Onze dochter is half december 4 geworden en is na de kerstvakantie naar school gegaan. Zij zou dus eigenlijk nog een keer groep 1 gaan doen (bijna alle okt-dec kinderen doen bij ons nog een keer groep 1). Maar ze zit al een poos niet lekker in dr vel en ik had het daar pas met de juf over en die dacht dat het mogelijk kon komen omdat ze cognitief wat voorloopt en dat ze nog niet wist wat voor volgend jaar het beste is. Groep 1 of toch 2? Vorige week heeft de ib-er haar getoetst en binnenkort hebben we een gesprek met haar en de juf. Zijn er meer moeders die hier ervaring mee hebben? Zelf vind ik het echt lastig. Ik gun haar aan de ene kant die 2.5 jaar kleuteren; haar broer is van februari en loopt ook wat voor, maar zat echt op zn plek in groep 2 dit jaar. Ze is ook bijna altijd enthousiast over haar werkjes en gaat s morgens altijd gelijk kijken wat ze gaan doen; ook over het spelen in de hoeken vertelt ze vaak, maar ze komt wel erg vaak chagrijnig uit school. Ik wil vooral graag dat ze weer lekker in haar vel zit, maar of groep 2 daar de oplossing voor is weet ik niet.
Ik zou kijken waar ze aan toe is. Je doet lang niet ieder kind een plezier met 2,5 kleuteren, die kinderen kun je beter 1,5 jaar kleuteren gunnen. En als je twijfelt is over naar groep 1 met extra uitdaging en dan zo nodig en gewenst na de kerst naar groep 2 wel een optie?
Hier gaan alle kindjes t/m 31 december in principe door, dus hier zou het heel normaal zijn. Onze middelste (half maart) slaat groep 2 over en gaat mee, maar haar frustreert het spelen enorm, zij is alleen maar bezig met leren, lezen, rekenen etc. Bij haar was het dus overduidelijk. Wat zegt ze er zelf over? Geeft ze iets aan? Of helemaal niets? Hier ging het naast het willen leren ook af en toe 'mis' door hele simpele dingen: we gingen niet gymen, ik moest dit of dat spelen en dat wilde ik niet etc. Dat kon dan soms lang blijven hangen en het duurde ook even voordat dat soort dingen eruit kwamen.
Optie van eerst extra uitdaging en dan naar groep 2 bijv na de kerst zou inderdaad ook een mogelijkheid kunnen zijn. Zijn het combi-klassen? Want dan is de overgang natuurlijk ook niet zo 'groot'.
Bij ons gaan ook alle kindjes van voor 31 december door naar groep 2. Dus mits er een goede reden voor ons, zou ze bij onze school ook doorgegaan zijn. Mijn zoon en een vriendinnetje van hem schelen 5 weken (zij was 3 weken te vroeg en hij twee weken te laat). Zij gaat nu dus daar groep 3 en mijn zoon gaat naar groep 2. Nou klopt het in dit geval wel hoor, zij is heel snel met alles en mijn zoon wil lekker spelen. Maar het kind zou eigenlijk altijd leidend moeten zijn en niet perse de geboortedatum.
Hoi, mijn zoontje is van 30 oktober en is na 1,5 jaar kleuteren toch naar groep 3 gegaan en zit daar echt op zijn plek. Na de zomer gaat hij naar groep 4. Hij werd verdrietig bij het idee dat hij nog een jaar moest blijven in de kleurerklas en we zagen dat hij eraan toe was. Maar de juf zag dat niet en wij moesten haar echt overtuigen. De ib-er heeft ons toen heel erg geholpen en hebben we besloten het aan te kijken en dan kon hij altijd terug als het niet zou gaan. Is het een aparte klas voor groep 2? Want bij ons op school zijn groep 1 en 2 bij elkaar en dan is het helemaal geen moeilijke keus. Ik weet dat het heel lastig is om een beslissing te maken want je bent bang de verkeerde te nemen! Heel veel succes!
