Kindjes al snel zonder drijvers zwemles, terwijl ze niet goed drijven...

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door humptydumpty, 2 jul 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.637
    1.193
    113
    Tja, dit dus ;). Bij onze zwemles gaan kindjes al héél snel van de drijvers af of hebben ze slechts nog minimale drijvers, terwijl ze leren zwemmen. Omdat veel van hen nog niet eens goed kunnen blijven drijven, resulteert dit in een rare variant van "zwemmen", waarbij ze al zwemmende soms een beetje zinken- weer gaan staan en weer zwemmen en weer zinken, etc. Het ziet er vrij lachwekkend en toch ook een beetje eng uit. Het valt me op dat dit bij alle klassen gebeurt (dochter zit soms bij inhaalles bij andere zwemjuf). We zitten bij een vrij grote zwemschool en omdat dit zo standaard gedaan wordt zit er vast een diepere gedachte achter. Maar het is zo anders dan hoe ik zelf vroeger leerde zwemmen met zo'n kurken drijfriem om tot ik het echt bijna perfect zelf kon.

    Ik kan me voorstellen dat de gedachte hierachter misschien is dat kindjes sneller vrij zijn in het water en wanneer ze hun diploma halen meer uren zich puur zelf gered hebben in het water.

    Aan de andere kant lees ik soms dingen over dry drowning enzo en maak ik me wel eens een beetje zorgen, omdat mn dochter per les zo;n beetje 50x proestend en kuchend naar boven komt.

    Herkenbaar?
     
  2. TopperD

    TopperD Bekend lid

    9 jun 2015
    779
    156
    43
    Jep, klinkt als het survivalzwemmen. Ik heb bij de oude zwemschool van mijn oudste kinderen voor B zien afzwemmen die ik nog niet zonder drijvers het water in zou laten gaan.
    Naar mijn mening is het belangrijk dat kinderen eerst goed de slag leren met behulp van drijvers en dan pas zonder gaan. Anders krijg je van die zwemmertjes die al hun energie moeten steken in het boven water blijven, dat de slagen daar ernstig onder te lijden hebben.
     
  3. Noordeling

    Noordeling Fanatiek lid

    5 aug 2014
    1.268
    127
    63
    Zit wel verschillende visie achter veel of weinig drijf materiaal gebruiken tijdens zwemles. Je zou er eens naar kunnen vragen.
     
  4. gaiamaria

    gaiamaria Actief lid

    17 jun 2009
    154
    4
    18
    Mijn dochtertje zwemt bij de Rotterdamse reddingsbrigade, daar gebruiken ze vanaf de eerste les alleen af en toe een 'zuurstok', verder niets.
     
  5. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.858
    113
    Ligt aan de zwemmethode. Mijn dochter heeft leren zwemmen met de easyswimmethode (dus niet alleen het vestje, ook de methode) waarbij je al vanaf les 1 in water gaat waar ze niet kunnen staan en al vanaf de eerste les doen ze ook een oefening zonder vestje.
    Het resultaat/de zwemtechniek is uiteindelijk hetzelfde als bij mijn zoontje die het op de traditionele manier heeft geleerd. Al heb ik het idee dat zij zelfs nog iets beter zwemt.
     
  6. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Maar dat is een heel andere benadering dan de zwemschool van TS gebruikt, volgens mij.

    On topic: wij hebben inderdaad een zwemschool uitgekozen die uitgaat van meters maken met drijfmiddelen. Voelde voor ons beter omdat onze dochter nogal faalangstig kan zijn en ze er vermoedelijk veel langer over zou doen om haar diploma te halen dan als ze eerst had ervaren hoe de beweging je vooruit stuwt zonder dat je ook nog moet proberen te blijven drijven. Dat drijven wordt tot in het laatste groepje goed geoefend, trouwens en ze mogen pas naar het laatste groepje als ze na afgebouwd te hebben geen drijfmiddelen meer gebruiken.
     
  7. annneliesje

    annneliesje Fanatiek lid

    16 jan 2011
    3.569
    0
    0
    Administratief medewerkster
    Noord Nederland
    Hier ook en ik verbaas me erover hoeveel ze zonder hesje doen en hoe vaak ze koppie onder gaan :D:cool:
     
  8. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.809
    3.339
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Over dry drowning of second drowning hoef je je niet zo'n zorgen te maken, dat zijn ze echt wat langer onder water geweest, waardoor er echt flink water in de luchtwegen gekomen is. Met zwemmen op deze manier komt er naar mijn idee geen water echt diep in de luchtwegen. Alleen bovenin. En van 2 druppels, kun je al flink moeten hoesten en proesten.
    (als ik bedenk hoe ik mezelf soms weleens gewoon in speeksel of wat water kan verslikken :p gênant gewoon bijna..)
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hier ook.. En de zuurstok werd vooral gebruikt de eerste paar keer jn het diepe.
    Waar ze ook al heel snel in gingen trouwens.

