Ongetwijfeld is dit niet het eerste topic hierover, maar omdat geen twee situaties hetzelfde zijn stel ik mijn vraag toch. A.s donderdag gaan mijn vriend en ik naar de notaris omdat we nog geen samenlevingscontract oid hebben. We zijn 6jr samen, wonen 4jr samen en hebben een zoon van 2. Maar zonder dat contract weigert mijn pensioenverzekering het partnerpensioen toe te kennen. Daarnaast willen we de voogdij voor onze zoon vastleggen, mocht er iets met ons gebeuren. We hebben mijn schoonvader en mijn moeder als voogd gevraagd, wat zij allebei graag willen zijn. Onze zussen zijn alle drie een stuk jonger, hun leven bestaat uit veel en laat stappen, shoppen en op vakantie zijn. Zij hebben aangegeven dol op onze zoon te zijn, maar zien zichzelf niet in staat tot opvoeden op dit moment. We willen perse niet dat hij bij mijn schoonmoeder komt, ivm gebeurtenissen in het verleden. Liever ook niet bij mijn vader. Mijn vader is een schat, maar nogal verstrooid en impulsief. Nu heb ik van iemand gehoord dat mijn moeder geen goede keus is, omdat ze al 63 is en niet meer heel sterk ter been. Maar is dat een reden om geen voogd te kunnen zijn? Ik ken ook jonge moeders die slecht ter been zijn, maar hun kinderen prima opvoeden. Ik heb maar 1 vriendin op wie ik kan rekenen, maar zij heeft al zoveel aan haar hoofd dat ik haar liever niet vraag voor zoiets. Vrienden van mijn vriend zijn allemaal vrijgezelle kerels.
Ja hoor, jouw moeder kan prima. Een voogd kijkt waar de kinderen het beste kunnen wonen. Dus mocht jouw moeder zelf niet meer in staat zijn om zelf de kinderen op te vangen, zal zij de beste plek zoeken. Overigens raad ik je niet aan om 2 voogden te nemen. Dit i.v.m. conflicten.
Komt goed. Heb verplaatsing aangevraagd. Mama en gezin zou een goede plek zijn. Eigenlijk is de gulden regel: gaat het over zwanger worden, zwanger zijn, kinderen of vakantie, dan mag het niet in de lounge. Oh en dingen uit de media. Daar is ook een subforum voor.
Ik zou een 'in geval dat voogd 1 niet kan, dan graag voogd 2 (een zus of iemand anders)'. Want het voogdijschap staat over 10 jaar nog steeds zo, en je moeder wordt natuurlijk steeds ouder. Als er over 10 jaar met jullie wat gebeurt, en je moeder is er niet meer, wie zou je dan willen dat er voor je zoon gaat zorgen? Kan je heel makkelijk in hetzelfde document laten vastleggen, dus dat zou ik ook zeker doen.
Misschien stom maar je moeder en schoonvader? Die wonen toch niet samen dan om voor jullie zoontje te zorgen mochten jullie te komen overlijden?
Je kan het best delen hoor, mijn ouders zijn voogd, mochten die het niet meer redden om voor te zorgen, dan gaat onze zoon naar mijn broer, maar zijn mijn ouders nog steeds voogd. Voor nu zijn mijn schoonouders dan aangewezen als degene die de financiën regelen voor de kleine man.
Nee, die wonen niet samen Onze ouders zijn allemaal gescheiden. Ik begrijp van anderen dan zij 2 voogden hebben, voor het geval de ene voogd toch niet voor je kindje kan zorgen. Mijn collega heeft ook haar zus en haar nicht als voogd. Zij willen perse niet dat de kinderen bij haar broer terecht komen ivm een verslaving, vandaar dat ze 2 voogden bewust heeft aangewezen. Wij zitten dus ook in de situatie dat we de moeder van mijn vriend niet in de opvoeding of wat dan ook willen betrekken.
Ik heb ook mijn moeder als voogd omdat ik momenteel geen andere voogd zou weten ,ik heb met mijn moeder afgesproken dat we regelmatig bespreken of ze nog steeds voogd kan en wil zijn ,nu is ze nog gezond maar wie weet is dat over een paar jaar niet meer zo. Je kan ook inderdaad een "reserve voogd" aanwijzen,misschien zijn je zussen nu nog te jong maar die worden ook ouder en wijzer en zien ze het over bv 5 jaar wel zitten om voogd te worden.