Dit jaar geen combiklassen, maar volgend jaar misschien wel weer. Daar hoop ik iig op. In een echte groep 2 zullen haar klasgenootjes minimaal 2-3 maanden ouder zijn. Ze moet dan dus best steving in haar schoen staan. En dat moet ze al omdat ze (lip/kaak)schisis heeft; valt gelukkig niet heel erg op, maar toch.
Wat ze vertelt over school is eigenlijk alleen maar positief (dus ook over de werkjes en het spelen), maar ik weet niet of ze alles vertelt.
Hier zitten we nu met hetzelfde geval, alleen is mijn zoon van oktober. Juf zei: ja hij is van 8 oktober, en alle kinderen tot 1 oktober gaan door naar groep 2. Toch vind ze hem ook wel goed meekomen en wat voor liggen, dus heeft hij afgelopen week de Cito mee gedaan. We horen de scores hiervan nog, maar ik wil sowieso dat hij door gaat. Hij heeft helemaal zin in de volgende groep (wel combiklas) en lukt het daarna minder, kan hij beter groep 2 nog een keer doen met wat extra uitdaging.
Bij ons gaan december kindjes gewoon over naar groep 2 en doen ze indien nodig, 2x groep 2. Daar zit wat meer uitdaging in. Ik zou ze dus gewoon naar groep 2 laten gaan en dan beslissen of ze volgend jaar naar 3 gaat, of in 2 blijft. Hier bekijken ze dat echt heel gericht per kind.
Ik zou haar naar groep 2 laten gaan. Hebben wij ook gedaan, eentje van eind oktober. Met de gedachte dat groep 2 overdoen makkelijker is qua uitdagingen bieden. Dat is hier ook gebeurd. Ze was er sociaal emotioneel absoluut niet aan toe om naar groep 3 te gaan. Cognitief qua taal wel en daarom kreeg ze het tweede jaar in groep 2 een eigen leerlijn met beginnend lezen, eigen werkboekje e.d.
Wat vond ze ervan dat ze nog een keer twee moest doen? Hier is groep 1 nog een keer doen voor herfstkinderen normaal, maar als je groep 2 over moet doen, ben je een uitzondering. Ze is best gevoelig en ik denk dat ze dat helemaal niet leuk zou vinden. Ik hoop echt op een combiklas volgend jaar. Dan kunnen we eind volgend jaar kijken waar ze aan toe is; dat vind ik nu echt heel lastig in te schatten plus dan zal ze waarschijnlijk ook niet de jongste van de klas zijn.
Mijn nichtje heeft dit ook. Ook van december. Ze is heel slim!! (Ze kan al lezen oa) Maar sociaal emotioneel en ook motorisch niet de allersterkste. Ze hebben nu afgesproken dat ze naar groep 2 gaat en als dit niet 'lukt', groep 2 nog een keer gaat doen, omdat dat tocht uitdagender is.
Sociaal emotioneel ligt ze op niveau volgens de juf. Al vraag ik me wel af of ze voldoende aansluiting heeft in de klas. Er is maar een meisje met wie ze afspreekt. Haar fijne motoriek is erg goed. Ze kan bijna alle letters en cijfers redelijk netjes schrijven. Ze kan heel mooi kleuren (al lijkt het de laatste tijd meer op krassen) en maakt mooie tekeningen. Verder is ze al meer bezig met letters en beginnend lezen dan mijn zoon van 6. Ik denk dat als hij volgend jaar naar groep 3 gaat, zij ook mee gaat lezen. Maar ik hoor van veel slimme kinderen dat ze zelf aangeven de werkjes saai te vinden of het spelen, maar dat is hier niet het geval. Thuis speelt en knutselt ze ook veel en ik heb juist het idee dat ze veel spelenderwijs leert.
Ze was dolblij. Want ze had het nog veel te veel naar haar zin daar. Maar we hebben ook niet de nadruk gelegd op overdoen oid. Gewoon gemeld dat ze nog een jaartje bij haar meester mocht blijven. Ze was helemaal happy. Ze was overigens de enige van alle herfstkinderen maar dat wist ze zelf niet eens.