    Maar inmiddels zwemt ze prima hoor.
     
  10. MMarianne

    MMarianne Niet meer actief

    Hier ook de survivalmethode maar er wordt ook wel met een plankje en zo'n slang gezwommen. Zoontje is wat onzeker aangelegd maar vindt het heel leuk en het gaat heel goed, hij is in maart begonnen en rugslag zit er al aardig in...zonder hulpstukken.

    Voor dingen als dry drowning ben ik niet bang maar ik hou alles wel haarscherp in de gaten van achter het glas, zeker als ze de laatste 5 minuten gaan spelen en de groep wat groter is (a en b groep spelen dan samen) :)
     
  11. humptydumpty

    humptydumpty Fanatiek lid

    9 apr 2014
    3.637
    1.193
    113
    Ok, het klinkt alsof dit vaker gedaan wordt dan. Ik heb nooit specifiekvoor deze methode gekozen eigenlijk. Achteraf misschien een beetje naief dat ik me niet beter ingelezen heb over verschillende methodes. Ik wist niet beter dan dat alle zwemscholen nog ongeveer net zo werken als vroeger met plankjes en drijvers, etc. :) Ik heb voor de zwemschool gekozen, omdat ze met kleine groepen werken.

    Ik zal er dan voorlopig maar gewoon vertrouwen in hebben. Ik merk wel dat mn dochter rap minder bang voor water aan het worden is. Dat is dan wel het voordeel van 50x per les kopje onder gaan, haha. Ze gaat inderdaad nooit erg diep onder water en de juf houdt alles redelijk in de gaten, hoewel dat met 5 kindjes niet altijd helemaal goed gaat. Haar zwemslagen zijn nog wel erg slecht, maar ik weet niet of dit beter zou zijn geweest met drijvers erbij. Ze kan wel als een dolle vooruit komen, het lijkt alleen (nog) nergens op.

    Ik ben benieuwd of er data beschikbaar zijn over welke methode leidt tot het snelst behalen van de diploma en het veiligst zwemmen na het diploma.
     
  12. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @humptydumpty: nou ik heb daar ook nooit zo over nagedacht en in het begin heb ik weleens gedacht aan hondjes..
    Maar het gaat steeds netter eigenlijk.
    En als ze wil kan ze prima slagen maken.
    Maar als ze geen zin heeft komt ze met halve slagen ook een heel eind :)
     
  13. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.734
    7.501
    113
    Vrouw
    Bij mijn dochtertje hebben ze nooit drijvers of kurken gebruikt. Was ook totaal niet nodig. Na een paar lessen wisten de kinderen precies hoe ze boven moesten blijven.
    Na 6 lessen moeten ze hier al vanaf de kant door gat in een mat duiken. In het diepe. Juf duwt ze naar de kant waar ze geleerd hebben om die vast te pakken en zo naar het ondiepe te klauteren of eruit te klimmen. Tijdens zwemmen soms een plankje of 2 blokjes maar die worden al snel aan de kant gegooit.
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ik was meer in shock over die mat dan de kindjes ja.
    Hier verscheen die mat al bij les 2 ofzo.
    Eerst erop klimmen.. Door het gat en dan weer omhoog :)
    Natuurlijk durfden ze het niet allemaal.. Maar het duurde niet lang of iedereen was er doorheen.
     
  15. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Zwem-ABC

    Blijkbaaris het resultat bij beide methodes hetzelfde. Niet ondersteund door cijfermateriaal, maar dit lijkt me best betrouwbaar. Ik denk dat het persoonlijke voorkeur is.
     
  16. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Daarom hebben wij bewust gekozen voor een zwemschool waar ze überhaupt niet met hulpmiddelen leren zwemmen.
    Eerst volledig watervrij worden, waarbij hoort dat het kind kan blijven drijven zonder wat dan ook, en dan pas leren zwemmen.

    Het klinkt me ook heel onlogisch dat je dochter blijkbaar al slagen leert terwijl ze nog niet zelf boven water kan blijven..

    Ze krijgen hier ook veel kinderen van andere zwemscholen met diploma en al omdat ze inderdaad nooit goed hebben geleerd om te drijven en daardoor ook onzekerder zijn net zwemmen.
     

Deel Deze Pagina