Kun je leren praten ondersteunen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door babbel1983, 15 jul 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.338
    302
    83
    Mijn dochter is vorige maand 2 geworden. Motorisch heel sterk en ontwikkeld, kent geen angst, wil alles ontdekken. Echter het praten blijft achter.
    Nu is dat natuurlijk altijd al zo geweest en heb me er ook nooit zo druk om gemaakt, had het idee van het komt wel. En maak me er nu ook nog niet giga druk om, maar merk wel dat ik me steeds meer begin af te vragen wanneer komt het....
    Ze zegt een stuk of 8 woordjes duidelijk (mama, papa, opa, oma, nina (naam tante), bah, oh oh, ia en een aantal woordjes wat onduidelijker --> spekje, ijsje ;) Ze heeft ook op en aai gezegd, maar dat doet ze al een tijdje niet meer. Wel maakt ze soms 2 woordzinnetjes, maar dan alleen in de combi van mama bah of mama ia (als ze een dier ziet). Soms kan ze ook een hond of paard nadoen, maar dat doet ze ook niet altijd.
    Haar woordschat is op zich wel oke, als we in een boekje een plaatje zien met schoenen dan wijst ze naar haar voeten, als ik vraag of ze iets aangeeft dan komt ze daar mee aanzetten, dus ze begrijpt wel veel en ook haar gehoor is volgens mij prima. Ze weet ook heel goed aan te geven wat ze wil, maar dit doet ze dus alleen met wijzen en gebaren. Als ze buiten speelt met haar buurmeisje heeft ze ook gewoon echt het hoogste woord, maar dan wel in haar eigen taal, met veel gebaren en korte woordjes/ klanken. Met klanken is ze wel al echt een tijdje bezig, maar het blijven bij klanken, het worden geen woordjes zeg maar.
    Zelf zijn we met haar wel gewoon met taal bezig, we praten veel met haar en ook boekjes lezen vind ze heel leuk, net als het zingen van liedjes (wij zingen, zij klapt of doet mee met gebaren).
    Ze gaat niet naar een KDV of peuterspeelzaal (ze staat wel ingeschreven maar is vanaf 2.5 jaar), dus heb niet echt vergelijkingsmateriaal. Over 2 weken moet ik naar het CB, dus dan zal het ook wel te spraken komen, maar ik vroeg me af of er dingen zijn die wij (nog meer) kunnen doen om het praten te ondersteunen of is het iets wat vanzelf moet komen. Woordjes nazeggen doet ze alleen als ze dat zelf interessant vind (zoals bv bij het woord ijsje of spekje ;)), maar als ik auto of bal zeg dan kijkt ze me aan dat ze denkt, bekijk jij het maar ff haha.
    Benieuwd naar jullie ervaringen/ meningen en tips!
     
  2. Uuz

    Uuz VIP lid

    8 dec 2014
    6.241
    818
    113
    Volgens mij moet dat vanzelf komen. Dl (nu bijna 3) heeft ook lang in haar eigen taaltje gepraat en is nog steeds niet de grootste prater van de klas. Maar soms komen er hele ingewikkelde zinnen uit, dus blijkbaar slaan ze het wel ergens op.
     
  3. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.195
    16.528
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Ze is ook nog wel erg jong.
    Onze oudste was ook laat met duidelijk praten.
    Daar maakte ik me ook weleens zorgen over en vooral omdat ik het dan ging vergelijken met kinderen van vriendinnen.
    Hij is nu 12 jaar en kan gewoon normaal praten maar heeft wel de neiging om soms wat binnensmonds te praten maar zal wel bij het puberen horen.
    Middelste dochter was juist weer heel vlot maar die is gewoon snel met alles.
    Vroeg lopen, met krap 2 jaar al hele zinnen spreken die ook voor buitenstaanders duidelijk waren.
    Bij CB viel de vpk nog net niet van haar stoel toen ze het hoorde haha.
    Ze is nu ruim 10 jaar en kan echt heel goed praten.
    Gebruikt ook hele moeilijke woorden in de juiste contexten maar dat hoort ook bij haar haha.
    De jongste wordt bijna 4 jaar en begint nu sinds een aantal maanden echt lekker te praten.
    Je zou denken dat juist bij een derde het vlotter zal gaan maar juist het tegendeel.
    Zij lijkt meer op haar broer.
    Is niet zo'n strever en vind het al snel goed.
    Ik heb ook altijd veel gepraat met de kinderen in de fase leren praten.
    Alles benoemen wat we doen en als zij iets onduidelijks zeggen het dan in duidelijke ABN herhalen.
    Veel voorlezen etc
    Je zal eens zien als je een aantal maanden verder bent hoe snel het dan zal gaan.
     