Spelenderwijs leren is ook heel gezond op deze leeftijd. Lang niet alle kinderen geven in woorden aan wat ze willen. Afgaand op wat jij schrijft neig ik naar groep 2 (en als het nodig blijkt te zijn die groep dan twee keer). Niet helemaal vergelijkbaar misschien, maar mijn oudste dochter is 8 tot 22 maanden jonger dan de rest van de klas. Ik merk meer verschil tussen 'type kinderen' dan specifiek leeftijd.
Bij ons is het juist normaal dat de oktober/november/december kinderen gewoon overgaan naar groep 2, en dan eventueel groep 2 dubbel. Kindjes die vanaf Januari instromen, die doen groep 1 2 keer.
Hier is beleid dat kindjes twee maal groep 1 doen. Wel krijgen ze extra werkjes (van groep 2) en ander niveau puzzels ed (hier 6 niveau's over twee kleuterjaren) als de kinderen daaraan toe zijn. Als in het tweede jaar groep 1 blijkt dat kinderen echt een grote sprong maken en dus al veel hogere niveau's puzzels en spelletjes doen (en dat goed aankunnen) dan worden ze halverwege het jaar alsnog 'officieel' naar groep 2 gezet, om vervolgens na de zomervakantie toch gewoon in groep 3 te beginnen. Daarbij kijken ze ook heel goed of ze het ook emotioneel goed aankunnen. Je kunt natuurlijk cognitief ver vooruit lopen, maar wel in huilen uitbarsten als je iets overnieuw moet doen van de juf. Dit vind ik een fijn systeem. Kinderen worden zo niet tegengehouden in hun ontwikkeling, maar krijgen toch de rust en de kans om 'gewoon' nog een extra jaartje te kleuteren. Leren moeten ze hun hele leven nog. Voor mij hoeft al dat 'snel snel' niet. Mits het kind zich gelukkig voelt op school natuurlijk. Ik ben zelf van begin november en vroeger moest je dan gewoon bijna drie jaar kleuteren. En ik heb me echt stierlijk verveeld!
Dat vind ik dus inderdaad ook. Ze mag haar hele leven nog werken en leren, dus waarom al die haast? Dat jaar wat ze nu wint, mag ze later langer werken. Mijn man is ook een decemberkind en heeft zich ook erg verveeld en ik van mei en ik heb me ook erg verveeld op de basisschool. Toch ben ik wel blij dat mijn ouders er voor gekozen hebben om mij niet een klas over te laten slaan. (mocht ik toen wel). Daarnaast denk ik dat er tegenwoordig veel meer is voor slimme kinderen dan 20-25 jaar geleden. Het blijft iig lastig. Ik hoop dat wel snel een gesprek hebben met de ib-er en dan een knoop kunnen doorhakken.
Oudste heeft 2,5 jaar gekleuterd. Is cognitief sterk, (verbaal bovengemiddeld, performaal op hoogbegaafd niveau weten we inmiddels), maar sociaal-emotioneel was ze er niet aan toe. Ze was ook nog helemaal niet bezig met de leervakken, in de kleuterklas. Tweede heeft bovengemiddeld IQ, 2,5 jaar gekleuterd. Ook bij hem geen interesse in de echte leervakken voordat hij naar groep 3 ging. Nummer 3 is na een half jaar groep 1 doorgegaan naar 2 en las vervolgens met 5,5 ineens zelf. Kwam vaak chagrijnig uit school, vond veel dingen saai. Is dus doorgegaan naar groep 3, had daar ook zin in en kwam sociaal-emotioneel prima mee. Is sindsdien weer veel vrolijker. Jongste is kort geleden gestart in groep 1, loopt flink voor en met haar gaan we het allemaal nog meemaken Ruim twee jaar kleuteren gaat een uitdaging worden met haar, dus als ze volgend jaar net zo hard gaat als nu en sociaal-emotioneel goed mee komt, zou ik er geen probleem mee hebben als ze na 15 maanden kleuteren al doorgaat.