Moeders hoogbegaafde dreumes 1 tot 2 jaar

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Nitty, 23 jun 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jucade

    Jucade VIP lid

    20 jul 2006
    18.229
    1
    36
    Assemblagemedewerkster
    Mensen die ik ken werken met Ivio
     
  2. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.710
    113
    #22 MadeInUSA, 23 jun 2016
    Laatst bewerkt: 23 jun 2016
    Dochter (nu bijna 4) is nooit formeel getest, maar een lekker bijdehandte tante die vooral verbaal en "doordenken" flink voorloopt. Met 20 maanden kon ze in 3 talen tot 10 tellen en in het Nederlands nog wat verder. ze kon al veel liedjes prima verstaanbaar meezingen, en twinkle twinkle kwam er fonetisch heel redelijk uit. Ze was amper 2 toen ze koppoters begon te tekenen en zei "kijk mama, die meneer is aan het rennen". Toen papa (allochtoon, latere leeftijd hier gekomen bevestigde dat die meneer aan rennen was: "nee papa, aan HET rennen". Ze kon rond die leeftijd ook al emoties van zichzelf en anderen herkennen, benoemen en erop ingaan. Veel andere bijzonderheden ben ik alweer vergeten. Inmiddels stelt ze veel "levensvragen", wil alles weten over het menselijk lichaam en weerfenomenen , en regelt het allemaal wel. Ze wil heel graag Engels spreken, zingt veel Engelse liedjes die ze ook begrijpt en praat in haar spel vaak een Nederlands-Engels mengelmoesje.

    Thuis komen we gewoon tegemoet aan haar vragen en behoeftes. Aangezien ik zelf hoofbegaafd ben, levert het binnenshuis geen problemen op. De gastouder (zelf hbo geschoold) stuurt haar regelmatig naar de bso groep die zij ook beheert. Dat begon rond 2,5 jaar bij speciale gelegenheden, en later kwamen daar steeds vaker vakantiedagen bij, en nu gaat ze 2 of 3 van de 3 middagen daarheen. We hebben gekozen voor een school met certificaat voor "voorlopers", met differentiatie op 3 niveaus binnen de klas en de mogelijkheid om zo nodig verder te "escaleren".

    In veel opzichten is ze trouwens een heel gewoon kleutertje hoor. Ze is dol op prinsessen en roze glitter, kan heerlijk tutten met verkleden en haar haar, is bij vlagen gruwelijk dwars (en met zo'n verbaal sterk kind moet je dan echt de discussie aan) en soms liever lui dan moe met een hekel aan opruimen. Ze kan leeftijdsgenootjes verhaal overvleugelen maar laat zich door 1-2 jaar oudere pestkoppen helaas wel in de hoek drijven. Meer welwillende oudere kinderen windt ze om haar vingertje om dingen gedaan te krijgen.

    Groot nadeel is dat ze een hekel heeft aan falen. Als ze zelf niet de drive heeft om voor juist dit werkje moeite te doen, gooit ze er met de pet naar, omdat ze niet wil toegeven dat ze het moeilijk vindt. Dan is het altijd weer tijd voor een goed gesprek.
     
  3. yaro

    yaro Niet meer actief

    Ik zou het eerst los gaan zien van hoogbegaafdheid.

    Mijn oudste had ook enorme ontwikkelingsvoorsprong op die leeftijd en heeft momenteel een normaal iq.
    Mijn middelste was langzaam met echt heel veel dingen. En die is hoogbegaafd.

    Ik zou zeker meegaan met haar kunnen, zoals je dat bij elk kind zou doen. Daarvoor maakt voorsprong, gemiddeld of achterstand niks uit.
    Niks pushen, maar ook niet onthouden wat ze willen leren. En idd niet naar leeftijdsindicaties kijken.
    En sociaal-emotioneel op blijven letten of ze de snelheid wel bij kan benen op dat gebied.

    Succes.
     
  4. tuc

    tuc Niet meer actief


    Ik ben benieuwd hoe je erachter kwam dat ze met 6 maanden al letters kon aanwijzen.
     
  5. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Ik ben oprecht benieuwd hoe zulke kindjes (die dus echt zo ver voorlopen op leeftijdsgenootjes) het later (leeftijd 4-8 jaar) sociaal-emotioneel doen. Als ik hierboven lees dat een kindje al mee gaat naar de bso, komt het dus veel in aanraking met oudere kinderen. Hoe gaat het dan als zo'n kindje op school komt, met andere 4-jarigen die veel minder ver zijn? Ik snap dan echt dat je thuis-onderwijs overweegt. Het lijkt me erg lastig...
     
  6. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    9.175
    10.710
    113
    Aan de andere kant, heel veel kinderen zijn prima opgegroeid als jongste in een groot gezin 😉
    Ze kent sommige van die grotere kinderen al jaren, omdat die ook ergens in de laatste 3 jaar zijn overgestapt van de dagopvang naar de bso, en soms de groters en kleintjes samen dingen gaan doen.