  4. ER14

    ER14 Fanatiek lid

    17 apr 2013
    3.127
    2
    0
    Onze zoon begon met 15 maanden zijn eerste woordjes te zeggen. Gek genoeg waren dat woordjes die ik nu nooit meer hoor. Ook papa en mama zegt hij pas sinds ongeveer 2 is en opa en oma lukt ook inmiddels. Hij zegt wel woordjes maar spreekt ze maar half uit. Hij heeft een enorm taalbegrip (ook volgens de cb-arts) en kan goed opdrachten uitvoeren, maar zijn spraak blijft wel echt achter en dan met name de 2 woord zinnen. In overleg hebben we aankomende woensdag een afspraak bij een logopedist. Wellicht zijn mijn verwachtingen qua uitspraak niet reëel of kan ik hem veel meer stimuleren. Maar ik sluit liever uit dat er niet iets anders speelt.
     
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.321
    10.286
    113
    #5 owly, 15 jul 2016
    Laatst bewerkt: 15 jul 2016
    Ze ontwikkelen in sprongen en de een is motorisch heel goed en blijft achter met praten en de ander andersom.

    Uk liep net na hij 1 was praten ging ook vlot.hij is nu 2 jaar 3 maanden en er komen lange zinnen uit.
    Zoals dat wist ( eigen naam) niet. Kom ook broodje eten? dat is nog moeilijk.meestal dat soort zinnen achter elkaar.

    Aan de andere kant is hij motorisch minder sterk ,hij kan goed lopen maar ergens van af stappen is lastig net als klimmen.

    Ook hij gaat niet naar de kdv en pas met 2.5 naar de peuterspeelgroep. Wij lezen ook veel. Er zijn trouwens ook genoeg kinderen die eerst alles opslaan en dan beginnen te praten ( en niet stoppen). Je doet het goef door veel te doen. Was je al bij de cb geweest,? Rond de tweede verjaardag is er weer een update.
     
  6. zonnestraal21

    zonnestraal21 Niet meer actief

    Gewoon zelf blijven praten. Mijn zoon loopt voor met taal maar wilt soms nog eens 'terug' vallen in z'n babygebrabbel. Als hij dit doet luisteren wij niet en geven aan dat hij normaal moet praten omdat wij het zo niet verstaan. Misschien kun je alles benoemen? Zoals bijv. Kom (naam) dan gaan we je schoenen aandoen. Als je haar schoenen vast hebt en aan doet. Kijk nu doen we jouw schoenen aan. En dat met alles? Weet niet of je dit al doet natuurlijk maar zo doen en deden wij dat.
     
  7. zonnestraal21

    zonnestraal21 Niet meer actief

    Oh verkeerd gelezen.. Ik denk dat je gewoon zo door moet gaan. Je doet het dus al prima!
     
  8. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Gewoon zelf veel praten en voorlezen.
    Zeker als de woordschat zelf zich wel prima ontwikkeld...
    Misschien is ze gewoon niet zo'n prater?
    Of heeft ze nu even meer aandacht voor het ontwikkelen van andere vaardigheden.

    Je kunt altijd het eens bij cb/huisarts voorleggen en vragen om logopedie... Maar of dat echt nodig is?
    Maar goed.. Daar hebben huisarts/cb/logo vast een beter onderbouwde mening over dan een forum als dit ;)
     
  9. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Je kunt het wel ondersteunen. Maar of je dat nu op deze leeftijd moet willen als ze al wel zelf woorden leert zeggen?

    Mijn dochter praat helemaal niet, is nu 2,5. Ze kan het niet (verschillende onderzoeken gehad en we lopen al een aantal maanden bij een logopedist). Ze kan wel klanken en papa en mama zeggen, maar ze gebruikt dit niet functioneel -d.w.z.: gericht gebruiken-. Daarom vraag ik me af of jij het nu al moet gaan ondersteunen.

