Dat ben ik helemaal met je eens. Thuis is thuis en dat is geen school. Misschien bij thuisscholing, maar absoluut niet op de leeftijden in alle genoemde voorbeelden.
Ik heb de 'nijntje leert woorden' kaartjes. Dit zijn kaartjes met afbeeldingen (dus niet het woord eronder) en dan moet het kind zeggen wat het is. Mijn zoontje (absoluut geen wonderkind hoor) pakt het doosje uit zichzelf en is hartstikke trots als hij dan Aap en Bal en Poes kan zeggen. En daar ga ik met alle plezier in mee. Is dat 'te schools'? En als we een boekje lezen, dan vraag ik hem om van alles aan te wijzen: 'waar is de vogel?', 'waar is de egel?', 'wat doet de koe?'. Is dat te schools? Ik vind van niet. Niet zolang het kind zelf aangeeft er lol in te hebben.
Het kindje van ts heeft er heel veel lol in hoor Elk filmpje dat ik zie van haar is ze hartstikke vrolijk en blij aan het spelen met letters ect..
Hierin staat niks over het kind zelf, waar het kind zelf interesse in heeft. Voor het ene kind kan het goed zijn, voor de ander niet. Ik ken het artikel niet, slechts wat jij erover verteld. Maar dat de ouders het wilde zegt niet dat het kindje het zelf niet wilde. En daarbij gaat dit stukje over hoe je je kind slimmer maakt. Terwijl ik bij dit topic meer het idee heb van hoe zorg je dat je aansluit op een leergierig kind. Hoe begeleid je die. Maar verder is het idd opletten dat de ontwikkeling niet te eenzijdig gaat worden.
Ik vind het jammer dat je één zin roept, zonder enige vorm van uitleg. En dan ook nog eens een zin die héél beladen is bij dit onderwerp. Ouders van vlotte kinderen krijgen constant te horen dat ze hun kind 'kind moeten laten zijn' en ze niks moeten aanleren. Of er wordt gezegd dat ze hun kind pushen. Weet je wie in de regel degenen zijn die pushen? De kinderen zelf! Die willen weten wat iets is, waarom het zo is etc. Je kunt een kind niet slimmer maken. Maar je kunt een kind ook niet onwetend houden als ze zo graag willen weten. Als een kind op die jonge leeftijd iets weet, dan is dat omdat het kind het wilde weten en er aan toe was om het te leren. Anders blijft het echt niet hangen. Ik vind de opmerking 'laat een dreumes gewoon dreumes zijn' behoorlijk kort door de bocht. Want je suggereert er heel duidelijk twee dingen mee: - dat alle dreumessen hetzelfde zijn en dus hetzelfde moeten doen. - dat TS haar dreumes geen dreumes laat zijn. En als dat niet is wat je bedoelt, kun je misschien een volgende keer beter een wat langere, duidelijkere reactie geven die ingaat op de inhoud, in plaats van een losse kreet.
Je kunt een kind niet pushen om te leren lezen, hoe hard je je best ook doet. Ik kijk goed naar de behoeften van mijn kinderen en willen ze lezen, gaan we lezen. Nu is jongste erg met cijfers bezig en wil hij dat ik constant sommen voor hem maak, als hij dat wil, doen we dit.
Daar ben ik het mee eens op deze leeftijd. Maar op een gegeven moment als een erg vooruitlopend kindje naar school gaat is het wel opletten dat de dingen ook meekomen die voor het kind minder interessant zijn. Juist om de mogelijkheid ook daar te krijgen om verder te kunnen met de dingen die hij/zij interessant vind.
Dat is jouw interpretatie, niet die van mij (en anderen). Misschien handiger om daar dan niet meer zo vanuit te gaan. En als ts aan had gegeven dat ze zich aangevallen had gevoeld had in plaats van meteen een sneer te geven had ik het met alle liefde wat duidelijker uitgelegd.