    We gaan het zien 😊 Hoe ze het doet op school. Er is kans dat ze gaat moederen/juffie spelen. Ik weet het niet.
     
  7. Cathelijne1986

    Cathelijne1986 Niet meer actief

    Ik zou zelf nooit over hoogbegaafdheid spreken, zeker niet bij zo'n jong kind maar enkel over een ontwikkelingsvoorsprong, dat als eerste.

    Mijn oudste is bijna 7 en ontwikkelde zich juist heel traag. Toch wel het gevoel dat hij slim was en dat er meer speelde. Met 4,5 laten onderzoeken: autisme en iq mega hoog. Maar ook wij spreken niet over hoogbegaafdheid vanwege het stigma en volgens mij is een hoog iq ook niet hetzelfde als hb.

    Maar om een voorbeeld te geven: in groep 2 (ontwikkelingsachterstand inmiddels ingehaald) gaf hij spontaan een soort spreekbeurt over de werking van luchtstromingen en hoe ze het weer beïnvloeden. Nu in groep 3 krijg ik hem qua kennis niet meer gevoed, ik heb universiteit gedaan en man ook maar het is duidelijk dat hij ons ruimschoots zal overstijgen.

    Sociaal emotioneel echter functioneert hij 2 jaar jonger. Wij laten hem dus nooit een klas overslaan maar hij zit in een plusklas en krijgt bijv kinderwiskunde enzo. Mijn jongste is bijna 5 en begint dezelfde kant op te gaan maar gelukkig wel minder extreem.

    Op zo'n jonge leeftijd zegt het nog niet zoveel, zou nog even afwachten. Zoek gewoon een school waar goede begeleiding mogelijk is indien nodig en wacht het af. In de tussentijd aanbieden waar ze om vraagt en niet pushen.
     
  8. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Er wordt soms gezegd dat hoogbegaafde kinderen mjnder sociaal zijn. Ik denk dat de meeste hoogbegaafde kinderen in werkelijkheid wel sociaal zijn, maar op een heel ander niveau. Maar het blijven kinderen. Het is voor hun niet altijd makkelijk te begrijpen dat een ander kind dingen die voor hun vanzelfsprekend en doodeenvoudig zijn, maar niet wil snappen. In sommige gevallen levert dat een hoop frustratie op. Dat wordt dan gezien als minder sociaal, terwijl dat HB kind juist een stuk verder is.

    Ik denk dat het goed is om een kind daarin te helpen. Die kindjes kunnen andere dingen goed, maar kennen minder woorden dan jij of kunnen bijv. die puzzel niet maken of dat boek niet lezen. Het heel erg slimme kind zal zich soms noodgedwongen naar beneden moeten aanpassen. Maar om dat vol te kunne houden, moet je denk ik ook zorgen voor voldoende interactie met anderen die het denkniveau van het kind wel aankunnen. Dat kunnen andere HB kinderen zijn of oudere kinderen. Of zelfs.volwassenen met een gedeelde interesse. Anders is het bijna niet vol te houden.
     
  9. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.225
    650
    113
    Dat van het gezin klopt, die vergelijking snap ik. Maar dan komt die jongste van het gezin op school, met andere kindjes van vier jaar oud die hetzelfde zijn, qua ontwikkeling. Een hb kindje komt ook bij andere kindjes van vier jaar oud, maar is veel verder in de ontwikkeling. Bijna een cultuurshock, zeg maar. Daar ligt voor mij het verschil en daar ben ik benieuwd naar.
     
  10. Eki

    Eki Fanatiek lid

    20 jan 2012
    2.127
    1
    36
    Goh wat reageer je vriendelijk.
    Ja, ik heb ook een dreumes (ondertussen peuter) met een ontwikkelingsvoorsprong. Ik laat hem vooral lekker spelen en peuter zijn, ik hoef niks te stimuleren, hij heeft heel zijn schoolgaande leven nog voor zich. Maar je wil blijkbaar alleen oehs en aahs horen, gok ik.
     
  11. IJsthee

    IJsthee Bekend lid

    23 feb 2014
    711
    0
    0
    Wow, ongelooflijk zeg op die leeftijden, kan me voorstellen dat je dan graag in contact komt met ouders die hetzelfde meemaken.
    Kan het CB je niet doorverwijzen naar een instantie die hierin gespecialiseerd is? Wat zeggen zij van deze ontwikkeling, deze moet toch aardig indruk maken lijkt me.
    Oh en uit eigen ervaring: je hoeft niet per se de honger naar meer kennis te stillen, laat staan stimuleren. Net zoals kinderen moeten leren dat ze niet de hele dag maar kunnen spelen, moeten sommige kindjes ook leren dat ze niet de hele dag maar kunnen leren. Leren spelen is oneindig veel belangrijker. Daar zou ik nu als ouder op inzetten.
     
