen als je aan het wisselen bent/gewisseld hebt, dat heb ik niet helemaal helder) en daar zou ik persoonlijk wel mee uitkijken. Een lossere school kan zeker iets toevoegen aan de ontwikkeling van je kind. Van de feesten weet ik niets, maar er zijn zat boeken over te vinden. Zeist en Zutphen zijn ook antroposofische bolwerken met allerlei festiviteiten, winkels en vroeger in elk geval ook boekenmarkten.
Ja, Ik kan me herinneren dat we met onze armen ook letters uitbeelden. Zijn er geen youtubefilmpjes van te vinden? Ik weet dat er zelfs een eurethmie opleiding in Duitsland zit.
Onze zoon gaat naar een antroposofische psz. Ik kan nog niet alles uitleggen wat de antroposofie betreft. Het is een geesteswetenschap en tenzij men Rudolf Steiner zelf is, zal men het ook nooit helemaal begrijpen denk ik haha. Maar veel info vind je al online en ik heb veel aan dit blad: Vrije Opvoedkunst - Vrije Opvoedkunst... Je kan een proefnummer aanvragen en als het bevalt is een jaarabo ook niet zo duur. Een ander forum waar je veel vragen kan stellen is: Antroposofie en het Kind • Forumoverzicht Ik ben er al een heeeele poos niet meer geweest voor mn gevoel, maar die dames daar waren echt behulpzaam en is is altijd ruimte om zulke vragem te stellen. En niet iedereen is 100% soof hoor. Bij ons op het "schooltje" zitten ook veel ouders waarvan ik zeker weet dat ze net zo gematigd zijn als jij (en ik). (EDIT: hier trouwens ook geen seizoenstafel. Wel een plank waar ik per seizoen wat spullen op leg, maar ook niet allemaal vilt en wol wel dingetjes die met het seizoen te maken hebben. En zelf tekeningen of knutsels van ijsjes bij de zomer bijv. zo geven we er onze eigen draai aan)
Hahaha geweldig, ik sta er precies hetzelfde in als jij. Ben zo blij met onze vrije school maar ook ik kan er vrijwel weinig over vertellen. Ik wist het rood met het Sint jansfeest nog niet eens. Wel het witte pinksterfeest en wat was dat leuk.
Een kleine 40 jaar was ik vrijeschoolleerkracht. Op mijn blog Vrijeschool pedagogisch-didactische achtergronden vind je veel informatie.
Er bestaan veel vooroordelen t.a.v. de vrijeschool. Zo is rood niet de kleur van het sintjansfeest. De jaarfeesten worden simpelweg niet met een kleur in verband gebracht. Het wit dat met Pinksteren gebruikt wordt, is - ik was er zelf bij betrokken - spontaan ontstaan door de pinksteridee van de witte duif die in de Bijbel als beeld wordt gebruikt. Zo vonden we ook het boogschieten erbij passen: het stimuleren van een bepaalde tegenwoordigheid van geest:gericht en bewust je doel zoeken. Maar dat is geen 'voorschrift' voor vrijescholen. Wij - leerkrachten en ouders - zochten naar een zinvolle manier waarop deze feesten gevierd zouden kunnen (niet moeten) worden. Er is ook niet zoiets als 'een zesvoudig' mensbeeld. Wel een dire- en vierledig. Daarover vind je hier veel meer.
Ja, rood was volgens mij ergens in oktober ofzo? Als je dapper bent en dappere dingen doet? Bedankt voor de informatie vrijschoolacht, daar heb ik veel aan. Wil me toch wat beter gaan inlezen. We zijn zelf geen antroposofen, maar om nou elke keer met een mond vol tanden te staan is ook zo vervelend 😂. We zijn vooral heel blij met de all-round blik op onze dochter. Hoofd en lijf en hart; en pesten word bij de wortel aangepakt. Duidelijke afspraken over hoe je wel en niet met elkaar omgaat. Wij leren veel van deze school, qua aandacht en rust. Die vooroordelen kloppen soms wel een beetje (tie-dye ouders; vilten; trage start met een aantal vakken en soms wel wat - voor een relatieve buitenstaander - vreemde opvattingen), maar inmiddels hebben twee vriendinnen ook voor de Vrije School gekozen en zijn er net als ik heel blij mee. Reguliere scholen zijn volgens mij steeds meer doordrongen van het idee dat kinderen mensen zijn; die meer nodig hebben dan de tafel van vier .
Daar zeg je wat! Ik moet ineens aan de tekeningen van mijn dochter denken, stelselmatig worden daar je hoekjes vanaf geknipt . Iets met creativiteit. Leuk om zo eens een kwartje te hebben dat valt!
Welke vrije school zit je dochter? Ik twijfel nog een beetje. Denk eraan om mijn dochter na de vakantie over te plaatsen.
Leuk vrijeschoolacht, ik ga het eens rustig lezen. Ik vind de vrije school zoveel anders dan een andere school. Kinderen mogen hier echt huzelf zijn en er word liefde gegeven, zoals even op schoot nemen, een knuffel of even het handje vastpakken. Hier krijgen ze ook buitenonderwijs.
Beste zilvervosje, Nee, geen kleur rood bij het Michaelsfeest in september. Zoals ik al zei: de jaarfeesten hebben geen speciale kleur. Fijn trouwens, dat u wat aan mijn blog hebt. Wat de ronde(re) vormen betreft: op mijn blog staat een aantal artikelen over de zgn. 'organische bouw'. Een peuter-kleuterruimte moet, vanuit die optiek, een ruimte zijn die omhult. En omhulling is bijna per definitie niet hoekig of vierkant. In het verlengde daarvan is men ooit begonnen in de kleuterklas met het afknippen van de hoekjes van het teken/schilderpapier. In de 1e kl. (groep 3) gebeurt dat niet meer. Impressies van verschillende kleuterklassen