Volgens mij staat er in de regels dat de voogd niet ouder dan 65 mag zijn. Vandaar dat wij mijn broer hebben gevraagd en hij ons. Want dan zou de rechtbank de kinderen alsnog aan hem toewijzen omdat mijn vader al 65+ is.
Mijn ouders zijn voogd maar weten wel dat ze onze dochter niet per se in huis hoeven nemen. Alleen zij bepalen dus. Zij mogen op dat moment beslissen wat voor onze dochter is of bij familie of bij vrienden of in begeleid wonen oid
^ Dat dus. Wij hebben overigens ook twee personen aangewezen: mijn moeder en mijn oudste zusje. Zij bekijken op dat moment wat het beste voor de kinderen is en bepalen dus ook of ze bij hen gaan wonen of bij iemand anders. Hopelijk is het nooit nodig...
Volgens mij beslist een rechter idd dat een kind niet bij een alwatouder iemand geplaatst kan worden (of als er fysiek iets is, iemand moet nog wel adequaat voor een kind kunnen zorgen). De voogd kan wel degene zijn die kiest waar het kind wel kan verblijven. Ik heb voor onze kinderen specifiek op laten nemen dat ze nóóit bij mijn zusje terecht mogen komen. Mijn vriendin is voogd maar als zij ze niet in huis zou kunnen nemen, kan ze een ander adres voor ze zoeken maar dat kan dus niet mijn zusje zijn. misschien kan je zoiets voor je moeder op laten nemen?
Hier zijn mijn zusjes voogd van de oudste. (voor de jongste moeten we dat nog regelen) Ondanks dat mijn beide zusjes geen kinderen hebben, hebben wij ze beide aangewezen als voogd. Op die manier komt de 'last' ook niet op de schouders van 1 iemand terecht. Mijn ouders zijn nu nog niet oud (60 en 63) maar ze worden er natuurlijk niet jonger op. Daarom in onderling overleg mijn zusje gevraagd.
Hier is mijn zusje voogd. Dat is officieel geregeld via: https://loket.rechtspraak.nl/burgers/familiezaken/48 We hebben mijn schoonzusje, schoonouder en mijn ouders ook heel eerlijk verteld waarom we deze keuze hebben gemaakt. Mijn schoonouders zijn fysiek niet in staat, mijn ouders worden ook ouder (65+), mijn schoonzusje heeft een hele andere opvoedstijl (geloof, veel softer), en mijn zusje past het best bij onze ideeen. Mijn man en ik "observeren" af en toe hoe schoonzus en zus dingen aanpakken bij hun eigen kinderen. En we hebben allebei het idee dat onze kinderen beter af zijn bij mijn zusje als er iets mocht gebeuren. Onofficieel mag ik ook voor hun kinderen zorgen als er daar iets misgaat..
Wij hebben bewust niet voor onze ouders gekozen ivm leeftijd. Maar voor mijn broertje en zijn vriendin.
Wij hebben mijn schoonouders als eerste optie en de broer van mijn man als tweede optie. Wij hebben met hun allemaal overlegd en zij zijn akkoord. De broer van mijn man gaat voor onze kinderen zorgen als mijn schoonouders dit niet meer kunnen doordat ze bv al "te oud" zijn of door ziekte enzovoort
Wij hebben het niet vastgelegd, maar mijn ouders hebben we gevraagd als voogd. Niet dat de kinderen daar dan tot hun 18e gaan wonen, maar ik wil persé dat ze eerst daarheen gaan als ons iets overkomt. Zij zijn de enigen waarvan ik 100 % zeker weet dat ze verschrikkelijk goed opgevangen zullen worden na zoiets traumatisch. Mijn ouders bepalen later waar ze zullen gaan wonen. Mijn kinderen weten daar sinds kort vanaf, dochter van 5 zat pas zogenaamd te bellen: ja, hoi, oma, met mij, mijn vader en moeder zijn gestorfd, dus is het goed als ik dan nu bij jou kom wonen? Haha, ze ziet het al helemaal voor zich
Na aanleiding van dit topic heb ik ook besloten om dit eens te bespreken met mijn man. Wij waren gelijk overeens dat mijn schoonmoeder voogd moet worden. Ze ligt op dezelfde lijn als ons en past al meerdere dagen in de week op. We gaan haar dit na de bevalling van de tweede vragen en dan laten vastleggen. Maar nu vraag ik me af, hebben jullie de andere opa en oma ook ingelicht over dit besluit? En hoe heb je dat dan gedaan?