  12. IJsthee

    IJsthee Bekend lid

    23 feb 2014
    711
    0
    0
    Oh en wat betreft uitdagingen creëren: creatief bezig zijn. Daar kun je zowel intelligentie als speelsheid in kwijt. En is ook een geschikte groepsactiviteit.
     
  13. Rietje88

    Rietje88 Niet meer actief

    Home Pharos

    Hier was mijn moeder lid van. Dat betekende dat ze zelf aanspraak had. Maar ook dat ik regelmatig op kamp ging met kinderen waarvan hun ouders ook lid waren.

    Ik was echt niet zo'n wonderkind als hoe jij jouw kleine beschrijft. Maar als je denkt dat de kleine hb is dan heb je hier wellicht wat aan.
     
  14. Nikki88

    Nikki88 VIP lid

    29 jul 2008
    11.656
    230
    63
    Zijn jij en/of je man hoogbegaafd TS? Of anders jullie ouders?
     
  15. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113
    Zo was het met mijn dochter ook qua lezen. Vanaf dat ze twee was kende ze letters en ze ging er maar mee door... Ze zit nu in groep 1 en leest. En dan ook echt goed. Ik liet t uit haar komen maar gaf wel tips zodat ze t goed aanleerde.

    Ze zit in groep 1 en gaat na de zomer naar groep 2. Soc/em moet ze nog wel wat meer leren zeg maar! ;)
     
  16. Nitty

    Nitty Actief lid

    21 mei 2016
    106
    0
    0
    Thuisblijfmoeder
    Breda
    Bedankt!
     
  17. Nitty

    Nitty Actief lid

    21 mei 2016
    106
    0
    0
    Thuisblijfmoeder
    Breda
    Unschooling is exact wat ik in gedachten heb :) maar ik denk niet dat dat in nl zomaar te realiseren is. Ik ben geen aanhanger van een religie... Maar wij vinden het niet erg om te verhuizen de plannen voor buitenland waren er al eerder :)
     
  18. Nitty

    Nitty Actief lid

    21 mei 2016
    106
    0
    0
    Thuisblijfmoeder
    Breda
    Hey rijo!

    Bedankt voor je reactie
    Sja knap is het niet ze hoeft er niet op te oefenen ofzo. Ze heeft gewoon een heel goed geheugen.

    Sociaal is het tot nu toe heel goed. Ze is altijd vrolijk huilt nooit en is totaal niet eenkennig.
    Op haar eerste verjaardag liep ze op haar neefjes af om zich even voor te stellen.. Al wijzend naar zichzelf en haar naam noemend. En dan naar hen wijzen alsof ze vraagt hoe heet jij dan. Maar die snappen er niks van dus ze krijgt geen reactie en dat vind ik wel jammer

    Ik weet dan ook niet hoe ze zich op lange termijn sociaal gaat obtwikkelen als ze zich zou omringen met kinderen die allemaal geen voorsprong hebben en haar niet begrijpen.

    Ja ik ben zeker heel benieuwd naar andere moeders met hb dreumes ook als dit tijdelijk is gebleken
    Maar de tijdelijke aard lijkt mij uitgesloten met een dergelijke taalvaardige voorsprong. Ik zou moeite hebben om woorden te bedenken die ze nog niet kent
     
  19. Lamp

    Lamp Lid

    28 jun 2014
    39
    0
    6
    NULL
    NULL
    Ik moet hier echt onwijs om lachen....wat een onzin! Laat het kind alsjeblieft kind zijn!
     
  20. Nitty

    Nitty Actief lid

    21 mei 2016
    106
    0
    0
    Thuisblijfmoeder
    Breda
    Hoi hoi

    Ik volg mijn dochter inderdaad gewoon hoor. Er is niks dat niet goed gaat en er zijn momenteel geen redenen tot enige bezorgdheid. Ze is vrolijk en gelukkig. Maar als ouder kijk je ook wat verder en wil je dat geluk voortzetten daarbij lijkt het mij leuk voor haar als zij in contact kan komen met een leeftijdsgenootje die ook een vooesprong heeft.

    Je hebt gelijk een dikke huid is noodzakelijk. Ik stuit op veel ongeloof of mensen die denken dat ik opschep of aandacht wil of mensen die denken dat ik hetgeen ze weet erin heb "gestampt" . Maar zoals gezegd ze is vrolijk en gelukkig en ook eigenwijs als ze iets niet wil dan gebeurt het vast niet en daarbij moet een kind open staan om iets te leren en ook de capaciteit hebben.

    Soms word ik wel moe van om mezelf steeds te moeten verdedigen. Maar over het algemeen gaat alles goed. Ze gaat niet naar een opvang ik bem de hele dag bij haar dat scheelt ook.

    Die organisaties zal ik zeker eens wat over gaan lezen. In de toekomst verwacht ik inderdaad wel wat vergelijking etc te kunnen gebruiken

    Bedankt!
     

Deel Deze Pagina