Hoe verklaar je dan bijvoorbeeld de 5 e-nummers in een gewone banaan? Of de 8 e-nummers in een kiwi? Als ik goed tel.
Over welke banaan en kiwi heb je het? Nogmaals; e-nummers zijn additieven, zo eenvoudig is het gewoon. Dat wil niet zeggen dat ze per se synthetisch zijn. Maar vitamine C in een kiwi is gewoon géén additief en krijgt dus géén e-nummer, ook al zit diezelfde vitamine C toegevoegd aan een of ander sapje waarin het wél een e-nummer krijgt. Het draait volledig om wel/geen additief. Geen additief = geen e-nummer.
"E-nummers, of toevoegingen, zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren." Bron: E-nummers | Voedingscentrum "E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om te gebruikten in levensmiddelen. " Bron: Wat zijn e-nummers? | Consumentenbond "E-nummers Dit zijn toevoegingen aan een product die de eigenschappen van dat product verbeteren of veranderen. Zoals kleurstoffen en smaakstoffen. Alleen producenten binnen de Europese Unie mogen E-nummers gebruiken." Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/vraag-en-antwoord/wat-moet-er-op-het-etiket-van-voedingsmiddelen-staan Iets dat van nature in een product voorkomt (bv rode kleurstof in een paprika, vitamine C in een kiwi, etc etc) is geen additief en krijgt daarom geen e-nummer.
Als je een stof ergens induwt of het al erin zit, wat maakt dat uit? Het is identiek dezelfde stof dus het kan beiden e nummer gezien worden. In een natuurlijke banaan wat net geplukt is zitten e nummers. Overal zitten e-nummers in. Ook in de prei in je eigen groententuin.
Nee, dat is echt een misvatting. Als je suiker uit een sinaasappel haalt, is het iets heel anders dan wanneer je de sinaasappel gewoon in z'n geheel eet. Een gehele sinaasappel heeft bv veel minder effect op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes, dan wanneer je de suiker er uit haalt en die op zou eten. Zo ook met vitamines; vitamines uit een gehele vrucht neem je veel beter op doordat een vrucht bv ook vezels heeft; haal je de vitamines er uit en stop je ze in een sapje, hebben ze veel minder effect. En nogmaals; iets is pas een e-nummer als het een toevoeging is, een additief, iets dat er niet van nature in zit. Dus een prei uit je eigen tuin is e-nummervrij. Ik heb een aantal linkjes gepost met definities, als je het daar niet mee eens bent, ben ik benieuwd naar de definities die jij hanteert. Beetje flauw om als ik betrouwbare bronnen post gewoon te zeggen;'Nee hoor, in een verse banaan zitten ook e-nummers.' Leg dan uit hoe...
Een stof die e-nummer heet, wordt pas een e-nummer als het is toegevoegd aan iets. Anders is het gewoon een natuurlijke stof in een natuurlijk product . Een e-nummer is een additief en niet de stof op zichzelf. Neemt niet weg dat er dus e-nummers zijn die exact dezelfde stoffen bevatten als in een banaan zitten of een ander natuurlijk product. Dat maakt het alleen nog geen e-nummer. Die ingrediënten lijst bij fruit en eieren enzo van enige tijd geleden was alleen gemaakt om aan te tonen dat een e-nummer niet direct een eng iets hoeft te zijn. Maar t wordt echt pas een e-nummer als t aan een product wordt toegevoegd.
Aan biologisch voedsel worden ook gewoon e-nummers toegevoegd. Is echt niet zo "puur" als mensen denken, dat kan ook helemaal niet want dat is niet gezond Onbewerkt is niet per definitie gezonder dan bewerkt voedsel
Dit zijn alle ingrediënten van een banaan. Klopt wel wat je zegt, een natuurlijk product zorgt wel voor de juiste verhoudingen. Dat is iets waar de mens niet naar kijkt voor het fabriceren van voedselproducten. Maar niet alle e nummers zijn slecht. Velen zijn juist goed. https://jameskennedymonash.wordpress.com/2014/01/11/bananablueberryegg-ingredients-posters-pdfs/
Klopt helemaal. Maar tis dus pas een e-nummer als de stof ergens aan wordt toegevoegd, niet wanneer het er al van nature inzit. Ook al heb je het dan over exact!!! dezelfde stof in sommige gevallen. En dat was wat aangetoond werd met die actie van ingrediënten in natuurlijke producten. Een banaan heeft immers alleen banaan als ingrediënt, maar bestaat uit verschillende bestanddelen. En sommige van die bestanddelen worden in geproduceerd eten gebruikt en dan heet het een e-nummer
Dit lijkt me toch niet zo prettig om binnen te krijgen. Natuurlijk of niet... Schadelijke E-nummers | Mens en Gezondheid: Diversen
Ik geloof je, ik ken er niet veel van. wel heb ik iets van, laat dat dan ook een e-nummer naampje hebben. Zodat die e-nummers minder eng worden. Velen die willen stoppen met e-nummers willen ook echt alles ontwijken. Gelukkig bestaat er voor velen internet maar er zijn ook mensen die een krantenartikel lezen en dan klakkeloos 3u lang over hun volgende boodschappen doen omdat ze echt elk etiketje in de supermarkt lezen, alle e-nummers ontwijken en uiteindelijk nog maar weinig in die kar hebben zitten
Fuddey, zowat al ons groenten en fruit word bespoten. Wat denk je dat daarin zit? Ook biologisch word er een hoop mee geknoeid kan ik je vertellen . "Rare" dingen kun je helaas niet uitsluiten tenzij je alles zelf teelt en biggetjes en koeien hebt staan . Als je er goed op Let neem je bv ook geen kip meer, om te janken hoeveel antibiotica daarin zit. Er op letten is goed. Maar uitbannen gaat gewoon niet. Net als dat suikervrij niet gaat, voor je lichaam maakt een suikerklontje of suiker uit een banaan geen reet uit. En als je echt suikervrij wil eten, betekend dat ook dat je lichaam tekort komt (een bepaalde mate van suiker heb je nodig). Ik kijk vooral naar e-nummers in gekochte producten. Zo heb ik bv jam, stroop, choco pasta en pindakaas e-nummer en toegevoegde(!) Suiker-vrij. Daarnaast wat de meiden al zeiden verse producten. Roomboter ipv margarine. Biologische thee ipv voor verpakte. Zulke dingen kom je al een heel eind.
Het gaat over e-nummers, niet over bespoten of niet, niet over antibiotica etc. Wij eten volledig onbewerkt en veganistisch. Geen e-nummers en geen toegevoegde suikers. Voor je lichaam maakt overigens zeker wél uit of je puur suiker eet of diezelfde hoeveelheid suiker in puur fruit. Het is gewoon bewezen dat mensen met diabetes bv veeeeel minder effect op hun bloedsuiker merken van fruit dan van een suikerklontje. Ik nam aan dat TS met 'suikervrij' vooral doelde op 'toegevoegde suiker'-vrij. En dat kan prima in een gezond eetpatroon zonder voedingstekorten.
Zo mee eens! Er is onderscheid nodig in e-nummers en je hoeft ze zeker niet allemaal te ontwijken. Mijn richtlijn: zoveel mogelijk puur en gezond. Geen toegevoegde suikers, maar niet zover dat ik fruitsuikers ofzo ga ontwijken. En als ik uit eten ga, dan let ik er niet op, dan geniet ik gewoon. Ik gebruik vnl recepten waar je uit gaat van zoveel mogelijk pure producten. Bevalt me prima. Maar ik ontwijk niets krampachtig, eten moet wel leuk blijven .