Gek eigenlijk he hoe dat zo verschilt dan. Want bij mij waren het juist kinderen die van begin af aan moeite hadden. De kinderen die extra bleven kleuteren en vervolgens alsnog eigenlijk achter de feiten aan bleven lopen. Maar ik vind zelf het huidige onderwijs ook echt totaal niet te vergelijken met 20 jaar terug. Ik was een april leerling ('88) en heb mij stierlijk verveeld mijn hele schooltijd. Zo erg zelfs dat ik besloot geen eindexamen te doen in 6VWO want 'dag, die kennis is toch al overhoord en kende ik vrijwel foutloos'. Tja, natuurlijk heel dom met altijd goede cijferlijsten, maar mijn hele schooltijd heb ik mij vreselijk gefrustreerd gevoeld: ik hoefde nooit mijn best te doen, werd niet uitgedaagd etc. etc. En zelfs nu loop ik weer tegen hetzelfde aan. Als enige combineerbare optie was het voor mij om een hbo-opleiding te gaan volgen.. En weer is het zo 'simpel' dat ik juist eigenlijk daardoor vastloop: het daagt niet uit, het vergt geen moeite en het voelt daarmee ook niet bevredigend als ik weer een '9' haal (want het stelt toch geen ene bal voor als je er geen moeite voor hoeft te doen). Ach, ieder zijn strubbelingen en ervaringen, dat blijkt wel weer.
mijn dochter zit nog in groep 2 (net 6), maar is met lezen en rekenen ongeveer eind groep 3. Schrijven halverwege zo ongeveer geloof ik. Maar met gym nog echt groep 2 (motorisch niet sterk) Hier kijken ze dus gewoon per onderdeel wat een kind kan. Ben ik wel blij mee, als dochter zich verveelt merk je dat namelijk nogal duidelijk
Abri, nee klopt. Ik heb mezelf ook erg verveeld op de basisschool en voor het VWO en HBO heb ik eigenlijk maar weinig hoeven te doen. Ik denk alleen niet dat versnellen de oplossing is. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat kinderen leren om te leren. Iets wat ik zelf eigenlijk niet heb geleerd. Mijn inziens bereik je dat meer door verrijking dan door versnelling. Eppo, zo gaat het hier ook. Mijn zoontje van begin febr 2010 heeft straks bijna 2,5 jaar gekleuterd en dit jaar heeft hem zoveel goed gedaan. Vorig jaar in groep 1 was het best pittig, weinig uitdaging, daardoor druk gedrag enz. Maar dit jaar is hij vooral sociaal emotioneel zo gegroeid en zit hij zoveel lekkerder in z'n vel.
In 't voortgezet onderwijs zien we inderdaad veel versnelde leerlingen vast lopen. Gelukkig niet allemaal, maar regelmatig stromen ze af naar een lager schoolniveau of doubleren ze. Waar dit precies door komt weet ik niet (nog niet rijp om zelfstandig te werken en te plannen of niet gewend om ergens echt voor te knokken?).
Daar heb je gelijk in hoor, helemaal mee eens Voor nu was bij ons versnellen de enige logische oplossing aangezien ze op alle vlakken zover voorloopt en ook andere (niet schoolse) gebieden al vrij ver ontwikkeld heeft (hoe ze aan de informatie komt is mij af en toe een raadsel ), maar als dit zich zo doorzet dan is verrijken essentieel. Nu was juf aldoor al bezig met eigen werkbladen, taakjes en oefeningen en in groep 3 is er meer veel meer mogelijk (met extra klasjes over uitdagende onderwerpen o.a). Leren leren is ook wel een dingetje dat ik in mijn achterhoofd houd inderdaad. Leuk om zo met anderen gedachten en ervaring uit te wisselen!
Dit klinkt altijd zo makkelijk maar je versneld natuurlijk niet zomaar zonder te compacten en te verrijken. Mijn dochter heeft een kleuterjaar overgeslagen en vanaf groep 3 de reguliere stof sterk gecompact gekregen met heel veel verrijking. Maar de reguliere stof was ondanks compacten veel te makkelijk. Ze wilde zelf graag nog een klas overslaan en heeft toen ook groep 5 nog overgeslagen. Toen had ze in groep 6 weer even uitdaging maar ondanks dat ze de stof compact krijgt haalde ze halverwege groep 6 weer voor 90% tienen. Rond de carnaval gaf ze aan nog een klas over te willen slaan . Hebben we nog niet gedaan hoor maar versnellen is naast verrijken soms Moeilijk te voorkomen Groep 3 was hier niet echt een succes, maar dat lag vooral aan andere factoren dan de leeftijd.
Enkel versnellen wordt ook niet als oplossing gezien, als het al gebeurt moet het gebeuren in combinatie met een aangepast onderwijsaanbod (compacten, verrijken en verdiepen).
het is juist dat de versnelde kinderen veel beter doen op vo. dat is altijd zo geweest en nog steeds zo. https://www.onderwijsincijfers.nl/themas/transities-in-het-onderwijs/versnelling-in-het-funderend-onderwijs/hoe-succesvol-zijn-de-leerlingen-die-versnellen-in-hun-verdere-loopbaan
Maar hier worden versnelde kinderen met reguliere kinderen vergeleken. Voor een eerlijk beeld zou je eigenlijk versnelde en niet-versnelde kinderen met hetzelfde IQ of iets dergelijks. Verder geeft deze link ook aan dat ze vaker blijven zitten dat niet versnelde kinderen.
de reden daarvan is dat de die kinderen onvoldoende versneld zijn(zeggen de onderzoekers) dus het kind moet nog een keer versneld worden ergens later dan BS. Blijven zitten in het vo kan komen door onvoldoende versnelling "Een van de mogelijke verklaringen voor het relatief hoge aantal zittenblijvers in het vo onder de versnelde po-leerlingen kan zijn dat ze niet voldoende versnellen. Deze leerlingen hadden misschien later nog een keer moeten versnellen. Ook na een jaarversnelling blijkt het belangrijk om een voldoende uitdagend en gedifferentieerd curriculum aan te bieden om onderpresteren te vermijden. Hiermee worden versnelde leerlingen in staat gesteld op hun eigen niveau te leren. Het kan ook zijn dat de versnelde leerling geselecteerd is op verkeerde criteria. Een instrument voor het beslissen voor versnellen kan handvatten bieden om op de juiste criteria te beslissen. Voorbeelden van criteria voor de selectie voor versnellen worden in bovenstaand figuur gegeven. Het is belangrijk om te bedenken dat geen van deze criteria op zichzelf doorslaggevend kunnen zijn voor de beslissing, maar dat de afweging gebaseerd is op het totaal van deze kenmerken"
als je deze topik goed op die website doorzoekt en leest dan zie je dat de onderzoekers echt niet meer denken dat sociale emotionele ontwikkeling een parameter moet zijn. cognitieve uitdaging is wat de kinderen nodig hebben. en je moet echt naar de cognitieve ontwikkeling kijken als je een beslissing moet maken.
Het ligt echt aan je kindje denk ik. Mijn zoon is van november 2010 maar nog erg jong. Hij zit nog in groep 1, op het sbo. Mijn dochter begint op de basisschool als ze nog 3 Is (septemberkindje). Maar ik hou wel even een vinger aan de pols