    De logopedist geeft ons altijd spelenderwijs opdrachten en de meeste dingen doe je als ouders zijde al: dierengeluiden nadoen, liedjes zingen, voorlezen, alles wat je ziet benoemen, geen hele lange zinnen gebruiken maar kort en duidelijk blijven (ook als het taalbegrip goed is) en vooral: herhalen, herhalen en herhalen. Maak gekke geluidjes die een soort klank zijn en laat het je kind imiteren. Langzaam leert ze dan andere klanken die ze kan gebruiken voor het vormen van andere woorden. Wat wij ook doen is bijvoorbeeld als we met de Duplo spelen: op en af steeds opnieuw zeggen. Op als ze een blokje ergens op zet en vice versa. Misschien kun jij dit bij iets moeilijkere dingen proberen omdat je dochter al wat meer zegt. Ik heb begrepen dat dit bij de meeste kinderen effect heeft :)
    Oja, als ze niet imiteert toch blijven herhalen tot in den treure ;)

    En als je je zorgen maakt, leg het voor bij het CB. Ze zijn niet altijd geweldig dat weet ik uit eigen ervaring, maar ik werd wel serieus genomen toen ik daar mijn zorgen uitte over de ontwikkeling van mijn dochter. En toen was ze nog niet eens 2 jaar.
     
  10. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    De CB heeft bij ons precies het verkeerde meegegeven, namelijk blijven praten en veel praten. Mijn zoontje interesseerde het niet.
    We hebben nu de cursus praten doe je met z'n tweeën gedaan en daar veel tips uit meegekregen zoals kijken (wat de interesse van je kind heeft), reageren daarom op zijn niveau ( 1 woord of 2 woord zin bv benoemen of ja, dat is een koe), wachten (5 olifanten tellen naar zijn reactie daarop) en luisteren naar de reactie en dan weer daarop in gaan.
    Dit helpt bij mijn zoontje erg goed waardoor hij nu veel woorden gaat imiteren.
     
  11. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.338
    302
    83
    Bedankt voor de reacties! Fijn te lezen dat de meeste vanuit ervaring aangeven dat ik me nog niet ongerust hoeft te maken en dat het vanzelf nog goed kan komen, dat het gewoon een late prater is. Ik zal tijdens het bezoek aan het CB het ook nog ter sprake brengen, als zij dat al niet doen. Tot nu toe is er vanuit het CB geen probleem betreffende het praten geweest (laatste bezoek was 4 maanden geleden), ben benieuwd wat ze er nu over zeggen. Mocht het advies een logopedist zijn dan ga ik daar denk wel in mee, benieuwd hoe die erover denkt.
    Voor nu gaan we gewoon door met boekjes lezen en zingen en zal daarbij de tips die jullie gegeven hebben meenemen! Ben daarbij ook benieuwd hoe ze reageerd op de tip van Miracle1 om eigenlijk minder zelf te benoemen, maar meer te reageren op hetgeen zij zegt en waar dus ook op dat moment haar interesse ligt.
     
  12. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Zou je dit willen laten weten? Tot nu toe hier alleen maar positieve verhalen over gehoord en zelf ervaren dus ik ben benieuwd hoe dat voor jullie is.
     
  13. Miss Appletree

    Miss Appletree VIP lid

    21 mei 2013
    5.119
    193
    63
    Somewhere out there
    Volgens mij doe je het al heel goed. Lekker samen kletsen, verhaaltje lezen en samen liedjes zingen. Je hoeft kindjes ook niet met elkaar te vergelijken, omdat ieder kindje zich op zijn eigen manier ontwikkeld.
    Haar gehoor is verder wel in orde toch?
     
  14. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.338
    302
    83
    Ja zal ik doen. Heb er vandaag opgelet, maar merk wel dat ik het lastig vind. Vooral dat reageren op haar niveau, omdat er nog niet veel woordjes uitkomen. Dus kan niet echt op haar reactie reageren. Maar blijf het in de gaten houden :)
     
  15. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Ik herken dat sterk, een reactie hoeft niet alleen dmv woorden gegeven te worden. Het kan ook als ze ergens naar kijkt, iets aanwijst of verder gaat spelen. Zelfs even een glimlach of je aankijken is een reactie waarop jij verder kan ingaan.
    Zolang ze maar de tijd krijgt om een reactie te geven en dat hoeft echt nog niet met woorden.
     