Hai ik wil even reageren op het leren lezen betreft. Ik heb wel eens een docu gezien van kinderen die te vroeg leerde lezen etc. Ook slimme kindjes maar wat later bleek...ze herkennen veel en lezen t dan ook soort van. Maar de meeste kregen er dislexie van. Omdat het meer herkenning was dan echt woorden vormen. Wil alleen advies geven rustig aan... mijn zoontje heeft ook een hele goede woordenschat en wil super veel weten over planeten en etc maar echt alles en niet het speelse van de meeste jochies dat ze een coole raket ziet etc. Ik vind t wel eens leuk om dan op youtube kinder uitleg filmpjes te laten zien. En dan samen kijken en er over praten maar ik wil hem meer lekker buiten hebben en ravotten eerlijk gezegd
Dat is niet alleen haar interpretatie. En ja ts had ook iets langer na mogen denken over haar reactie. Maar het is niet alsof het uit het niets kwam.
Afbeeldingen als aap en bal zijn om te beginnen al veel concreter dan abstracte lettervormen. Met interactief voorlezen doe je hetzelfde. Aanwijzen, benoemen of laten aanwijzen en benoemen. Nog leuker is op de fiets stappen met een dreumes die overal naartoe wijst onderweg. Boeeeee, woefwoefwoef, bal!, thekkuh (trekker). Maar volgens mij is het voor een dreumes ook echt interessant om dat soort woorden te kennen. Lettertekens en klanken op zich niet omdat een dreumes daar nog niks mee kan, behalve een blije mama als hij de goede noemt. Niks mis mee, maar bezig zijn met betekenisvolle items is zoveel waardevoller en boeiender voor zo'n uk. Als je kind er interesse en plezier in heeft nou prima. Maar vergeet vooral het andere niet. Lezen kunnen ze later ook nog leren. Maar sommige dingen juist alleen als ze nog zo klein zijn, belangrijke hersenverbindingen worden dan gelegd, later niet meer. Dus een en en verhaal is prima, als het ook maar echt en en is en niet een boel van het een en daardoor weinig van het belangrijke andere.
Dit... Een kind kan pas ergens om vragen als het weet dat het er is. En je hangt niet standaard het alfabet op in de box... Dus het is specifiek aangeboden, voordat het kind erom vroeg. Dat gaat zo met alles, je biedt boekjes aan en puzzels en constructiemateriaal. Maar wie biedt er nou letters aan aan een baby?
Hier ook een super snelle dreumes. Ze word eind augustus 2 jaar, maar spreekt al volledige zinnen, kan tot 10 tellen, een hoop liedjes letterlijk meezingen. We hebben haar totaal niet gepusht, ze is gewoon super leergierig! Ze is gek op boekjes lezen samen, denk dat dat ook erg bevorderlijk is geweest voor haar taalontwikkeling. Ik moet wel zeggen. Ik ben blij als ze na de zomer naar de peuterspeelzaal gaat.. Ik ben veel thuis met haar (en haar jongere broertje van 10 maanden) ze gaan niet naar de opvang. Ik merk dat ze er erg snel verveeld is.
Daar kan ik me ook weinig bij voorstellen, een oprechte vraag hoor, ben gewoon benieuwd hoe dat ging. Verder ben ik het met Tupp eens.
Maar het geval is dus dat het kindje van ts nu nog niet eens een peuter is en dit allemaal schijnt te kunnen. Ik ben van mening dat dit aangeleerd gedrag is. Net zoals ik een dreumes kan leren dat een koe koe is en bal bal. Maar mijn kritiek is dus waarom zou je dit willen.
Dus jullie liepen niet met de baby rond met ohh dat is een lamp en dat is een klok etc.? Ik zong wel 100x abc voor dochter en nu voor zoon (3 maand) word erom gevraagd ? Nee! Heeft hij er iets aan dat ik een lamp aanwijs vast niet Maar je kan toch gewoon alles benoemen.
Ik heb altijd alles benoemd, dat is nl heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Maar een kind bewust letters leren is wat anders