  16. Bailief

    Bailief Niet meer actief


    Mag ik vragen hoe je dit doet? Heb je een voorbeeld? Mijn dochter praat niet, wijst wel en roept dan "da". Ik ga daar op in. Bijvoorbeeld als ze koeien ziet en wijst. Ik zeg dan: "een koe! Wat zegt de koe?" -zij gaat lachen- "boe zegt de koe" (mijn dochter kan ook geen geluiden nadoen). Zo gaat dit met heel veel dingen op een dag. Alles wat zij aanwijst ga ik op in, zeg ik iets over, laat merken dat ik weet wat ze bedoeld etc. Bedoel je zoiets? Of iets anders want misschien heb ik dat dan nog niet geprobeerd en kan ik het ook eens proberen :)
     
  17. Pien120213

    Pien120213 Actief lid

    22 okt 2013
    178
    0
    0
    NULL
    NULL
    Sorry dat ik me ermee bemoei hoor! Mijn dochter (bijna 3,5 jaar) liep eerst ook heeeeeel erg achter qua spraak. Nog steeds, maar ze heeft wel heel veel sprongen gemaakt in een korte tijd. Alhoewel er bij haar geen vermoedens van autisme zijn ben ik zelf op zoek gegaan naar geschikte methodes. Wij hebben de methode van Pivotal Respons Treatment gevolgd (is oorspronkelijk voor autistische kinderen, maar ook heel goed toe te passen voor niet autistische kindjes). Misschien ken je de methode al wel hoor, maar mocht je meer willen weten kan ik daar ook tips van geven
     
  18. Bailief

    Bailief Niet meer actief

    Hoef je geen sorry voor te zeggen hoor! Ik vind het alleen maar fijn als er meegedacht wordt :). Ik heb daar toevallig een paar weken geleden een uitleg over gehad van twee andere moeders die dit bij hun kind toepassen. Ik ga morgen vragen op het mkd van mijn dochter of dit mogelijk is en of daarin begeleiding voor ons mogelijk is. Bij dit mkd zit namelijk ook een gedragsdeskundige, ambulante hulpverlening en nog wat deskundigen. Ik kon het niet eerder vragen vanwege vakanties van ons en de mentor van mijn dochter. Ik heb er meer goede verhalen over gelezen en ben heel benieuwd of dit iets voor ons kan zijn.
     
  19. Pien120213

    Pien120213 Actief lid

    22 okt 2013
    178
    0
    0
    NULL
    NULL
    Als je vanuit het MKD daarin ondersteund kunt worden is het helemaal top! Het is namelijk een wetenschappelijk bewezen methode en zorgt voor enorme gedragsveranderingen, waaronder verbaal communiceren. Ik heb zelf geen ondersteuning gehad van een professional, maar heb zelf het boek gekocht en heb op youtube de fimpjes ervan gekeken. Je kunt anders op youtube ook de aflevering bekijken van supernanny met een PRT specialist Dr. Lynn Koegel. Als je op youtube "supernanny autism" typt komt die aflevering. Alleen al uit die aflevering heb ik heel veel goede tips gehaald. Logopedie heeft minder effect gehad bij ons.

    Mijn dochter wees bijvoorbeeld naar iets wat ze wilde, bijvoorbeeld water.
    Daarna (dus door toepassen technieken) zei ze: water. Daarna werd het: water drinken. En nu zegt ze: ik wil water drinken. Dit is een voorbeeld hoe ze van non-verbaal in een korte tijd, stap voor stap, naar verbaal communiceren is gegaan. Ok, vergeleken met leeftijdsgenootjes is er nog steeds verschil, maar er zit flinke vooruitgang in. Met hele kleine stappen zijn wij zo blij en zo trots op haar!
     
  20. Bailief

    Bailief Niet meer actief


    Wat goed van je dochter! Ik kan me je trotse gevoel helemaal voorstellen :). Vond je het hard werken om de technieken toe te passen of gaat dat al snel automatisch? En duurde het een tijdje voordat je effect zag of ging dat vrij snel?

    Wat een goede tips geef je van supernanny en het boek. Ik wist niet dat er een boek van was, wat is de titel? Daar ben ik ook wel erg in geïnteresseerd, dan kan ik het misschien eerder toepassen want via het mkd duurt het natuurlijk allemaal wat langer.
     

Deel Deze Pagina